Dodaj do ulubionych

Ciągły katar

01.01.13, 19:36
Witam. Od około roku mam katar. Zaczęło się od kataru który był gęsty byłam u lekarza ale był nie było mojego lekarza lecz inny na zastępstwo. Stwierdził że to jest infekcja wirusowa. Katar jednak pozostał poszłam do lekarza który zapisał antybiotyk Taromentin. Który nie pomógł . Następnie byłam u laryngologa który stwierdził że to jest alergia , przyjmowałam avamys który mi pomógł. Dodam że laryngolog nie skierował mnie na testy alergiczne ani na rtg zatok. Lecz w wrześniu zachorowałam na przeziębienie i od tego czasu mam katar. Ostatnio byłam na szczepieniu tj na początku grudnia lecz nie dostałam szczepionki z powodu kataru i bólu zatok. Leczyłam się Ibupromem zatoki i Zatoxinem. Katar pozostał i po świętach bożonarodzeniowych znów wylądowałam u lekarza tym razem z bólem gardła , gorączką 38 stopni oraz bólem zatok i głowy. Skończyłam brać antybiotyk o nazwie Nowocef 500 mg. Niestety katar nadal się utrzymuje inne objawy ustąpiły. ? Katar jest przezroczysty . Nigdzie nie mogę wyjść bez chusteczki higienicznej. Nie choruję często ale ostatnie infekcje zajmują tylko górne drogi oddechowe. Nie wiem co mam robić ? Jakie badania ewentualnie wykonać do jakiego lekarza się udać ?
Obserwuj wątek
    • korrra Re: Ciągły katar 06.01.13, 13:33
      Jakieś 14 lat temu dostałam kataru, bólu gardła.. i trwało to przez kilka miesięcy ...... Byłam przekonana,że to tak długa infekcja, a smarkałam cały czas, katarem wodnistym, do tego kichanie i pieczenie oczu - lekarze sugerowali alergię i tyle.
      W końcu któryś lekarz przepisał mi Zyrtec, przyjmowałam go non stop i na dłuższy czas pomogło, jednak co jakiś czas atak alergii wracał mimo przyjmowania leku. Obserwowałam siebie przez lata, i nawet stowrzyłam sobie swój kalendarz alergii.
      W między czasie zrobiłam testy alergiczne z których nic nie wynikło.
      I tak lata mijały, ja ciągle zasmarkana, biorąca Zyrtec który już nie pomagał, w końcu poszłam do laryngloga, który zestawił mi leki Xyzal + Nasonex do nosa,
      na zmianę a Avamysem, i moje kłopoty z alergią zniknły. Odstawiłam leki, i miałam 2 lata spokoju, i znowu ostatnio katar powrócił, ale wtedy na jakiś czas wprowdzam znowu Xyzal z czymś do nosa i alergia puszcza.
      Polecam wizytę u laryngologa,ale myslę że samemu jakiś lek można spróbować przyjmować i przekonasz się czy pomaga.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka