09.05.04, 15:46
poczestowano mnie wczoraj herbatka z werbeny... pyszna byla! trudno ja
opisac - lekko slodka i "gladka" w smaku... no i stalo sie! zakochalam sie! i
teraz chce wiecej! :-)
znacie to ziolko? czy mozna je kupic w zwyklym sklepie? wiecie, czy sa
stosowne herbatki expresowe? a moze latwo sie je uprawia w ogrodku lub
doniczce?
podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i wiadomosciami o werbenie! :-)
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: werbena 14.05.04, 17:09
      o gotową herbatkę jest w Polsce trudno, choć za granicą jest w każdej aptece.
      Zajrzyj na forum kuchnia, bo tam ludzie przeróżne zielska hodują:). może i o
      werbenie coś się znajdzie, jak doświadczeń nie mam.
      A to ziółko bardzo "kobiece" :)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • szpulkaa Re: werbena 18.05.04, 09:57
        ooo taaak! wlasnie przy okazji studiow nad tym ziolkiem dowiedzialam sie, ze to
        afrodyzjak!!! nie wiem jak naukowcy to wyjasniaja, ale jak dla mnie to moze ten
        smak wprawia w blogostan i tak jakos to dziala na calosc, ze sie bardziej chce;-)
        i masz racje, ze bez problemu mozna ja kupic zagranica... we Francji w kazdym
        sklepie jest duzy wybor herbatek ekspresowych. moja ulubiona to werbena z lipa:-)
        • justa_79 Re: werbena 19.05.04, 09:37
          wprawia w błogostan, gdyż ma działanie uspokajające.
          • szpulkaa Re: werbena 19.05.04, 15:58
            justa_79 napisała:

> wprawia w błogostan, gdyż ma działanie uspokajające.

to by wyjasnialo ten moj spokoj szczesliwy po spozyciu;-)... tyle, ze ja rownie
            bloga jestem juz w trakcie picia;-)
            ponoc uposkajajaco dziala rozwniez melisa, ale jakos nie bardzo to na sobie
            odczuwam... mysle, ze w przypadku werbeny to jest bardziej terapia duszy :-)
    • deczi Gdyby ktoś... 19.05.04, 13:28
      ... przyuważył ją gdzieś w Polsce (sklep internetowy? ale niekoniecznie) to
      niech da znać. Ja też popytam w "znajomej" herbaciarni i zielarni. Uwielbiam
      oryginalne herbaty, a i jej działanie w związku z 6-letnim stażem będzie nie do
      przecenienia;-)))
      Z ciekawych herbatek polecam też jaśminową (w pięknej filiżance delikatnie
      pachnący napar to lepsze niż najlepsza czekolada;-)) i zieloną prasowaną na
      parze (Sencha się chyba nazywa). I wiele innych, przy półce z herbatami mam
      zawsze zamglony wzrok i roztrzęsione ręce;-))
      Pozdr.
      D.
      • szpulkaa Re: Gdyby ktoś... 19.05.04, 16:01
        to prawda, ze forma w jakiej sie podaje napar tez ma znaczenie. filizanka, o
        ktorej wspomnialas, potrafi przemienic picie nawet najpaskudniejszych ziolek w
        swego rodzaju ceremonie... a tak zawsze latwiej cos przelknac;-)
        a picie czegos pysznego z filizanki, to esencja przyjemnosci:-)
        • deczi Re: Gdyby ktoś... 20.05.04, 09:15
          Taaa... Na przykłąd Fitolizyna w najcieńszej chińskiej porcelanie z delikatnym
          kwiatowym motywem;-)))
          Mam już werbenę, ale niestety to z zapasów koleżanki, która dostała ją z
          Niemcowni;-( Wczoraj nie miałam czasu pytać w sklepie, ale jak coś bedę
          wiedzieć, to dam znać.
          Pozdr.
          D.
          • szpulkaa Re: Gdyby ktoś... 20.05.04, 11:15
            dzieki! jak tylko bedziesz miala namiary na polska werbene, to daj znac!:-)
            i smacznego i na zdrowie! napisz, jak ci smakuje werbena:-)
    • deczi Hej, Szpulkaa! 20.05.04, 12:38
      A na forum herbacianym pytałaś? Tam dużo herbacianych wyjadaczy (wypijaczy?).
      Werbenę będę dziś popijać na babskim wieczorku u koleżanki, do tego ciasteczko.
      Opiszę wrażenia, ale nie wiem kiedy, bo wyjeżdżam na weekend.
      D.
      • szpulkaa Re: Hej, Szpulkaa! 20.05.04, 13:31
        zagladam czasem na herbaciane fora. popytam o werbene. dzieki za podpowiedz:-)
        udanego wieczoru i weekendu! :-)
        • deczi Re: Hej, Szpulkaa! 25.05.04, 10:23
          Wlaśnie wróciłam wczoraj wieczorem z weekendu. Werbeny już próbowałam, bardzo
          przyjemna, zwłaszcza na lato. Orzeźwia, smakuje trochę miętowo, ale nie jest
          taka ostra. Rewelacyjna. Można tez dawać kilka listków do zwykłej herbaty.
          Znajomi pojechali do Berlina, zamówiłam wielką paczkę profilaktycznie, bo
          wygląda na to, że w Polsce jeszcze nie można jej kupić w sklpie, a w domu mam
          kiepskie warunki do hodowania czegokolwiek.
          Pozdr.
          D.
    • nobia Re: werbena 20.05.04, 13:59
      werbena po 5,50 w ogrodniczym. juz hoduje na herbate :)
      • szpulkaa Re: werbena 20.05.04, 19:51
        czyli i taka opcja jest! do cierpliwych swiat nalezy! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka