Dodaj do ulubionych

Podawanie leków starszym osobom w szpitalu

02.02.14, 16:00
Moi drodzy, może ktoś jest w stanie mi wytlumaczyc taka szpitalna procedurę. Moja babcia wlasnie zmarla, lezala dość długo w szpitalu, przygotowywali ja do zabiegu. Podawali odpowiednie leki, lezala pod kroplowka. Operacja była koniecznoscia, istniało zagrozenie zycia. Poprawy po lekach nie było, jakos wierzono, ze jej 80-paroletni organizm da rade. Wykonano operacje, wybudzila się, w 3 dobie po zapadla jednak w spiaczke, już się nie wybudzila. Do czego zmierzam: znaleźliśmy w jej szpitalnej torebce caly stos tabletek szpitalnych, których nie zazywala. Jak to jest: dzieci pilnujemy, aby polknely wszelkie leki, czy ktoś nie powinien przypadkiem dopilnować takiego starszego człowieka, aby leki zazyl, zamiast tylko podac mu kieliszek i wode? Nie szukam winnego, ale wydaje mi się, ze to powinno być wpisane w obowiązki pielęgniarki, aby dopilnować przyjmowania leku. Ludzie starsi często pokrętnie się zachowują, nie sa swiadomi szkody jaka sobie sami wyrzadzaja. Wytlumaczcie mi to jeśli macie jakies informacje, znacie sprawę.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Od sp9tcu 02.02.14, 20:19
      A to wina szpitala
      ale z 2 strony jakby pielegniarki paczyły się na wszytskich to też nie było ciekawie
      nie mieli by czasu na innych
    • snajper55 Re: Podawanie leków starszym osobom w szpitalu 02.02.14, 22:03
      Jak sądzisz, ile pielęgniarek byłoby potrzebnych za 50-osobowym oddziale, gdyby musiały przypilnować każdego pacjenta aby łykał leki, zjadał posiłk1, mył się itd? Przypominam, że pielęgniarki mają jeszcze inne obowiązki.Sądzę, że 50 pielęgniarek to by był zbyt mało.

Pomijam istotny problem czy wolno zmuszać dorosłego, nieubezwłasnowolnionego człowieka do łykania leków.

S.
      • sp9tcu Re: Podawanie leków starszym osobom w szpitalu 02.02.14, 22:24
        snajper55 napisał:

> Jak sądzisz, ile pielęgniarek byłoby potrzebnych za 50-osobowym oddziale, gdyby
        > musiały przypilnować każdego pacjenta aby łykał leki, zjadał posiłk1, mył się
        > itd? Przypominam, że pielęgniarki mają jeszcze inne obowiązki.Sądzę, że 50 piel
        > ęgniarek to by był zbyt mało.
        >
        > Pomijam istotny problem czy wolno zmuszać dorosłego, nieubezwłasnowolnionego cz
        > łowieka do łykania leków.
        >
        > S.

zgadzam się w 100 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka