Dodaj do ulubionych

Paracetamol + alkohol

02.07.13, 17:53
Witam,
przychodzę tutaj z takim pytaniem. Otóż to o 8mej rano dzisiaj, zażyłem jedną tabletkę Gripexu (325mg paracetamolu), i około 00:00 - czyli po 16tu godzinach będę spożywał alkohol. Wiem, że to połączenie jest niebezpieczne, aczkolwiek wiem też, że tzw. 'okres półtrwania' paracetamolu trwa ~2,5 godziny, co oznacza że do 00:00 w moim organiźmie nie powinno znajdować się więcej niż ~5mg tego związku (600mg i więcej to dawka powodująca ostre zatrucie). Do tego, zawartość w tabletce jest wyjątkowo niska, gdyż z reguły jedna zawiera 500mg. W takim wypadku, czy bezpiecznym będzie pić jakikolwiek alkohol?
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Paracetamol + alkohol 03.07.13, 04:08
      Nie przejmuj sie. Mozesz sie nachlac po kokarde.
      Rekomendowane dawkowanie to 500-1000mg co 2-4 godziny z tym, ze nie nalezy przekraczac 4000mg w ciagu 24 godzin.
      Mimo roznych obiegowych opinii, alkohol i Paracetamol kombinuja sie calkiem znosnie.
      U alkoholikow jest troche inaczej, no ale Ty sie chcesz tylko towarzysko nachlac :)
      www.australianprescriber.com/magazine/27/1/14/5
    • 2margo00 Re: Paracetamol + alkohol 03.07.13, 10:36
      Uwazam ze nie powinienes pic alkoholu z ty m lekiem bo mogą być ożne uboczne skutki...np.omdlenia.M.
    • trollik.morski Re: Paracetamol + alkohol 03.07.13, 11:57
      nessal napisał(a): ....
      No i napisz jak przeżyłeś balangę - jeśli żyjesz:O
      • nessal Re: Paracetamol + alkohol 04.07.13, 23:19
        trollik.morski napisał:

> No i napisz jak przeżyłeś balangę - jeśli żyjesz:O

No więc, pokrzepiony artykułem który podesłał kolega dwa posty wyżej, poszedłem, no i... Zgon był, aczkolwiek nie przez to połączenie :P Absolutnie nic mi nie było, żadnych kołatań serca, bólów, nic. Także, dla ludzi z podobnym dylematem - plus/minus 12 godzin po spożyciu tabletki, można śmiało walić w kark :D Do tego, jako że resztki zmetabolizowanego paracetamolu usuwane są wraz z moczem, zalecam również sporo płynów pić przed imprezą, porządnie się wylać, i powinno być w porządku. Aczkolwiek - to tylko moje własne doświadczenie - u innych, może być inaczej toteż - na własne ryzyko.
        • narfi Re: Paracetamol + alkohol 05.07.13, 04:43
          Wyrazy uznania za przeczytanie zalinkowanego artykulu i zastosowanie uzyskanej wiedzy w praktyce :)
          Tak na marginesie, nie byl to jeden z tych kretynskich artykulow dotyczacych zagadnien medycznych, pisanych przez dziennikarzy - dyletantow, tylko uczciwy konspekt badan naukowych z podana obszerna bibliografia.
          Tak, naprawde mozna zazywac Paracetamol i pic okazyjnie nawet spore ilosci alkoholu bez zadnego ryzyka dla zdrowia.
          Natomiast praktyka regularnego picia i zazywania przez dluzszy okres czasu nie zostala dostatecznie przebadana i hipotetycznie mozna powiedziec, ze trudno byloby ja zalecac, jako, ze tak alkohol jak i Paracetamol obciazaja watrobe i ewentualnie moga doprowadzic do jej uszkodzenia.
          • trollik.morski Re: Paracetamol + alkohol 05.07.13, 07:00
            narfi napisał: ...alkohol jak i Paracetamol obciazaja watrobe i ewentualnie moga doprowadzic do jej uszkodzenia.

Niestety, wszystko szkodzi człowiekowi na tyle poważnie, że w końcu umiera:/
            Po alkoholu przynajmniej człek umiera weselszy:O
        • paranormalny Re: Paracetamol + alkohol 05.07.13, 19:33
          Potwierdza się prawdziwość porzekadła:
          alkohol w miarę pity, nie szkodzi w największych ilościach:)
    • katarzynaijerzy Re: Paracetamol + alkohol 17.07.13, 20:23
      wątroba ci wysiądzie przy takim połączeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka