Dodaj do ulubionych

pomocy - zatkane uszy..

IP: *.dhl.com / *.dhl.com 08.06.04, 08:38
Coraz częsciej rano gdy wstaję mam kłopoty ze słuchem.Woskowina uszna zatyka
mi uszy i słebiej przez to słyszę .Czy jest na to jakaś rada po za
standardowym mysiem uszu?
Pozdrawiam
tomek
Obserwuj wątek
    • vecka Re: pomocy - zatkane uszy.. 08.06.04, 11:00
      Witam,

jezeli to woskowina, to nie ma innej metody raczej, ma tez przemywane uszy od
      czasu do czasu i jest to najlepszy sposob.
      POzdr.
      • Gość: Halina Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.ip-pluggen.com 08.06.04, 11:56
        Moze podasz jakis domowy sposob przemywania?
        Osobiscie nie mam z tym problemu, ale wiem ze starszym osobom poleca sie na
        takie przemywanie isc do przychodni.
    • mantha Re: pomocy - zatkane uszy.. 08.06.04, 12:12
      Idz do laryngologa, on przeplucze ci raz a porządnie - mam ten problem ciągle
      ze wzgledu na bardzo waskie przewody sluchowe - taka moja natura po prostu, i
      jezeli laryng. stwierdzi, ze to tylko zwykle zatkanie - przeplucze od razu.
      Inna jakosc zycia po minucie :-)

• vecka Witaj Halina. 08.06.04, 12:19
        Hej,

domowy spsob raczej nie bedzie najlepszym sposobem, no moze poza taka
        technika , ktora czasem stosuje jak "kukułka", czyli trzeba zatkac nos i
        przepchnac powietzre do przewodow sluchowych, no ale to w takim wypadku rzadko
        skutkuje. Lanie wody samemu do ucha nie jest najlepszym rozwaizeniem, bo jak mi
        ososbiscie troche wody wpadnie nawet przy myciu glowy, to momantalnie mam
        zapalenie ucha i juz od lat mam opracowana techike mycia glowy tak, zeby tam
        nic nie wpadlo po drodze.Lepiej isc do laryngologa, zabieg jest szybki, nic nie
        boli i nie ma czego sie bac.
        POzdr.
        • mamalgosia Re: Witaj Halina. 08.06.04, 12:46
          Tak, tylko, że trzeba najpierw iść do lekarza pierwszego kontaktu i wyczekać
          się w poczekalni pełnej zapsikanych pacjentów na skierowanie, a potem iść i
          wyczekać drugie tyle u laryngologa. Jak ktos pracuje zawodowo, to go
          wścieklizna weźmie:(
          • vecka Re: Witaj Halina. 08.06.04, 14:06
            Witam,
            racja.
            • mamalgosia Re: Witaj Halina. 08.06.04, 14:10
              Mój kolega też ma problemy z wiecznie zatykającymi się uszami i kupili z żoną
              strzykawę i sami przepychają mu uszy - letnią przegotowaną wodą. Gdy mi się to
              przydarzy następnym razem, to udam się do nich, szkoda zcasu na lekarzy
              • Gość: ula__ Re:laryngolog IP: *.chello.pl 08.06.04, 14:19
                Samemu można sobie krzywdę zrobić i problem będzie jeszcze większy!
                Znam wspaniałego laryngologa (Gocław) który robi to od ręki! (niestety za 60 zł)
                • pia.ed Re:laryngolog 08.06.04, 16:58
                  A dlaczego u jednych wosk sie tak szybko tworzy, a u innych nie?
                  Ja sobie po myciu leciutko przeczyszczam ucho wacikiem i nigdy wosk mi sie nie
                  tworzy.
                • Gość: maniek Re:laryngolog IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 19:54
                  Gość portalu: ula__ napisał(a):

> Samemu można sobie krzywdę zrobić i problem będzie jeszcze większy!
                  > Znam wspaniałego laryngologa (Gocław) który robi to od ręki! (niestety za 60

> )
                  mogła byś podać adres tego laryngologa
    • Gość: Jasio Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.ipt.aol.com 08.06.04, 17:58
      > Zalej sobie ucho normalna woda utleniona i poczekaj kilka minut na lezaco ,
      po czym zrob to samo z drugim uchem.

> Usuwanie woszczyny jest proste. Sa do tego male 'gruszki' i ciepla woda latwo
      moze ktokolwiek przemyc. Glowe nalezy pochylic lekko i strumien wody powinien
      uderzac o gorna strone kanalu tak, aby jednoczesnie nie blokowac wyplywu tejze
      z ucha. Nigdy na wprost!!! Mozna ro robic takze woda utleniona.
    • Gość: Artur Re: pomocy - zatkane uszy.. IP: *.sasknet.sk.ca 08.06.04, 18:32
      Czasem gromadzaca sie woskowina w uszach jest wskaznikiem przebywania w
      zanieczyszczonym srodowisku lub nawet jakiejs choroby dermatologicznej skory
      glowy. Wiec moze warto zobaczyc i laryngologa i dermatologa.
      Czasem woskowina jest rezultatem nadmiernej dbalosci o higiene uszu i reakcja
      na np drobne urazy spowodowane przez palce, waciki i co tam jeszcze ludzie
      sobie wsadzaja. Za duzo czystosci czasem szkodzi.
      W wiekszosci przypadkow jednak nadmiar wosku w uszach nie ma znaczenia
      medycznego i nie wymaga innego leczenia jak tylko okresowego czyszczenia uszu.
      W aptece znajdziesz tez zapewne kropelki do uszu, ktore beda zmniejszac
      tendencje do tworzenie sie woskowiny. Bedzie to taki rodzaj oleju
      zmiekczajacego wosk i przyspieszajacy jego latwe usuwanie z ucha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka