Gość: tomek IP: *.dhl.com / *.dhl.com 08.06.04, 08:38 Coraz częsciej rano gdy wstaję mam kłopoty ze słuchem.Woskowina uszna zatyka mi uszy i słebiej przez to słyszę .Czy jest na to jakaś rada po za standardowym mysiem uszu? Pozdrawiam tomek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vecka Re: pomocy - zatkane uszy.. 08.06.04, 11:00 Witam, jezeli to woskowina, to nie ma innej metody raczej, ma tez przemywane uszy od czasu do czasu i jest to najlepszy sposob. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.ip-pluggen.com 08.06.04, 11:56 Moze podasz jakis domowy sposob przemywania? Osobiscie nie mam z tym problemu, ale wiem ze starszym osobom poleca sie na takie przemywanie isc do przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: pomocy - zatkane uszy.. 08.06.04, 12:12 Idz do laryngologa, on przeplucze ci raz a porządnie - mam ten problem ciągle ze wzgledu na bardzo waskie przewody sluchowe - taka moja natura po prostu, i jezeli laryng. stwierdzi, ze to tylko zwykle zatkanie - przeplucze od razu. Inna jakosc zycia po minucie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Witaj Halina. 08.06.04, 12:19 Hej, domowy spsob raczej nie bedzie najlepszym sposobem, no moze poza taka technika , ktora czasem stosuje jak "kukułka", czyli trzeba zatkac nos i przepchnac powietzre do przewodow sluchowych, no ale to w takim wypadku rzadko skutkuje. Lanie wody samemu do ucha nie jest najlepszym rozwaizeniem, bo jak mi ososbiscie troche wody wpadnie nawet przy myciu glowy, to momantalnie mam zapalenie ucha i juz od lat mam opracowana techike mycia glowy tak, zeby tam nic nie wpadlo po drodze.Lepiej isc do laryngologa, zabieg jest szybki, nic nie boli i nie ma czego sie bac. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Witaj Halina. 08.06.04, 12:46 Tak, tylko, że trzeba najpierw iść do lekarza pierwszego kontaktu i wyczekać się w poczekalni pełnej zapsikanych pacjentów na skierowanie, a potem iść i wyczekać drugie tyle u laryngologa. Jak ktos pracuje zawodowo, to go wścieklizna weźmie:( Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Witaj Halina. 08.06.04, 14:10 Mój kolega też ma problemy z wiecznie zatykającymi się uszami i kupili z żoną strzykawę i sami przepychają mu uszy - letnią przegotowaną wodą. Gdy mi się to przydarzy następnym razem, to udam się do nich, szkoda zcasu na lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re:laryngolog IP: *.chello.pl 08.06.04, 14:19 Samemu można sobie krzywdę zrobić i problem będzie jeszcze większy! Znam wspaniałego laryngologa (Gocław) który robi to od ręki! (niestety za 60 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re:laryngolog 08.06.04, 16:58 A dlaczego u jednych wosk sie tak szybko tworzy, a u innych nie? Ja sobie po myciu leciutko przeczyszczam ucho wacikiem i nigdy wosk mi sie nie tworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re:laryngolog IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 19:54 Gość portalu: ula__ napisał(a): > Samemu można sobie krzywdę zrobić i problem będzie jeszcze większy! > Znam wspaniałego laryngologa (Gocław) który robi to od ręki! (niestety za 60 zł > ) mogła byś podać adres tego laryngologa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.ipt.aol.com 08.06.04, 17:58 > Zalej sobie ucho normalna woda utleniona i poczekaj kilka minut na lezaco , po czym zrob to samo z drugim uchem. > Usuwanie woszczyny jest proste. Sa do tego male 'gruszki' i ciepla woda latwo moze ktokolwiek przemyc. Glowe nalezy pochylic lekko i strumien wody powinien uderzac o gorna strone kanalu tak, aby jednoczesnie nie blokowac wyplywu tejze z ucha. Nigdy na wprost!!! Mozna ro robic takze woda utleniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.sasknet.sk.ca 08.06.04, 18:32 Czasem gromadzaca sie woskowina w uszach jest wskaznikiem przebywania w zanieczyszczonym srodowisku lub nawet jakiejs choroby dermatologicznej skory glowy. Wiec moze warto zobaczyc i laryngologa i dermatologa. Czasem woskowina jest rezultatem nadmiernej dbalosci o higiene uszu i reakcja na np drobne urazy spowodowane przez palce, waciki i co tam jeszcze ludzie sobie wsadzaja. Za duzo czystosci czasem szkodzi. W wiekszosci przypadkow jednak nadmiar wosku w uszach nie ma znaczenia medycznego i nie wymaga innego leczenia jak tylko okresowego czyszczenia uszu. W aptece znajdziesz tez zapewne kropelki do uszu, ktore beda zmniejszac tendencje do tworzenie sie woskowiny. Bedzie to taki rodzaj oleju zmiekczajacego wosk i przyspieszajacy jego latwe usuwanie z ucha. Odpowiedz Link Zgłoś