Dodaj do ulubionych

Usuwanie znamion - ile na raz?

IP: *.wp.pl / *.kutno.mediaclub.pl 28.07.04, 22:15
Jestem przed pierwszą wizytą u chirurga (przyszła środa)-będę miała wycinane
znamiona, a że jest ich duzo(plecy, ramiona) i są duże nie wiem w jakim
odstępie czasu powinnam je usuwac i po ile na raz. Wiem, że lekarz mi
poradzi, ale chcialabym się dowiedzieć jak to jest "w praktyce", od osób,
które ten zabieg już przechodziły. Jak goją się miejsca po usuniętym
znamieniu? I jeszcze jedno- ile w waszych miastach kosztuje taki zabieg
wykonany w gabinecie prywatnym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.usask.ca 28.07.04, 22:26
      Nie ma takich norm. Lekarz decyduje sam na tzw odczucie. Ale jezeli sa
      niewielkie to sobie wyobrazam, ze mozna na raz dziabnac ze 30.
      • Gość: gwiazdka Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: 81.219.8.* 29.07.04, 13:27
        Ja miałam usuwane takie znamiona, ponieważ też mam ich dużo. Sama chciałam od
        razu więcej żeby mieć to z głowy i za jednym podejściem usunęli mi 18 szt.te z
        przodu ciała - więc czeka mnie jeszcze jedna runda:)) Podobno im więcej
        wycinają za jednym razem to bardziej boli mogą być problemy ze spaniem. No i
        odradzam sezon letni, bo człowiek się poci a nawet się wykąpać nie można.
        Pozdrawiam
    • Gość: oki Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.icpnet.pl 29.07.04, 15:09
      Ja wycinałam też na plecach. Tylko po jednym, lekarz nie pozwolił więcej. Od
      wycięcia do ściągnięcia szwów minął jakiś tydzień. Potem następne. Ja
      smarowałam maścią -CEPAN, ale dopiero wtedy, kiedy zeszły strupki po zdjęciu
      szwów. Jeśli będziesz dbała o te blizny, tzn, jeśli będziesz je systematycznie
      smarowała to szybko się zagoją. No i jeśli chodzi o plecy, to nie można się
      raczej schylać, bo rozciąga się szwy i zostanie szersza blizna. Pozdrawiam.
      Aha, przy znieczuleniu miejscowym nic nie bolało!
    • Gość: Anna Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.net24.prv / 80.51.233.* 29.07.04, 17:18
      Witaj.Ja usuwałam dwa tygodnie temu 6 znamion na jednej stronie ciała.Bo tak
      najlepiej - najpierw przód, potem tył lub odwrotnie.Musisz przecież na czymś
      spać a przyciskanie ich ( ran po zabiegu ) nie jest przyjemne.Więc najpierw
      sobie usuń wszystkie z jednej strony a potem z drugiej. Jeśli będziesz się
      czuła na siłach lekarz usunie Ci wszystkie z danej strony.
      Po tym zabiegu nie byłam szyta - była stosowana elektrokoagulacja.To poprostu
      wypalanie tych dziurek po znamionach aby nie krwawiły. Szczerze mówiąc nie jest
      to przyjemne ale przynajmniej nie trzeba ściągać szwów i pielęgnacja jest
      prosta. Można się kąpać od razu ( byle nie moczyć się w wodzie! ) a potem
      posypywac ranki pudrem i kleić plasterki codziennie świeże. Ja miałam dość duże
      dziury bo znamiona były spore i już dwa tygodnie po mam zabliżnione ranki,
      robią się jakby takie strupki które odpadają i nie ma śladu że cokolwiek było
      robione.
      Znamiona idą do badania, mam nadzieję, że u Ciebie też tak jest? Życzę
      pozytywnych wyników. Jak masz jakieś pytania to pisz na adres:
      treemagnolia@gazeta.pl
    • Gość: Anna Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.net24.prv / 80.51.233.* 29.07.04, 17:21
      A po co płacić? Możesz to zrobić w najbliższym szpitalu gdzie jest oddział
      dermatologiczny lub w szpitalu onkologicznym na oddziale chirurgii jednego
      dnia, nie wymagają skierowań. Nie wiem skąd jesteś, bo bym Ci poradziła
      szpital, w którym ja wycinałam, było super, naprawdę. W gabinecie prywatnym w
      Krakowie powiedziano mi ok 35 zł za jedno znamię a badanie histopatologiczne
      płatne osobno. Nie ma więc chyba sensu płacić w Twoim przypadku jeśli znamion
      jest duzo...
      • Gość: gwiazdka Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: 81.219.8.* 29.07.04, 17:49
        Pewnie. Ja też robiłam w szpitalu, a skierowanie dał mi dermatolog z przychodni.
        Po co bulić tyle kasy na coś co można zrobić za darmo tym bardziej,że moja
        koleżanka prywatnie usuwała znamię z szyi i zapłaciła 500 zł. Nie wiem czy
        wszędzie są takie ceny czy też przepłaciła ( dodam że chodzi o Warszawę) ale
        napewno jest drogo.
      • anula36 Re: Usuwanie znamion - ile na raz? 17.08.04, 19:56
        a gdzie wycinalas w Krakowie? Ja mam duze na twarzy-boje sie isc z nimi tak "w
        ciemno".
    • Gość: Irena Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.wp.pl / *.kutno.mediaclub.pl 29.07.04, 23:11
      Dziękuję za wszystkie rady! Oczywiście robię też badanie histopatologiczne, nie
      wiadomo na 100% co to za zmiany, wolę "dmuchać na zimne". Mogę oczywiście
      zrobić to w ramach NFZ, ale dopiero we WRZEŚNIU!!! Taki termin jest wolny, tak
      pracuje nasza służba zdrowia. Prywatnie jest szybciej. Trudno, zdrowie jest
      najważniejsze. Zauważyłam, że teraz dużo osób usuwa znamiona, więc chyba nie
      jest to takie straszne jak to kiedyś mówiono.
    • Gość: magda Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: *.aster.pl 31.07.04, 22:27
      Gdzie w W-wie mozna usunąć pańswtowo znamiona? Gdzie je mozna zbadac? czy tylko
      w gabinetach prywatnych?
      magda
      • Gość: beata Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: 193.111.166.* 05.08.04, 16:46
        W ramach ubezpieczenia można zbadać znamiona w Instytucie
        Onkologii na Ursynowie. Od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-12.00.
        Dowód ospobisty + książeczka zdrowia
        • jszania Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? 12.08.04, 15:40
          Gość portalu: beata napisał(a):

> W ramach ubezpieczenia można zbadać znamiona w Instytucie
          > Onkologii na Ursynowie. Od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-12.00.

a w ktorej klinice
          • Gość: matylda Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: *.acn.pl 17.08.04, 17:47
            no właśnie i czy należy się dużo wcześniej zarejestrować?
            w prywatnym gabinecie w warszawie dermatolog chce 250 zł za usunięcie jednego
            pieprzyka. może znacie inne ceny?
            • bayer100 podaje numer 18.08.04, 10:26
              JA USUWALAM SOBIE JUZ Z KILKANASCIE PIEPRZYKOW I TATUAZ U TEGO LEKARZA W WAWIE-
              JEST SWIETNY I NIE BARDZO DROGI:JESLI KTOS CHCE NUMER TEL NIECH NAPISZE
              • Gość: matylda Re: podaje numer IP: *.acn.pl 18.08.04, 18:45
                a ile kosztuje usunięcie jednego pieprzyka u niego?
                • Gość: synergy Re: podaje numer IP: *.west.biz.rr.com 06.10.04, 12:20
                  matylda napisał(a):

> a ile kosztuje usunięcie jednego pieprzyka u niego?

Jola dala DWA RAZY za usuniecie kazdego pieprzka co wabi, pieprzykowi
                  co pieprzy! A nawet byla bardzo z tego zadowolona!
              • Gość: sonia Re: podaje numer IP: 10.203.2.* 25.11.04, 18:03
                Cześć bayer100, mogę prosić o numer tego lekarza? Dziękuję :)
            • Gość: matylda Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: *.acn.pl 18.08.04, 18:47
              no gdzie i za ile?
              • Gość: matylda Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: *.chello.pl 20.08.04, 07:42
                ponawiam apel o info w tej sprawie
          • jszania Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? 09.09.04, 12:33
            wlasnie bylem. przychodzi sie rano (oprocz srody), kolejka ok. 2 godziny.
            wycinaja tylko takie, ktore sa podejrzane o raka. z innymi odsylaja do chirurgii
            kosmetycznej, ktora sie nie zajmuja. ul roendgena, rejestracja tel. 5462195
            • Gość: matylda Re: Usuwanie znamion - gdzie w warszawie?? IP: *.chello.pl 06.10.04, 12:01
              a ja byłam prywatnie,było ok i już po :)
    • Gość: synergy Re: Usuwanie znamion - ile na raz? IP: *.west.biz.rr.com 06.10.04, 12:13
      Irena napisał(a):

> Jestem przed pierwszą wizytą u chirurga (przyszła środa)-będę miała wycinane
      > znamiona, a że jest ich duzo(plecy, ramiona) i są duże nie wiem w jakim
      > odstępie czasu powinnam je usuwac i po ile na raz.

> Wiem, że lekarz mi poradzi, ale chcialabym się dowiedzieć jak to jest "w
      > praktyce", od osób, które ten zabieg już przechodziły. Jak goją się miejsca
      > po usuniętym znamieniu? I jeszcze jedno- ile w waszych miastach kosztuje
      > taki zabieg wykonany w gabinecie prywatnym?

To ciebie interesuje ile to kosztuje a nie jak to jest bezpieczne, i
      jaki jest resultat koncowy?

Przeciez wynik koncowy zalezy w duzej miarze od kwalifikacji ...
      Cena jak zawsze zalezy od roznych kwalifikacji rzeznika.

Powinno ciebie interesowac jakie kwalifikacje ma ten ktory to robi a nie
      ile to kosztuje u innych.

A dlaczego wycinane a nie "mrozone" n.p. cieklym azotem?
    • Gość: dot Re: Usuwanie znamion - gdzie w krakowie? IP: *.lhoist.com / 213.31.33.* 06.10.04, 13:13
      jak w tytule - chodzi mi o szpitale...
      • michania Re: Usuwanie znamion - gdzie w krakowie? 06.10.04, 14:14
        jeśli prywatnie to tylko w sprawdzonych miejscach i tam gdzie oczywiście robią
        bad.hist.-patol.
        ja usuwałam w szpitalu uniwersyteckim na dermatologii za friko,tylko 2 zmiany
        i jestem zadowolona
        jeśli zmiany w miejscach widocznych to lepiej by robił to ktoś kto ma
        doświadczenie i usunął wiele, a nie taki co zaczyna np. w jakimś
        rozreklamowanym gabinecie prywatnym,
        podobno w rydygiera też usuwają, ale nie mam wiadomości na razie
        ile na raz to zależy od lekarza,zależy jak duże zmiany jaka lokalizacja,
        gojenie bez problemów teraz tylko blizna została, ale myślę,że się zmniejszy
    • Gość: jio ja też usuwałam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.04, 18:15
      usuwałam jedno znamie ponieważ udało mi się załatwić skierowanie od dermatologa
      (ledwo); bez skierowanie ta chirurg usuwa za 150 zł jedno znamie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka