Dodaj do ulubionych

Enbrel - leczenie biologiczne

30.08.13, 23:57
Hej;) Mam 22 lata i od 8 lat choruje na rzs. Obecnie mam problemy z kolanem, caly czas spuchniete i przykurcz lokcia. Biote mtx 25 mg tygodniowo oraz metypred 8 mg. Dzisiaj dostalam wiadomosc ze zakwalifikowalam sie na leczenie enbrelem. Ale zaczelam sie tego obawiac... i zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z niego. Otoz program leczenia trwa rok a potem lek zostaje odstawiony. Boje sie ze po tym naglym odstawieniu choroba sie pojawi z jeszcze gorszymi objawami. A tabletki przestana przynosic rezultaty przez to ze organizm sie przyzwyczail do mocniejszych lekow (enbrela). Jeszcze jestem w mlodym wieku i boje sie co bedzie potem, w pozniejszych latach jak juz na takie mocne leczenie teraz sie zdecyduje. Jakbym byla starsza mysle ze nawet nad enbrelem bym sie nie zastanawiala. Kiedys bralam metypred 16 mg i bylo wszystko idealnie;) zastanawiam sie czy to nie jest lepsza opcja;) tylko nie wiem jak dlugo mozna brac sterydy. Chcialam was prosic o porade;) co o tym myslicie? jak u was bylo z leczeniem biologocznym?;)
Pozdrawiam;)
Obserwuj wątek
    • mietekczachor1 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 24.08.14, 14:37
      zacząłem brać leki biologiczne Enbrel i czuje się lepiej Mietek

• dzini12 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 29.08.14, 10:00
      WITAM cIĘ z doświadczenia 45 lat rzs radzę Tobie wejść w program leczenia biologicznego,są to leki najnowszej generacji, jesteś młoda i głównie dla ludzi w Twoim wieku sa konieczne,aby zachamować postep choroby,skąd wiesz,że za rok stosowania nie będzie poprawy a pomyśl ile zaoszczędzisz stawów od zniszczen przez ten rok, ja sie nie zakwalifikowałam pewnie ze względu na b.duże uszkodzenia stawów za te 45 lat choroby i po prostu szkoda bylo mi zalecac leki biologiczne drogie leki bo i tak nie przywróca mi sprawności ani nie naprawia stawów.Było mi przykro jak Kraków mnie odrzucił,było 4 podejścia i nie udalo sie.Jakos zyje nadal z tym bolem z tymi zniekształceniami, znosząc mniej lub więcej upokorzenie związane z moimwyglądem, więc radzę Ci wziąc ten enbrel czy inny lek biologiczny daj znac jak znosisz pozdrawiam dzini
      • dzini12 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 06.11.14, 09:25
        witam Julka mam kwalifikacje na Enbrel juz jestem po badaniach krwi jeszcze 26.11. mam miec ostatnie badanie DAS28 I ZA 3 TYG ZASTRZYK ENBRELU,PRZEBYWAŁAM Z PANIAMI NA ODDZ.REUMATOLOGII W kRAKOWIE,które biora wlewy z Remicadze 5 lat nic a nic nie widac po stawach żeby chorowały na rzs,wierzyc sie nie chce nic ich nie boli,pracują nawet na roli, przełknęłam gorycz zazdrości,ze mam tak uszkodzone stawy bo za 45 lat rzs kiedy nie bylo biologii choroba zrobiła spustoszenie.Co u Ciebie z Enbrelem bo ja mam w grudniu go dostać odezwij sie danar1@vp.pl dzieki pozdrawiam dzini
        • gabriela302 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 07.11.14, 23:43
          Witam, biore enbrel od sierpnia 2013 roku i czuje sie doskonale !!! Zadnej opuchlizny, zadnego bolu, zadnego ataku choroby. Jezdze na rowerze, co kiedys pozostawalo w sferze marzen, biegam, chodze na silownie. Czuje sie jak nowonarodzona. Mieszkam w Irlandii, gdzie lek ten jest dla kazdego na zawsze (jesli pomaga). Pozdrawiam
          • kasssannndra Re: Enbrel - leczenie biologiczne 10.11.14, 14:09
            Gabrielo a czy od sierpnia 2013 masz jakieś zmiany w stawach widoczne w rtg lub usg które się pogłębiły czy choroba się zatrzymała na tyle że nie ma nowych zmian w stawach?A jakie masz wyniki badań, ob.,crp w normie?A rf po leczeniu wrócił do normy czy jest powyżej?
          • boardman Re: Enbrel - leczenie biologiczne 18.04.15, 17:26
            Witam ,mam do sprzedania Enbrel 50mg w ampułko-strzykawkach .Odbiór centrum Polski.Kontakt boardman@vp.pl
        • jullkaa91 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 11.11.14, 20:10
          Wpis ten zamieściłam rok temu, na leczenie biologiczne się zdecydowałam;) po pierwszym zastrzyku już były efekty:) obrzęki powoli zaczęły się zmniejszać aż w końcu całkiem zniknęły:) z bólem tak samo;) w pierwszych miesiącach strasznie bolały mnie mięśnie przy najmniejszym wysiłku ale później to minęło:) enbrel ostatni raz wzięłam pod koniec sierpnia ze względu na złe wyniki ALT i ASP. Musiałam tez zrezygnować z mtx do momentu powrotu wyników badań do normy. Po odstawieniu leków niestety wszystko wróciło:( od 2 miesięcy mam mocno napuchnięte kolano, przykurcz łokcia. Miesiąc temu w szpitalu w Krk leżałam, 2 punkcje za mną i szuje się na kolejna;) Obecnie wyniki związane z wątroba sa w normie i ponownie staram sie o leczenie biologiczne.
          Na OPUCHLIZNĘ świetnie pomagaja liście kapusty zbite tłuczkiem tak żeby wypłynął z nich sok. Obłożyć staw i pozostawić tak na noc;) Od niejednej punkcji mnie uratowała;) Pozdrawiam:)
          • dzini12 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 17.11.14, 11:30
            Julka czekam i ja na ta biologię,ale wiem o ubocznych działaniach i boje sie tej reakcji na ten zastrzyk podobno są objawy jakby grypy,bóle mięśni, to mało jeszcze mam bolu w stawach,w ub.tygodniu zamknęły sie aż 3 palce i zeby je otworzyc musze na siłe z okropnym bólem je odchaczyć, a do zastrzyku mam czekać do grudnia bo tyle trwa wejście do programu w Warszawie, jescze mam mieć 26.11 badanie DAS28 i dopiero czekac na Enbrel, nie wierzę,że może przestac boleć,przychodzi godzina 17ta usiądę do wiadomości i już sztywnieje,szybko kąpiel, przebranie,kremowanie i do łóżka aby zdarzyc przed całkowitym zdrtwieniem a póżniej noc w takim bólu,że nie spię tylko buczę, tabletki juz nie pomagają, a `rano nie muszę Ci pisać walka o ubranie, zjedzenie z ogromna sztywnośćią.Pomyśl 45 lat choruje na rzs i nigdy tak nie cierpiałam jak teraz na starość, a biorę 25 mg Ebetraxu/MTX/ PLUS 6 MG STERYDU NO I ŚROdki p.bólowe, które rozwalaja mi zołądek,jelia i pewnie wątrobe.Gdyby była eutanazja w Polsce natychmiast bym się zgłosiła, toż ta choroba jest gorsza od nowotwora, z którym sie szybko umiera a nie cirpi tak jak ja np.45 lat,znam ludzi z forum,którzy cierpia podobnie jak ja i co to za zycie.Mam dziś urodziny i mówię wszystkim,że ja nie przeżyłam tyle lat tylko wycierpiałam okrutnie.Sorki za zły nastrój powinnam popierać ludzi chorych na rzs, ale dzisiaj po nie przespanej nocy nie potrafię.
          • boardman Re: Enbrel - leczenie biologiczne 18.04.15, 17:27
            Witam ,mam do sprzedania Enbrel 50mg w ampułko-strzykawkach .Odbiór centrum Polsk i.Kontakt boardman@vp.pl
          • mikgas2 Re: Enbrel - leczenie biologiczne 24.10.16, 23:34
            Nie przejmuj się Julka. Jestem od Ciebie 3 lata młodszy, a przebyłem już wymianę 2 bioder - właśnie przez sterydy 64mg/dzień (bullshit totalny)! Teraz jestem na leczeniu biologicznym i poza ograniczeniami wynikającymi właśnie z sztycznych stawów, czuję się jak osoba zdrowa. Nigdy nie rezygnujcie z leczenia biologicznego, bo jest najlepsze!
        • boardman Re: Enbrel - leczenie biologiczne 18.04.15, 17:26
          Witam ,mam do sprzedania Enbrel 50mg w ampułko-strzykawkach .Odbiór centrum Polski.Kontakt boardman@vp.pl
      • dreuder Re: Enbrel - leczenie biologiczne 24.08.15, 08:43
        Witam. Stosowałem leczenie biologiczne z przeogromnym pozytywnie skutkiem za granicą. Wróciłem do Polski i nie zostałem zakwalifikowany do leczenia. Paranoja! Ale znalazłem sposób na moje obolałe stawy. Jeśli ktoś chce poznać szczegóły diety, którą stosuję, to chętnie służę pomocą. zzsk40@wp.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka