Dodaj do ulubionych

Mam 18 lat i objawy SIBO oraz kandydozy. Co robić?

14.11.25, 00:22
Dzień dobry, postanowiłam podzielić się swoimi objawami, które od dłuższego czasu spędzają mi sen z powiek; licząc na to, że znajdzie się ktoś, kto miał podobne dolegliwości i być może udało mu się je pokonać.
Mam 18 lat i podejrzewam u siebie przerost bakteryjny jelit, może SIBO, a nawet kandydozę.
Dodam, że nie miałam wykonywanych żadnych specjalnych badań. Moje podejrzenia wynikają z wiedzy, którą zdobyłam poprzez śledzenie treści internetowych o tematyce zdrowia jelit oraz przerostów grzybiczych czy pasożytów. Zainteresowałam się tym tematem, gdyż bardzo chce sobie pomóc i zacząć w końcu normalnie funkcjonować.

Historia objawów:
Gdy miałam 13 lat pojawił się biały nalot na zewnętrznych okolicach intymnych (duże wargi sromowe) oraz przy odbycie. Do tego zaczerwienienie, swędzenie a także nieprzyjemny zapach. Być może to drożdżaki. W tamtym czasie bardzo się tego wstydziłam i nie zdobyłam się na odwagę aby powiedzieć o tym mamie, czego teraz ogromnie żałuję. Dodam, że również w wieku 13 lat pogorszył mi się stan włosów (zaczęło ich sporo wypadać, skóra głowy swędziała, a same włosy były słabe i łamliwe). Równocześnie zaczął się alergiczny nieżyt nosa (zielona lub przezroczysta wydzielina z nosa oraz gardła, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła; nieprzyjemny, infekcyjny zapach z ust, a także ból zatok i chrypka). Do tego doszedł trądzik różowaty objawiający się na policzkach (efekt motyla) oraz ramionach. Możliwe, że w tamtym czasie chorowałam na anemię spowodowaną niedoborem żelaza (zaburzone wchłanianie). Bardzo często miałam zimne palce dłoni i stóp.

Wszystkie te objawy trwają do dnia dzisiejszego.
Byłam w tym roku u pani ginekolog, ale niestety przepisała mi tylko maść, która stosowana miejscowo przez okres około miesiąca nie dała efektów na dłuższą metę i nastąpił nawrot objawów.
Udałam się także do dermatolog, która potwierdziła moje domyślenia, odnośnie tego, że mam trądzik różowaty. Została mi przepisana maść, stosowana miejscowo na skórę, która niewiele pomogła.
Laryngolog przepisał leki sterydowe do nosa, które nie pomagały na moje zatoki, więc zrezygnowałam z wizyt.
Miałam wykonane badanie krwi, które rzeczywiście wykazało anemię (niedobór ferrytyny). Suplementowalam żelazo oraz stosowałam dietę bogatą w ten składnik, jednak jego poziom niewiele wzrósł, co by świadczyło o zaburzeniach wchłaniania.

Niestety, od około 5 miesięcy pojawiły się uporczywe dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Moje jelita przestały dobrze pracować. Moje objawy to: biegunki oraz zatwardzenia (w ostatnim czasie tylko zatwardzenia), nieregularne wypróżnienia, zmienność konsystencji stolca, wzdęcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, nadmierne gazy o nieprzyjemnym zapachu, bardzo szybkie uczucie wypełnienia żołądka podczas jedzenia, ogromny i twardy brzuch, nawet po wodzie czy niewielkim posiłku (dodam, że jestem osobą szczupłą). Objawy te nasilają się po produktach zawierających laktozę i gluten. Chcę również wspomnieć, że próbowałam diety low fodmap i rzeczywiście było lepiej już po kilku dniach. Czy to, że wspomniana przeze mnie dieta daje pozytywne skutki, oznacza, że choruje na SIBO?
Jakie badania powinnam wykonać? Czy możliwe jest to, że wszystkie te objawy są spowodowane kandydoza ogólnoustrojowa?

Dodam tylko, że aktualnie w życiu nie mam dużo stresu, wysypiam się, jestem aktywna fizycznie i staram się rozwijać swoje pasje na tyle ile mogę.

Mam 18 lat i chciałabym zacząć normalnie żyć.
W tym wieku powinnam próbować nowych rzeczy i zdobywać doświadczenie oraz poznawać nowych ludzi, a ja totalnie odcięłam się od kontaktów z rówieśnikami i próbuje się wyleczyć. Jest mi bardzo ciężko. Chciałabym pozbyć się tych uporczywych objawów, które niestety wpływają również negatywnie na moje zdrowie psychiczne. Jeżeli ktoś z państwa miał podobne objawy i udało mu się wyleczyć lub ma jakieś cenne rady, proszę się nimi podzielić :)
Każda wiadomość będzie dla mnie bardzo ważna.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Mam 18 lat 14.11.25, 16:13
      Po kolei.
      Lekarz pierwszego kontaktu nic ci nie poradził? Dziwne
      Niskie żelazo. Przy obfitych miesiączkach to się zdarza. Suplementowałaś żelazo? Czyli brałaś jakiś suplement zamiast leku? Nie rozumiem.
      Dlaczego low fodmap a nie fodmap - nie rozumiem.
      Ta dieta jest zdrowa dla każdego, także zdrowego, także tego kto się przedtem niezdrowo odżywiał.

Powiem ci tak ogólnie, ale pamiętaj, że nie jestem lekarzem, nie wiem jak wyglądasz, koloryt skóry, BMI i wiele innych ważnych czynników.
      Twoje kłopoty zaczęły się w wieku dojrzewania, czyli w trakcie burzy hormonalnej.
      Ona wpływa nie tylko na psyche, ale też na fizjologię.
      Może, powtarzam może, źle to znosisz i nadmiernie obserwujesz swój organizm, to powoduje stres, pogłębienie objawów i błędne koło się zamyka.
      Samodzielne diagnozowanie się przy pomocy internetu, to - wybacz szczerość - głupota.
      Pogadaj z lekarzem, niczego nie ukrywaj.
      Zrób morfologię z rozmazem, żelazo, hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4) oraz hormony przysadki (LH, FSH), a także kortyzol i prolaktynę. Może prawidłowe wyniki cie uspokoją.
      Niezależnie od wyników, czy są prawidłowe czy nawet jeżeli gnębi cie jakieś choróbsko, to pomoc psychologa/psychiatry może pomóc przez to przejść.

• sp9tcu Re: Mam 18 lat 15.11.25, 01:37
        Już po przeczytaniu w pięciu procentach dla mnie nie sibo tylko klasyczny zespół jelita drażliwego plus jakieś kobietę kobiece A co do jelita drażliwego jelito drażliwe nie leczy się dietami nie leczy się lekarstwami na jelita oprócz Trilac tak chyba Trilac to się nazywa zestaw bakterii kwasu mlekowego tak Trilac i nie i nie pije się żadnych świństw A jak masz biegunki i zatwardnienia cóż na nowotwór to jeszcze zawczas A to jest Classic Classic jelita drażliwego poczytaj i pisałem o tym
        • millkaa21 Re: Mam 18 lat 15.11.25, 18:19
          A czy możliwe jest, że mam zespół jelita drażliwego, mając tylko zatwardzenia i wzdęty brzuch. Czy jelito wrażliwe zawsze objawia się biegunkami??
          Ponieważ, ostatnimi czasy nie mam biegunek, lecz samo zatwardzenie. Tak jakby pokarm trawił mi się strasznie wolno.
          • koziorozka Re: Mam 18 lat 16.11.25, 10:43
            millkaa21 napisała:
            > A czy możliwe jest, że mam
            -----------------------------
            Wszystko jest możliwe, nawet to, że jutro spadnie śnieg. Albo nie spadnie.
            Internet to nie jest miejsce na diagnozowanie.
      • millkaa21 Re: Mam 18 lat 15.11.25, 18:14
        Dzięki za odpowiedź :)
        Niecały miesiąc temu byłam u lekarza pierwszego kontaktu. Na zatoki przepisał mi antybiotyk (nie wykupiłam go, gdyż prawdopodobnie bardziej by mi zaszkodził niż pomógł), a w związku z moim problemem z układem trawienia polecił mi udać się do gastrologa (jeszcze do niego nie poszłam).
        Na niskie żelazo brałam floradix w płynie, regularnie przez około dwa tygodnie.
        Jeśli chodzi o dietę, to miałam na myśli to, że gdy ograniczyłam produkty potencjalnie wzdymajace (np. cebulę, czosnek), owoce bogate w fruktozę, gluten oraz laktozę to było znacznie lepiej. Przede wszystkim mój brzuch nie był tak wielki i wydęty.

Mam 164cm wzrostu, rano przed śniadaniem ważę 53kg a wieczorem po kolacji 55.
        Mam bardzo jasną karnację.

Jeśli chodzi o tarczycę, to wiem, że jest w porządku. Żelazo mam w normie, ale na granicy.
        Może rzeczywiście za bardzo się nakręcam, jednak chciałabym chociaż sprawdzić i się upewnić, że nie mam zakażenia helicobacter pylori albo candida.
        Na co dzień naprawdę mam mało stresu, uprawiam sport, tańczę, regularnie się rozciągam oraz medytuje. Jednak nie mogę zapomnieć o tych uporczywych objawach :((

Dziękuję jeszcze raz za pomoc i poświęcony czas.
        • koziorozka Re: Mam 18 lat 15.11.25, 19:07
          Po kolei
          antybiotyk - twoje zdrowie, twoje decyzje
          floradix - zioła. Mnie by było szkoda kasy
          cebula, czosnek - nie trzeba na coś chorować, żeby je źle trawić
          gluten, laktoza - najczęściej moda. Dołóż serologię (przeciwciała, np. anty-TG2) do morfologii i będziesz wiedziała
          helicobacter pylori albo candida - często moda, ale posiew, serologia i wiadomo
          zaparcia z powodu wolnego metabolizmu? :))))

Wybacz, ale ty wszystko wiesz, więc po co ci lekarz?
          Antybiotyk ci zaszkodzi, tarczycę masz w porządku, Helicobacter pylori i candida z objawami, choć większość ludzi ma tę bakterię i grzyba bez żadnych objawów, żelazo w normie, ale zioła na pewno ci pomogą (choć nie wiem na co). Acha, masz też SIBO i kandydozę!
          Nic więc dziwnego, że miesiąc temu dostałaś skierowanie do gastrologa i nawet się nie zapisałaś.
          Istnieje możliwość, że by cię wyleczył i czym być się wtedy nakręcała?
          Dziewczyno, ogarnij się. Zrób badania
        • sp9tcu Re: Mam 18 lat 16.11.25, 23:24
          Jak już ważysz się rano i wieczorem to już naprawdę nerwica ogromna przykład mojej nerwicy i w związku z tym zespołu jelita drażliwego Nie wiedziałem o tym kompletnie Staje rano bo przeważnie ważę była to sobota 106 kg wstaję rano jeszcze miałem duże wypróżnienie I co 104,3 kg zwariowałem Ważyłem się chyba w ciągu dnia 20 razy dopiero potem lekarz mi wytłumaczył że w ciągu dnia i to jest prawda waga człowieka może zmieniać się o dwa do dwóch i pół kilograma i jest związana z różnymi czynnikami wypróżnieniem czy dużo pijesz jedzeniem i tak dalej i tak dalej w związku z powyższym najlepiej ważyć się zawsze o jednej porze wszyscy mówią rano jak się człowiek wstaje A co do zespołu jelita drażliwego może to rozpoznać lekarz bardzo dobry lekarz pierwszego kontaktu ja zmieniłem lekarza pierwszego kontaktu i rozpoznał mi zespół jelita drażliwego w ciągu 20 sekund położyłem się pani przegniotła trochę brzuch i to jest zespół jelita drażliwego Proszę pana sytuacja Przepraszam mówię za pośrednictwem translatora głosowego zespół jelita drażliwego i jest to choroba nerwicowa nerwy jeszcze raz nerwy piszesz że jedynymi głównymi objawami jest za twardnienie i wzdęty brzuch tak to typowe objawy zespołu jelita drażliwego dlaczego masz wypróżnienia rzadko więc ten kał i to wszystko musi po prostu tworzy gazy i przez to masz nadęty brzuch Ale jest na to bardzo prosta metoda Kup w sklepie śliwki suszone Zaznaczam Postępuj ściśle Według mojego przepisu bo za dużo to niezdrowo Kup śliwki suszone i zjedz co najwyżej najwyżej dwie śliwki i popij herbatą na drugi dzień zobaczysz że będzie ulga wypróżnieniu tylko kilka uwag nie wolno jeść tego więcej ponieważ dostaniesz rozwolnienie biegunkę i rozlegowujesz sobie jeszcze bardziej jelita Możliwe też być możesz mieć też przez zespół jelita drażliwego i nie tylko zaburzenia Flory jelitowej wtedy co wtedy warto wypić probiotyk w moim przypadku Trilac i jeszcze jedna zasada jak się pije antybiotyki to się pije Trilac
        • keriss7aman12 Re: Mam 18 lat 28.03.26, 03:03
          Hej co u ciebie?
          Pozdrawiam
    • adekkk Re: Mam 18 lat i objawy SIBO oraz kandydozy. Co r 16.11.25, 12:41
      Cześć, rozumiem cię w 100% gdyż jestem w takiej samej kropce jak ty od 2 lat z niemal takimi samymi objawami.
      Jutro jadę na powtórzenie testu wodorowo-metanowego i myślę czy nie wykupić sobie badania w posiewowego w kierunku kandydozy. Reszta wyników u mnie wszystko książkowo 100% w porządku.
    • ania2000l Re: Mam 18 lat i objawy SIBO oraz kandydozy. Co r 03.04.26, 21:10
      Hej! Też miałem podobne objawy w twoim wieku i wiem, jak ciężko się z tym czuć. U mnie zaczęło się od ciągłych wzdęć, zmęczenia i problemów skórnych. Po wizycie u gastrologa okazało się, że to SIBO, a do tego doszła jeszcze kandydoza. Zacząłem od wprowadzenia diety low FODMAP, która naprawdę pomogła mi złagodzić objawy związane z SIBO. Dodatkowo, korzystałem z probiotyków, ale tutaj trzeba uważać, bo nie każdy rodzaj jest odpowiedni przy SIBO. W przypadku kandydozy ważne było ograniczenie cukru i węglowodanów, a także wsparcie organizmu naturalnymi środkami jak olejek z oregano czy czosnek.

Jednak każdy organizm jest inny, więc to, co pomogło mi, niekoniecznie zadziała u ciebie. Jeśli jeszcze nie byłeś u specjalisty, koniecznie się umów na wizytę. Badania i dobrana indywidualnie terapia są kluczowe. Czy ktoś z forum miał podobne doświadczenia i może podpowiedzieć, co jeszcze mogłoby pomóc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka