Dodaj do ulubionych

Skąd cukrzyca?

04.04.13, 17:53
Pewnie niejeden się nad tym zastanawiał. Otóż jedną z wielu przyczyn jest zaproszenie jej do naszego organizmu. Właściwie, to ostrzeżenia przed szkodliwocią produktów spożywczych słyszymy nie od dziś. Niemniej, w tym przypadku nikt po imieniu ''sprawcy'' nie nazwał - a przynajmniej ja tego nie słyszałem. Bo jeżeli mówi się o ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa, to w sumie nie wiadomo o co w szczegółach idzie. Otóż chodzi tu o substancję, która barwi je na czerwono. Ludzie nie mają wyboru, bo ona rezyduje w każdym przetworzonym mięsie. A to jest właśnie AZOTYN SODU. ''Fundator'' nie tylko cukrzycy, ale i chorób serca oraz raka.

Czy mięso o kolorze brązowym byłoby gorsze w smaku?

--
Jedni muszą truć, żeby inni mogli leczyć. Ktoś musi umierać, żeby inny mógł żyć.
Obserwuj wątek
      • al.1 Re: Skąd cukrzyca? 04.04.13, 20:27
        ''...
        Uniwersitet Harvardzki, którego zespół przyjrzał się badaniom z udziałem ponad miliona osób uznał że tylko 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa również ryzyko cukrzycy.
        Brak natomiast takiego ryzyka z jedzenia nawet dwukrotnie większej ilości nieprzetworzonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina lub wieprzowina.
        …''

        ''...
        W doświadczeniach na zwierzętach, konserwanty azotany mogą sprzyjać miażdżycy i zmniejszeniu tolerancji glukozy, co z kolei może prowadzić do chorób serca i cukrzycy.
        …''

        Źródło:
        news.bbc.co.uk/1/hi/health/8688104.stm
        • princess_yo_yo Re: Skąd cukrzyca? 04.04.13, 23:51
          jak ktos je codziennie przynajmniej 50 gram przetworzonego miesa to reszta diety jest podobnej jakosci - taka jest konkluzja. tak samo jak stwierdzenie ze nie da sie udowodnic zaleznosci przyczynowo skutkowej - troche wyzej nad konkluzja.
          • al.1 Re: Skąd cukrzyca? 05.04.13, 17:33
            princess_yo_yo napisała:

            > jak ktos je codziennie przynajmniej 50 gram przetworzonego miesa to reszta diety jest
            > podobnej jakosci - taka jest konkluzja. tak samo jak stwierdzenie ze nie
            > da sie udowodnic zaleznosci przyczynowo skutkowej - troche wyzej nad konkluzja .

            Nie rozumiem...
            Czyli jak ktos je 50 g przetworzonego miesa, to innych posilkó nie moze spozywac zdrowych?
            Zaleznosci przyczynowo skutkowe sa skrupulatnie badane przez naukowców.
            Co poetka miala na mysli stwierdzajac:
            > jak ktos je codziennie przynajmniej 50 gram przetworzonego miesa to reszta diety jest podobnej jakosci . Moja watpliwosc - skad taki wnioch((?)) . Podobnie tak samo jak
            stwierdzenie ze nie da sie udowodnic zaleznosci przyczynowo skutkowej - troche wyzej nad konkluzja.
            Jak to sie nie da, skoro zostalo to udokumentowane naukowo((!))

            Szczęść borze!




            • princess_yo_yo Re: Skąd cukrzyca? 06.04.13, 00:09
              w artykule z linku jak byl bylo napisane ze zwiazek przyczynowo skutkowy nie zostal udowodniony, bylo tez jak byk napisane o tym ze taka ilosc przetworzonego miesa I fatalna dieta ida ze soba w parze co akurat wydaje sie dosc oczywiste.
              • snajper55 Re: Skąd cukrzyca? 06.04.13, 11:58
                princess_yo_yo napisała:

                > w artykule z linku jak byl bylo napisane ze zwiazek przyczynowo skutkowy nie zo
                > stal udowodniony, bylo tez jak byk napisane o tym ze taka ilosc przetworzonego
                > miesa I fatalna dieta ida ze soba w parze co akurat wydaje sie dosc oczywiste.

                Z tego, że ktoś zje dwa plasterki szynki na śniadanie (to jest ok 50g) wyciągasz dla ciebie oczywisty wniosek, że dieta tego kogoś jest fatalna. Kpisz, żartujesz albo nie wiesz co piszesz.

                S.
                • princess_yo_yo Re: Skąd cukrzyca? 06.04.13, 15:26
                  wez pod uwage to w jakim kontekscie pisany jest artykul - mowimy o kraju gdzie przetworzone mieso oznacza kielbase, boczek I burgery napompowane woda z chemia, to samo dotyczy standardowej szynki czy innego przetworzonego miesa.

                  dwa plasterki szynki na sniadanie to nie jest standardowa dieta, tak sie po prostu nie je.
                  • snajper55 Re: Skąd cukrzyca? 07.04.13, 00:25
                    princess_yo_yo napisała:

                    > wez pod uwage to w jakim kontekscie pisany jest artykul - mowimy o kraju gdzie
                    > przetworzone mieso oznacza kielbase, boczek I burgery napompowane woda z chemia
                    > , to samo dotyczy standardowej szynki czy innego przetworzonego miesa.

                    Przetworzone mięso to przetworzone mięso.

                    > dwa plasterki szynki na sniadanie to nie jest standardowa dieta, tak sie po pro
                    > stu nie je.

                    Jak to się nie je? Nie jesz kanapek z wędliną na śniadanie? Ani na kolację? Ani nigdy? Jesteś wegetarianką? Bo dla mnie kanapka z szynką czy inną wędliną to normalne śniadanie.

                    S.
                      • snajper55 Re: Skąd cukrzyca? 09.04.13, 18:20
                        princess_yo_yo napisała:

                        > to nie jest standardowe sniadanie w uk a dane sa miejscowe, nic na to nie porad
                        > ze ze nawyki zywieniowe nie przystaja do twojego albo mojego wyobrazenia.

                        W UK nie je się kanapek z wędliną?

                        S.
    • goodman41 Re: Skąd cukrzyca? 06.04.13, 23:18
      Na cukrzyce sie choruje od nadmiernego zarcia jarzyn i owocow zawierajacych fruktoze.

      Diets High in Fructose Harm Liver

      "Obese people with Type 2 diabetes who consume increased amounts of fructose--a simple sugar--may have high levels of uric acid and a reduction in liver energy stores, researchers say. 
High uric acid, or hyperuricemia, is linked to lower levels of liver adenosine triphosphate (ATP), a compound involved in transferring energy between cells, scientists from Duke University Medical Center explained in a news release, HealthDay said. 
The researchers, who published their new report in the September issue of the journal Hepatology, noted that energy depletion in the liver could result in liver damage for those with the metabolic condition known as non-alcoholic fatty liver disease and in those at risk for the condition. They stressed that the public should be aware of these risks associated with a diet high in fructose. 
“There is an alarming trend of increased rates of obesity, Type 2 diabetes and (non-alcoholic fatty liver disease) in the US,” lead author Dr. Manal Abdelmalek said in the journal news release. 
“Given the concurrent rise in fructose consumption and metabolic diseases, we need to fully understand the impact of a high-fructose diet on liver function and liver disease.” 
Fructose is a simple sugar found in fruits and vegetables. It also is combined with glucose to manufacture high-fructose corn syrup, a sweetener in many packaged foods such as cereal and soda.
      "
      • al.1 Re: Skąd cukrzyca? 08.04.13, 00:11
        goodman41 napisał:

        > Na cukrzyce sie choruje od nadmiernego zarcia jarzyn i owocow zawierajacych
        > fruktoze.

        Nie tylko, lecz także. Vide:

        In a 2012 UCLA study published in the Journal of Physiology, researchers found that a diet high in fructose over time can damage your memory and learning ability.

        Beyond the harm to your brain, it's well known in the research world that a high fructose diet can also cause insulin resistance in your body over time, and possibly lead to type-2 diabetes and extra body fat. If that's not enough, a high fructose diet also detrimentally affects your triglyceride levels in your blood as well as small dense LDL particles that cause plaque in your arteries.

        Źródło:
        www.truthaboutabs.com/brain-harming-foods.html
      • goodman41 Re: Skąd cukrzyca? 08.04.13, 13:54
        2margo00 napisała:

        > Witam!!! Cukrzyca może być uwarunkowana genetycznie.Musisz skorzystać z pomocy
        > lekarza.Małgorzata

        Genetyczna jest kuchnia, a nie cukrzyca.
      • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 09.04.13, 17:36
        Ten pajac obwiniający mięso, tylko próbuje utwierdzić, ze cukrzyca jest ciężka choroba i ze oni (nauka/mafia medyczna) nibyś coś robią. Nibyś dbają o znaleźne jej powody istnienia i przy tym utwierdzają, ze są potrzebni. Ta sama szkolą wypuszcza np. sławnych polityków. Czy ktoś zna jakiegoś modrego, nie wprowadzającego NWO i widzącego, ze prywatne banki centralne są problemem?
        Cukrzyca to problem z przetwarzaniem cukru i jest BARDZO łatwo to leczyć BEZ lekarzy.
        Jest audycja o tym. Kliknąć na April 09, 2013:
        www.gcnlive.com/programs/brightSide/archives.php
      • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 11.04.13, 23:53
        Prawie nigdy nie jest to choroba uwarunkowana genetycznie, po mimo, ze tak twierdzi mafia medyczna. Oni w ogóle się nie zastanawiają nad przyczynami chorób, ale ich skutkami. Nawet oficjalnie mówią, ze nie wiedz dlaczego są: choroby wieńcowe, jest cukrzyca itd. Jak ktoś nie wierzy, to niech pyta medyków z kand się biorą jakiekolwiek problemy z naszym organizmem. Nie przeszkadza im to postawić diagnozę i zapisać chemie na ich niby leczenie. Sa to tak oczywiste sprawy, ze trzeba było w przeszłości przejść lata wpajania propagandy, żeby tego nie widzieć/wiedzieć.
        PS. Czy już ktoś z was odpytał lekarza co się dzieje w organizmie jak brakuje np. wadium, chromu lub jakiego kol wiek innego minerału? Oczywiście przed sprawdzianem należy się samemu przygotować i wyszukać informacji np. na internecie.
          • goodman41 Re: Skąd cukrzyca? 12.04.13, 10:47
            Po polsku: Wanad i Chrom.

            Dlaczego spoleczenstwo ma wyprane mozgi i nie potrafi samodzielnie myslec?
            A no dlatego, ze nie potrafi prawidlowo sie odzywiac. Jak sie chcesz naprawde wyleczyc z cukrzycy i innych "nieuleczalnych" chorob, to wybierz sie na wczasy do Jastrzebiej Gory i tam cie naucza jak sie nalezy prawidlowo odzywiac.
            www.optymalni.pl/
            • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 15.04.13, 18:15
              Dzięki za poprawienie nazw: Wanad i Chrom.
              Dieta/jak się prawidłowo odżywiać, o której piszesz jest bardzo ważna (gdzie rosną te rośliny, które mamy jeść-w Himalajach, gdzie minerałów jest jeszcze dużo?). Wiec mamy do czynienia z wyjałowioną ziemia uprawna, a nawozy sztuczne tylko dbają o dobro uprawnych roślin, a te nie potrzebują wiele minerałów (przynajmniej inne niż my). Jóź w okresie miedzy wojennym odkryto (zdaje się, ze nawet ktoś dostał Nobla za to), ze jak brakuje nam Wanadu I Chromu nasz organizm nie radzi sobie z cukrami i dostajemy cukrzyce. Następnie już w latach 60-ch znaleziono, ze leki redukujące cholesterol powodują, ta sama chorobę. Na pewno jest wiele więcej szkodliwych substancji, które maja podobne działanie, ale ja nie wiem przecież wszystkiego. Teraz jak to leczyć jak już się ma cukrzyce lub chce się zapobiec(prewencyjnie dawka jest 1/4 mniej). Oczywiście dzeta jak piszesz, ale tez należy ja uzupełniać mieszankami minerałów, które zawierają Wanad i Chrom. Plus witaminy A, B, C, D, (i inne, o których się mówi w podanej audycji). Ta ostatnia tylko V-D uzupełniamy tylko jak nie jesteśmy chociaż kilka godzin na słońcu dziennie (natura jest najlepsza). Witamina C przynajmniej 1000mg/dien (wskazanie 2g-5g). V-A nie może być Beta Karoten, która jest z warzyw(w ogóle nie jemy marchwi, którą się uprawia dla odkwaszania gleby po nawozach-możne być jednak tylko z własnego ogródka) a ma być z mięsa i dawka jest większa niż 75000IU/dien. Witamina B-100 jedna lub dwie dżinnie. Nie jestem pewien czy wie się w Polsce co to za witamina. Wiec jest to rodzaj B- kompleks, która zawiera: B-1, B-2, B-3, B-6, B-12 itd., ale wszystkie wymieniano są po 100mg każda (stand B-100).

              PS. Jak są problemy z zrozumieniem podanej audycji, to ja ja jeszcze raz przesłucham i wymienię co tam jest zalecane. Nikt u mnie nie z rodziny jak i znajomych nie choruje na ta chorobę (każdy interesuje się prewencja od lat) i dlatego nie bardzo zwracałem uwagę co się tam mówiło.
                • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 21.04.13, 14:55
                  Super, ze sam chcesz zadbać o swoje własne zdrowie. To jest wazy krok do wolności osobistej (uwolnienie się od propagandy w temacie). Oczywiście chodzi w tej diecie o eliminowanie cukrów (one ciągle będą w warzywach i owocach, ale już mało), a przyjmowanie w zamian: protein (jajka, ryby, mleko itd) i tłuszczy (mięso, masło, oliwa z kokosu/oliwek itd - NIE ze słonecznika/margaryny), które są potrzebne organizmowi do odbudowy. Żeby właściwie trawić te ostatnie, należy wspomagać trzustkę. Trzeba dodawać ocet jabłkowy do sałatek i wody, którą pijemy po każdym posiłku (można tez kiszone jeść). Należało by tez przyjmować: Lecithin, EFA(są różne EFA), potas, wapno (1000-2000mg/dzień), cynk (50-100mg/dzień), miedz, magnes (2000mg/dzień), selenium (100mg/dzień), CoQ10 (100+mg/dzień) i probiotyk po każdym jedzeniu. Napisz jak poszło. Facet, na podanym rado, mówi przez cala godzinę (można go pytać jak rozwiązać problem) o różnościach i zawsze można coś dodać jeszcze. Najważniejsze jest to własne zainteresowanie naszym organizmem i nie poleganie w 100% na lekarzach, którym z braku konkurencji, już się w głowach przewraca i traktują nas jak "skarbonkę".
                  • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 21.04.13, 15:11
                    Mozę nie wszystkie z wymienionych są dostępne w Polsce (w Stanach w/w są tanie i dostępne), to po prostu przyjmuj, które możesz/są dostępne. Zawsze to będzie lepiej niż jak byś nic nie robił w temacie. Powodzenia.
      • lelum3 Re: Skąd cukrzyca? 13.04.13, 23:48
        Znakomicie widać uwarunkowanie genetyczne w przypadku cukrzycy na przykładzie mojej rodziny: babcia, mama, a teraz ja. Martwi mnie, że ja zachorowałam dużo wcześniej niż moje protoplastki.
        • goodman41 Re: Skąd cukrzyca? 14.04.13, 02:35
          Przeciez juz pisalem, ze w cukrzycy dziedziczna jest kuchnia a nie geny. Poczytaj co na ten temat pisza lekarze, ktorzy lecza ta chorobe, a nie reklamy w kolorowych pisemkach.
          www.optymalni.pl/listy.php?id=168
          Jak nie rozumiesz co w tym linku jest napisane, to sie zglos tam na leczenie. Bigfarmie zalezy na tym, aby jak najwiecej bylo takich naiwnych jak ty, bo konowaly sa ich dilerami.
          • majenkir Re: Skąd cukrzyca? 14.04.13, 13:45
            "Spożywanie bardzo dużej ilości węglowodanów wymusza na organizmie produkcję i wydzielanie z trzustki zbyt dużych ilości insuliny, aby utrzymać poziom glukozy w bezpiecznych granicach. Fabrykami insuliny są tzw. komórki beta, które przy wzmożonym wydzielaniu insuliny są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako wadliwe i niszczone przez przeciwciała."

            Jakie to proste! Naukowcy na calym swiecie glowia sie nad przyczyna, a lek. med. Przemysław Pala juz ja opisal w internecie :D. I do tego znalazl proste rozwiazanie!

            Goodman, a co powiesz o dzieciach, ktore zachorowaly na cukrzyce w wieku kilku m-cy?
            Kiedy one zdazyly nachapac sie tych weglowodanow?
            • mlody776 Re: Skąd cukrzyca? 14.04.13, 18:48
              A czym te dzieci były zaszczepione zaraz po urodzeniu? Czy mama w czasie ciąży obradla się słodyczami(ile miała nadwagi)? Kto ustala pozom szkodliwy cukru we krwi i tym decyduje, ze dziecko(lub ktoś inny) jest chore na cukrzyce (po za życiu leków zwalczających cukrzyce sprawa się pogarsza)? Jakie syntetyczne leki podano dziecku? Czy było pojone (może Pepsi lub Coca-cola)?
              • majenkir Re: Skąd cukrzyca? 14.04.13, 23:19
                Zyj sobie w krainie marzen dalej, bo widze, ze nic Cie nie przekona, a jak kiedys Twoje dziecko zostanie zdiagnozowane, to nie dawaj mu insuliny, tylko zaserwuj diete optymalna i czekaj na powolna smierc.
            • goodman41 Re: Skąd cukrzyca? 14.04.13, 23:30
              majenkir napisała:
              Jakie to proste! Naukowcy na calym swiecie glowia sie nad przyczyna, a lek. med. Przemysław Pala juz ja opisal w internecie :D. I do tego znalazl proste rozwiazanie!

              Naukowcy nie beda podcinac galezi na ktorej siedza. Wielu z nich pracuje nad wywolywaniem nowych chorob np. szczepionki, wynalezienie wirusa HIV (nie mylic z jego inedtyfikacja, bo on nie istnieje patrz link):
              www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=19190
              a nie nad leczeniem istniejacych chorob. Nie bedzie pacjetow, nie beda mieli z czego zyc.

              majenkir napisała:
              "Goodman, a co powiesz o dzieciach, ktore zachorowaly na cukrzyce w wieku kilku m-cy?
              Kiedy one zdazyly nachapac sie tych weglowodanow?
              • majenkir Re: Skąd cukrzyca? 15.04.13, 13:44
                goodman41 napisał:
                > A o jaka cukrzyce pytasz?


                W ogole czytasz artykuly, ktore sam linkujesz?

                "Spożywanie bardzo dużej ilości węglowodanów wymusza na organizmie produkcję i wydzielanie z trzustki zbyt dużych ilości insuliny, aby utrzymać poziom glukozy w bezpiecznych granicach. Fabrykami insuliny są tzw. komórki beta, które przy wzmożonym wydzielaniu insuliny są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako wadliwe i niszczone przez przeciwciała."
                -tak autor tego belkotu wyjasnia powstawanie cukrzycy typu 1!!!!


                > P.S. Czy my sie przypadkiem nie znamy z innego forum, trollu?

                ??????



                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
                Charty
    • no1teresa Re: Skąd cukrzyca? 19.04.13, 12:13
      a ja czytałam, że dziedziczne są raczej tylko predyspozycje; zachorowanie zależy od wielu innych czynników, w dużej mierze od tych, na które mamy wpływ (epigenetyka)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka