Gość: vanillka IP: *.smrw.lodz.pl 04.07.04, 17:56 Wyczytałam w jednym z wątków (pisała Kasia), że koślawość palucha można wyleczyć okładami z gorczycy. Czy wiecie coś o tym? Dajcie znać, dziewuszki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza Re: halluksy a gorczyca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 18:18 Nie wierz w bajki. Można spróbować złagodzić stan zapalny ale wykoślawiony staw nie wyprostuje się za pomocą okładów. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 18:22 mam to na uwadze, ale Kasia pisała, że po roku okładów jej się to udało, więc pytam, czy ktoś jeszzce wie coś na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 18:29 Vanillko, o ile pamietam z innego forum,miałaś wykonaną operację na hahalluksy.Czy możesz podać,gdzie i kto Ci robił ten zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka Re: halluksy a gorczyca/jadwiga_r 04.07.04, 18:39 Witam, własnie dziś znalazłam pytanie od Ciebie w tamtej sprawie. I własnie już na nie odpisałam, ale skoro tu jestes to pisze jeszcze raz: zabieg miałam robiony w Łodzi w szpitalu MSW na Północnej. Zabieg jest teoretycznie bezpłatny - resztę sobie sama dopowiedz... Ja z efektów jestem średnio zadowolona, bo spodziewałam się cudów... ale niestety - paluch jak był koslawy, tak jest, a kostka wciąż wystaje.Lekarz jedynie zlikwidował mi chrząstkę...A tak się cieszyłam, że będę miała stopkę jak nową... Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 18:59 Moja starsza ciocia wybierała się na zabieg do dr.Snieżko na ul.Tamki.Spotykała starsze panie na Bałuckim Rynku,które były tuż po zabiegu /1-2tygodnie/ i była nawet zdecydowana pójść na ten zabieg. Chciała potem spotkać te kobiety na Bałuckim i popytać, czy wynik leczenia jest zadowalający.Niestety nie udało się jej z nimi skontaktować i nie poddała się operacji.Metoda zabiegu chyba taka sama. Koszt zabiegu 1.500 zł. i można było zrobic to na kase chorych. Dlatego zaciekawiło mnie,gdzie miałas ten zabieg,myślałam że w/w gabinecie. A może zetknęłaś się w Łodzi z pacientkami dr.snieżko. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 19:06 Niestety nie. Ale jeśli chodzi o starsze panie to słyszałam kiedyś w autobusie rozmowę. Jedna była już po zabiegu i mówiła, że jest bardzo zadowolona. Ja niestety nie jestem, ale to chyba kwestia wielkości halluksa i indywidualności stopy; mi lekarz powiedział, że oprócz halluksa mam płaskostopie poprzeczne i to nie jest do naprawienia, w związku z tym ta kostka tak mi wystaje. Cyba nigdy się z tym nie pogodzę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 19:28 Vanillko,dziękuję za odpowiedzi na moje zapytania.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka Re: halluksy a gorczyca 04.07.04, 19:31 Proszę bardzo; jesli Twoja ciocia zdecyduje się na zabieg to daj mi znać jak poszło i czy jest zadowolona - wtedy może i ja wybiorę się na Tamka do Pana Doktorka. Równiez pozdrawiam. Będę wyczekiwać na forum zdrowie, papa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: halluksy a gorczyca IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 20:11 Hej, ja miałam operację halluksa 4 lata temu. Stopa wyglądała przed operacją okropnie - palec był skrzywiony, poza tym ze stopy wystawała pasudna kość, przez którą nie mogłam nosić odkrytych butów. Bardzo się wstydziłam stóp, nie chciałam chodzić na basen itd... Operacja zlikwidowała wystającą kość ,ale palec nadal się krzywi. Jest to spodowdowane mięśniami palca, które przywykły do tego położenia. Nie mniej, mimo że efekt jest gorszy od oczekiwanego, jestem bardzo zadowolona - nogi nie są idealne, ale są powiedzmy przeciętne, i kwalifikują siędo założenia odkrytych sznurowanych sandałów. A ja odżyłam. pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: halluksy a gorczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 11:05 Jestem właśnie po operacji halluksa. Bardzo mi zależało,żeby było to zrobione porządnie, dlatego przez dwa lata się tym interesowałam, zbierałam informacje o lekarzach, metodach z Niemiec, Anglii i Polski, rozmawiałam z wieloma osobami, które przeszły taki zabieg. Szkoda byłoby mi pieniędzy na metodę, która nie daje mi gwarancji, że halluks znów mi się nie zrobi. Nie idźcie do pierwszego lepszego chirurga, metod jest ok. 50, z czego niewielki procent to zabiegi poprawiające architektonikę kości i tym samym likwidujące poprzeczne płaskostopie, a więc przyczynę powstania halluksa. Samo ścinanie wystającego guzka nic kompletnie nie daje. Znam kobietę, której po takim zabiegu w ciągu pół roku odrosły halluksy dwa razy większe. Teraz szykuje się do operacji z prawdziwego zdarzenia, ale przedtem niepotrzebnie się nacierpiała. Namawiam do operacji, ale naprawdę dobrze zrobionej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: halluksy a gorczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:43 A jak Ty miałaś zrobioną operację? Ile płaciłas? Jesteś dopiero po zabiegu, ale czy już masz jakieś wrazenia? Czy jesteś zadowolona. Ja tez mam poczatki płaskostopia poprzecznego i oczywiście halluksy, i zbieram informacje jak najskuteczniej się tego pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortopeda Re: halluksy a gorczyca IP: 212.182.117.* 06.07.04, 22:54 Problem haluxa to problem złozony.Oprócz typowego koslawego ustawienia palucha współistnieją jak zauważyły forumowiczki: płaskostopie poprzeczne,modzele w okolicy strony podeszwowej głów II,III iIV kości śródstopia,paluchy młoteczkowate.U różnych osób stopień występowania tych wad jest różny a jeśli dodać także wiek operowanej osoby stosuje sie różne techniki operacyjne. Generalnie utrwalona wada przodostopia/halux,płaskostopie poprzeczne i paluchy mloteczkowate stanowia zespół wad nabytych przodostopia/.Żadne sposoby nieoperacyjne wad tych nie usuną,szkoda na to czasu. U osób młodych często przy niewielkich wadach stosuje sie zabiegi na tkankach miękkich,tj.plastyki torebki stawu ś-p palucha,tenotomie adductorów,przy wiekszych wadach koślawości stosuje sie osteotomie czyli przecinanie kości środstopia w różnych miejscach i korekcje ustawienia,do tego zabiegi na tkankach miekkich i ścięgnach.Wybor metody jest zindywidualizowany do danego przypadku. Osobny temat to likwidacja płaskostopia poprzecznego przez zabiegi odtwarzajace łuk poprzeczny stopy,ale te stosuje sie rzadziej.Poza tym usuwanie nagniotków nic nie daje i nie polecam tego zabiegu,niepotrzeby ból i poza tym odrosną. Na koniec drobna refleksja.Mnogość metod pozwala sądzić,że żadna nie jest na tyle genialna i 100%skuteczna.Często przy źle wykonanej technicznie operacji lub niewłaściwie dobranej metodzie,wada może nawrócić. Między ortopedami nawet krąży żart,że ci co operują haluxy powinni często zmieniać miejsce zamieszkania,gdyż wielu pacjentom te operacje nie przynoszą efektu pozytywnego.Mnie osobiście wydaje sie,że wykonują je albo słabo wyszkoleni ortopedzi lub po prostu niewłaściwa metoda dobrana jest do danego przypadku. Pozdrawiam Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-Squad Re: halluksy a gorczyca IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 20:41 Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią. Ciężko jest dobrać właściwą metodę, a poza tym część lekarzy (i pacjentów) niestety nie podchodzi do problemu jak należy, choć nie mówię o całym środowisku. Ja to było wspomniane, żadna metoda nie daje 100% pewności i nawet dobrze przeprowadzona operacja i odpowiednio dobrana technika przeprowadzenia zabiegu nie gwarantują, że wszystko pójdzie gładko, dlatego nie zawsze warto operować małe zmiany lub takie które nie powodują innych dolegliwości, bo często odpowiednio prowadzona terapia nieinwazyjna powoduje zatrzymanie pogłębiania się deformacji i niedopuszczenia do powikłań. Choć kości nic innego niż operacja nie wyprostuje, to jednak np. okłady z gorczycy u niektórych osób powodują ustąpienie obrzęku kaletki maziowej, zmiejszenie "wystającej kostki" i bólu, dlatego warto próbować, a jeśli te metody zawiodą, to iść na zabieg, ale nie oczekiwać cudów ;) Wciąż zdarzają się osoby chcące operować stopy z powodu ich wyglądu, gdyż sądzą, że to zabieg kosmetyczny, a tak nie jest. A przyczyną nawrotów zniekształceń jest płaskostopie poprzeczne, nie zawsze możliwe do skorygowania. Sądzę, że operacja jest dobrym rozwiązeniem dla osób z poważniejszymi problemami, ale nie należy oczekiwać, że trwale zlikwiduje wszystkie problemy związane z halluksami. Odpowiedz Link Zgłoś