Gość: zibio IP: *.pkobp.pl 03.04.02, 12:01 Bardzo proszę powiedźcie mi, czy ktoś z Was bądź waszych znajomych takie coś przechodził i jak to się skończyło, czy były jakieś poważne powikłania i jak długo trwała rehabilitacja? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada1 Re: Udar mózgu - niedokrwienie 03.04.02, 13:59 Moja teściowa miała udar mózgu. Miała sparaliżowaną całą prawą stronę ciała. Oczywiście najważniejsza w tej chorobie jest rehabilitajca. To co oferują w szpitalu, to za mało. Po wypisaniu ze szpitala należy jak najszybciej kontynuować rehabilitację, jeżeli to zaniedbasz, to później może być już nieskuteczna :-((( Wszystko zależy od tego jak rozległy był udar, czasami zdarza sie tak, że chory powraca do poprzedniej sprawności fizycznej i umysłowej, a innym razem pozostaje sparaliżowany do końca życia. Pytasz jak długo trwa rehabilitacja, różnie to bywa... Jeśli ktoś dużo, chętnie i wytrwale ćwiczy to może w ciągu kilku tygodni odzyskać sprawność. Bardzo ważna, (ja osobiście sądzę, że najważniejsza) jest chęć powrotu do zdrowia. Jeśli chory ma motywację i walczy z chorobą, to wszystko będzie dobrze. Gorzej kiedy dopada go depresja, niechęć do życia itd. wtedy leki nie pomogą :-((( W przypadku mojej teściowej prawostronny niedowład pozostał i już nic nie można z tym zrobić :-((((( Jeśli masz jakieś pytania, napisz, Pozdrawiam, Ada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha zbyt ogólne pytanie! IP: *.toya.net.pl / 10.0.221.* 03.04.02, 22:40 Witam. Jestem neurologiem. Muszę Cię zmartwić (w pewnym sensie): Twoje pytanie jest zbyt ogólne. Udar mózgu może klinicznie (to znaczy, pod względem tego, co "widać" w stanie pacjenta) mieć bardzo różne nasilenie. Może nie dać w ogóle żadnych objawów i być wykryty przypadkiem przy wykonanym z innego powodu badaniu tomograficznym. Może być rozpoznany ex post po wystąpieniu napadu padaczkowego (padaczka poudarowa tzw. późna - powikłanie na szczęście względnie rzadkie). Może skończyć się zgonem "na miejscu". Najczęściej obserwuje się niedowład połowy ciała (prawej lub lewej), o różnym nasileniu i rozległości. Różny też jest przebieg rehabilitacji. Może być całkowite ustąpienie objawów, niewielkie pozostałości, albo znaczne kalectwo. Różnie. Zależy to przede wszystkim od rozległości obszaru objętego martwicą, od leczenia (które ma na celu próbę ratowania przez obumarciem tkanki leżącej dookoła tkanki, która już obumarła) - i od CZASU od wystąpienia objawów do włączenia tego leczenia!!, powikłań (np. ukrwotocznienie zmiany niedokrwiennej), stanu ogólnego (wiadomo, większe są szanse młodego zdrowego poza tym człowieka niż staruszka z pięcioma innymi ciężkimi chorobami)... Częstym objawem w udarach zwł. lewej półkuli (czyli z niedowładem prawostronnym) są także zaburzenia mowy (afazja - ruchowa i/lub czuciowa - mówienie i/lub rozumienie). Rehabilitacja pomaga, ale w różnym stopniu. Jest jeszcze wiele objawów i zespołów spowodowanych udarem mózgu, ale te występują rzadziej. Ważną kwestią, którą musisz poruszyć z lekarzem, jest sprawa tzw. profilaktyki WTÓRNEJ = zapobieganie kolejnemu udarowi. Od dawna wiadomo o aspirynie w małych dawkach, ostatnio ogłaszano też z wielkim szumem pozytywne wyniki stosowania leku przeciwnadciśnieniowego perindopril (Prestarium), TAKŻE u chorych BEZ nadciśnienia... Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś