Dodaj do ulubionych

Ból zębów od zatok

10.05.23, 13:34
Witam,

Po długich poszukiwaniach i odwiedzeniu sporej ilości lekarzy różnych specjalizacji wiem, że ból górnych zębów trzonowych jest od zatok. Zęby wystają do zatok szczękowych, co widać na tomografii. Zęby w jak najlepszym stanie. Przegroda nosowa prosta. Obecnie lęczę zatoki sterydami, ale obawiam się, że nie rozwiązą problemu na stałe - zapomniałam wziąć dwie dawki i zęby bolały w nocy jak wcześniej (co ciekawe z zależności od pozycji ciała boli albo jedna strona szczęki albo druga). Laryngolog nie widzi na tomografii zapalenia tych zatok, jedynie drobne zapalanie w zatoce czołowej. Dodam jeszcze, że leczę też od jakiegoś czasu niewielką alergię, którą mam od lat, i wcześniej nie zawracałam sobie nią głowy. Niestety mimo brania sterydów i leków na alergię problem zatkanego nosa pozostał. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czym leczyliście zatoki?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Ból zębów od zatok 10.05.23, 15:32
      Z zapaleniem zatok jest problem. Może być to zakażenie bakteryjne, wtedy może pomóc antybiotyk. Ale jeżeli jest na tle alergicznym, to antybiotyk potrafi zaostrzyć objawy.

Może warto zbadać wymaz z nosa?

Ja z zatokami miałam problem od dzieciństwa, wiele lat chodziłam z całkowicie zatkanym i spuchniętym nosem. Pierwsze, co mi pomogło, to wygrzanie głowy podczas upału; nie było to łatwe, bo nie znoszę upałów, ale pomogło. Najlepsze jest to, że był to mój prywatny pomysł i czułam, że pomoże. Miałam wtedy najwyżej 16 lat.

Po kilku latach znów trafiło mi się zapalenie połączone z zatkaniem nosa i wtedy poczułam chęć popływania w zimnej wodzie, w odkrytym i niepodgrzewanym basenie (temperatura powietrza mogła wtedy wynosić ok. +15 stopni i wiał zimny wiatr). Też pomogło.

A po wielu latach usłyszałam, że choroby zatok trudne do zdiagnozowania mogą mieć związek ze stanem psychicznym człowieka, ciągłym stresem. Zaczęłam więc wszystko olewać i mogę powiedzieć, że od dawna mam tak zdrowe zatoki, jak nigdy przedtem nie miałam. Może warto iść w tym kierunku?

• sp9tcu Re: Ból zębów od zatok 10.05.23, 15:59
        Nie odkryłeś ameryki
        poczytaj sp9tcu zatoki i sprawy pokrewne
        w skrócie sprawa nie nowotworowa ale bardzo bolesna
        • dziobak0_0 Re: Ból zębów od zatok 08.07.23, 04:17
          Po ponad rocznych diagnozach okazała się że to ..bruksizm
          • koziorozka bruksizm 08.07.23, 17:22
            I co dalej? Zaproponowano ci leczenie?
            • dziobak0_0 Re: bruksizm 09.07.23, 22:45
              Tak, mam szynę, pomaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?