Dodaj do ulubionych

helicobacter a nadkwaśność

08.11.11, 20:17
jaka jest zależność...co jest pierwotne co wtórne, czy nie zależą od siebie
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: helicobacter a nadkwaśność 08.11.11, 20:37
      Z tego, co wiem helico ma każdy, problem w tym, by nie było ich za dużo.
      U mnie nadkwasota nie miała przyczyny w helico.
    • pies_z_laki_2 Re: helicobacter a nadkwaśność 13.11.11, 12:08
      Skopiuję swojego posta z innego forum:

Nowiny Lekarskie 2009, 78, 3–4, 228–230
      EWELINA SWORA, HANNA STANKOWIAK-KULPA, EMILIA MARCINKOWSKA, MARIAN GRZYMISŁAWSKI

KLINICZNE ASPEKTY DIAGNOSTYKI ZAKAŻENIA HELICOBACTER PYLORI

(...) Zakażenie Helicobacter pylori nie pozostaje bez wpływu na wchłanianie leków. Stwierdzono konieczność suplementacji większymi dawkami tyroksyny u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, u których wykazano równocześnie zakażenie bakterią Helicobacter pylori, z możliwością jej zmniejszenia po zastosowaniu leczenia eradykacyjnego. W przypadku pacjentów zakażonych Helicobacter pylori i HIV-pozytywnych, po leczeniu eradykacyjnym zaobserwowano 15% wzrost wchłaniania leków przeciwwirusowych, a u pacjentów leczonych preparatami L-DOPA z powodu choroby Parkinsona po leczeniu eradykacyjnym przyrost wchłaniania leków wynosił od 21 do 54%. Przykłady te wskazują na to, iż zakażenie Helicobacter pylori zmniejsza wydzielanie kwasu solnego i upośledza wchłanianie leków zależnych od pH soku żołądkowego [4].
      4. Lahner E., Annibale B., Delle Fave G.: Systematic review: Helicobacter pylori infection and impaired drug absorption. Aliment. Pharmacol. Ther., 2009, 29, 379-386.
      - www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues/78/078_0228.pdf

(podkreślenia boldem - moje.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka