Dodaj do ulubionych

Pytanie o kawę

02.10.11, 22:12
Może na początek moralne - czy wypada pić kawę jeśli nie jest się zakochanym?
I przejdę do rzeczy: czy kofeina ta z metki kawy (że niby ma być jej 2 %) - może odkładać się w mózgu jak reszta alkaloidów? Czy mogę się od picia kawy uzależnić i mieć lęki takie jak od narkotyków? Wpaść w nerwicę, depresję itp, jeśli będę pić tylko rozpuszczalną z 1-j łyżeczki?
I teraz ważne - czy w rozpuszczalnej jest w ogóle kofeina - bo jeśli tak, to po piciu codziennie 1 filiżanki - po 50 dniach miałabym już filiżankę kofeiny. Ale na filmie "świadectwo byłego narkomana" (na youtube) ukazane jest, że jednak narkotyk w proszku nie jest już wcale narkotykiem. Z tego by wynikało, że ponieważ rozpuszczalna też jest proszkiem - prawdopodobnie nie ma też żadnego narkotyku, tylko strychninę i jakiś parę trucizn.
Więc kto mi odpowie - czy są jakieś objawy po latach picia kawy? Czy coś się zużywa w człowieku?
Obserwuj wątek
    • extorris Re: Pytanie o kawę 02.10.11, 23:55
      ile masz lat?
    • passu Re: Pytanie o kawę 03.10.11, 17:49
      Raczej bym sugerował wizytę u psychiatry. Serio.
    • daniel.centnar Re: Pytanie o kawę 03.10.11, 18:24
      Witaj ostatnia_easy .Pijąc jedną filiżanke kawy rozpuszczalnej na pewno się nie uzależnisz spokojnie. W jednych jest kofeina a w innych nie ma róznie piszą producenci na opakowaniach.Ogolnie mówiąc rozpuszczalna kawa jest bardziej szkodliwa dla organizmu niż pażona z prostej przyczyny ma więcej dziwnnych związków chemicznych(trucizny ) np:ochratoksyna,akryloamid.Po wypiciu filiżanki kawy uczucie energii jest tylko chwilowe i złudne i często ludzie piją 2 3 a nawet 6 i więcej bo ciągle im brakuje energii. Kawa wypłukuje witaminy i mikroelemęty z organizmu i odwadnia go.Zawiera ponad 200 substancji rakotwórczych ale ma przyjemny smak i zapach;-).Objawy sa takie że człowiek jest po paru ładnych latach praktycznie bez witamin które rozpuszczalne są w wodzie. Człowiek sie cały ,,zużywa'' jak już doośniemy ale ma za to niesamowite zdolności regenaracyjne i dlatego teraz ludzie żyją znacznie dłużej niż kiedyś tylko z tym że przez wiekszośc zycia się borykaja z dokuczliwymi problemami zdrowotnymi i to się będzie bardziej nasilać z prostej przyczyny że coraz bardziej nasze odżywianie codzienne ma coraz mniej wspólnego z matka naturą.Podsumowując na pewno jedna filiżanka anie cie nie uzależni anie cie nie zabije ale teżnie da nic po za doznaniem smakowym i zapachowym.Czy choś troche Tobie pomogłem?.Jeśli nie to pytaj chętnie odpowiem . Pozdrawiam Daniel trener wellnes
      • minniemouse Re: Pytanie o kawę 04.10.11, 01:06
        .Pijąc jedną filiżanke kawy rozpuszczalnej na pewno się nie uzależnisz spokojnie.

nawet pijac dziesiec dziennie nie musi sie uzaleznic. to wszystko jest rzecza relatywna,
        i zalezy od wielu czynnikow, na poczatek od osobniczych sklonnosci do uzaleznien samego organizmu skonczywszy na zawartosci - ilosci -kofeiny w kawie.

Minnie
      • ostatnia_easy Dzięki dzięki 04.10.11, 10:57
        Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że kawa wypłukuje witaminy i mikroelementy. Myślałam, że jest zupełnie odwrotnie. Dlaczego? Bo zawsze, gdy chorowałam, miałam jeden superświetny pomysł - wystarczyło napić się kawy. Przechodziła wtedy mig choroba. I działała ta kawa zawsze uzdrawiająco na mnie odkąd pamiętam. Ale ja jestem inna, nawet nie wiedziałam. Dzięki więc za wszelkie informacje, bo nie wiedziałam o nich. Moja babcia zmarła na raka, i wiem, że skłonność do niego pojawia się w co drugim pokoleniu. Więc akurat ja według nauk medycznych oczywiście powinnam mieć tę skłonność. Więc dzięki też za informacje dotyczące tych związków rakotwórczych. Szczerze mówiąc - nie wiedziałam.
        No cóż, dzięki bardzo za te przydatne informacje.
        Życzę zdrowia
        ........ miejsce na podpis.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka