Dodaj do ulubionych

defibrylacja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:30
Czy po defibrylacji pacjent odczuwa ból miesni w obrebie klatki piersiowej?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: defibrylacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 20:49
      Szczerze mówiąc nie wiem. Czasami ma oparzenie. Ale przede wszystkim, jeśli ma
      rozum, wznosi gorące modły dziękczynne za to, że przeżył! Defibrylacja jest
      zabiegiem desperackim, ratującym życie, i daleko jej do 100% skuteczności.
      • Gość: jasia Re: defibrylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:12
        Wyjasnie, dlaczego pytam.
        Narkoze mialam kilka razy. Po ostatniej, zwiazanej z badaniem laparoskopowym,
        wyjatkowo zle sie czulam. Wszystko mnie bolalo. Nie moglam sie ruszac. Bolaly
        mnie miesnie, cale cialo.
        Teraz ktos mi powiedzial, ze takie samopoczucie moglo byc zwiazane wlasnie z
        zabiegami ratujacymi zycie. Mam ogromne watpliwosci. Czy wydarzylo sie cos o
        czym nie wiem?
        Dlatego pytam, nie moge przestac myslec o tym, ze lekarze czegos mi nie
        powiedzieli......
        • Gość: skolina Re: defibrylacja IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 21:50
          Prawdopodobnie bola cie miesnie po lekach zwiotczajacych (niektorych). Kiedy
          ustepuje zwiotczenie moga wystapic skurcze miesni, a to potem boli. Po
          defibrylacji mozesz miec prostokatne slady na skorze klatki piersiowej, gdyby
          jeszcze byl masaz serca, to bolalaby cie glownie klatka piersiowa, a nie cale
          cialo.
          • Gość: jasia Re: defibrylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:20
            Dzieki, Skolina:)
            Wydawalo mi sie to wszystko nieprawdopodobne.
            Leki zwiotczajace moga byc wytlumaczeniem. Uff, juz mi lepiej:)
            Pozdrawiam
    • life-ratownictwo Re: defibrylacja 23.02.20, 17:13
      Defibrylacja jest zabiegiem, który wykonuje się podczas zatrzymania krążenia, czyli podczas nagłego zatrzymania krążenia w mechanizmie częstoskurczu komorowego bez tętna bądź migotania komór. Pacjent, u którego się wykonuje ten zabieg medyczny, jest osobą nieprzytomną więc ciężko to określić czy to boli. Jednak podczas wyładowania, impuls elektryczny, który przechodzi przez mięśnie szkieletowe klatki piersiowej, powoduje ich gwałtowne i mocne napięcie, więc patrząc z tej strony ból może wystąpić po defibrylacji. Zabiegiem podobnym do defibrylacji jest tak zwana kardiowersja, z tym że energia dostarczana do mięsnia sercowego jest dużo mniejsza. Zabieg ten wykonuje się u osób przytomnych, jednak najpierw należy podać leki przeciwbólowe oraz uspakajające. Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka