Gość: etta IP: 195.94.207.* 03.08.04, 14:25 czym różni się cystofix od vesicostomii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: urolog Re: pyt.do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:25 Gość portalu: etta napisał(a): > czym różni się cystofix od vesicostomii? Już odpowiadam: Cystofix różni się od vesicostommi (bardziej odpowiednim wyrażeniem byłoby "cystostomii") tym, iż przy pomocy cystofixu można wykonać vesicostomię, natomiast przy pomocy vesicostomii nie można wykonać cystofixu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: pyt.do urologa IP: 195.94.207.* 04.08.04, 10:42 poproszę o więcej szczegółów dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urolog Re: pyt.do urologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 16:19 Nie bardzo wiem o jakie szczególy chodzi. Sądzę, że problem wyjasniłem dośc jasno. Ale mimo tego jeszcze parę szczegółów: Cystofix jest to narzędzie do wytworzenia przetoki pęcherzowej (celowej)która nazywa się cystostomią, ta przetoka właśnie. Vesicostomia to po prostu inna, chociaż dość niewłaściwa nazwa cystostomii, i przy braku dodatkowych wskazań iż chodzi o pęcherz moczowy, sama nazwa sugeruje raczej przetokę (celową tzn wytworzoną w celach leczniczych)pęcherzyka żółciowego. Przetoka natomiast wytworzona samoistnie, w przebiegu zmian chorobowych nazywa się "fistula" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: pyt.do urologa IP: 195.94.207.* 05.08.04, 06:58 Dziękuję za wyjaśnienia. Jeszcze jedna wątpliwość: czy pacjent z cystostomią ma cewnik założony na stałe i nosi torbę do zbiórki moczu stale, czy też cystostomia zaopatrzona jest w jakąś zastawkę umożliwiającą cewnikowanie okresowe np za pomocą cewników zewnętrznych jednorazowych? Będę wdzięczna za odpowiedź pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etta Re: pyt.do urologa IP: 195.94.207.* 12.08.04, 08:44 czy moje pytanie jest kompletnie bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś