muesli 25.11.04, 17:07 Mam 30 lat, jestem kobietą, nie mam nadwagi, ani uwarunkowań genetycznych (chyba). Co może być przyczyną? Co robić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szept_ciszy Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 17:39 powinnaś odrzucić tłuszcze, przejść na lekką, gotowaną diete. Unikaj jajek, smażonych i tłustych potraw, masła, mięsa wieprzowego. Jedz dużo ryb bo zawierają bardzo zdrowe tłuszcze, które napewno Ci nie zaszkodzą prócz tego surowe warzywa owoce, gotowane, chude mięsko (kurczak zwłaszcza filet, królik, cielęcina) :) Odpowiedz Link Zgłoś
muesli Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 17:54 Ale skąd taki wynik???! Stres? Owszem, tego mam sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
muesli Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 18:01 i czy to jest w jakiś sposób dla mnie groźne? czy może do czegos złego doprowadzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 18:19 stres... nie sądze. raczej nieodpowiednia dieta. Podwyższony cholesterol może przyczynić się np do zawału serca. Dziwne że taka młoda osoba ma tak podwyższony cholesterol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morela Re: Cholesterol 250 ?!?! IP: *.chello.pl 25.11.04, 18:39 ja też mam 30 lat i cholesterol 210, jestem wege, nie mam nadwagi, sporo ruszam się, nie piję alkoholu, nie palę papierosów. Dodam jeszcze, ze poziom dobrego cholesterolu mam wysoki 81 przy niskim poziomie złego, i trójglicerydy 60, i też się dziwię dlaczego ogólnego poziomu cholesterolu nie mam niższego. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 18:44 faktycznie- dziwne. Może to genetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: Cholesterol 250 ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 19:11 Ja mam 35 lat, jestem szczupła i ten sam wynik. Ustaliłam prawdopodobne 2 przyczyny 1/biorę srodki antykoncepcyjne 2/ mam niedoczynność tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Cholesterol 250 ?!?! 26.11.04, 11:05 Gość portalu: DOROTA napisał(a): > Ja mam 35 lat, jestem szczupła i ten sam wynik. Ustaliłam prawdopodobne 2 > przyczyny > 1/biorę srodki antykoncepcyjne > 2/ mam niedoczynność tarczycy Potwierdzam. Kiedy brałam tabletki antykoncepcyjne, też mialam sporo podwyższony cholesterol (a także transaminazy - może to też warto sprawdzić?). Po odstawienieu szybko wróciłam do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asienka Re: Cholesterol 250 ?!?! IP: *.e-nterart.pl 25.11.04, 19:35 Ja mam 32 lata i cholesterol ostatni wynik 360 , przy czym mam duzo dobrego - 100 i niskie trojglicerydy. Jestem szczupła, nie palę , nie jem tłusto a jednak..ostatnio mialam tez nieco podwyzszone próby watrobowe. Czy ktos wie co z tym zrbic? Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Cholesterol 250 ?!?! 25.11.04, 22:12 no coz to nie tylko efekt diety to moze byc niedoczynnosc tarczycy przy ktorej rosnie cholesterol...warto zbadac TSH i FT4, ale tez frakcje cholesterolwe LDL i HDL oraz triglicerydy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB NEDOCZYNNOŚĆ powoduje B. WYSOKI CHOLESTEROL IP: 62.29.136.* 26.11.04, 10:42 Witahcie, dziewczyny: przy pigułach antykoncepcyjnych jest często tendencja do niskiego cholesterolu. Mnie wyskoczył za to cholesterol jak licho przy doporowadzeniu mnie do NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY. jest to zwykle bardzo charakterystyczne dla niedoczynności. Wtedy jest bardzo trudno zbic wysoki cholesterol. Pozodzenia, AB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzienia Re: NEDOCZYNNOŚĆ powoduje B. WYSOKI CHOLESTEROL IP: *.bs / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 11:11 Dwa lata temu miałam cholesterol 270. Lekarz chciał mi zapisać jakieś prochy ale nie chciałam niczego brać. Zawzięłam się. Dzisiaj mam cholesterol 180. Niestety opróćz cholesterolu, po 2 latach wykańczajacej pracy zaczęło mi się psuć zdrowie ogólnie, dlatego musiałam zmienić pracę na bardziej ludzką. to chyba najbardziej pomogło. Dieta pomaga i owszem, ale najbardziej cholesterogenny jest stres. Niektózy nawet mówią, że przy normalnym odżywianiu tzn. bez fast foodów, mięcha o każdej porze i dnia, tylko 5 % wpływu ma jedzenie. Resztę cholesterolu produkuje stres. Odpowiedz Link Zgłoś
muesli stres 26.11.04, 14:17 z tym stresem to by się zgadzało... TSH mam 2 cos tam - w normie. ten cholesterol 250, to OGÓLNY, nie miałam żadnego rozbicia na dobry i zły. CO ROBIĆ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morela Re: stres IP: *.chello.pl 26.11.04, 15:19 Pisalam już wczoraj o moim wyniku cholesterolu 210, i w grudniu zamierzam jeszcze raz zbadać się, bo naprawdę nie wiem w czym tkwi problem? Ogólnie czuję się bardzo dobrze, TSH mam 1.6, badania krwi dobre, cisnienie 115/80. Odżywiam się zdrowo: zadnych mięs, wędlin, ryb, smalcu, masła czy margaryny, jedynie sery, dużo warzyw, owoców, pełnoziarniste pieczywo, musli, zero papierosów, alkoholu. Srodków anty. nie stosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: stres 26.11.04, 20:00 a lepszy wglad na sprawe daja wlasnie frakcje cholesterolowe bo sam chol. wiele nie mowi Odpowiedz Link Zgłoś