Dodaj do ulubionych

Zbyt krótki sen

14.11.13, 14:13
Witam , mam problem ze zbyt krótkim snem. Codziennie jakaś siła wyrywa mnie ze snu nad ranem, podczas gdy chciałabym sobie jeszcze parę godzin pospać. Jest mi też w nocy bardzo zimno, dlatego grubo się przykrywam. Lekarz przepisał mi na to Trittico i Tisercin, sądzicie że to dobra kombinacja leków na wydłużenie snu? Biorę te leki, lecz jak na razie bez rezultatów. Wszystko zaczęło się od momentu, kiedy się porządnie zdenerwowałam, zaczęłam sypiać krócej. W ciągu dnia jestem tak zmęczona, że nie mam siły na najprostsze czynności. Czy znacie może jakieś lekowe/domowe sposoby na wydłużenie snu?
Obserwuj wątek
    • viviana3 Re: Zbyt krótki sen 14.11.13, 15:39
      Tylko że ja jak już się obudzę nie mogę ponownie zasnąć. W ciągu dnia jestem bardzo zmęczona.
    • e-kasia27 Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 02:19
      Zrób sobie badania na cukrzycę (najlepiej krzywą cukrową z oznaczaniem insuliny) - to zimno w nocy, budzenie się nad ranem i zmęczenie w dzień jest trochę podejrzane.
      • horpyna4 Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 08:32
        Poza tym warto kontrolować ciśnienie (jak podskoczy wskutek stresu, to nie można spać) i oczywiście zrobić morfologię (osłabienie może wynikać z niedoboru żelaza).
        • viviana3 Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 13:04
          Robiłam sobie niedawno morfologię, wyszła mi glukoza 110,8 podczas gdy norma to
          {74,0 - 99,9}.
          • rotkaeppchen1 Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 17:48
            I nic z tym nie robisz???
    • maniekpi Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 19:04
      W tym,co napisałaś zawarłaś odpowiedź!
      " Wszystko zaczęło się od momentu, kiedy się porządnie zdenerwowałam, zaczęłam sypiać krócej."
      Rozwiąż sprawę owego zdenerwowania,a wszystko wróci do normy.Innej alternatywy nie ma!
    • maniekpi Re: Zbyt krótki sen 18.11.13, 19:16
      Większość wskazówek,"jak się wydostać z problemu" wygląda,jak przemarsz ślepych ratowników przez pustynię, w celu ratowania powodzian!
    • jestem_niezadowolona Re: Zbyt krótki sen 21.11.13, 11:31
      Poza oczywistym rozwiązaniem problemu wywołującego stres, przyjrzałabym się również diecie. Jeśli na noc się jada potrawy bogate w węglowodany, ciężkostrawne, etc, szczególnie w dużych ilościach i krótko przed snem - to później tak może być. Odstęp od zakończenia jedzenia ostatniego posiłku do momentu zaśnięcia - to min. 2-3 godziny.
      Kolejna przyczyna - to może być problem ogólnie jelitowo-żołądkowy. Również z wątrobą związany. Tu dieta, ale i również.. warto wykluczyć robale i grzybicę ukł. pokarmowego.
      Co jeszcze przychodzi do głowy - sporty zakończyć najpóźniej o 19-20ej. Omijać TV szerokim łukiem na 3-4 godziny przed snem (a już na pewno nie mieć tv w sypialni). Znaleźć inne miejsce do snu (tymczasowo - na ok tydzień). Przed snem poczytać coś niezoobowiązującego, co wyciszy, bądź nastroi pozytywnymi myślami - lub rozweseli. Omijać kawę i herbatę przed snem - lepiej wypić melisę, albo wodę z cytryną, jeśli samej wody się nie da wypić.

Jeśli pomimo zastosowania ostatnich kilku rad problem będzie występował - koniecznie udać się do lekarza celem wykluczenia chorób ukł. pokarmowego. I rozwiązać przyczynę zdenerwowania.
      I przypadkiem żadnych antydepresantów chemicznych! Persen sobie kup jeśli już chcesz coś brać, żeby na szybko się wyspać wreszcie, albo valium (chyba tak to się nazywało, - chyba to była waleriana w tabletkach).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka