amityr 22.11.12, 12:40 Czy ktoś używał przez dłuższy czas kapsułek z czosnkiem na zmniejszenie ciśnienia i cholesterolu? Jakie rezultaty i po jakim czasie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: Czosnek 22.11.12, 16:13 Sam musisz spróbować ----ja je jadłam w dużej ilości na reumatyczne stany zapalne. Może ktos ci odpowie:) Po dłuższym użyciu skóra pachnie lekko czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Czosnek i cholesterol 22.11.12, 17:57 amityr napisał: > Czy ktoś używał przez dłuższy czas kapsułek z czosnkiem na zmniejszenie ciśnien > ia i cholesterolu? Jakie rezultaty i po jakim czasie? 1056 ludzi uzywalo: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2710.2008.00998.x/full """ Conclusion: The available evidence from randomized controlled trial does not demonstrate any beneficial effects of garlic on serum cholesterol. """ Jak nie wiezysz to masz drugi artykul: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2125.1989.tb03539.x/abstract """ At the moment there is inadequate scientific justification for garlic supplementation. """ Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Czosnek a nadcisnienie (+ orzechy) 22.11.12, 21:35 amityr napisał: > Masz dar przekonywania. A co z ciśnieniem? summaries.cochrane.org/CD007653/garlic-for-hypertension """ Garlic is widely used by patients for its blood pressure lowering effects. In this analysis, we reviewed the currently available evidence to determine the impact of garlic on cardiovascular events and mortality in patients with hypertension. Based on data from two randomized controlled trials that compared garlic to placebo in patients with hypertension it appears that garlic may have some blood pressure lowering effect, as compared to placebo but the evidence currently available is insufficient to determine whether garlic provides a therapeutic advantage versus placebo in terms of reducing the risk of cardiovascular morbidity and mortality. """ Prawdopodobnie obniza, ale nie wiadomo czy obniza na tyle aby mialo to wieksze znaczenie dla smiertelnosci. Tak ogolnie to lubie czosnek i jesli masz ochote pozerac go z powodu innych potencjalnych benefitow zdrowotnych badz smakowych to swietnie. Natomiast zamiast czosnku na cholesterol to moze jedz orzechy, szczegolnie wloskie: Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review ajcn.nutrition.org/content/90/1/56.short """ When compared with control diets, diets supplemented with walnuts resulted in a significantly greater decrease in total cholesterol and in LDL-cholesterol concentrations (total cholesterol: WMD = −10.3 mg/dL, P < 0.001; LDL cholesterol: WMD = −9.2 mg/dL, P < 0.001). HDL cholesterol and triglycerides were not significantly affected by walnut diets more than with control diets (HDL cholesterol: WMD = −0.2, P = 0.8; triglycerides: WMD = −3.9, P = 0.3). Other results reported in the trials indicated that walnuts provided significant benefits for certain antioxidant capacity and inflammatory markers and had no adverse effects on body weight [body mass index (kg/m2): WMD = −0.4, P = 0.5; weight (kg): WMD = −0.05, P = 0.97]. """ Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Czosnek a nadcisnienie (+ orzechy) 23.11.12, 12:20 @scept Orzech już też przerabiałem przez okres prawie roku. Podobnie jak jakiś wyciąg z plew czy czerwonego ryżu.Bajer! Odpowiedz Link Zgłoś
livingnatural [...] 29.11.12, 14:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Czosnek 29.11.12, 17:32 E tam. Czytałem Masła nie jem od 2 lat.Błonnik w postaci otrąb(2łyżki dziennie) jem od 8 lat. Ostropest od roku.Od wczesnej wiosny do późnej jesieni jeżdżę na rowerze minimum 20 km. Zimą chodzę co dzień do pracy po 4 km w jedną stronę.Pieczywa białego nie jem od wielu lat.Trzy małe bułki grahamki dziennie. Nie palę papierosów od 9 lat. Nie piję żadnego alkoholu. Trójglicerydy mam od niepamiętnych czasów wzorowe. Odpowiedz Link Zgłoś