Dodaj do ulubionych

PŁASKOSTOPIE I KOŚLAWE NOGI U 3 LATKA-!

14.09.04, 11:10
Bardzo proszę o radę ortopedów, czy syn powinien nosić jakieś wkładki do
butów na płaskostopie, bo jak byłam rok temu u ortop, to stwierdził, że nie
trzeba jeszcze, ale teraz widzę, że nawet pięty w butach krzywi do strony
przysrodkowej i jeszcze do tego ma koślawe nogi i to bardzo , ale mąż ma
takie i to po nim, ale może są jakieś sposoby, żeby zastopować tę koślawość ,
może pływanie pomoże?
Obserwuj wątek
    • zuzazuzka Re: PŁASKOSTOPIE I KOŚLAWE NOGI U 3 LATKA-! 21.10.04, 14:53
      Moja corka (2 lata i 3 mce) tez ma koslawe stopy i kolanka. Ortopea powiezial
      zeby kaklaac je buty ze sztywnym zapietkiem i sazac po turecku. Zawsze nosila
      takie buty, kieys jak zaczynala chozic to mila nogi krzywe na zewnatrz, teraz
      owrotnie, wiec juz sama mam dylemat z tymi butami. Jak jej sie nie poprawi o
      kwietnia to bedzie nosila buty z obcasem wyzszym z jenej strony.
    • Gość: mamka Re: PŁASKOSTOPIE I KOŚLAWE NOGI U 3 LATKA-! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 15:12
      moje dziecko 7 lat też to ma i lekarz(młody bardzo jeszcze przejęty swoją rolą)
      nie przepisał mu wkładek ale nie ma też zmian wrodzonych tylko słabe mięśnie
      stopy, pytałam również o stawianie stóp do środka - jest to wynikiem słabych
      mięśni brzuch a co za tym idzie czegoś związanego z miednicą.Ale konkluzją
      całej wizyty było to że wtym wieku jest to jeszcze norma i układ kostny się
      wykształca. Pozdrowienia chyba nie niest źle :)
    • almerka1 Re: PŁASKOSTOPIE I KOŚLAWE NOGI U 3 LATKA-! 21.10.04, 15:23
      Moja córka też miała ten sam problem, robiły jej się iksy i miała wyraźne
      płąskostopie( jak stanęła boso na podłodze , czy na betonie to odbijał się cały
      ślad stopy,taki "placek".Ortopeda polecił wkłądki i kupowałam wkłądki scholla
      do zwykłych butów i POMOGŁO. Teraz ma bardzo łądne nóżki a po płaskostopiu ani
      sladu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka