Dodaj do ulubionych

Dziedziczenie

IP: *.acn.waw.pl 20.12.10, 16:36
Czy jeśli w mojej rodzinie zarówno dziadkowie, jak i rodzice mają problemy z podwyższonym cholesterolem, również mi to grozi? Tzn. czy odziedziczyłam taką skłonność? Mam 23 lata i prowadzę w miarę aktywny tryb życia.
Obserwuj wątek
    • pipiblond Re: Dziedziczenie 20.12.10, 17:48
      Tak naprawdę , to sposób żywienia jest przenoszony, czyli pojawiają się takie same choroby jak u babci. Wysokość cholesterolu, to pojęcie względne , bo dla sąsiadki 160 będzie ok, a dla drugiej sąsiadki 210 będzie ok. Każdy organizm jest inny. Cholesterol uczestniczy w systemie immunologicznym , więc może być również wyższy przy stanie zapalnym czy innym schorzeniu. Insulina ma duże znaczenie w jego wysokości, więc jeżeli lekarz uważa , że jest podwyższony, unikaj cukrów prostych.
    • annawrona.ekspert Re: Dziedziczenie 22.12.10, 18:13
      Jeśli w rodzinie występują takie przypadki, to na pewno należ zwrócić uwagę na ten problem. Istnieje hipercholesterolemia rodzinna. Jest to choroba dziedziczna, występująca zarówno u dzieci jak i osób starszych. Jeśli jest pani zainteresowana szczegółami dotyczącymi tej choroby może pani dowiedzieć się więcej z serwisu finansowanego przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego w Polsce POLKARD. www.hipercholesterolemia.pl/index.html
      Znacznie częściej zaburzenia metaboliczne (w tym podwyższony cholesterol) spowodowany jest zwyczajami żywieniowymi i brakiem aktywności fizycznej. Upodobania kulinarne kształtują się już o okresie wczesnego dzieciństwa i to ja zwykle „dziedziczymy” po domownikach. Jeśli np. w domu często spożywała pani produkty smażone i tradycyjne produkty kuchni polskiej to prawdopodobnie tak jak cała rodzina spożywa je Pani/Pan teraz.
      Hipercholesterolemia, czyli choroba objawiająca się podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, może być wywołana m.in. spożywaniem produktów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów „trans” oraz cholesterolu, a przyczynia się do niej również brak aktywności fizycznej i nadmierne korzystania z używek.
      Na pewno warto wykonać badanie cholesterolu z podziałem na frakcje (lipidogram), który da obraz obecnej sytuacji i będzie punktem odniesień w wieku późniejszym. Jeśli poziom cholesterolu jest prawidłowy i nie występują inne czynniki ryzyka należy to badanie powtarzać co dwa lata i interweniować w razie potrzeby.
      Bez względu na przyczynę ewentualnej hiperlipidemi warto zadbać o dietę profilaktyczną ponieważ „niezależnie od tego kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką.
      • pipiblond Re: Dziedziczenie 25.12.10, 12:42
        Pozdrawiam Panią Ekspert. Właśnie. Jak ważna jest dieta dla ludzi chorych i zdrowych, ale ciężko zmienić nawyki ze względu na walory smakowe. Ja sama wiem z autopsji , że można żywić się inaczej jak babcia czy matka i uchronić się od tzw. chorób cywilizacyjnych. Należy również pamiętać, że cały czas trwają badania naukowe i niestety co kiedyś było uznane za niezdrowe, teraz okazuje, że nie powinniśmy tego produktu unikać i odwrotnie. Kiedyś cukier krzepił, teraz okazuje się, że jest zabójczy (w nadmiarze cichy zabójca). Kiedyś nadmiar jajek był szkodliwy (zalecane były 2-3 jaj tygodniowo), teraz okazują się być bardzo zdrowe, pomijając w większej ilości białka, nawet 10 żółtek można zjeść na dobę. I właśnie ten tłuszcz "trans" , jak Pani tu przedstawiła, te złogi LDL, a tak mało potrzeba, żeby przez lata nie hodować sobie choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka