Dodaj do ulubionych

GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wysilku?

IP: *.limes.com.pl 15.07.04, 22:26
ostatnio trochę trenuję, ale szybko sie meczę...poza tym w cxiągu dnia też
łatwo się męczę ,, jestem senna...dodam, ze mam niskie ciśnienie (90/50) i
niski poziom glukozy we krwi - p[onizej 60...czy jest sens brać w takim
przypadku glukoze - wiem, ze sportowcy ją przyjmują, szczególnie w przypadku
długotrwałego wysiłku i zmęczenia (np. kolarze)...
Obserwuj wątek
    • Gość: lil'my Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.lpp.com.pl / *.com.pl 16.07.04, 10:35
      up!
      • Gość: hydrogen Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.gfk.pl 16.07.04, 10:54
        Lepiej zmień paliwo na tłuszcze będziesz wtedy męczyć sie znacznie wolniej.
        Szczegóły:
        www.dieta-optymalna.info
        Pozdr
    • Gość: Teresa Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.net-serwis.pl 16.07.04, 10:57
      jezeli chcesz wspomagac sie naprawde zdrowo, to zglos sie do mnie
      moze jestes z W-wy lub okolic?
      • Gość: lil'my Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.lpp.com.pl / *.com.pl 16.07.04, 11:03
        eeeeeeee, ja pytalam o glukoze...na optymalna nie przejde, bo mam problemy z
        trawieniem tluszcow w ogole...fuj, jak pomysle o jajecznicy nqa boczku to bleee

dlaczego zamiast odpowiedziec na konkretne pytanie podajecie swoje formy
        leczenia???nie pytalam CO jest dobre na zmeczenie, tylko CZY GLUKOZA bedzie
        dobra :)
        • Gość: hydrogen Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.gfk.pl 16.07.04, 11:14
          > dlaczego zamiast odpowiedziec na konkretne pytanie podajecie swoje formy
          > leczenia???nie pytalam CO jest dobre na zmeczenie, tylko CZY GLUKOZA bedzie
          > dobra :)

Glukoza nie będzie dobra ze względu na wysoki indeks glikemiczny (świadczący o
          wysokim poziomie insuliny po jej spożyciu). Jeśli chodzi o twoje zmęczenie to
          jest to objaw złego odżywienia organizmu dlatego napisałem o diecie optymalnej.
          Nie oczekuj trwałej poprawy bez zmiany diety.
          Pozdro
    • Gość: lil'my Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.lpp.com.pl / *.com.pl 16.07.04, 13:32
      UP! KURCZE, NIKT NIE MOZE MI POMOC? CHCIALABYM WIEDZIEC JAK DAWKOWAC GLUKOZE
      JAKO SUPLEMENT? JESLI NIE DLA MNIE, TO CHCIALABYM W TEN SPOSOB POMOC MOJEMU
      CHLOPCU, KTORY TRENUJE PILKE NOZNA - PODOBNO GLUKOZA SWIETNIE ODZYWIA MIESNIE
      • Gość: hydrogen Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.gfk.pl 16.07.04, 14:28
        >PODOBNO GLUKOZA SWIETNIE ODZYWIA MIESNIE

Bzdura, ale jak widzę ciągle upierasz się przy swoim...

A tak na marginesie słyszałem o jakiś badaniach robionych na kolarzach. jedną
        grupę karmiono glukozą a drugą skrobią i ci ostatni osiągali trochę lepsze
        wyniki. Skrobia ma nieco więcej kalorii od glukozy (=lepsze paliwo). Pozdro
      • mysiam1 Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys 16.07.04, 14:46
        Słuchaj, z jednej strony glukoza to taki szybki "zastrzyk energii", ale z
        drugiej - bardzo szybko się wchłania,więc po nagłym wzroście poziomu cukru we
        krwi nastąpi gwałtowny spadek, co może być odczuwalne jak hipoglikemia i bardzo
        nieprzyjemne, a czasem i niebezpieczne. Jeżeli już się upierasz ;-) przy
        glukozie, to zaraz po niej zjedz jakąś kanapkę czy jogurt, żeby ten spadek
        cukru nie był potem tak gwałtowny. Od razu uprzedzam - nie mam nic wspólnego z
        dietą optymalną ;-)
    • Gość: kacha Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: 195.117.149.* 16.07.04, 14:52
      Moim skromnym zdaniem powinnaś jeść sporo węglowodanów złożonych które będą
      zapobiegać spadkom cukru podczas zbyt intensywnego wysiłku.jeśli masz niski
      poziom nie powinnaś ponadto trenować na czczo.Mialam takie problemu rok temu i
      zanic nie mogłam sobie z tym poradzić,ale teraz przeszło.Jęśli czujesz ,że
      brakuje Ci paliwa to oczywiście powinnaś zjeść/wypić coś słodkiego -np
      banan/izostar.Jeśli masz dodatkowo niskie ciśnienie spróbuj też ssać np
      glukoff.Ale po co Ci ta glukoza ? Zwykły słodki napój wystarczy albo jakiś
      cukierek.
    • Gość: derdum_dyrdum Re: GLUKOZA-czy brać wprzypadku braku energii,wys IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.07.04, 19:49
      "Słuchaj, z jednej strony glukoza to taki szybki "zastrzyk energii", ale z
      drugiej - bardzo szybko się wchłania,więc po nagłym wzroście poziomu cukru we
      krwi nastąpi gwałtowny spadek, co może być odczuwalne jak hipoglikemia i bardzo
      nieprzyjemne" mysiam1

To fakt.

"Moim skromnym zdaniem powinnaś jeść sporo węglowodanów złożonych które będą
      zapobiegać spadkom cukru podczas zbyt intensywnego wysiłku" kacha

I to jest rozwiązanie.

Pamiętam jak w jakimś programie mistrzowie świata w golfie bardzo sobie chwalili
      owsiankę. Najadali się nią przed np. turniejem tak, że później przez kilka
      godzin byli pełni energii.

Jedząc owsiankę pobierasz też glukozę, bo gł. jej składnik to właśnie skrobia,
      czyli cząsteczki glukozy połączone w badzo dł. łańcuchy. Enzymy rozkładają ją i
      przez 2,3 h lub dłużej jest ona stopniowo pompowana do krwi z przewodu
      pokarmowego, a wraz z nią wiele cennych składników odżywczych. No i tak w ogóle
      to owsianka jest super! :))

• mysiam1 Owsianka... 16.07.04, 21:13
        ...byle nie mylić jej z płatkami kukurydzianymi, które b. szybko się
        wchłaniają ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka