Dodaj do ulubionych

Problemy z wysławianiem się

30.04.12, 01:29
Od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie problemy z wysławianiem się. Polega to na tym że czasem brakuje mi odpowiedniego słowa i przez chwilę mam "pustkę w głowie", przy okazji zdarza się że używam niewłaściwej formy wyrazu albo formułuję zdanie w niegramatyczny sposób. Same zdania też są raczej proste i krótkie. Takie "zacięcia" zdarzają mi się przede wszystkim w mowie, w tworzeniu tekstów pisanych problem jest pomijalny.
Przez całe życie (czyli 36 lat) nie miałem podobnych kłopotów, nie licząc tego że mówiłem bardzo szybko a przez to czasem niezbyt wyraźnie. Używałem bardzo dużego zasobu słów, wręcz znany byłem z elokwencji i inteligentnych ripost, teraz czuję takie.. otępienie i mam wrażenie jakby mi drastycznie IQ spadło.
Czym mogą być spowodowane takie objawy? I jeśli jest to coś niepokojącego, gdzie najlepiej zacząć szukać pomocy? U neurologa, psychiatry, logopedy?
Obserwuj wątek
    • malinova14 Re: Problemy z wysławianiem się 30.04.12, 09:32
      Moze to niedobor magnezu ? Nie zaszkodziloby mysle ,zebys zrobil sobie taka dluzsza magnezowa terapie .
    • tullus_hostiliusz Re: Problemy z wysławianiem się 02.05.12, 21:08
      Jeżeli pijesz za dużo kawy, to może to być spowodowane przedawkowaniem kofeiny, co prowadzi do rozproszenia uwagi i trudności w wysławianiu się. Ja właśnie tak mam po dłuższym wypijaniu dużych ilości kawy (tzn. przez kilka dni z rzędu).
      • mart-ka93 Re: Problemy z wysławianiem się 15.06.13, 09:51
        Cześć, mam 20 lat. Od pół roku mam problem z mówieniem. Taki sam, jak autor :( Muszę przemyśleć sobie to, co chciałabym powiedzieć, wyrzucić wszystkie zbędne wyrazy by zdanie było krótkie i proste do wypowiedzenia. Nie wiem, co się dzieje :( Męczy mnie to, ponieważ język mi się plącze jak u osoby pijanej (aktualnie nie piję, acz znam to uczucie). Mam bogaty zasób słów, ale boję się ośmieszenia.. Hmm.. I problem jest TYLKO wtedy, gdy chcę powiedzieć coś spontanicznie. Kiedy mam w głowie "przygotowane na chybcika" zdanie idealne problem znika. Czasem gdy ktoś dopyta, bo nie usłyszał a ja próbuję powtórzyć bez zastanowienia problem powraca. Zapominam też wyrazów, mam je "na końcu języka", potrafię podać synonimy ale czasem to, które idealne pasuje moim zdaniem do wypowiedzi gdzieś znika. Akurat ten problem z zapominaniem słów mam od dłuższego czasu (tj od kilku lat).
        Miałam ostatnio więcej stresu, wręcz żyłam stresem i tylko nim. Wkraczanie w dorosłość, prostowanie własnych skrzydeł itd. Czy to może być przyczyna?
    • easyblue Re: Problemy z wysławianiem się 02.05.12, 21:53
      Podobnie miałam przy niedoczynności przysadki. Może warto to sprawdzić.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Problemy z wysławianiem się 04.05.12, 22:54
        w jaki sposob masz leczona ta niedoczynnosc ?
        • easyblue Re: Problemy z wysławianiem się 05.05.12, 08:16
          Leczono mnie hormonami /to było ponad 10 lat tamu/, ale długie leczenie nie przyniosło żadnych rezultatów. Jakimś cudem zaszłam w ciążę, mimo iż lekarka nie dawała żadnych szans. Od tego czasu mam spokój z przysadką, nie licząc obecnie problemów z nadmiarem prolaktyny:)
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Problemy z wysławianiem się 10.05.12, 01:41
      niedobor wit b 12 moze dwac objawy naurologiczne. mozesz oznaczyc poziom- koszt ok 25 zl
    • bszalacha Re: Problemy z wysławianiem się 20.06.13, 18:27
      Tak działa stres.Jako psycholożka mogę się wypowiadać w ramach własnego podwórka i polecić relajksację albo wizytę u specjalisty,który zastosuje różnorodne formy pomocy wyciszającej a także porozmawia o okolicznościach takich stresów i twoim sposobie myślenia o nich,bo nie sytuacja jest winna ale nastawienie do niej,jako zagrożenia.
      Może to nawet już rodzaj fobii w niektórych sytuacjach/tak się mówi o lęku panicznym/.
    • 2margo00 Re: Problemy z wysławianiem się 21.06.13, 07:55
      Moze być psycholog który zrobi odpowiednie testry.Pozdrawiam
      • gold_paula Re: Problemy z wysławianiem się 22.06.13, 22:20
        Radziłabym zrobić rezonans mózgu - znałam taką jedną co też tak miała i był guz lewego płata skroniowego. Możesz jeszcze porobić podstawowe badania: morf, cukier, sód, potas, wit B...
        Od psychiatrów z daleka.
        • robak.rawback Re: Problemy z wysławianiem się 23.06.13, 01:14
          nie wiem co ci jest - ale pamietam jak uczyliscmy sie o roznych zaburzeniach mowy i rozumienia, formulowania wypowiedzi, trudnosci lingwistycznych roznego typu etc etc byly to rzeczy zwiazane np z urazami glowy po wypadkach etc
          bylo o afazji
          poczytaj sobie moze cos ci podpasuje - albo da pomysl na to co ci moze byc -

pl.wikipedia.org/wiki/Afazja
          wybralabym sie do neurologa - tak jak ktos wczesniej powiedzial moze cos w glowie pyknelo, stuknelo, udar, nie wiem co jeszcze i na cos naciska - niech moze zrobia jakis rezonans czy cos? nie daj sie splawic i naciskaj na diagnoze albo na zlecenie badan - to w koncu glowa i nie wiadomo co ta sie dzieje. jak ci nie beda chcieli dac zlecenia na badanie i bagatelizowac to popros zeby ci odmowe dali na pismie ze w obliczu przedstawionych symptomow odmawiaja wydania skierowania na badania etc.
          • robak.rawback Re: Problemy z wysławianiem się 23.06.13, 01:18
            teraz popatrzylm na daty - odpowiadalam na pierwszy post piotra ale widze ze to juz dawno bylo - ciekawe co mu w koncu zdiagnozowali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka