tulipa-nek100 15.04.09, 08:50 Czy ktos wie, czy w klinice OrthoMed we Wrocławiu leczy się aparatami Damon? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cally Re: OtrhoMed 15.04.09, 20:55 Ja się tam lecze. A właściwie moje leczenia dobiega końca. Na czerwiec jest zaplanowanie ściągnięcie aparatu. Ja mam zwykły metalowy aparat. Osobiście polecam. Jestem zadowolona z efektów leczenia. Świetni lekarze i ogólnie fajna atmosfera Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 15.04.09, 21:56 rozumiem w sumie zależało mi na Damonie, bo nie chciałabym (w razie czego)wyrywać zdrowych zębów, wystarczy, że ósemki prawdopodobnie bede musiała usuwać chirurgicznie - a przy Damonie, który rozszerza szczękę nie trzeba, dlatego pytam... no nic, dowiem się w piątek. Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed 15.04.09, 22:39 pamiętaj, że to doktor Alina powiedziała że nie będziesz mieć usuwanych zębów dzięki damonowi..a faktycznie prawda wychodzi w praniu..dobra ściema że w międzyczasie coś się zmieniło nie z jej winy i już..po zębach. Uważam że to jedna wielka ściema marketingowa żeby sprzedać swój produkt i tyle. Nie zalezy Ci na etstetyce-weź metal..wolisz dyskrecje-weź kosmetyczny. Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 16.04.09, 08:15 wolę mieć swoje zęby, ok, zobaczymy w piatek Dzięki!!! Odpowiedz Link
tigra.14 Re: OtrhoMed 16.04.09, 15:36 ak będzie konieczność usunięcia zębów, to damon nie pomoże Pan Doktor wielokrotnie tłumaczył na forum takie błędne myślenie...W skrócie napiszę, że zwykłym aparatem robi się dokładnie to samo co damonem Odpowiedz Link
cally Re: OtrhoMed 17.04.09, 18:27 Tuli-panek i jak tak wizyta dzisiejsza w Ortho med? Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 17.04.09, 22:04 Wizyta minęła w atmosferze zainteresowania Pani doktor... nazwisko na W... wybacz zapomniałam, ale liczy się to, że poświęciła mi czas i odpowiadała na moje pytania, więcej się doweim na następnej wizycie, gdzie przedstawi mi plan leczenia.Ważne, że nie wysyłałą mnie od razu na operacje wysunięcia szczęki, tak jak miało to miejsce w innym miejscu.Damona tam nie stosują. Ogólnie, na podstawie wycisków i zdjęć po króce został mi przedstawiony przyblizony plan leczenia, ale to sie moze zmienić. zmieni. Dowiem sie na nastepnej wizycie. Dodam tylko , że jest całkiem inny niż... tam gdzie byłam poprzednio, może uda się nie iść pod nóż... i usuwanie zębów nie bedzie konieczne... no, może z a wyjątkiem ósemek... nie moge sie doczekać nastepnej wizyty, kiedy juz będę wiedziała coś więcej! Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 17.04.09, 22:19 cally?? możesz napisać krótko jakiego typu miałaś wadę? Odpowiedz Link
cally Re: OtrhoMed 18.04.09, 08:31 Poza stłoczeniem zębów na górze,bo dół był prosty Głównym problemem był tyło zgryz. Dr Strzałkowska od razu chciała mnie ciąć...Ale udało się bez. Musiałam usunąć dwie czwórki i na dzień dzisiejszy pozostały mi 2-3 miesiące do zakończenia leczenia A dr Agnieszka W to mega miła osoba Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 20.04.09, 13:41 Ja też mam stłoczenie górnee i dolne i tłozryz... ale masakryczny (jak to się mówi), nie wiem czy ktoś ma większy jeśli nie operacja ( o tym się dowiem dopiero) to bez wyciągów się nie obejdzie. Nosiłas takie? Odpowiedz Link
cally Re: OtrhoMed 20.04.09, 17:05 Nosiłam wyciągi z tym że nie było oczekiwanych efektów. W związku z tym zdecydowałam się na usunięcie górnych 4. Teraz jest super Ja nie wiedziałam że mam taką wadę. Poza stłoczeniem zębów nic mi nie przeszkadzało Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 20.04.09, 17:54 Rozumiem, fajnie, że już jesteś przy końcu leczenia! Obawiam się, że mój tyłozgryz jest zbyt duży, by takie właśnie wyciągi mogły mu pomóc nie wiem czy sie nie obejdzie bez tego wyrywania zębów, czy ( co by było gorsze ) operacji...i całego bólu z tym związanego. Ale już się zdecydowałąm, będzie co ma być, a ma być lepiej..? Dziękuję za rady Odpowiedz Link
tigra.14 Re: OtrhoMed 20.04.09, 18:57 tulipa-nek100 napisała: > (...)operacji...i całego bólu z tym związanego (...) jakiego bólu? mnie nic nie bolało Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 20.04.09, 19:40 no wiesz... wyrywanie zębów....ósemki na pewno będę musiała usunąć i to chirurgicznie, bo wyszły częściowo i dalej już nie mogą, a jak sobie pomyśle jeszcze o innych to brrr...Dentysta to pierwszy lekarz, którego jakbym mogła najchetniej bym nie odwiedziała, więc sama rozumiesz Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 06.05.09, 08:37 Już jestem po wizycie, za dwa tygodnie zakładam aparat Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed - do cally 20.05.09, 11:21 do cally: Idę w pt zakładać górny łuk. Czy mogłabys mi doradzić jakiego koloru gumki założyć, by sie ładnie zlewały z aparatem.... szare będa ok? Odpowiedz Link
cally Re: OtrhoMed - do cally 21.05.09, 12:03 A dlaczego szare? Mamy wiosnę Poza tym zdaje się że cieszysz się na myśl o aparacie więc poproś o jakieś kolorowe Ja zazwyczaj mam różowe czy tam wrzosoweSzare są smutne. Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed - do cally 21.05.09, 14:10 no wiem, że jak kolorowo to lepiej, ale jakoś tak cjyba wolałabym jednokolorowo.... czy takie gumki zmienia się na każdej wizycie kontrolnej? Odpowiedz Link
cally Re: OtrhoMed - do cally 21.05.09, 21:24 Raczej tak. Ja bynajmniej mam zmieniane na każdej wizycie Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed - do cally 22.05.09, 10:56 złożeniu daj znać jak pierwsze wrażenia po założeniu Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed - do cally 22.05.09, 10:59 miało być "tulipanek daj znać jak pierwsze wrażenia po założeniu " coś mi klawiatura nawala Odpowiedz Link
free-limonka Re: OtrhoMed - tuli-panek 22.05.09, 11:15 ojej ale Ci fajnie...to już dziś zakładasz...ja za miesiąc...napisz jak wrażenia.... Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed - tuli-panek 22.05.09, 18:07 no widzę zniecierpliwienie no więc... mam górny łuk! ale dziwne uczucie!nie mogłam zamknąć ust za pierwszym razem i czuję się tak jakby górna warga była wysunięta z metr przed dolną, hahahasamo zakłądanie minęło bezpoleśnie, o mało nie zasnęłam na foteluczuję każdy ząb, ale to ponoć kwestia czasu, dobrze, że mam weekend na odetchnięcie, troszkę mnie już zaczynają pobolewać zęby, ale trudno założyłam srebrne ligaturki, nie chciałm kolorowych,następną wizytę mam za niecały m-c.... żałuję , że nie podjęłąm decyzji wcześniej, ale do Euro 2012 będę miała proste ząbki jestem dobrej myśli, szkoda tylko, że to tak długo, ale czego się nie robi dla zdrowia....i urody, hehe mam nadzieję, że nie będzie bolało zbyt mocno Odpowiedz Link
free-limonka Re: OtrhoMed - tulipa-nek 22.05.09, 22:39 przez weekend pewnie się przyzwyczaisz...co do tej wargi odstającej to też się właśnie spodziewam tego uczucia...nie dość że moja jest wystająca to jeszcze jak założę aparat to wrażenie będzie jeszcze większe...no to teraz tylko czekać na efekty...najważniejsze już za Tobą-podjęłaś decyzję i już założyłaś...a czas szybko minie a ząbki będą proste.... Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed - tulipa-nek 24.05.09, 20:32 no i super limonka ma rację, pewno już dzisiaj jest lepiej z tą odstającą wargą teraz tylko czekać, na efekty witamy zatem oficjalnie w gronie aparatek Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed - tulipa-nek 25.05.09, 09:04 wiecie, to nie jest tak do końca, że ta górna warga mi odstaje (może 2 mm) - ja mam tylko takie śmieszne wrażenie jakby odstawała powoli się przyzywczajam, ale trochę mnie zęby pobolewają, ale myślałam, że będzie gorzej Dziękuję za wszelkie info i cieszę się, że poszłam na inną konsultację Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 23.06.09, 11:06 jestem też po pierwszej wizycie kontrolnej, jest ok! dostałąm grubszy łuk! na razie mam aparat tylko na górze, za dwa m-ce bedzie na dole! Przebojów bólowych jako takich nie miałam, przez pierwsze kilka dni mnie trochę pobolewały zęby, ale nie było tragiczne, miałam wrażenie, że mi się wszystkie ( te na których mam zamki) ruszają, już widzę pierwszy efektale przede mna dłuuuuga droga, ale jestem dobrej myślistaram się nie jeść twardych rzeczy, mam srebrne gumki, które idealnie zlewają się z kolorami zamków. Oczywiście moją trzecią ręką jest szczoteczka do zębówzeby myję po każdym jedzeniu i podjadaniu Do aparatu już się przyzwyczaiłam, ale cały czas go czuję, a najśmieśniejsze wrażenie miałam zaraz po założeniu - wydawało mi się, że górna warga odstaje mi pół metra (to wszystko opisałam w innym wątku) aureolka, a jak tam Twoje leczenie? Wiesz, dobrze, że nie zdecydowałam się na poprzedniego otrodontę....poza tym i tak chyba nie byłoby mnie na to stać, planowane koszty (13 tys.) ogromne a to co mogłoby być w rzeczywistości... lepiej nie mówić.Mimo, że czeka mnie chyba ekstrakcja ósemki, lepsze to niż operacja szczęki! Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed 23.06.09, 20:48 u mnie leczenie trwa już dobre parę miesięcy..nie chce zbyt opowiadać o swoim przypadku, żeby ktoś mnie nie zidentyfikował póki co wszystko idzie w miarę sprawnie, całość leczenia wyniesie mnie obrzydliwie dużo i pewno nie zdecydowałabym się na to ponownie..i poszłabym do OrthoMed`u mam nadzieję jednak, że wszystko skończy się w planowanych 24miesiącach..cieszę się że nie wpakowałaś się jak ja ..jak widać da się bez operacji pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link
tulipa-nek100 Re: OtrhoMed 24.06.09, 09:36 mówisz, że boisz się identyfikacji? hmm, w takim razie jak już bedzie po wszystkim i jeśli to forum nadal bedzie istniało to może coą napiszesz Powodzenia! Odpowiedz Link
aureolkaa Re: OtrhoMed 24.06.09, 10:20 będe śledzić wątek, nie umiem żyć bez forum odkąd jestem zadrutowana nie chcę tylko opisywać na bieżąco co się u mnie dzieje, bo wiem że panie z mojej kliniki lubią oglądać fora i jeśli pomarudzę i mnie pokojarzą to będe mieć tylko nieprzyjemności..a po co mi to To że płacę więcej niż było w planie i że ciągle mam jakieś wątpliwości to już norma i nikogo chyba kto leczy się tym samym miejscu to nie dziwi. Efekty jednak widać dosyć szybko i to mnie pociesza. Ogólnie nie narzekam, czas mija szybko i liczę że wszystko skończy się po mojej myśli Odpowiedz Link