toman13 20.07.09, 22:19 Witam. Chciałbym zapytać wszystkich biorących mtx czy można mieć w normie wyniki wątrobowe (alat i aspat). pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blacktess Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 21.07.09, 12:27 Cześć, biorę MTX od 7 mcy i wyniki wątrobowe są OK. Czytałam,że jak enzymy wzrosną ponad 3krotnie powyżej normy to wtedy należy rozważyc odstawienie leku , czyli przy wzroście do ok 100 nie ma alarmu. Odpowiedz Link
bolesciwa Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 22.07.09, 18:41 czy oprocz metotreksatu bierzesz inne leki? Jaka jest dawka metotreksatu? doustnie czy w zastrzykach? Odpowiedz Link
toman13 Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 22.07.09, 18:54 powiedzmy że mtx w dawce 12,5, dodatkowo metypred 4mg dziennie... Odpowiedz Link
bolesciwa Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 23.07.09, 01:05 zapytalam, bo za chwile sama rozpoczynam kuracje metotreksatem, iniekcje, ze wzgledu na chorobe wrzodowa. Dotychczas bralam prednison i plaquenil, ale jest coraz gorzej. Chce rowniez odstawic prednison i plaquenil ze wzgledu na objawy uboczne. Jak czesto masz robione proby watrobowe? Czy rowniez fosfataze alkaliczna i jakies inne badania? Odpowiedz Link
blacktess Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 23.07.09, 13:14 Witam, ja brałam MTX 12.5 w tabletkach, a od 2 tygodni przeszłam na zastrzyki 10mg. Po zastrzykach nie mam mdłości. próby watrobowe należy robić co 2 miesiące, łacznie z GGTP. Oprócz MTX nic nie biorę. Czuję się w miarę dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jaho24 Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 13.08.09, 08:58 Ja biorę 10mg/tydz. na osłonę Bioprazol. Badanie przed pójsciem do lekarza tj ok 2 m-ce. ALT obecnie ok. 30 raz skoczyło na 55. Po MTX czuję sie dobrze. Pozdrawiam Jaho24 Odpowiedz Link
hanka_11 Re: metotrexat a wyniki wątrobowe 13.08.09, 14:41 Biore MTX 15mg tygodniowo, przez 1.5roku i wyniki mam w normie. Biore tez cala fure innych lekow, ktore tez moga efrektowac watrobe, sama sie dziwie, ze wszystko jest ok. Odpowiedz Link