Dodaj do ulubionych

alergia, astma

19.09.12, 16:16

Witam serdecznie,

przedstawię historię mojego synka i mam wielką nadzieję, że mi pomożecie i udzielicie cennych wskazówek.
Synek Filip urodzony 3.01.2012r. podczas porodzie infekcja wewnątrzmaciczna, dziecko dostawało antybiotyk 10 dni, dodatkowo bardzo nasilona żółtaczka.
Jak skończył miesiąc zapalenie oskrzeli (jego 2 letnia obecnie siostra złapała wtedy zapalenie płuc), ja z małym wylądowałam w szpitalu, gdzie znowu podali antybiotyk, inhalacje (berodual, mucosolvan).
Koniec czerwca, dziecko ma prawie 6 miesięcy, kaszle od 3 tygodni, po tym czasie rozwija się zapalenie oskrzeli. Mamy zastrzyki przepisane do domu.
Niecały miesiąc później, pod koniec lipca, w dwa dni rozwinęło się u synka obustronne zapalenie płuc z obturacją oskrzeli. Natychmiast do szpitala, antybiotyk, inhalacje.
Mamy zalecenie zgłosić się do poradni alergologicznej, bo jest podejrzenie astmy wczesnodziecięcej. Do alergologa poszłam zaraz po wypisie ze szpitala.
filip dostał leki : zyrtec, montelukast sandoz, inhalacje z pulmicortu raz dziennie plus berodual w razie duszności.
Kolejny miesiąc później, a więc pod koniec sierpnia dziecko znowu złapało infekcję, katar, kaszel, ale chyba dzięi lekom na tym się skończyło.
Pani alergolog kazała nam zrobić badanie kału na pasożyty ale z tylko jednej próbki. Oczywiscie nic nie wyszło. Ja drążyłam temat i wysłałam próbki do słynnego Felixa.
Wyniki otrzymałam przedwczoraj i oto co wyszło: lamblie nieliczne, candida średnio liczna!
Popędziłam wczoraj do naszej pediatry z wynikami. Zaleciła leczenie:
dla Filipa: pyrantelum 2 ml i za 10 dni znowu 2 ml, w międzyczasie 4x2ml furazolidonu przez 2 dni
dla 2 letniej siostry: zentel w syropie 2,5ml jednorazowo
dla nas rodziców: zentel po 1 tabletce jednorazowo

czy tak zalecona kuracja jest prawidłowa? recepty jeszcze nie zrealizowałam.
po przeczytaniu kilkunastu wątków na tym forum już mam taki mętlik w głowie że nie wiem co myśleć.
Czy może przyspieszyć wizytę u alergologa i jej posłuchać (mamy w październiku)?
Kupiłam olej z pestek dyni i każdy z nas wypija łyżeczkę dziennie.
Myslałam też o balsamie kapucyńskim. Ja z mężem i ewentualnie córka moglibyśmy go pić, Filip odpada bo za mały jest. Czy sam balsam nam wystarczy, czy jednak mamy się leczyć chemią?
proszę o radę...
aha co zapomniałam dodac, że wedle moich przemysleń to pierwsze zapalenie oskrzeli było takim zwyczajnym, jakie może złapać w zimie każde dziecko, tym bardziej że chorowali razem z siostrą.
Kolejny 3 ataki choroby co niecały miesiąc były bardzo podejrzane, ale kiedy dostałam wyniki że ma lamblie i wiem że lamblie jajeczkują co 26 dni to mi się to układa w całość!
Może więc moje dziecko wcale nie jest alergikiem, tylko ma problemy przez pasożyty. Dlatego chcę odrobaczyć jego i całą rodzinę, ale w porządny sposób.
Nawiasem mówiąc, zrobiłam mu też panel pediatryczny prywatnie, ale wyniki będą w przyszłym tyg.
Obserwuj wątek
    • kaamea Re: alergia, astma 21.09.12, 18:46
      Moim zdaniem kuracja źle rozpisana, dla mlodszej furazolidon przez 2 dni na lamblie? Jakiś żart chyba;

dla starszej zentel w syropie 2,5ml jednorazowo? nie ma zentelu w syropie tylko w zawiesinie w buteleczkach po 20ml i wypija się całość na raz, potem powtórki wg wskazań lekarza;

dla dorosłych zentel 1 tabl jednorazowo i to ma być na lamblie? kolejny żart lekarza...

• kaamea Re: alergia, astma 21.09.12, 18:54
      A odnośnie Twoich podejrzeń, że być może dziecko nie jest alergikiem tylko z powodu lamblii ma silną alergię i od niej zmiany w oskrzelach i te choroby jedna za drugą to masz rację.
      Karmisz piersią? Jeśli nie, to jakie mleko dziecku podajesz?
      Ja bym chyba do Ozimka pojechala na Twoim miejscu... skoro takie bzdury inni lekarze zapisują.
      • 2anankee Re: alergia, astma 22.09.12, 17:45
        piersią przestałam karmić miesiąc temu. Teraz dostaje bebiko.
        We wtorek idziemy do innej lekarki, 40km od nas. Dostalam na nią namiar bo właśnie ponoć zna się na odrobaczaniu.
        Zobaczymy. Ona jest przy okazji też pulmonologiem.
        Jak nie pomoże to wybierzemy się do Ozimka.
      • 2anankee Re: alergia, astma 22.09.12, 17:48
        aha wynik z panelu mam na razie na 3 alergeny:
        kazeina klasa 0
        alfa laktoalbumina klasa 0
        beta laktoglobulina klasa 1
        więc na mleko nie ma alergii
    • slodziutka-2 Re: alergia, astma 22.09.12, 18:46
      za małe dawki leków! Poza tym najpierw bijemy obłe (nawet jeżeli w badaniach nic nie wyszło). Więc dobrze, ze najpierw dostaliście zentel i pyrantelum, ale w za małych dawkach!!! Zentel w takim przypadku to 3 dni, a jeżeli chcesz zentelem leczyć lamblie to 5 dni i potem powtórki.
      Aaaa, kontaktowałam się z Ozimkiem, i dowiedziałam się, że zentel na lamblie najlepiej brać w zawiesinie a nie w tabletkach, gdyż lamblie żyją też w dwunastnicy, więc zawiesina ma większe szanse na pozbycie sie ich stamtąd.
      Sam balsam kapucyński raczej Ci nie pomoże.
      • antyka Re: alergia, astma 24.09.12, 09:52
        Zanim podasz leki rodzinie, skonsultuj sie na forum.
        Rece opadaja... ze tez Ci lekarze nie potrafia nawet porzadnie lekow przepisac sad
        • zielarz22 Re: alergia, astma 25.09.12, 20:28
          Dr.nemo nie leczy takich maluchów ale wy dorośli możecie chociaż zafundować sobie kurację z dyni plus odpowiednią herbatkę z piołunem, wrotyczem czy liściem orzecha.
          • 2anankee Re: alergia, astma 25.09.12, 22:43
            jakie mam proporcje zastosować przy parzeniu herbatki piołun, wrotycz, orzech? wszystkiego po równo?
        • 2anankee Re: alergia, astma 25.09.12, 22:28
          witam,
          jestem po wizycie u poleconej lekarki.
          Oto co zaleciła: (proszę o opinie)
          dla prawie 9miesięcznego Filipa: furazolidon 4x2ml przez dwa dni, za 7 dni powtórzyć, za 7 dni powtórzyć, za miesiąc powtórzyć
          homeopatyczne granulki Cina 9CH, 3 granulki rozpuszczone w wodzie na noc

dla prawie 2 letniej Emilki: Vermox 2x1 tabletka przez 3 dni, za 7 dni powtórzyć
          krople Parafarm 2x15 kropli rozmieszać z wodą przez 7 dni, potem 7 dni przerwy, i powtórzyć.
          Całość kuracji powtórzyć za 2 miesiące.

Dla obojga dieta bez słodkiego mleka, bez słodkich jogurtów, bez soków ze sklepu, żadnych bananów, jak najmniej cukru. Dodawać przyprawy: imbir, kurkuma, kardamon.
          Do picia podawać zioła, mieszać melisę z pokrzywą, rumiankiem, skrzypem. Emi może odrobinę miodu. Owoce najlepiej krajowe sezonowe.

Tylko poradźcie mi proszę czy mogę podawać rzeczy typu serek wiejski, serki do smarowania pieczywa naturalne czy z ziołami, twaróg w kostce???? Bo ja nie wiem, czy to ze słodkiego mleka jest czy jak. Zapomniałam się lekarki zapytać. Powiedziała mi tylko że mogą jeść maślankę, kefir, jogurt naturalny, a o takich serkach nie wspomniała a ja zapomniałam się zapytać.

Co mnie trochę zaniepokoiło, to nie zleciła nic dla nas rodziców. Kazała tylko parzyć sobie imbir i wypijać szklankę na noc. I ogólne zalecenia takiej diety jak dla dzieci.

Przeraża mnie trochę wizja bezmlecznego filipa, bo on wypijał 3 butelki mleka w ciągu dnia...... Dała mi przepis na zupę z kaszy jaglanej i płatków owsianych (żeby to serwować zamiast mleka). No ale to wychodzi gęsta kaszka i z butli mi tego nie wypije.
          Filip budzi się o 5.30 na flachę, więc dziś mu ugotowałam rzadkiej manny na wodzie, żeby przez dzióbek od niekapka przeszło. Zobaczymy rano jak na to zareaguje....
          • antyka Re: alergia, astma 26.09.12, 15:06
            Kuracja dla synka jest nieprawidlowa.
            Furasolidon podaje sie 7-10 dni, powtorki podobnie. Poza tym, przed tluczeniem lamblii wypadaloby wytluc inne dziadostwo (np. vermoxem)
            Starsza ma przepisana nieprawidlowa kuracje - vermox nie tlucze lamblii.
            Dorosli - rece opadaja...

Dieta -ok, ale na czas leczenia robali zaleca sie diete bezmleczna i bezglutenowa.

A o porzadkach nie wspominala?
            Zapakuj rodzine i do Warszawy, do Ozimka.
            • jan440 Re: alergia, astma 26.09.12, 22:01
              Antyka jak zwykle ma racje. Co do diety szczególnie wykluczenie mleka jest ważne.
              Obojętnie czy stosuje się chemię czy metody naturalne mleko powinno być odstawione ponieważ jako płyn o naprawdę prawie cudownych właściwościach może powodować,że stosowane środki będą mało skuteczne bo mleko złagodzi ich działanie.
            • 2anankee Re: alergia, astma 26.09.12, 22:10
              ok, to oboje powinni mieć takie leki:
              najpierw vermox 2x1 tabletka przez 3 dni, za 7 dni powtórzyć,
              zrobić przerwę 7 dni (???)
              potem dla obojga furasolidon 4x2ml przez 7 dni, 7 dni przerwy, powtórzyć

tak?
              dodam ze mleko wyeliminowałam. Zastanawiam się ciągle tylko czy serki do chleba mogę podać Emilce?

dodam że my rodzice leczymy się naturalnie, 2 razy dziennie pijemy napar (kora dębu, kora kruszyny, wrotycz, piołun) przez 7 dni
              • antyka Re: alergia, astma 27.09.12, 10:17
                Nie wiem, czy takim maluchom mozna podawac vermox.
                Lepszy moim zdaniem bylby zentel.

Sprzatasz?
              • kaamea Re: alergia, astma 27.09.12, 14:55
                Nie pytaj o kurację dla niemowlaka na forum!
                vermox jest powyżej 2r życia, dla malej się nie nadaje.
                a furasolidon daje się stosownie do wagi, wiec nie możesz niemowlakowi i starszej córce dać takich samych dawek.
                Może jak nie możesz jechać do Ozimka opisz mu caly problem mailu, może doradzi Ci dawki mailowo, wiem że czasami tak robi, choć też czasem odmawia. Napisz mu dokładnie jakie kuracje dostałaś od lekarek i czy on mógłby ci odpowiedzieć czy są ok, ew zmodyfikować. Recepty przecież masz. Może pomoże.
                • antyka Re: alergia, astma 27.09.12, 17:10
                  Jedz cala rodzina i to koniecznie.
                  Masz dwojke dzieci do odrobaczenia + rodzicow. Dzieci sa malutkie, ja bym nie ryzykowala.
                  3 h i jestes na miejscu.
                  • 2anankee Re: alergia, astma 27.09.12, 17:28
                    jechać nie pojadę, bo już mnie po prostu na to nie stać..... raz że zapłacić 150zł za wizytę, drugie droga 300km w jedną stronę.... poza tym dzieciaki nie wytrzymałaby tyle w aucie.
                    Do tej lekarki jechaliśmy 40 km i w jedną stronę spali, ale w drugą to już marudzili przeokrutnie....
                    co do vermoxu to w ulotce jest napisane że można podawać dzieciom poniżej 2 r.z o ile lekarz tak zaleci.
                    Co do dawek furazolidonu to dostawaliby takie same, bo ważą prawie tyle samo (Fifi 9,6, Emi 10,5).
                    Może tak jak radzisz, napiszę do niego maila z zapytaniem co o n o tym sądzi.
                    • antyka Re: alergia, astma 27.09.12, 17:37
                      Furasolidon jest za slaby na lamblie neistety sad
                      Moze je przetrzebic, ale na pewno ich nie wybije.
                      Poszukaj gdzies moich postow z 2009 roku, tam bylo podane, jakie mialam przepisane dawkowanie dla mojej wtedy, 2,5 latki. Wazyla chyba z 11 kg.
                      • 2anankee Re: alergia, astma 27.09.12, 17:50
                        przypominam też, że Emi oprócz vermoxu dostaje też krople parafarm. Mają w składzie dużo ziółek, których pasożyty nie lubią.
                        Do picia podaję dzieciakom mieszankę z ziół: mięta, melisa, skrzyp, pokrzywa. Sami też to popijamy. Gdzieś właśnie w twoich postach wyczytałam, że trzeba podawać coś na wymianę żółci, żeby lamblie wygonić z woreczka. A mięta ma takie właściwości.
                        A ten wywar z ziół przeciwpasożytniczy (zaciagnięty z Siemionowej) jest przeohydny!!!!
                        Piję go z zatkanym nosem na raz.
                        Wszyscy pijemy też łyżeczkę oleju z pestek dyni, tran.
                        Ja, mąż i Emi dodatkowo jemy pestki dyni (co prawda nie świeże, ale niełuskane).
                        Sprzątam, ale nie popadam w paranoję. Przelałam zabawki wrzątkiem, kibelek, Emilki nocnik i nakładkę na sedes. Podłogi powycierane. Jeszcze je mopem przetrę z wrzątkiem. Pościel naszą i dzieci wyprałam w 90st, wyprasowałam. To samo z ręcznikami.
                        I chyba tyle. Dywanów wrzątkiem nie przeleję, kanapy też nie.
                        Zresztą, gdybym miała wszystko przelewać wrzątkiem, to musiałabym też sobie ręce wyparzać, a nie tylko myć....
                        • zielarz22 Re: alergia, astma 27.09.12, 19:59
                          Olej z pestek i wysuszone pestki niewiele dadzą, czemu nie spróbujesz świeżych?
                          To, że nie łuskane to jedynie dostarczasz błonnika, to wszystko.
                          Parafarm nie wiem jaką dawkę ale zastanowiłbym się.
                          • antyka Re: alergia, astma 27.09.12, 20:06
                            Czyli synkowi tez juz podajesz furasolidon?
                            Bez przetluczenia innych robali?
                            A dzieci leczysz, mimo, ze siebie i meza nie leczysz?

Super smile
                            Ja juz sie w tym watku nie wypowiadam, nie chce sie niepotrzebnie denerwowac.

Zdrowia zycze!
                            • 2anankee Re: alergia, astma 27.09.12, 21:03
                              jak to siebie i męża nie leczę?
                              leczę przecież tyle, że ziołami. To przecież też leczenie!
                              No chyba że ty uznajesz za leczenie tylko chemię?
                              Przecież zioła są równie skuteczne. Ja wolę się leczyć naturalnie, jeżeli mam taką możliwość.
                              Co do świeżych pestek dyni, to w przyszłym tyg mama ma mi przywieźć świeżutką dynię od sąsiadki, więc jak najbardziej też bedziemy je jeść.
                              • 2anankee Re: alergia, astma 27.09.12, 21:49
                                mam jeszcze receptę na pyrantelum i zentel z zawiesinie.
                                Emilce po kuracji Vermoxem (która jest przecież prawidłowa) mogę podawać Zentel.
                                Po 2,5 ml, tylko jak długo? 5 dni? i za 7 dni zrobić powtórkę?

Filip dziś dostał 4 dawki Furazolidonu. Czy w takim razie mogę to przerwać i jutro podać mu Pyrantelum? 2ml i za 10 dni kolejne 2 ml, i dopiero potem zacząć znowu z Furazolidonem?

i czy pomiędzy różnymi lekami też mam zrobić 7 dni przerwy? tzn przykładowo jak Emilce skończę podawać Vermox, to zaraz następnego dnia Zentel, czy odczekać 7 dni?

antyka wiem, że jesteś ekspertem w tym temacie, dlatego proszę odpisz.
                                Napisałam też maila do dr.O. Mam nadzieję że mi odpisze.
                                • antyka Re: alergia, astma 28.09.12, 09:15
                                  Ja sie nie podejmuje podawac dawkowania dla malych dzieci.
                                  Po prostu, to zbyt powazna sprawa.

Co do leczenia - najpierw trzeba przetluc inne robactwo, a na samym koncu lamblie
                                  Zentel - tlucze wszystko (takze lamblie), w ulotce UWAGA nei ma ani slowa o leczeniu lamblii
                                  Vermox, Pyrantelum - nie tlucza lamblii, tlucza inne dziadostwo, Pyrantelum jest uwazane za najslabszy lek.
                                  Furasolidon - lek pierwszego rzutu na lamblie, malo skuteczny jednak, czasami podaje sie wspomagajaco azytromycyne (summamed).

• dd.mm Re: alergia, astma 13.10.12, 13:14
                                    Witam,
                                    Mam prośbę do Antyki.Ponieważ jak zauważyłam posiadasz doświadczenie w leczeniu pasożytów czy mogłabym prosić Cię o kontakt w celu podzielenia się swoją wiedzą.Mój mail:dominikazet@o2.pl .Mam problem z odrobaczeniem swoich dzieci.Dziękuję
                                    • antyka Re: alergia, astma 13.10.12, 14:05
                                      Napisz na priva gazetowego.
                                      • dd.mm Re: alergia, astma 13.10.12, 16:35
                                        ok,napisałam
    • light111 Re: alergia, astma 19.02.20, 22:24
      Odstąpię oryginalną Iwermektynę w tabletkach przywiezioną z USA lub tabletki Alinia Nizonide 500 mg (Nitazoxanide). Ww. szybko i skutecznie wyleczą z pasożytów np. świerzb, nużeniec, demodex, trądzik różowaty, lamblie, toxocaroza, borelioza, glista, owsiki, węgorek i inne.
      Mogę się spotkać na odbiór osobisty w Warszawie lub wysyłka.
      Basia tel. 785 597 308
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka