zik27 12.03.08, 13:42 Jakie są wasze opinie na temat pani dr, sposobu leczenia i gabinetu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 12.03.08, 13:44 ja powoli kończę leczenie u tej pani, nie mam zastrzeżeń może tylko do cen wizyt, wysokie.. Odpowiedz Link
zik27 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 12.03.08, 14:20 dzieki za odpowiedz, a mozna spytac jak wygladalo leczenie u Ciebie i czy pani zmiescila sie w czasie ? Ja planuje zalozyc aparat metalowy, nie wiem czy to dobry wybor ale mam wrazenie ze we wszystkich wyglada sie nie najlepiej.. dr przewiduje leczenie na 1,5 do 2 lat i niestety ma ochote mi wyrwac 2 zeby co jeszcze mnie powstrzymuje przed ostateczna decyzja, moze nieslusznie ? Odpowiedz Link
littlefrog Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 12.03.08, 14:52 skoro jest taka konieczność to widocznie tak musi być. ja na szczęscie nic nie musiałam wyrywać. termin zostanie dotrzymany, planowane było 20 miesięcy, aparat zdejmę prawdopodobnie nawet miesiąc wcześniej. ogólnie pełna fachowość, nigdy nie odpadł mi żaden zamek, choć na moich szczątkowych dwójkach nawet orto nie wierzyła że będą się trzymać pierścienie dopasowane zostały idealnie i nie miałam sytuacji takich że gdzieś odstają, wystają czy buzia się nie domyka. wszelkie awarie typu wystający czy przerwany drucik (mi raz pękł) usuwane są za darmo. aparat metalowy polecam z zamkami mini, wygląda zgrabnie i ślicznie a zamki nie są takie odstające. ja sama mam metal mini na dole a na górze porcelanę. Odpowiedz Link
zik27 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 12.03.08, 16:35 to fajnie, czyli efekt końcowy jest dla Ciebie zadowalajacy ? dzieki za informacje, chyba musze sie w koncu zdecydowac... Odpowiedz Link
littlefrog Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 12.03.08, 16:50 jestem zadowolona, jeszcze jak zdejmę to cholerstwo i wyczyszczą mi zęby oraz sama będę mogła je porządnie umyć to będzie pełnia szczęścia Odpowiedz Link
nata22 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 13.03.08, 14:14 A ja mam mieszane uczucia i mysle,ze wazne jest aby sprawdzic jeszcze diagnoze u innego lekarza. U mnie Pani doktor stwierdzila jako pierwsza zgryz gleboki i zalecala operacje. U mnie operacja nie wchodzi w gre, poniewaz wada zgryzu nie znieksztalaca mi buzi i jedyne co mi zawsze przeszkadzalo to szpary pomiedzy zebami.Jesli nie operacja to wg. Pani doktor moge zalozyc kazdy aparat nawet ten najdrozszy i poprawic sobie kosmetyke. Trafilam do innej Pani doktor, rowniez polecanej na forum, diagnoza sie potwierdzila lecz nie bylo wzmianki o operacji, na gore zakladam porcelanowy, a dol tylko metalowy innego rozwiazania nie ma poniewaz inne sa za slabe na ta wade. Ocen sama, ja osobiscie bardziej jestem zadowolona z drugiego lekarza. pozdrawiam Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 13.03.08, 14:38 Szczerze to odradzam.Drogie są wizyty kontrolne.W przypadku aparatu porcelanowego na 2 łuki 280 zł.Pozatym ortodontki tam przyjmujące ida na łatwiznę i usuwają zęby.Mi chciały usunąc 2 zęby i się nie zdecydowałam.A najbardziej osłabił mnie tekst jednej z Pań ortodontek tam przyjmujących, że nigdy nie będę miała idealnego zgryzu!!! Więc w tym momencie podwazam profesjonalizm tego gabinetu.Zapisałam się gdzie indziej i nie będe miala usuwanego zadnego zęba.Więc jak widac warto poradzic się takze innego ortodonty. Odpowiedz Link
zik27 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 14.03.08, 21:11 A na kogo zmienilas ? (jak nie trzeba usuwac zebow to moze skorzystam bo jakos tez nie moge sie zdecydowac jak musze zeby usuwac... choc skonsultowalam to z dwiema i wyrok dostalam ten sam Odpowiedz Link
littlefrog Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 15.03.08, 13:26 tak naprawdę dopiero po kilku latach od zdjęcia aparatu okaże się czy upieranie się na nieusuwanie zębów było dobrym rozwiązaniem. Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 15.03.08, 14:54 Zgadzam się,że są pewne wady, kiedy należy usuwać zęby.Ale napewno wiele przypadków można wyleczyc bez ekstrakcji zębów.Bo w koncu po co są aparaty pomocnicze np.bihelix.Mają własnie za zadanie znalesc brakujące miejsce na zęby. Niektórym ortodontkom poprostu nie chce sie w to bawic.Ja chodze do dr. Jareckiej ktora przyjmuje na Gwiazdzistej i w Medicoverze. Odpowiedz Link
zik27 do gosiakowska :) 15.03.08, 21:39 Moglabym poprosic o adres dokladny na gwiazdzistej gabinetu? jest pare i nie bardzo moge znalezc ta Pania ;0 A Ty juz masz zalozony aparat u tej Pani?, jak wrazenia ;P ? Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: do gosiakowska :) 16.03.08, 16:55 Dr Jarecka przyjmuje w Centrum Stomatologicznym Winkowska ul Gwiaździsta 7b.Aby nie usuwać zębów będę miała założony aparat na podniebienie Bihelix, który ma za zadanie poszerzyć szczękę.Jestem po separacji na górne szóstki i w środę będę miała założony bihelix.Jak narazie ząbki troszkę obolałe ale trzeba się z tym liczyć zwłaszcza w początkowej fazie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zik27 Re: do gosiakowska :) 17.03.08, 10:18 Dzieki bardzo za informacje. Ja mam stloczona na gorze jedynke, nie jest to jakas duza wada i wyrwanie 2 zebow nie bardzo mi sie podoba moze ten bihelix by mi tez pomogl... A na jak dlugo zaklada sie ten Bihelix ? Oddzielnie trzeba liczyc koszt tego aparatu ok 450 zl + jeszcze aparat staly, tak? pozdrawiam i trzymam kciuki Zadzwonie tam dzis i zapisze sie na wizyte Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: do gosiakowska :) 18.03.08, 08:27 Kazda wada jest inna i najlepiej iść na konsultacje . Bihelix zakłada się przed założeniem normalnego aparatu.max będę go nosic 6 miesięcy, ale dr powiedziala ze jak troszkę zrobi się juz miejsca to szybciej załozy mi aparat, a ten zostanie jednoczesnie od spodu.Koszt załozenia bihelixa to 250 zł plus wizyty kontrolne raz w miesiącu 50 zł.Dr powiedziala, ze jesli zabraknie troszke miejsca nadal mimo zalozenia bihelixa to spiłuje troszkę przestrzenie między zębami, takze na 100% nie będe miala usuwanego zadnego zęba.Powodzenia.Napisz jak bedziesz cos wiedziała Odpowiedz Link
zik27 Re: do gosiakowska :) 19.03.08, 10:40 Jak narazie umowilam sie na konsultacje wiec zobaczymy co powie, dopiero w nastepny piatek. W rejestrze lekarzy jest tylko ze dr Jarecka jest stomatologiem, a czy wiesz moze czy robila specjalizacje z ortodoncji? Bylam juz u dwoch babek i chcialabym w koncu wybrac kogos komu mozna zaufac no i zeby nie zrobil mi w buzi gorzej tylko lepiej Odpowiedz Link
kivorek a kto to niby jest??? 19.08.08, 18:01 a kto to jest dr Jarecka??? Jakaś guru? Zastanów się, jaki ortodonta idzie do pracy w Medicover, gdzie procent jest żałosny... Albo skończ z autoreklamą. Odpowiedz Link
suomi77 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 25.05.08, 19:57 Moje kol wszystkie wszedzie mialy usuwane zeby, ja nie mam usunietego ani jednego, wiec nie zawsze ida na łatwiznę Ja jestem zadowolona, fakt tanio nie jest, ale to droga zabawa. gosiakowska82 napisała: > Szczerze to odradzam.Drogie są wizyty kontrolne.W przypadku aparatu > porcelanowego na 2 łuki 280 zł.Pozatym ortodontki tam przyjmujące > ida na łatwiznę i usuwają zęby.Mi chciały usunąc 2 zęby i się nie > zdecydowałam.A najbardziej osłabił mnie tekst jednej z Pań > ortodontek tam przyjmujących, że nigdy nie będę miała idealnego > zgryzu!!! Więc w tym momencie podwazam profesjonalizm tego > gabinetu.Zapisałam się gdzie indziej i nie będe miala usuwanego > zadnego zęba.Więc jak widac warto poradzic się takze innego > ortodonty. Odpowiedz Link
kivorek do gosiakowska - a propos zgryzu idealnego 19.08.08, 18:07 i rzeczywiście ngdy nie będziesz miała zgryzu idealnego. Zawsze będzie można się przyczepić. Nie ma idealnego leczenia u osób dorosłych, ale Ty, jako kompletna ignorantka nie potrafisz tego zrozumieć. Kości szczęki i żuchwy masz już ukształtowane, stawy sż też, zmieniasz tylko ustawienie zębów. A więc tylko jeden mały elemencik układanki. Na modelach możesz wyglądac idealnie, ale patrząc na żywo będziesz miała zmiany w profilu twarzy, zmiany wysokości zwarcia, zmiany położenia głów żuchwy w stawach. nie pisz głupot, jeśli jesteś pacjentką. A jeśli to autoreklama to wracaj do książek. Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: do gosiakowska - a propos zgryzu idealnego 20.08.08, 08:03 Zachowaj komentarze dla siebie. Jeśli ktoś na początku leczenia zakłada, że nie wyjdzie leczenie za dobrze i nawet nie chce obejrzeć pantomogramu bo jest wykonany gdzie indziej niż w Orthosie to w tym momencie no comment. Odpowiedz Link
evilsoul Re: do gosiakowska - a propos zgryzu idealnego 20.04.09, 10:03 pantomogram odrzucili, bo nie z orthosu? Bzdura, zrobilem pantomogram na miescie i nie mialy z nim problemu. Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: do gosiakowska - a propos zgryzu idealnego 20.08.08, 08:05 Pozatym kivorku nie denerwuj się tak, bo nie masz czym Odpowiedz Link
brzuzia Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 24.03.08, 00:21 hej! ja miałam podobną syt, orto z Meander powiedziala, ze tylko operacja pomoże. Moja wada nie zniekształcała mi profilu twarzy, nie była dla mnie w żaden sposób uciążliwa. Byłam u wielu orto i nikt nic nie mówił o operacji. być może świadczy to na niekorzyść tych drugich, ale wg mnie operacja ze znieczuleniem ogólnym, ryzykowna, z długim leczeniem ....bardzo droga i nierefunodwana, to po prostu,no po prostu nie dla mnie. Choć bardzo chciałabym mieć idealny zgryz..to wybrałam leczenie innymi metodami. Tak naprawdę, to myślę, że ortodonki w Orthos są bardzo precyzyjne a to się przecież liczy.pozdrawiam Odpowiedz Link
gosiakowska82 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 24.03.08, 15:51 To ja napisze czemu w wielu przypadkach Panie ortodontki z Orthosu polecają operację mimo, że wada nie jest mocno skomplikowana.Mąż jednej z Pań jest poprostu chirurgiem szczękowym.... Więc macie już odpowiedz czemu tak często to proponują. Odpowiedz Link
idalarostowska Re: ORTOŚWIAT.PL - goraco polecam 02.04.08, 18:59 ja polecam ortoswiat bylam u Pani doktor i jest bardzo fajna. Jest dobra w tym co robi i lecze sie za normalne pieniadze wprawdzie w Brzesku, ale mi to nie przeszkadza. Do dr trautzel przyjejdzam az z Nowego Sacza ale nie zaluje bo moim zdaniem to najlepszy ortodonta w tamtym regionie Odpowiedz Link
zik27 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 26.05.08, 12:35 Zdecydowałam sie jednak na orthos, jak narazie wszystko ok, zeby bola ale to znaczy ze aparat dziala. Po konsultacji byla opcja na wyrywanie zebow natomiast po wyciskach pani dr zaproponowala pilowanie i jest szansa na to ze bez usuwania bede miala wyprostowane zeby Odpowiedz Link
awomu Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 16.04.09, 11:51 Bardzo polecam! Pani dr oprócz tego, że jest specjalistką to jest przede wszystkim "ludzkim" lekarzem, który "ma serce" dla pacjenta. To naprawdę rzadkość wśród ortodontów. Żałuję jedynie, że tak późno spotkałam Panią dr - oszczędziłabym sobie wielu stresów i nerwów z poprzednim ortodontą. Jeżeli ktoś szuka naprawdę dobrego specjalisty i serdecznego lekarza - szczerze POLECAM! Odpowiedz Link
beeryok Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 01.07.09, 19:24 Unikajcie tej ortodontki Natasza Iracka jesli macie wybór webierzcie inna. Odpowiedz Link
coccinelle76 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 02.09.09, 13:07 A nie uważasz, że przy takim ostrzeżeniu powinno sie uzasadnić swoje słowa? Ja jestem w połowie leczenia u dr Irackiej i nie mogę na razie powiedzieć nic złego na postępy w leczeniu, opiekę, poświęcony mi czas w trakcie wizyty itd (tylko koszty mnie przerażają). Ale wiadomo, że dopiero po skończonym leczeniu będę mogła ocenić fachowość tej ortodontki. Więc może skoro rzucasz takie słowa to troszkę rozwiniesz myśl. Odpowiedz Link
dianek88 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 26.10.09, 13:18 Witam,mój stomatolog polecił mi dr Tołłoczko. Szukam informacji na temat rodzajów aparatów stałych zakładanych przez ta ortodontkę, ich cenie oraz kosztach leczenia tzn.kontrolnych wizyt. Jeśli posiadacie takie informacje,proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
marta2530 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 30.10.09, 13:45 Jeżeli stomatolog polecil ci p. doktor to bardzo dobrze o nim świadczy jest bardzo dobrym specjalistą. Trafiłam do dr Tolloczko z polecenia od koleżanki, która też u niej robiła ząbki. Co do kosztów leczenia: wizyty, założenie aparatu, przygotowania do założenia aparatu, to różni się to w zależności od wady. Ja np. musiałam przejść taką drogę: - pierwsza wizyta stwierdzająca, czy wogóle powinnam nosić aparat i czy coś to pomoże. Wyszło że powinnam, więc od razu zrobiłam zdjęcia - koszt ok 200 zł razem. - druga wizyta - zrobienie wycisków oraz zdjęć zewnętrznych twarzy, szczęki - ok 200 zł - trzecia wizyta (po dokładnym obejrzeniu moich zdjęć i wycisków p. doktor wiedziała co można z tym cudem zrobić) polecila aparat na gore i na dol - założenie aparatu - miałam dół metalowy, górę porcelanową. koszt ok 3000 zł. Koszt zależy od tego jaki wybierzesz aparat, ale jeżeli chciałbyś najlepsze i musiałbyś nosić górę i dół, to ok 5000 zł. - wizyta co miesiąc, dopóki nosisz aparat - coś ok 150 zł, zależy jaki aparat wybierzesz Najlepiej abyś wybrał się na pierwszą wizytę do p. doktor. Ona stwierdzi czy musisz nosić aparat. Wtedy też możesz poprosić o koszty założenia aparatu. Dadzą dokładną rozpiskę, na podstawie ktorej ocenisz koszty calkowite. Mi wyszlo w sumie ok 8 tys zl, ale, mialam to szczescie ze nosilam tylko rok :=) Od siebie moge dodac jedynie, ze polecam! Nie ma naciagania, aby nosic dluzej, na sile, p. doktor podchodzi do tematu bardzo profesjonalnie i fachowo. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link
pacjentka-1 Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 14.10.10, 22:51 Dr. Tołłoczko jest najlepsza ortodontka w warszawie, a mam duze doswiadczenie w tym temacie. Od kiedy trafilam do Pani dr juz wiem ze nie pojde do zadnego innego lekarza. Jest bardzo profesjonalna, konkretna i bardzo bardzo mila. Wszystko tlumaczy i przejmuje sie dobrem i komfortem pacjenta. POLECAM tylko Pania dr. Tołłoczko-Tarnawska Odpowiedz Link
pelikam Re: ORTHOS ul Meander dr Tołłoczko 09.07.13, 20:35 Moje doświadczenia są niestety bardzo przykre, jeśli mogę wyświadczyć Ci przysługę to szczerze odradzam leczenie u tejże Pani Doktor. Kompletny brak profesjonalizmu w podejściu do pacjenta, gabinet nastawiony na zarabianie pieniędzy, a nie na osiągnięcie efektów leczenia. Pani Doktor muszę przyznać, że przesympatyczna i to chyba jedyna miła rzecz jaką mogę powiedzieć na ten temat po blisko 2'letnim leczeniu. Dziękuję, nie polecam. Odpowiedz Link