Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne - pytanie?

23.05.04, 00:00
Chciałabym zapytać, jak właściwie wyglądaja powiększone węzły, ile mają
długości? Gdzieś słyszałam, że powiększony węzeł to taki, który ma co
najmniej centymetr długości (???). Uprzejmie proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

K.
Obserwuj wątek
    • kropeczka123 Re: Węzły chłonne - pytanie? 24.05.04, 11:10
      Podciągam :).

K.
      • vecka Re: Węzły chłonne - pytanie? 24.05.04, 12:42
        Witaj,

wiesz, to moze byc roznie...
        Od x czasu mialam powiekszone wely chlonne szyjne i byly to takie kulki, ja
        mowie na to jajeczka..., ale mialm tez powiekszone wely karkowe i wygladalo to
        jak taka mala gorka o wiekszej powierzchni...
        MNie to bolalo...i bylo dlatgeo bardzo nieprzyjemne..
        A gdzie to masz?
        • kropeczka123 Re: Węzły chłonne - pytanie? 24.05.04, 17:10
          Witam,

Mam na szyi, od maleńkości ;), czyli jakieś już 20 lat. Kilka takich kuleczek,
          wielkości ziarnka groszku zielonego. Byłam z tym już u kilku lekarzy, badanie
          krwi z rozmazem robiłam, OB (wyszło 6). I tak się właśnie zastanawiam, że może
          one nie są w ogóle powiększone. Moja mama też takie miała przez całe życie.

K.
          • vecka Re: Węzły chłonne - pytanie? 24.05.04, 17:29
            Witaj,

dziwne to co opisujesz, ale skoro masz tak juz 20 lat i nic...i mama tez to
            miala i tez nic...Nie wiem, moze trzeba wziac z tych guzkow wycinki, aby sie
            dokladnie dowiedziec co to jest...
            POzdrawiam.
            • kropeczka123 Re: Węzły chłonne - pytanie? 24.05.04, 17:49
              No właśnie też się nad tym zastanawiam, albo przynajmniej udam się z tym do
              onkologa, bo lekarze pierwszego kontaktu zwykle bagatelizują sprawę mówiąc np.,
              że tak ma wielu ludzi.
              Te guzki to najprawdopodobniej jednak węzły, bo przy przeziębieniu bolą i
              powiększają się do takich rozmiarów, że jak przekręcę szyję w bok, to widać
              lekkie zgrubienie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Pozdrawiam
              K.
              • Gość: MiszaB Re: Węzły chłonne - pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:37
                hej...widze że nie jestem odosobniona.ja tez mam takie małe kuleczki jedna na
                szyji a druka za uchem rzeczywiscie sa rozmiaru przyblizonym do groszku
                zielonego :)tylko że mi w czasie przeziębień sie to nie powiększa...ciągle jest
                tej samej wielkości.kiedys sie tym nawet przejmowałam ale z biegiem czasu
                doszłam ze nikt nie jest taki sam ktos może miec grubszą nogę i koślawy paluch
                a ktoś inny czyli taki jak ja może miec kulke na szyji.oczywiscie tez bylam
                wtedy u badania krwi,OB-7 rozmaz też spoko....pozdrawiam
                • kamaoka Re: Węzły chłonne - pytanie? 22.08.04, 21:47
                  wlasnie - za uszami!!! bosh, na poczatku jak je odkrylam to juz cala wizja
                  wizyty u onkologa, zdiagnozowany rak itp:) az sie poplakalam:P, ale ja mam tak
                  ze odkad zachorowalam na zapalenie wezlow chlonnych rok temu to teraz przy
                  najmniejszej infekcji czy to w buzi (afta) czy to podskornych pryszczty (hmm...
                  nie wiem jak to opisac, ale mam pod skora takie pryszcze, ani ich wycisnc ani
                  nic, byl juz o tym watek, oczywiscie lekarze nie moga nic z nimi zrobic, na
                  razie trzymam sie teorii ze to moze do zepsutych zebow, bo jak sie okazalo
                  aparacik mocno mi nadwyrezyl uzebienie, wylecze i zobaczymy), takze tym ze mi
                  sie pod zuchwa powiekszaja to sie nie przejmuje, ale wiecie, za uchem, przy
                  MOZGU, to mnie rozwialilo:>, poszlam z tym do chirurga on powiedzial ze "a to
                  moze byc wezel albo cos innego" (oczywiascie pomysl ze to moze byc wezel ja
                  podsunelam:>) i kazal czekac, jakby sie pwoeikszalo to mialam przyjsc, a to raz
                  sie zmniejszalo a raz wracal do normalncyhr ozmairow, przy dotykaniu bolalo ale
                  np. teraz etgo nie mam (wlasnie zauwazylam:),
                  no nic, to przynajmneij od tego sie nie umeira jak widze:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka