Dodaj do ulubionych

Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik.

16.03.11, 11:05
Konsultowana z lekarzami, sprawdzona w praktyce. Jeśli zastosujesz się do jej wskazań na pewno sobie pomożesz.


Dieta przeciwgrzybicza.

Nie istnieje jedna uniwersalna dieta przeciwgrzybicza. Każdy człowiek jest inny i inaczej reaguje.
Należy poznać reakcje własnego organizmu i dostosować stosowanie diety do tych reakcji. Są ludzie którzy nie tolerują glutenu, inni muszą omijać mięso wieprzowe, inni wołowe, jeszcze innym szkodzą niektóre warzywa czy surówki, jedni tolerują mleko i jego przetwory inni zaś nie. Jedni mają większe skłonności do grzybicy inni mniejsze. Podstawa zawsze jest jedna na pewno nie należy jeść produktów które zawierają cukier, łatwo fermentują, zakłócają proces trawienia czy wywołują alergię.
Organizm ludzki jest systemem w którym zgodnie żyje wiele gatunków grzybów, wirusów, bakterii. Zarówno pożytecznych jak i szkodliwych. Dla prawidłowego funkcjonowania tegoż organizmu wymagana jest swoista równowaga pomiędzy tymi składnikami, gdy jest zachowana jesteśmy zdrowi. Gdy ta równowaga zostaje zaburzona np. giną bakterie to w ich miejsce zaczynają wchodzić grzyby i zaczynają się problemy.

Produkty

Zasady diety są proste, bezwzględnie unikamy cukru we wszelkich postaciach, odmianach czy dodatkach. Cukier jest największym złem, jest podstawową pożywką dla drożdży czy grzybów. Jeśli się go nie wyeliminuje(całkowicie jest trudne i chyba nierealne) lub w znacznym stopniu nie ograniczy to nie ma co myśleć o zwalczeniu grzybicy. Człowiek jako taki przez tysiące lat a małpa przez setki tysięcy lat nie mieli dostępu do takich ilości cukru jakie obecnie występują w pożywieniu. Jeśli do tego dodamy powszechne używanie i nadużywanie antybiotyków które zabijają bakterie będące konkurentami grzybów to wszystko razem tłumaczy tak wielki rozwój problemów grzybiczych. Ewolucja w odpowiedni sposób ukształtowała nasze systemy trawienne, jelitowe, enzymatyczne i wiele innych. Nie ma szans aby nasz organizm się do tego od razu przystosował do takiej ilości cukru zawartego w licznych produktach,na taką ewolucję potrzebne są setki jeśli nie tysiące lat. Poza cukrem w czasie diety omijamy drożdże, oczywiście grzyby, węglowodany które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna, skrobia. Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane, szczególnie morskie ale konserwy z nimi już niespecjalnie. Dieta w wersji ostrej wyklucza ziemniaki, mleko, kukurydzę, nawet chleb na zakwasie. Wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Większość ludzi nie musi stosować wersji ostrej. W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem glikemicznym (IG). Oznacza on wielkość ogólnej ilości cukru jaką wchłonie organizm ze 100g produktu żywnościowego, po jego zjedzeniu i strawieniu. Dokładne tabele możesz znaleźć w internecie. Podam parę przykładów. Produkty o wysokim IG: maltoza-110; glukoza-100; mąka ryżowa,chleb biały wysokooczyszczony-95; puree z ziemniaków, chipsy, miód , biały ryż– 90; marchew gotowana, płatki kukurydziane – 85.
Produkty o niskim IG: chleb pełnoziarnisty lub z otrąb,ryż brązowy, płatki zbożowe – 50;
chleb żytni pełnoziarnisty – 40; marchew surowa -35; zielona fasolka, soja – 30; orzechy ziemne,warzywa,czosnek – 20; cukinia, cebula -15
Stosuj rozdzielność spożywania składników pokarmowych – węglowodany złożone czyli np. chleb, ziemniaki, makaron ulegają strawieniu po 2 godzinach. Mięso trawimy 4 godziny ale mieszany posiłek złożony z mięsa(białko) i ziemniaków(czyli węglowodany - skrobia) trawimy 8 godz. czyli co najmniej dwukrotnie dłużej niż gdyby je spożywać oddzielnie. Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią skuteczność soków trawiennych zostaje upośledzona. Białko nie do końca strawione zaczyna gnić, niestrawione węglowodany fermentują, tłuszcze jełczeją, grzyby mają idealne warunki rozwoju. Dlatego należy robić wszystko aby stworzyć komfortowe warunki pracy narządów trawiennych i jelit
Alkohol – zabroniony, również piwo i wino.
Bułki – raczej nie zalecane,zobacz chleb
Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na zakwasie. Trzeba pamiętać,że chleb na zakwasie to chleb też na drożdżach tylko dzikich które szkodzą dużo mniej gdyż organizm je zna i jest do nich przyzwyczajony ale pozostają drożdżami. Pieczywo żytnie jest najbezpieczniejsze, może być orkiszowe (uwaga to też rodzaj pszenicy ale ma tylko 56% skrobi). Im ciemniejsze pieczywo to teoretycznie bezpieczne ale pamiętać o tym, że do ciemnego też dodaje się mąki pszennej czy cukru i drożdży. Czytać skład.
Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica
Herbata – raczej unikać czarnej bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe ale nie z owoców np.dzikiej róży
Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
Jogurt – zalecany ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
Kawa – raczej wykluczona bo jest fermentowana i podrażnia żołądek czyli w purytańskim podejściu nie wolno ale jeśli twój organizm nie stwarza problemów to wolno, nie za dużo
Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi czyli ostrożnie
Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód pokarmowy.
Koktail jawo: pokrój garść kiszonej kapusty, 2-3 kiszone (nie małosolne) ogórki, 3-9 pokrojonych ząbków polskiego czosnku, dolej wody z ogórków i kapusty oraz trochę oliwy z oliwek czy pestek winogron. Absolutnie nie dodawaj wody(osłabia właściwości). Całość zmiksować. Można dodać pół obranej cytryny, sól czy pieprz czy inne przyprawy w/g smaku. Warzywa tylko twarde, smaczne, zdrowe, bez plam, zapaszków, nalotów, pleśni. Koktail jest tani, naturalny, działa rewelacyjnie zarówno zapobiegawczo jak i gdy wystąpią objawy grzyba. Stosować parę razy dziennie 1-2 łyżki stołowe do posiłku. Można więcej. Zapach czosnku praktycznie nie występuje. Skutecznym sposobem zabicia resztek zapachu czosnku jest dodanie natki pietruszki. Przechowywać w lodówce dwa, max. trzy dni.
Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko przefermentowane czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier. Preferować raczej mleko kozie,owcze.
Makaron – większość wykluczona bo robione z białej mąki. Żytni, orkiszowy czy inny dozwolony.
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 16.03.11, 11:09
      Mąki – zabronione białe mąki pszenne i inne białe mąki wysokiego przemiału czyli mąki oznaczone cyframi 450, 550. Mąki kupować tylko z grubego przemiału – powyżej 1000, im wyżej tym lepsza. Mąka żytnia 2000 jest jak najbardziej bezpieczna, natomiast 500 już niespecjalnie.
      Mięso – dozwolone wszystkie rodzaje, polecany drób, ostrożnie z indykiem,bardzo ważne jest pochodzenie mięsa. Chów przemysłowy z stosowanymi paszami nie jest najlepszym wyborem. Jeśli jest wybór to polecane oczywiście mięso ze zwierząt hodowanych w tradycyjny sposób. Najmniej polecane tłuste wieprzowe.
      Napoje – tylko niegazowane oczywiście niesłodzone, dotyczy również soków, czytać etykiety
      Owoce – wykluczone zarówno świeże jak i suszone. Dozwolone jedynie kwaśne (mało cukru) w
      małych ilościach, np. niedojrzałe kiwi, zielone jabłka, grapefruit, agrest, jeżyny, cytryna.
      Oleje – patrz tłuszcze
      Orkisz – zawiera mało węglowodanów, raczej na tak, zwróć uwagę na dodatki.
      Orzechy – można ze względu na wartości odżywcze ale bardzo ostrożnie solone, prażone, ziemne z puszki raczej zakazane – używany szkodliwy tłuszcz trans, w zwykłych orzechach często występuje pleśń co je dyskwalifikuje i raczej proszę orzechów unikać – za duże ryzyko
      Przyprawy – sól, pieprz, papryka, curry, inne ziołowe polecane. Nie zalecane przyprawy typu vegeta – zawierają konserwanty, wykluczona musztarda, ketchup - cukier
      Ryby – dozwolone wszystkie, polecane morskie (zawierają dużo omega-3)
      Ryż – biały wykluczony, brązowe, dzikie, ciemne dozwolone. Ciastka z brązowego ryżu są ok.
      Sery – żółte i pleśniowe wykluczone. Białe, twarożki robione samodzielnie, mozzarella raczej można, w zależności od reakcji organizmu.
      Słodycze- absolutnie zabronione – niestety zawierają prawie wszystkie cukier.
      Słodzik – mimo kontrowersji odnośnie stosowania są to produkty oficjalnie dopuszczone do spożycia. Takie syntetyczne słodziki jak aspartam, sacharyna, acesulfam, cyklaminian sodu dają nam komfort słodkości (jestem przeciwnikiem umartwiania się za wszelką cenę) a nie zawierają żadnej pożywki dla drożdży czy grzyba. Ksylitol - cukier brzozowy zawiera dużo mniej węglowodanów, inna budowa chemiczna, bezpieczny dla większości, były doniesienia, że może zagrzybiać, wywoływać biegunki, nie używać dziennie więcej niż 40g. Sprawdź na sobie. Stewia – można używać. Stewia i ksylitol wydają się najbezpieczniejsze jako dostawca słodkości.
      Soki – owocowe wykluczone, ewentualnie tylko z kwaśnych owoców i mało. Warzywne dozwolone z wyjątkiem pomidora, marchwi, buraka.W niewielkich ilościach też czasem można.
      Soja – dozwolona, tofu też, uważać na słodzone desery i kremy sojowe
      Tłuszcze - zwierzęce typu masło, smalec dozwolone, oczywiście rozsądnie. Roślinne, wszelkiego typu margaryny, mixy zawierające tłuszcze typu trans zabronione. Oleje roślinne w płynie,bez dodatków ostrożnie. Zalecane oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia np. z oliwek, słonecznika, lnu czy też z rzepaku. Śmietana na tak ale z umiarem.
      Warzywa – dozwolone wszystkie zielone, białe unikać czerwonych(mają więcej cukru) ale marchew, pomidor, buraki, rzodkiewka, papryka, kabaczek dozwolone tylko mało i ostrożnie, szczególnie pomidor.
      Wędliny – ostrożnie, unikaj tzw. sklepowych lub takich w których mogą być konserwanty i inne dodatki poza przyprawami. Obowiązuje zasada im mniej przetworzone przemysłowo tym lepiej. Unikać raczej wędlin,mięsa wędzonych,peklowanych czy suszonych. Przyrządzaj sam,np. ugotowany wędzony boczek, pieczone samemu różne rodzaje mięs spożywane na zimno.
      Ziemniaki - indywidualnie, większość może, mimo że zawierają dużo skrobi i teoretycznie nie powinny być polecane nasze organizmy na ogół dobrze je tolerują, ja jadłem cały czas. Czipsy wykluczone, podobno odsmażane ziemniaki są bardziej bezpieczne.
      Ziarna – polecane słonecznika, dyni, lnu, szczególnie siemię lniane osłonowo na żołądek. Koktail z tych 3 zmielonych, niełuskanych składników bardzo polecany. Ziarna zbóż dozwolone, ostrożnie z pszenicą i kukurydzą (mają najwięcej skrobi)
      Zupy – generalnie dozwolone wszystkie o ile unikamy zbyt dużej ilości zabronionych produktów czyli np. nie za dużo marchewki bo cukry w niej zawarte rozpuszczają się w zupie, buliony mięsne nie za bardzo intensywne, nie używamy zasmażek, nie zagęszczamy mąką, ostrożnie z śmietaną nie używamy przypraw z dużą ilością konserwantów.

      Objawy grzybicy

      Grzybica może się pojawiać i rozwijać na wielu różnych organach stąd też objawy mogą być różne.
      Nie sposób wymienić wszystkich podane niżej są tylko przykładowe. Nie da się jednoznacznie stwierdzić czy dany objaw jest oznaką grzybicy.
      Może to być zarówno biegunka jak i zaparcie, zapalenie jelita grubego, bóle brzucha i głowy, wzdęcia, bulgotanie, przelewanie się w żołądku, nieprzyjemny zapach z ust, świąd odbytu (swędząca pupa), impotencja, bolesna ejakuacja, zaburzenia cykl miesiączkowego, zmniejszony popęd seksualny, łupież, zaburzenia pamięci, zły nastrój, depresja, zmęczenie, szybkie pocenie się, lekkie zamroczenie, zapalenie prostaty, bóle wrzodowe, pieczenie w klatce piersiowej, mocne bicie serca, bóle mięśni i stawów, bóle gardła, kaszel,drętwienie twarzy i kończyn, nocne poty, piekący język, biały lub innego koloru nalot na języku i w ustach, stany zapalne pochwy, nerek, pęcherza moczowego,problemy z nadnerczami, zmiany skórne, nasilone alergie, nudności, niska tolerancja na dym w tym papierosowy. To oczywiście nie wszystkie objawy.
      Objawy grzybicy nasilają się często po spożyciu produktów zawierających cukier lub drożdże.
      Grzybica najczęściej zaczyna się od jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Objawy zakażenia są najczęściej takie: nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust, wzdęcia brzucha, burczenie, przelewanie się w żołądku, rozwolnienie. Jeśli chodzi o te inne objawy specyficzne to trzeba od razu reagować aby zdusić problem w zarodku i nie dopuścić do dalszego rozmnożenia grzybów czy też nie daj Bóg do ich przejścia na inne narządy.

      • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 16.03.11, 11:16
        Leczenie grzybicy.

        Leczenie grzybicy jest trudne, skomplikowane i długotrwałe. Oczywiście konkretną terapię zaordynuje twój lekarz. Podstawą jest przestrzeganie diety, jeśli tego nie robisz to:
        a/ na pewno zaatakuje Cię grzyb
        b/ nigdy się go nie pozbędziesz.
        Nawet po wyleczeniu grzybicy zarodniki grzybów mogą krążyć w krwi człowieka przez 2 lata czekając na dogodne warunki do rozmnożenia się – nie daj im szans na to.
        Najczęściej grzybicę jamy ustnej czy przewodu pokarmowego leczy się 2 lekami:
        Nystatyna – nie wchłania się z przewodu pokarmowego, nie jest praktycznie możliwe przedawkowanie, brak toksycznych działań ubocznych.
        Flukonazol (Flucofast) – lek który wchłania się do krwi i dociera do wszystkich narządów. Obydwa
        leki można zażywać profilaktycznie. Część lekarzy stosuje taką praktykę. Nie stosować dłużej bez wyraźnej potrzeby ponieważ organizm przyzwyczaja się i później leki nie skutkują i niczym nie pomożesz sobie w razie potrzeby. Można je łączyć. Musisz je mieć wcześniej na wypadek ataku grzyba, liczy się czas, poproś lekarza o wypisanie recepty. Podawanie hormonów kortykosteroidowych zwiększa podatność na zarażenie grzybami. Jeśli zaczyna się coś dziać (nalot na języku, nieprzyjemny zapach, bulgotanie, przelewanie w brzuchu, biegunka) postępuj następująco: umyj zęby i język, płukaj usta Dentoseptem, płynem Listerine zażyj Flukonazol (2-4/dzień), weź Nystatynę (najlepiej ją pogryź, gorzka ale wtedy działa już od jamy ustnej a nie dopiero w jelitach) jest też Nystatyna w proszku do stosowania w jamie ustnej, można brać po tabletce nawet co 2- 3 godziny (nawet do 8 dziennie) jeśli rozwolnienie weź smectę, zrób koktail jawo z kiszonych warzyw + czosnek, zaostrz dietę, zwiększ ilość probiotyku . W 90% problem zlikwidujesz na wstępnym etapie pierwszego dnia.


        Probiotyki

        Probiotyki wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego i nie tylko tego organu. Są to „żywe”
        bakterie najczęściej kwasu mlekowego które pomagają zachować i wspomóc prawidłową florę bakteryjną, walczą z grzybami. Sprzyjają lepszemu trawieniu , regulują ruchy jelit, łagodzą biegunki a przede wszystkim walczą z grzybami i nie pozwalają im na zbyt duży rozwój. Są obowiązkowe przy długotrwałym zażywaniu antybiotyków. Są 3 szczepy bakterii zwalczających Candida albicans ( najczęściej występujący szkodliwy grzyb): Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum. Bardzo dobrze działa Lactobacillus rhamnosus oraz rodzaj drożdży Saccharomyces boulardii (w preparacie Enterol). Kupując probiotyk sprawdź ilość bakterii i ilość szczepów. Im więcej tym lepiej. Wszystkie trzy szczepy zawiera: Fisioflor, Biopron9 oraz Primadolphilus Optima( trzeba kupować z USA lub na Allegro). Minimalna dzienna dawka bakterii to przynajmniej 5 mld. Koniecznie, nie mniej. Z oczywistych względów autor poleca Optimę plus Biopron lub inny tani – Probiolac plus, Biotic, Bactmiax, Bifoval, Prolactiv, Prebiot7. Szczególnie zalecane są bakterie z rodzaju Bifidobacterium. Podając probiotyki proszę pamiętać aby zażywać je po 2h, najlepiej 3h,optymalnie po 4 godzinach od zażycia antybiotyku, im później tym lepiej. Na pczątku wystarczy jeden na noc, później stosuj drugi w ciągu dnia, najlepiej zapijając jogurtem. Słyszałem o ludziach którzy trzymali grzyba w ryzach stosując większą ilość probiotyku (nawet do 10 tabletek dziennie). Oczywiście jest to wbrew zaleceniom producentów probiotyków ale czy probiotyk można przedawkować, czy są szkodliwe skutki uboczne tego nie wiem. Być może ktoś zetknął się z badaniami na ten temat. Podam niżej przykładowe probiotyki zawierające przynajmniej 2 szczepy. Kolejność oznaczeń następująca: nazwa, ilość szczepów, ilość bakterii w mld.

        Acidolac 2sz, 4 mld; Beneflora 6sz, 4 mld; Bactum 2sz, 1,6 mld; Biotic 7sz, 2 mld; Biopron 9 sz, 9 mld; Bactmiax 4sz, 4 mld; Bifoval 3sz, 3 mld; Biopron9 9sz, 9 mld; Candi-lact 4 sz; Forever active probiotic 6sz, 1 mld; For bactil 4sz, 2mld; Fisioflor 7sz,10 mld; GR8- Dophilus 8sz, 3,8mld; Lactoseven 7sz, o,8mld; Lacidofil 2sz, 2 mld; Linex forte 2sz,2mld; Olimp probio 2sz, 3 mld; Lacidozone 2sz, 1 mld; Prebio7-7sz,4 mld; Probacti4 Enteric 4sz, 3mld; Prolactiv 6sz, 3,5mld; Primadolphilus Optima 14sz, 3,5 mld; Probiolac plus 4sz, 4mld; Quatrum 4sz, 4 mld; Triflora 3sz;

        Osobiście polecam Biopron 9 – super skład, tani, dostępny, nie trzeba trzymać w lodówce. Hit.
        Dotarłem do badań naukowych mówiących o tym,że minimalną skuteczną ilością kultur bakterii to 5mld. Używanie probiotyków zawierających do 3 szczepów bakterii i w ilości kilkuset tysięcy (co jest bardzo częste i niestety wielu lekarzy poleca takie specyfiki) jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto i oszukiwaniem samego siebie.

        Prebiotyki – to nieulegające trawieniu składniki pokarmu rozpuszczalne w wodzie stanowiące pokarm dla „dobrych” bakterii. Kwasy które powstają w wyniku rozkładu prebiotyków pozbawiają grzyby odpowiedniego podłoża do rozwoju. Najważniejszymi prebiotykami są: inulina i oligofruktoza. Są to substancje naturalne, inulina łatwo się rozpuszcza w sosach, zupach, napojach, jest tania, nie można jej przedawkować, stanowi ulubione pożywienie Bifidobacterium która jest największym wrogiem grzybów bytujących w jelicie grubym. Zacząć spożywanie od 4g/dzień stopniowo zwiększając do 30g/dzień. Bardzo polecane.

        Błonnik - nazywamy tak zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Korzystny z wielu względów, głównie dlatego, że zwiększa ilość i szybkość przechodzenia mas kałowych w jelicie grubym. Wypróżnienie raz na dzień jest miniamlnym, koniecznym warunkiem.
        Toksyny, grzyby i inne szkodliwe drobnoustroje nie mają czasu się namnożyć, bo są szybko usuwane z organizmu. Spożywać min.30g dziennie, najlepiej 40-50g.Szczególnie dużo zawartość błonnika mają: zboża, warzywa, rośliny strączkowe, otręby i płatki ze zbóż, chleb razowy, popcorn, ryż brązowy. Błonnik pęcznieje i potrzebuje dużo wody. Jeśli nie stosujesz odpowiedniej ilości błonnika nie masz szans pozbyć się grzyba. Tak jest u zdecydowanej większości ludzi i dlatego powinieneś zacząć jeść płatki zbożowe jako najlepsze źródło błonnika czyszczące jelita. Zwykłe, najtańsze płatki za 3-4 zł. bez żadnych dodatków - jęczmienne, owsiane, żytnie, najlepiej razem razem te 3 lub osobno w dowolnych proporcjach, najlepiej po równo) wystarczy już od 3-5 czubatych łyżek stołowych zalanych wodą, jogurtem, mlekiem posypanych np.cynamonem(bardzo wskazany). Sam zobaczysz jak skończą się zapaszki po wizycie w toalecie. Jeśli nie stosujesz restrykcyjnej diety możesz dodać rodzynki, pokrojone jabłko i banan. Pycha.


        • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 16.03.11, 11:18
          Zasady higieny

          Musimy pamiętać, że grzybica jest chorobą zakaźną w obydwie strony czyli my możemy kogoś zarazić ale częściej ktoś może zarazić nas. Nasz organizm osłabiony przyjmowaniem różnych leków ma obniżone bariery ochronne i jest szczególnie podatny na zakażenie. Należy zaostrzyć reżim higieniczny. Wskazane jest używanie osobnych ręczników, dokładne czyszczenie wanny, prysznica, częstsze mycie rąk i zębów. Szczoteczkę do zębów należy obowiązkowo po każdym użyciu wyparzyć lub używać płynów odkażających. Koniecznie. Często grzybica zaczyna się od nieodkażonej szczoteczki na której wcześniej się zgromadziły różne niepożądane substancje. Pamiętaj gdy kończysz mycie zębów, odstawiasz szczoteczkę wilgotną, stoi ona w ciepłym miejscu ma kontakt z resztkami jedzenia– idealne warunki do rozwoju grzybów. Pierz często bieliznę, ręczniki, myjki w najwyższych możliwych temperaturach, prasowanie zalecane. Większość zakażeń zaczyna się od jamy ustnej dlatego zwalczając grzyba zaczynaj od ust. Pamiętaj, że miłość jest dobra na wszystko niestety na grzybicę też – pocałunek partnera czy stosunek seksualny może narazić Cię na wiele problemów. Wiele kobiet narzeka na nieskuteczność różnych terapii, czy krótkotrwałe efekty nie biorąc pod uwagę, że podczas stosunku seksualnego zostają ponownie zarażone grzybicą.
          Przelecz partnera i zachowaj ostrożność. Również nasi czworonożni przyjaciele – koty, psy mogą być źródłem grzybicy. Zagrzybione mieszkanie czy nawet niektóre rośliny doniczkowe też mogą być źródłem Twoich problemów

          Koniec leczenia

          Koniec brania chemioterapeutyków czy zakończenie kuracji to wielka radość. Gratuluję.
          Nie szalej z jedzeniem pamiętaj, że dochodzenie do poprzedniego jadłospisu musi potrwać – tygodnie. Stopniowo włączaj zakazane produkty, stosuj probiotyki, omijaj cukier. Pamiętaj jeśli masz skłonność do grzybicy to jest to skłonność już na całe życie. Jeśli uda Ci się wyjść z tego bagna bardzo łatwo tam wrócić. Spróbuj zastosować już na stałe niektóre zasady diety. Daj sobie czas na odbudowę flory bakteryjnej.
          Żyj zdrowo, długo i szczęśliwie. Przeczytaj jeszcze tylko 1 stronę – „Desiderata”. Zastosuj.
      • olek7881 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 03.12.11, 19:48
        Witam ponownie.

        Aktualnie ja już (o dziwo) kończę leczenie bo candida już ledwo co żyje i właśnie zakupiłem ten Biopron i aktualnie z probiotyków to biorę tak:

        1 kapsułka Biopronu rano
        1 kapsułka Sanprobi IBS po południu (ale to tylko do jutra bo się skończy już,a nie kupuję jużbo niestety drogi jest sad
        1 kapsułka Probacti4 i 1 kapsułka Biopronu w nocy


        Szczerze,nie wiem czy to od dużych dawek probiotyków ale cera jest masakaryczna. Zaprzestałem brać na razie N-acetyl-l-cysteine a cera jest jak bym jadł z 4 kapsułki.


        Poprawiła się gdy zacząłem dawać Biopron(wczoraj)


        Dodatkowo dodam ,że zamiast Sanprobi chcę kupić bardzo dobry MultiLac i go stosować wraz z w/w probiotykami.

        Jan440 Jaką ty brałeś dzienną dawkę probiotyków ?

        Bo nie wiem czy to nie będzie za duża. Na stronkach czytałem,że czym więcej CFU tym lepiej(na forum o dzieciach pisali,ze dawki dawali kosmiczne ponad 500 CFU mld dziennie !!)


        Pozdrawiam

        • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 05.12.11, 07:18
          Są ludzie (b.dużo) którzy biorą 2x lub 3xdziennie opitmę przez wiele miesięcy. Optima ma 35 miliardów. Znam wypowiedz pacjenta który miał sporą grzybicę i trzymał ją w ryzach dzięki braniu 9tabletek na dobę. Nie natknąłem się na badania naukowe mówiące o szkodliwości nadużycia probiotyków przez ludzi. Słyszałem o takiej szkodliwości przy próbach przeprowadzanych na szczurach ale były to jedynie ogólnikowe wypowiedzi jednego profesora.
          Te ilości które bierzesz nie zaszkodzą. Spróbuj optimy nie jest aż tak droga.
          • olek7881 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 05.12.11, 20:00
            Interesujące, ciekawe jaką miał cerę ten pacjent wink

            Jeśli chodzi o dawki to dla mnie jest superancko,więc do końca lecę

            1 probacti z rana na czczo(podobno lepiej dzialaja leki z kapsulka ENTERIC jak sa na czczo)
            1 biopron:
            rano
            po poludniu
            wieczorem


            Co do Optimy czytałem trochę o niej, teraz już mi się nie opłaca raczej kupować. Rozrost wyeliminowałem w 80 % więc na koniec leczenia po prostu zwiększę dawki probiotyku.


            Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
    • chorowitka85 do jan440 04.01.12, 15:10
      jan440, czy mogłabym Cię prosić o podanie mi swojego adresu email? mam wielką prośbę związaną z olejkami i leczeniem u dr Nemo, chciałabym do Ciebie w tej sprawie napisać na pw. będę bardzo wdzięczna.
      • jan440 Re: do jan440 05.01.12, 18:27
        Wydaje mi się, że każdy kto pisze na forum musi mieć adres nick+@gazeta.pl
        W przeciągu paru dni ma być opublikowana strona dr.nemo.
        Jak to się stanie to oczywiście poinformuję osobno.
        • chorowitka85 Re: do jan440 05.01.12, 18:31
          tak, tylko zdaje się nie każdy ma aktywowane konto, więc nie do każdego da się wysłać wiadomość. tongue_out
          dzięki za informację. smile
          przeglądałam Twoją stronę o olejkach i jestem pod wrażeniem!
          • mewka33 Re: do jan440 01.04.12, 22:16
            Witajcie,

            Zastanawiam się jak to jest z tymi kiszonkami. Na jednym z forów (zjade się dra Janusa) przeczytałam, że należy odstawić kapustę i ogórki kiszone bo mogą zawierać pleśnie.
            Czy koktajl JAWO komuś pomógł ?

            Dzięki za opinie.
            • jan440 Re: do jan440 02.04.12, 13:59
              Ja słyszałem wiele wyłącznie pozytywnych opinii.
              Ta opinia jest bzdurna. Jest rzeczą oczywistą, że nie należy jejść zepsutego mięsa czy jajek.
              Czy w diecie też należy unikać miesa bo może się zepsuć - oczywiście nie.
              Tak samo jest z składnikami koktailu - wyraźnie jest napisane - używać nie spleśniałych składników. Idąc tym torem myślenia zaraz napisze, że nie wolno jejść chleba żytniego bo mąka żytnia szczególnie szybko pleśnieje.
              W koktailu jawo ważne jest połączenie kiszonek z czosnkiem.
      • askazie Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 28.12.13, 23:47
        Z tego co wiem komose mozna- jest naturalnie bezglutenowa i ma malo skrobi. ja upieklam sobie ostatnio chlebek z maka z komosy. Uzywam rowniez kaszy/maki jaglanej, kaszy/maki gryczanej oraz maki z amarantusa- wszystkie bezglutenowe. Nie wiem jak sie plasuja jesli chodzi o zawartosc skrobi though...
    • askazie Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 29.12.13, 00:13
      "Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica"
      Wiem, ze dieta dla kazdego sie rozni, jak zostalo juz napisane, ale jedno mnie nurtuje- skoro powinno sie unikac wysokoskrobiowych produktow - jak ziemniaki i kukurydza, to czy automatycznie wszelkie fasole, groch suszony i zielony groszek tez nie powinny byc wykluczone? Mi akurat ziemniaki szkodza- strasznie mnie swedzi skora (choc nie wiem, czy to alergia na nie, czy grzyb posila sie skrobia) podobnie z kukurydza, dlatego stosujac analogie, odstawilam calkowicie wszystkie wyzej wymienione poza fasolka szparagowa. zadnej fasoli, kukurydzy, cicierzycy, soczewicy, grochu....no i oczywiscie ziemniakow... Za to wprowadzilam ostatnio kasze gryczana i jaglana oraz maki z nich no i quinoa- komose ryzowa i wydaje sie, ze nie szkodza mi. Czy ktos z Was odstawil tak jak powyzsze pokarmy? A moze Wam w ogole nie szkodza?

      Ja szczerze mowiac w ogole mam problem, bo wydaje mi sie, ze co nie wprowadze spowrotem do jadlosp[isu, to daje mi jakies objawy... (ale tez nie robilam jeszcze zadnych uaktualniajacych po 10ciu latach testow na alergie- to tez inna sprawa). U mnie grzybicowe objawy polegaly(poza innymi mniej dotkliwymi dolegliwosciami) na reakcjach "jakoby" alergicznych na prawie wszystko co zjadlam- a nie prowadzilam jakiejs strasznej fastfoodowej, typowo slodyczowej czy niezdrowej diety.Jednak w Polsce bede dopiero latem, i planuje zrobic pozadne testy, zeby wiedziec co jest alergia a co jest spowodowane bezposrednio "grzybem"


      Jeszcze chcialam dodac, ze warto wprowadzic do diety olej kokosowy ( chyba nie zostal wspomniany tutaj?) ktory dziala silnie przeciwgrzybiczo, rowniez kurkuma ma takie wlasciwosci.


      Mam jeszcze pytanie- na ktoryms z watkow forumowicze posluguja sie okresleniami etap I, etap II czy III diety- czy jest tu na tym forum jakis watek z rozpisanymi konkretniej etapami? Ja stosuje dosc restrykcyjna diete od 6ciu miesiecy, ale caly czas sie edukuje w tym temacie.


      Czy kawy/ czarnej herbaty nie powinno sie unikac przede wszystkim ze wzgledu na to, ze kofeina powoduje nagly wyrzut cukru do krwi? ja z tego powodu unikam i kawy izielonej herbaty. Pije tylko herbate redbush (inaczej rooibos) tylko oczywiscie nie dosladzana i nie jest tak slodka i aromatyczna jak ta polska (jestem w Anglii).
    • evunia5 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 24.03.15, 10:24
      Proszę o pomoc. Mam już mętlik jakich mąk można używać?
      1. Mąka kukurydziana
      2. Skrobia kukurydziana
      3. Mąka ziemniaczana
      4. Skrobia ziemniaczana
      5. Mąka orkiszowa
      6. Owies
      7. Jęczmień
      8. Mąka żytnia
      9. Mąka żytnia razowa

      Które z powyższych można używać, które mało, a które zakazane?
    • evunia5 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 26.03.15, 16:30
      Czy soja to nabiał? Biorę doxy, a je powinno przyjmować w trakcie posiłku tylko nie składającego się z nabiału. Więc robię sobie mieszankę płatków jaglanych, żytnich, jęczmiennych i owsianych ze sparzonymi migdałami i orzechami włoskimi plus stewia lub ksylitol i to wszystko na wodzie. Jednak chciałabym podnieść walory smakowe i zamiast wody dać mleko sojowe, ale nie wiem czy nie bedzie kolidowało z doxy. Różne są zdania, jedni twierdzą, że soja to nabiał inni, że nie.
      • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 26.03.15, 20:19
        Ja jaglanych nie próbowałem ,nawet nie wiedziałem, że są takie.
        Te inne to też stosowałem,też w mieszankach.

        Też robiłem na wodzie i faktycznie smak raczej żaden, dlatego z czasem dodawałem łyżkę, dwie mleka(normalnego). Też tak robiłem gdy brałem Doxy, nie było problemów.
        Spróbuj dodawać cynamonu.
        Ja bym soi do nabiału nie podciągał, ale nie będę się upierał przy tym.
        • miroslaw111 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 25.05.15, 14:24
          evunia co do mleka i nabiału

          w Twoim przypadku naturalne jogurty i kefiry o niskiej zawartości cukru są wskazane ,ale mleko z jego 4,8gr cukru/100ml i laktozą już chyba niespecjalnie

          z mleka kozie lub owcze

          ja mleko dobrze toleruję,ale zawsze olę wybrać jogurt z pożyteczną mikroflorą niż słodkie mleko ,którego jedynym plusem jest spora podaż wapna ok 1000-1200mg na litr
          • jan440 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 27.05.15, 16:57
            Mirosław.
            A skąd ser ma zawierać bakterie antycandidowe?
            Skąd takie nazewnictwo?
            Tłuszcz jest zupełnie neutralny na grzybicę.
            Mleko - dla sporej ilości osób też jest neutralne i nie powoduje żadnych zaburzeń.

            Co to jest mleko bez laktozy?
            To niby jakie takie jest, krowie, kozie a może baranie?
            • miroslaw111 Re: Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik. 29.05.15, 13:43

              > A skąd ser ma zawierać bakterie antycandidowe? no właśnie nie posiada , chociaż w niektórych wspominano na etykiecie

              > Skąd takie nazewnictwo?
              > Tłuszcz jest zupełnie neutralny na grzybicę.
              > Mleko - dla sporej ilości osób też jest neutralne i nie powoduje żadnych zaburz
              > eń.
              >
              > Co to jest mleko bez laktozy?
              > To niby jakie takie jest, krowie, kozie a może baranie?

              podsumowując w restrykjcyjnej diecie : mleko odpada ze względu na duży udział cukrów ,
              "experymenty" typu mleko odtłuszzczone lub bez laktozy nigdy nie będą idealne a kosztują pewnie znacznie więcej
              z nabiału : kefir,jogurt,niesłodzone mleko baranie,owcze,kozie ze względu na kultury bakterii i białko

              serki ziarniste - ze względu na minimalny udział cukrów i spore żródło dobrych białek i wapna
              jajka - żadnych minusów ,od 2miesięcy jem w nadmiarze bez wpływu na frakcje - lecytyna,B12,żelazo i inne cenne skłądniki
              swoją drogą ziemniaki tak samo jak jan jakoś toleruję, czym się kierujecie co tolerujecie czego nie , bo ja tym że po niektóych produktach chce mi się pić i taki jakby osad w gardle- te uznaję za sprzyjąjące rozwoju candidy


Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka