Dodaj do ulubionych

Boję się pójść do dentysty

23.09.12, 20:10
Postanowiłem, że muszę w końcu wybrać się do dentysty po 8 latach. Mam tylko taki problem, że się boję m. in. tego, że będę miał do leczenia dużo zębów (chociaż mnie nie bolą) oraz, że będę musiał mieć usunięte ósemki. Ale w ogóle sam dźwięk wiertła i widok tych wszystkich narzędzi, a nawet sama myśl, że mam iść do dentysty powoduje u mnie ogromny stres. Boję się też tego, że gdy już usiądę na fotelu nie będę potrafił wytrzymać lub też przez gwałtowny ruch dentysta uszkodzi mi coś w buzi. Miał ktoś może znieczulenie gazem? Czy jest ono skuteczne, bo słyszałem, że jeśli odczuwam bardzo silny stres to może nie zadziałać. A znieczulenie "the Wand"? Czy faktycznie jest one całkowicie bezbolesne i spowoduje, że nie będę czuł wiercenia? W ostateczności zdecydowałbym się na leczenie laserem, ale też czytałem opinie, że nie zawsze jest ono bezbolesne i że nie wszystkie zęby da się tak wyleczyć. I jeszcze jedno pytanie: Czy w dzisiejszych czasach usuwa się ósemki? Mam je trzy, jednak nie całkiem wyrośnięte i trochę wykrzywiły mi górną siódemkę i dwie przednie dolne jedynki. Wyżynanie się tych ósemek wcale mnie nie bolało. Czy myślicie, że w takim wypadku musiał mieć je usunięte? Nie wiem czy bym się na to odważył.
Obserwuj wątek
    • lidia_majewska Re: Boję się pójść do dentysty 01.10.12, 20:24
      Szanowny Panie,
      lepiej oczywiście zapobiegać, więc zachęcam do regularnych - co pół roku - wizyt u dentysty, aby skontrolować stan swoich zębów i dziąseł.
      Jeśli chodzi o strach przed dentystą, to nie jest Pan odosobniony - wg portalu dentysta.eu na dentofobię cierpi ok. 81% Polaków. Istotność tej kwestii można wywnioskować na podstawie częstotliwości z jaką pojawia się na forach internetowych.
      Jedną z przyczyn dentofobii jest strach przed bólem, dlatego - oprócz znieczulenia farmakologicznego- ważne jest wyjaśnienie pacjentowi przebiegu leczenia, tak, aby mógł się do tego przygotować psychicznie. Podczas takej wizyty musi Pan mieć pewność, ze Pan wszystko rozumie, a atmosfera sprzyja zadawaniu pytań. Dobrą prakyką jest także narysowanie pacjentowi na czym polega problem i jak go można rozwiązać.
      W razie obaw można poprosić o premedykację - np. w postaci środka uspokajającego. Niektórzy dentyści stosują też podtlenek azotu czy po prostu sedoanalgezję pod nadzorem anestezjologa. Wszystko w zależności od potrzeb.
      "Wand" jest po prostu innym od tradycyjnego sposobem podania znieczulenia miejscowego, ale oczywiście nadal jest to iniekcja.
      Odnośnie ósemek - proszę zasięgnąć porady chirurga stom. lub ortodonty czy konieczna jest ich ekstrakcja. Jeśli nie dają dolegliwości bólowych, a nie planuje Pan leczenia ortodontycznego, to pewnie ekstrakcja nie będzie potrzebna.
      Z poważaniem,
      LMajewska
    • les-yeux-sans-visage Re: Boję się pójść do dentysty 03.11.12, 13:48
      Znajdź takie gabinet, gdzie przyjmuje bardzo ładna dentystka. Idziesz wtedy nacieszyć oko jej urodą, a na zabieg i związane z nim nieprzyjemności nie zwracasz uwagi.
    • piotr.wielki2 Re: Boję się pójść do dentysty 17.12.12, 20:59
      Ja też się bardzo bałem wizyty do lekarza nie byłem od około 5 lat. Przyzna się ze przez ten czas wcale nie dbałem za specjalnie o moje uzębienie.. W końcu za namowa mojej dziewczyny trafiłem do Hajdentu w Warszawie. Bardzo miła pani doktor wszystko wytłumaczyła po kolei mam problem z odsłoniętymi szyjkami. Do borowania nic nie było, tylko miejscami osad do usunięcia. Strach ma tylko wielkie oczy, możesz tak jak ja udać się do dentysty z polecenia zawsze to raźniej gdy wiesz że ktoś zaufany tam się leczył.
    • wera_71 Re: Boję się pójść do dentysty 31.08.13, 17:27
      często jest tak, że wizyta u dentysty wiąże się z jakimś wielkim lękiem. Warto jednak zastanowić sie, czego się boisz. Ja chodzę do Dormedu do dentysty już od wielu lat i zapewnim Cię, że teraz są takie metody, że nic a nic nie boli, a zabiegi robione są szybko i sprawnie. Wybierz sprawdzonego dentystę i do dzieła, nie ma się czego bać!
    • makskolar Re: Boję się pójść do dentysty 28.01.14, 15:42
      Rozumiem Twoje obawy. Sam też nie przepadałem za takimi wizytami, ale stomatolodzy z Medicover zapewniają fachową pomoc okazując przy tym jednocześnie niespotykaną wrażliwość. Obawy pacjentów traktują ze zrozumieniem. Z takim zrozumieniem właśnie się spotkałem. Uzgadniając wspólnie z pacjentem plan leczenia, stomatolog Medicover przedstawia poszczególne opcje i doradza tę najlepszą. Jeśli się boisz, poszukaj placówki stomatologicznej Medicover, a z pewnością będziesz zadowolony :) Poczytaj więcej na ten temat tutaj.
    • re-n-u Re: Boję się pójść do dentysty 17.11.15, 23:54
      Polecam dr Sznajder na Mokotowie w iMedi. Super podejscie, delikatna, bedziesz bardzo zadowolony.
    • laurakrol Re: Boję się pójść do dentysty 22.12.15, 12:30
      znajdzlekarza.pl/swiadomypacjent/nie-taki-stomatolog-straszny
      • wiolkaklaman Re: Boję się pójść do dentysty 30.08.16, 12:34
        super artykuł :) To prawda, że im dłużej zwlekamy, tym jest coraz gorzej u stomatologa. A jak chodzi się regularnie, to te niewielkie poprawki kosmetyczne są nieszkodliwe.
    • dentdodo Re: Boję się pójść do dentysty 29.12.15, 15:17
      Strach to spory problem, ale jak zawsze ma tylko wielkie oczy. Leczenie bezbolesne jest jak najbardziej możliwe, ale znieczulenia nigdy nie doprowadzają do tego, że pacjent zupełnie nic nie czuje. Pojawiają się przecież drgania i nacisk, więc jakieś odczucia zawsze są, aczkolwiek raczej "odległe" i nawet chirurgiczne usuwanie ósemek nie musi być bolesne. Wiele zależy od stomatologa, ale jeszcze więcej od samego pacjenta. Warto uświadomić sobie, że im szybciej i łatwiej stomatolog będzie mógł przeprowadzić zabieg, tym będzie on bardziej komfortowy też dla pacjenta.

Co do właśnie ósemek to zwykle zaleca się wykonywanie ekstrakcji w przypadku "psucia się" zęba lub kiedy zwyczajnie rośnie nierówno.
    • justyna1988waw Re: Boję się pójść do dentysty 12.01.16, 12:39
      To jest właśnie ten problem, kiedy trafiamy na nieodpowiednich dentystów i później zamiast iść leczyć zęby czekamy lata ze strachu... Miałam podobny problem, poprzedni dentyści zafundowali mi niezbyt ciekawe przeżycia. Od jakiegoś czasu jestem stałą klientką Dental Design z Warszawy. Mają nowoczesny gabinet, profesjonalnych stomatologów i indywidualne podejście do klienta. Przekonali mnie do siebie już na pierwszej wizycie. Na razie mam spokój, bo wyleczyli moje zęby, ale niedługo wybieram się na bezpłatną wizytę kontrolną. Polecam Dental Design z Warszawy, a dla osób z Pruszkowa ich drugi gabinet.
    • wrozbitawojciech Re: Boję się pójść do dentysty 04.06.16, 13:29
      Ja (parę lat temu) poszedłem po 16 latach (na szczęście zęby mam mocne). Świetna, starsza dentystka, zero bólu. Czasami brała mnie pod włos (szedłem na czyszczenie kamienia, ona w trakcie postanawiała zaplombować 2 zęby :-) ). Co do znieczulenia - nie wiem, czego używała, jakiś miętowy spray. Nigdy nie bolało. Dzisiaj chodzę regularnie i cieszę się, że moja nieobecność u stomatologów nie skończyła się gorzej. Jeśli chodzi o Ciebie, nie kombinuj jakichś cudów, dziwnych znieczuleń. Dobry dentysta i normalne leczenie wystarczy. Nie musi boleć.
    • kuliminic Re: Boję się pójść do dentysty 08.07.16, 21:45
      nie przejmuj się, jak wybierzesz dobrego specjalistę to Cię potraktuje tak jakbyś był w krainie czarów :) niestety dużo ludzi ma traumatyczne przeżycia i skojarzenia związane z dentystami, ale jak trafisz w dobre ręce to wszystkie obawy pójdą w niepamięć. mówię to z własnego doświadczenia- też się bałam, ale wybrałam się do Medicoveru (wykupiłam sobie wizytę na Medistore.pl) i byłam bardzo dobrze potraktowana :)
    • amident_krakow Re: Boję się pójść do dentysty 01.08.16, 00:24
      Strach przed dentystą jest bardzo popularny wśród pacjentów. Z pewnością warto wybrać zaufanego i kompetentnego stomatologa, który pomoże przełamać psychiczne bariery.
      Jeśli chodzi o formy znieczulenia - warto porozmawiać o nich z dentystą i wspólnie wybrać najlepszą metodę.

Odnośnie tematu "ósemek" - pokutuje opinia, że "ósemki" zawsze powinno się wyrywać. Nie jest to prawdą. Jeśli zęby te nie sprawiają kłopotów, nie ma potrzeby ich usuwania. Jednak często jest inaczej, dlatego warto wiedzieć kiedy ich usunięcie jest wskazane:

- kiedy ?ząb mądrości? jest uwięziony w dziąśle, pojawia się obrzęk lub torbiele
      - gdy występuje zaawansowana próchnica ósemki, którą bardzo ciężko poddać leczeniu kanałowemu
      - kiedy przez obecność ?zębów mądrości? trudno jest dopasować protezę lub aparat ortodontyczny
      - gdy wyrzynające się ósemki przesuwają pozostałe zęby w szczęce, co może doprowadzić do wady zgryzu
      - kiedy ósemka wrasta w policzek, powodując stan zapalny okolicznych tkanek miękkich
      W każdym przypadku to lekarz stomatolog stwierdza, m.in. na podstawie badania rtg, czy usunięcie zęba jest koniecznością.
    • el.iza Re: Boję się pójść do dentysty 29.08.16, 13:03
      Czesto na ósemki nie ma już miejsca, dlatego rosną krzywe i powodują straszliwy ból, sama to przeżywałam. Potem niestety nie ma wyjscia, trzeba je usunąć i powiem ci szczerze ze to nic przyjemnego, ale do przezycia. Idz do kogos sprawdzonego, ja usuwalam dwie osemki w enel medzie, bylo lepiej niz myslalam, dostalam znieczulenie,dentysta opowiedzial mi co bedzie robil i jakos poszlo. Powodzenia.
    • vivamachine Re: Boję się pójść do dentysty 01.12.16, 18:59
      Zanim gdziekolwiek pójdziesz możesz poczytać trochę w sieci.

www.portaldentystyczny.pl
      akademiazebow.pl

Moim zdaniem nie ma się czego bać to nie średniowiecze żeby martwić się tym czy będzie boleć etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka