Gość: abc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 15:34 Zrobułm ostatnio badanie krwi i wyszło mi ze mam nadmiar żelaza? czy to jest możliwe?/ miał ktośtak? i czym to może być spowodowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuncjatka Re: Zelazo- ponad normę 22.11.04, 04:36 Wzrost stężenia żelaza - nadmierna podaż dożylnych i domięśniowych preparatów żelaza - częste transfuzje krwi - nadmierny rozpad erytrocytów - hemachromatoza pierwotna i wtórna - nieprawidłowości w magazynowaniu żelaza - niedokrwistość hemolityczna - niedokrwistość hipoplastyczna i aplastyczna - zespoły mielodysplastyczne - niedokrwistość złośliwa - wirusowe zapalenie wątroby - ostre uszkodzenia wątroby (wzrost stężenia żelaza jest proporcjonalny do stopnia martwicy wątroby - zapalenie nerek - stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Zelazo- ponad normę 22.11.04, 09:24 Jak przeczytałam tę listę to mi się zrobiło gorąco:) ale dzięki za odpowiedz, chyba muszę zgłosić się do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś