Dodaj do ulubionych

Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 13:43
no...ja mam 50/80 i ciężko mi z tym żyć-wiecznie chce mi się spać, czasami aż
mi się język plącze. I jak tu się uczyć czy pracować w takim stanie??? Jak
nie wypiję dwóch kaw dziennie-rano (obowiązkowo!) i po południu-top koniec-na
nic nie mam wtedy siły :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Natalia Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.chello.pl 27.12.04, 16:02
      Znalazłam bardzo ciekawy artukuł w sieci na powyższy temat. Jest autorstwa lek.
      med. Ewy Klamczyńskiej i znajduje się na stronie
      www.resmedica.pl/zdart5011.html
    • Gość: MM Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 03:22
      W żadnym z artykułów nie przeczytałam informacji, że np. niskie ciśnienie ma
      wpływ na ukrwienie siatkówki w oku. Dowiedziałam się o tym stosunkowo niedawno
      od profesora okulistyki, u którego byłam z moim Ojcem. Stwierdził on
      nieodwracalne zmiany w siatkówce, spowodowane jej niedokrwieniem. Efekt -
      Ojciec prawie nie widzi. A zawsze był zadowolony, bo miał niskie ciśnienie i
      wydawało Mu się (tak jak w artykule pani dr), że wynikają z tego same plusy,
      wystarczy tylko wypić porządną kawę.
      • Gość: zyrafa46 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 03:34
        zdenerwowałam się. Mam niskie ciśnienie (od zawsze) a właśnie zaczęły mi się
        kłopoty z sitkówką...
        • Gość: siunek Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:29
          witam, też się zdenerwowałam. mam niskie ciśnienie w granicach 88/43 - 75/51.
          zamałymi wachnięciami do 94/48.w każdym bądź razie nie przekracza górnej
          granicy niedociśnienia. byłam u lekarza to stwierdził że to mój urok. nie wiem
          co mam teraz zrobić:-((
          • Gość: MM Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 20:39
            Nie denerwujcie się. Ja też mam niskie ciśnienie, ale posiadając tę wiedzę
            postępuję już inaczej niż mój Ojciec, który tej wiedzy nie posiadał. A więc:
            1.Podczas każdej wizyty u okulisty proszę o skontrolowanie siatkówki
            2.Gdyby coś się działo, są lekarstwa które przeciwdziałają powstawaniu zmian
            3.Obecnie są dwa ośrodki w Polsce (wg mojej wiedzy sprzed roku) w Warszawie
            prof. Szaflik i w Katowicach prof. Gierkowa w których za pomocą lasera można
            usunąć te zmiany.
            W przypadku mojego Ojca było tak, że przez całe Jego długie życie - gdzieś do
            88 roku życia - żaden okulista nie zainteresował się siatkówką. A bywał często
            u okulistów, bo "od zawsze" nosi okulary. Ponieważ proces niedokrwienia trwał
            długo, to zmiany w siatkówce są duże i nieodwracalne. Gdyby zostało to
            wcześniej zauważone to możnaby za pomocą lasera te zmiany usunąć no i przede
            wszystkim stosować jakieś leki.
            P.S.Mimo ogólnie dostępnej wiedzy w mediach (i nie tylko) moja prośba o
            zbadanie siatkówki zawsze budzi zdziwienie u okulistów.
            • Gość: zyrafa46 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.05, 17:20
              Dużo zdrowia w Nowym Roku!!!! i :))))))))), bo dobry nastrój, ważny jest!!!
              Moimi siatkówkami sami się zainteresowali gdy powiedziałam, że miałam błyski
              (jarzące się obręcze, b. ładne zresztą) w oku. Mi odklejone (bo w małym
              stopniu, pewnie) nie przeszkadzają. Przeszkadza mi (BARDZO!!!) ogromny kawał
              oderwanego ciałka szklistego, który "lata" po oku i zasłania widok. Zrobili
              zdjęcie "tego" na Oczki, w klinice i to wszystko. Pewnie pokazują to studentom
              ALE DLA MNIE rady nie mają. Może ktoś z Was ma na to radę????? Ich (lekarzy)
              martwi tylko moja siatkówka. Na ten problem akurat mam lekarstwo, lepsze od
              lasera bo nieinwazyjne i proste w domu do stosowania. Ale ten "glut" co z tego,
              że prześwitujący BARDZO mi przeszkadza. Jest jeszcze jedno, co wyczytałam
              gdzies w internecie: siatkówka nawet jeśli już nie jest odklejona (to u mnie -
              ku zdziwieniu okulistów) to dzieje się coś takiego, że pogarsza się wzrok.
              Zawsze wyjątkowo(!) dobrze widziałam, zwłaszcza na odległość. Teraz bez
              okularów NIC ostro nie widzę. Powiedzcie, czy to słabe ciśnienie może być
              przyczyną? Na ciśnienie piję kawę, której zresztą nie lubię, ale potem mam b.
              bolesne, zmasowane skórcze w nogach. Pozdrawiam, z.46
              • anula_m Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 03.11.05, 17:43
                skórcze i kawa to zestaw stały - kawa wypłukuje magnez z organizmu, a brak tego
                pierwiastka to m.in. te nieprzyjemności w nogach. Pijąc spore ilości kawy trzeba
                uzupełniac magnez i kłopoty powinny zniknąć.
                Pozdrawiam
      • Gość: buzia Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.01.05, 15:19
        Coś w tym jest...Mam od zawsze bardzo niskie cisnienie, migreny, a od pięciu
        lat jestem po operacji siatkówki /odkleiła się/...
        • Gość: iga Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 21:20
          Buzia! Czy może Ty znalazłaś inny sposób na migreny od tych tu na forum?
          • Gość: buzia Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 10:38
            Nie znalazłam żadnego sposobu. Neurolog zasugerował mi zrobienie badania
            przepływów szyjnych i enigmatycznie stwierdził ,że mój kłopot z odklejoną
            siatkówką ma związek z ciśnieniem. Biję się w piersi...nie zrobiłam tego
            badania do dzisiaj...,a bóle głowy mam nadal, chociaż wiążę je z żołądkiem.
            Migreny pojawiły się u mnie w 35 roku życia, kiedy urodziłam drugie dziecko i
            wprowadziłam się do nowego mieszkania /zmiana Ipiętra na IIIpiętro...ale to
            taka moja "teoria spiskowa".../. Wcześniej byłam okazem zdrowia i nigdy na nic
            nie chorowałam.
    • Gość: IKL Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: 213.17.223.* 31.01.05, 11:20
      Mam także niskie ciśnienie (tzw. pierwotne - po prostu tak mam). Nie leczę się
      farmakologicznie, za to wykorzystuję rozwiązania, które mi pomagają łatwiej z
      tym żyć.
      Rewelacyjne efekty przynosi pobyt w saunie na podczerwień, minimum 1-2 razy w
      tygodniu, 15-30 minut (w zależności od możliwości danej osoby). Kabina na
      podczerwień przynosi takie same efekty jak uprawianie intensywnego sportu (tym
      bardziej, że przy niskim ciśnieniu wręcz zaleca się uprawianie sportu).
      Mam nadzieję, że będzie mnie kiedyś stać na kupienie takiej sauny do domu,
      przynajmniej mogłabym korzystać z niej codziennie, tym bardziej, że sauna
      wygląda jak szafa ;)))

W necie znajdziecie na pewno sporo informacji na ten temat.
      www.basenland.pl/sauny-infrared.php
      dom.gazeta.pl/dom/1,50797,2435022.html?as=2&ias=2
      www.uroda.eta.pl/02.php
      • oka2 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 31.01.05, 22:06
        ...podczerwien...ludzie jak wy malo wiecie...przeciez te promieniowanie jeste
        szkodliwe,tylko w malych dawkach i sporych odstepach czzasu jest lecznicze
        ale fakt! trudno dzis o dobrego lekarza
        ponadto niskie cisnienie moze prowadzic do wielu zmian zwiazanych z
        niedokrwieniem narzadow min jaskra czyli odlejanie siatkowki oka, ale polecam
        niedokrwienia nerek...
        powinno sie je leczyc farmakologicznie
        pozdrawiami zdroofka zycze
        • Gość: Beata Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.sggw.waw.pl 01.02.05, 16:51
          Odklejanie się siatkówki to nie jaskra i niskie ciśnienie to nie odklejanie się
          siatkówki (chyba, że ktoś ma innego typu predyspozycje do odklejanie się
          siatkówki, jak choćby wysoką krótkowzroczność).Ale niskie ciśnienie prowadzi do
          niedokrwienia i niedotlenienia siatkówki, co z kolei prowadzi do chorób oczu:
          neuropatie, problemy z przewodnictwem nerwowym, jaskra z niedokrwienia. W
          przypadku stwierdzonych zaburzeń funkcjonowania siatkówki nie można pić kawy -
          kawa powoduje skurcz drobnych tętniczek, naczyń wlosowatych, a w efekcie
          jeszcze gorsze niedokrwienie. Przy okazji mam pytanie do żyrafy - jakie
          ma "domowe" sposoby na problemy z siatkówką?
          • caligirl ja mam depresje 28.04.05, 13:51
            ja z powodu niskiego cisnienia mam depresje i nerwice. dzisaj bylam u lekarza i
            powiedzial ze ma to ogromnie powiazanie bo jak mozna byc optymistycznie
            nastawionym do swiata jak sie zawsze chce spac!!!! nareszcie znazlam madrego
            lekarza. i nie powiedziala ze jest to normalne u mlodych kobiet. powiedzialaz e
            wrecz nie normalne i cos z tym trzeba zrobic!
    • Gość: miu Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.acn.waw.pl 01.02.05, 17:14
      Mozecie sie spokojnie zlapac za glowe - wyprobowalam kompletnie niezdrwowa
      recepte na niskie cisnienie (tez takowe mialam - chyba odziedziczone po mamie -
      wahalo sie miedzy 77/55 a max. 90/70). Zaczelam bardzo stresujaca prace.
      Obecnie mam 120/iles-tam. Okaz zdrowia po czterech latach stresu...
      • Gość: katrin Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: 81.15.254.* 26.04.05, 20:28
        przy niskim cisnieniu nie mozna pic kawy. tak mi powiedziala stara ;],
        doswiadczona lekarka, nie pamietam juz dlaczego. ale polecam takie cukierki do
        ssania na podwyzszenie cisnienia (mozna kupic w aptece). dzialaja od razu.
    • sramwamwryj [...] 26.04.05, 21:56
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: :) Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.chello.pl 26.04.05, 22:22
      "zaniki owłosienia łonowego czy pachowego" haha - wszystko inne pasuje, ale nie to :P
      A tak powaznie, to jak mam 90/60 to czuje sie wprost rewelacyjnie, kawy staram sie nie pic, bo na dluzsza mete jest gorzej niz lepeij, jak wstaje rano, to obijam sobie leb o futryne, a jak jestem w jakims zatloczonym miejscu to jest mi slabo i niedobrze. Ciekawe jest to, ze medycyna radzi sobie z wieloma cholernymi chorobskami, a na taka "pie.." nikt nie jest w stanie niczego sensownego poradzic. A ze jestem slaba jak mucha i nic mi sie nieeeeee chceeee (i to nie z lenistwa, bo wraz ze wzrostem cisnienia dostaje niezlego powera)... co to kogo obchodzi :(
      • lisenne Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 14.08.06, 22:27
        Doskonale Was kochani rozumiem i kamień spadł mi z serca, jako że sama poczułam
        się WRESZCIE zrozumiana. Przykre jest wiecznie słuchać komentarzy otoczenia
        o "lenistwie", "flegmatyzmie" itp. Hipotonicy czują się z rana tak, jakby czuli
        się ludzie z normalnym ciśnieniem zerwani o 03:00 w nocy. Ciężko wówczas
        wymagać pełnej aktywności. I jak to wytłumaczyć otoczeniu, że ma się masę
        marzeń, planów, tylko że sił brak do ich realizacji? W kamieniołomach nie
        pracujemy, wiadomo, ale tylko my wiemy, jak to jest, gdy czuje się "zejście" i
        żywcem zapadanie w "śpiączkę".

Bez kawy ani rusz-zgadzam się. Z tym, że nie każda kawa mnie pobudza, np.: z
        Nescafe tylko ta Gold działa i to super! Po innych Nescafe śpię. Już wolę
        tańszą Pedros-kę.
        Ćwiczenia owszem, dodają power'a, zwłaszcza siłowe nóg, krew lepiej krąży i mam
        wrażenie, że wreszcie zaczynam oddychać "pełną piersią" :). Ale zanim człowiek
        przekona się do ćwiczeń - to ciężko się do nich zabrać nie mając pewności, że
        coś w ogóle pomogą.
        Dobra jest zielona herbata z cytryną, no i trochę cukrem, bo gorzkie to-to.
        Przy napadach senności dobrze faktycznie jest się przejść na spacer,
        gdziekolwiek, byle iść, by mięśnie pracowały. No, ale ile można spacerować? w
        domu, po posiłku kaplica - sen mnie morzy strasznie.
        Zauważyłam, że usypiam po produktach węglowodanowych (chleb, kluski...),
        natomiast produkty białkowe faktycznie chyba pomagają, stabilizują ciśnienie i
        poziom cukru we krwi. Kupuję nie raz taką czerwoną fasolkę w puszce w sosie
        pomidorowym. Pamiętam, że raz zjadłam na śniadanie i nie byłam senno-zdechła
        jak po kanapkach-szok!!

Może komuś się przydadzą te moje spostrzeżenia :).
        Pozdrawiam wszystkich Niskociśnieniowców!!

• acree Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 27.09.06, 23:11
          co słychac u leni niskocisnieniowych?

( mnie tez to dotyczy)
    • Gość: calineczka Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? IP: *.chello.pl 28.04.05, 16:05
      Ja też od zawsze mam niskie ciśnienie. Cały czas chodzę senna, nie chce mi się
      nic robić, nie chce mi się pracować, beznadzieja. Podobnie jak kilka osób z
      tego wątku miewam często migreny. Stresująca bardzo praca niestety podonosiła
      mi ciśnienie tylko w pracy.Te sukierki na podniesienie cisnienia cardio-coś tam
      na mnie nie działały, podobnie jak kawa itp. Ale przyznajmniej z oczami
      wszystko ok.
      Jak sobie radzicie z tą sennością?
      • pablodd Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 07.06.05, 10:03
        Dokładnie, sam dopiero prawie że dziś wpadłem "a może to przez ciśnienie tak
        niemam 'problemów ze spaniem'", defakto niema dla mnie najmniejszego problemu z
        zaśnięciem w dowolnym czasie w dowolnym miejscu. Owszem fajnie, ale kiedy mam
        jakiś egzamin, czy iść do pracy, to normalnie tragedi (jakimś cudem niewywalili
        mnie jeszcze z roboty).
        Dobrym sposobem jest uprawianie sportu, ale to skoleii tez wymaga podniesienia
        się z rana. Moze ktos ma jakis sposób zeby jakos dodac sobie powera, jakąś diete
        czy coś w stylu tej sauny laserowej (gdzie wogle takie są?).
      • atrina Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 23.08.05, 17:27
        ostatnio mam nizsze niz mialam...dziwie sie ze jeszcze zyje 68/38..czy ktos
        mial takie? migren nie mam.spie prawie caly dzien.niczego mi sie nie chce.pije
        kawe i energy drinki..ale ilez mozna.pewnie juz mam wyplukane wszystkie
        mikroelementy z organizmu.polepsza mi sie nastroj po intensywnym
        wysilku...biegam spaceruje.a Wy jak?
        • bmiczel Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 30.08.05, 13:59
          Atrina, radzę Ci iść do lekarza i poprosic o skierowanie na badania hormonalne -
          może masz niedoczynność tarczycy albo kory nadnerczy? To cud że dajesz radę
          jeszcze biegać!!! Ja trafilam do lekarza z podobnym ciśnieniem 60/40 - na drugi
          dzień leżałam w szpitalu!!! Najlepiej jakbyś trafiła do endokrynologa. Pozdrawiam
          • villac Jaki sens ma odpowiadanie na posty sprzed roku ?? 30.08.05, 23:02
            • biche2 Re: Jaki sens ma odpowiadanie na posty sprzed rok 03.11.05, 08:41
              Widać ma...Okazuje się, że nie jestem osamotniona. Mnie się zdarza przysypiać
              na wykładach, podczas jazdy samochodem (jako pasażer oczywiście) czy przed
              telewizorem. Już myślałam, że to narkolepsja, ale lekarka i w moim przyp.
              stwierdziła, że jakoś muszę z tym żyć - taki mój urok. Wydaje mi się, że przez
              to niskie ciśnienie (niekiedy 60/40) nabawiłam się nerwicy. Potwierdzam, że
              kawa nie pomaga, a czasami wręcz przeciwnie, cukierki też nie bardzo. Wiem, że
              ruch jest wskazany, ale nie zawsze są do tego warunki. Osobiście nie znalazłam
              lekarstwa na tę dolegliwość choć faktem jest, że lepiej funkcjonuję gdy nie jem
              zbyt obficie i po posiłku wyjdę na spacer, posprzątam itp. zamiast siedzieć w
              fotelu.
              • baha42 Osłabienie 04.11.05, 13:18
                Mam niiiiiskie ciśnienie,w dodatku nie cierpię go mierzyć bo wtedy mam takie
                zawirowanie pewnie nerwowe, że jest ono jeszcze niższe.
                Hemoglobinę na granicy dolnej,niską zawartość żelaza.
                Zasypiam w każdym miejscu a moja lekarka mówi,że tego się jeszcze nie leczy.
                A kiedy? Jestem załamana swoim stanem.Zwlec się rano do pracy,przysypiać w
                autobusie, zasypiać przy tv.Rower trochę pomaga ale to za mało.Pozdrawiam
                snujacych się niskociśnieniowców.
                • azajda Re: Osłabienie 04.11.05, 14:57
                  ja zawsze myślałam że mam za niskie ciśnienie ale po przeczytaniu doszłam do
                  wniosku że moje jest cud -miód :))) 95/60
                  • ala261 A czy macie przy tym takze wysoki puls???? 04.11.05, 16:16
                    Czy macie przy tak niskim cisnieniu wysoki puls.Pytam bo sama mam cisnienie tak
                    80/60 i puls 85-podobno to tak jest a jak u Was???
                    • hanka68 Re: A czy macie przy tym takze wysoki puls???? 19.05.06, 12:43
                      jestem mamą 22 letniego syna. ma niskie ciśnienie w rodzaju 60/40. Ma przy tym
                      puls około 50. Nie ma innych dolegliwości poza... snuciem się....Niepokoi mnie
                      to. trudno wysłać go do lekarza. czy trzeba to leczyć? może ktoś wie...
                      • szepczucha Re: A czy macie przy tym takze wysoki puls???? 28.06.06, 16:09
                        powinna pani iść z nim do dobrego kardiologa.lekarz mojego brata zaniedbał(olał)
                        takie rzeczy i ma trwale uszkodzoną jedną komorę serca.teraz czeka go zabieg
                        operacyjny.
                    • kwiatywewlosach1 Re: A czy macie przy tym takze wysoki puls???? 10.12.06, 17:05
                      Witam. ja przy moim cisnieniu 94/52 mam puls 38;/ przed chwila bylam sobie
                      zmierzyc to wyjatkowo bylo 1001/60 a puls 39 ale najczesciej mam wlasnie tak
                      jak podalam na poczatku i troche mnie to niepokoi:( czy slusznie? powinnam sie
                      zaczac martwic czy to prawidlowe przy takim cisnieniu??
                      wczesniej balam sie ze mam niskie cisnienie ale widze ze sa osoby ktore maja
                      znacznie nizsze...trzymajcie sie zdrowo:)
    • iwi2 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 14.02.06, 14:58
      Czy przy hipotonii tetniczej normalnym jest ból tylnej części glowy?
      Zauważyłam u siebie właśnie w stanach stresu spadek ciśnienia i toważyszący mu
      ból głowy.Zaczęłam sie już martwic,ale muszę przyznać,że po przeczytaniu tego
      artykułu nieco się uspokoił
      Bardzo proszę o dpowiedż na moje pytanie.
      Z pozdrowieniami
      Iwona
      P.S.-czy pocenie sie jest również z tym związane?
    • tangerine1 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 23.10.06, 11:02
      Jak dobrze, że są ludzie tacy jak ja..
      gdy usłyszalam od kolezanki w pracy - czy ty się dziś obudzisz?
      odpowiedzialam - ze nie, i że w tej chwili lunatykuję...
      tak wlaśnie, dzieki niskiemu ciśnieniu - mam opinię osoby nie do końca
      przytomnej, wiecznie zaspanej - co ty robisz w nocy? hahha bardzo śmieszne
      nikt z nich nie wie, jak to jest - czuję w głowie ogromny ciężar, wszystko
      dzieję sie jakby za szklaną szybą...
      to uczucie jest najgorsze rano - poźniej troche przechodzi, a wieczorami
      dostaję niezłego powera - dodam jeszcze ze prowadzę aktywny tryb życia,
      róznorodne zajęcia, sport - fitnees, rower, basen..
      moze dlatego denerwuje mnie opinia flegmatyka, którą wygłaszają osoby, nie
      znające mnie bliżej
      • iwo19 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 24.10.06, 04:37
        Ponawiam pytanie kogos innego,jak z Waszym pulsem?Moje naprawde wariuje mam
        miedzy 80-100sam puls.
        Do tego wlasnie odkrylam ze mam wysoki cholesterol..280.
        Cholercia tlusta nie jestem ,stara tez nie bardzo,czy to juz tak ma byc?
    • aire1 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 24.10.06, 10:34
      A jak tam u was z prowadzeniem samochodu? Macie prawko? Nie czujecie się
      zagrożeniem na drodze dla siebie i innych?
      • venus22 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 11.12.06, 01:07
        >>Hemoglobinę na granicy dolnej,niską zawartość żelaza.<<,

to powinnas brac zelazo, nie czekac az dostaniesz anemie.

Venus
        • princess_of_persia Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 27.12.06, 15:09
          Witam!!
          jak dobrze wiedzieć, że nie jest się osamotnionym:>
          mam 'od zawsze'niskie ciśnienie, są dni, kiedy nic totalnie mi się nie
          chce, 'śpię' robiąc rzeczy nawet dość ekscytujące, które powinny mnie obudzić,
          ale bywa,że nawet nie mam siły rozmawiać z drugą osobą...
          To jest chyba powiązane- że mam do tego niedokrwienie kończyn, choroba Raynaud-
          ręce mi strrasznie marzną, wystarczy,że nimi nie ruszam,będąc nawet w ciepłym
          mieszkaniu.(np teraz-stukam w klawiaturę, a palce i tak mam lodowate:P)
          Kawa mnie 'roztrzepuje wewnętrznie',ale nie wiem czy jakoś specjalnie pomaga.
          No i oczywiście to,co piszecie- ludzie mówią,żem spokojna, znudzona,czy cos w
          tym stylu, a ja po prostu nie jestem w stanie wykrzesać z siebie energii...
          A,ktoś napisał cos o poceniu się-jeśli o mnie chodzi, bywa że przy byle małym
          wysiłku od razu się pocę, albo jak jest ciut cieplej na polu-wystarczy że
          10stopni a ja idę żwawym krokiem. CZy to też może być powiązane??
          Pozdrawiam:)
    • shadowstalker84 Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 03.01.07, 21:05
      Ja zmierzyłam sobie ciśnienie wczoraj- wyszło 115/57 puls 75, dzisiaj 97/54 puls
      76 -> czuję się strasznie ospała. Kiedyś kolega mierzył mi ciśnienie i wtedy
      kiedy się dobrze czułam miałam coś koło 12o to pierwsze a drugie 60. Także mam
      zimne ręce.
      • inka_k Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 04.01.07, 15:28
        na niskie ciśnienie ,brać krople *cardiamid z koefina* po 10 kropli 2 xdziennie
    • mojamama66 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 09.01.07, 15:09
      takie jest właśnie moje ciśnienie, to koszmar, ale jakoś sobie radzę, kawa ,
      owszem ale nie więcej jak 2 filiżanki , dużo ćwiczę i chodzę , to mnie akurat
      pomaga, gorzej gdy pada deszcz lub wieje silny wiart, wtedy migrena murowana.
      • czort5 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 10.01.07, 08:17
        moje ciśnienie jest również niskie. Najlepiej się czuję jak rano pół godziny
        ćwiczę. Krew wtedy lepiej krąży.
        • anulaosa Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 24.04.07, 21:52
          witam:)
          ja mam takie niskie ciśnienie jak ryba!Pewnego razu uslyszalam, ze z takim
          powinnam juz nie zyc;) zimne rece, sennosc, problemy ze wstawaniem to standard.
          a na dodatek zauważam u siebie symptomy aseksualności;) chyba, że najpierw
          podniose sobie ciśnienie kawką, red bullem, tudzież whisky;))) ale chyba tego
          nie polecam;)
    • agatad113 Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 09.05.07, 16:54
      ja od przedwczoraj dowiedziałam się ze mam niskie ciśnienie(właściwie nie takie
      niskie 100/96),ale i tak cały czas mi się chce spać.Jednak najgorzej jest rano
      najcześciej kiedy jestem w kościele . wtedy tak mnie oczy pieką ze jak nie
      zamknę oczu to płacze. Nawet kilka razy zemdlałam i podejrzewam ze to się stało
      właśnie z tego powodu
      • delika1 Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 05.06.07, 13:50
        a farmakologia, np Gutron, Effortil-pomaga?Okropne jest zycie w letargu:(
    • majakce Re: Czy niskie ciśnienie jest niebezpieczne? 09.10.07, 13:08
      Hej wszystkim:)

Ja podobnie jak Wy mam niskie ciśnienie. może nie aż tak niskie jak niektórzy
      ale jednak.

Mam stwierdzoną od 8 lat niedoczynność kory nadnerczy (choroba Addisona).
      Widziałam, że któreś z Was pisało o tej właśnie chorobie. Typowymi dla tej
      choroby objawami są:
      *spadki wagi
      *senność(ja potrafiłam zasnąć dosłownie w ciągu sekundy)
      *ciemne zabarwienie skóry
      z resztą jak poszperacie na forum to jak to kogoś interesuje znajdziecie
      informacje.
      Ale ja nie przyszłam pisać o swojej chorobie:P

Zauważyłam u siebie objawy niedociśnienia:
      *mam niskie ciśnienie
      *częste(prawie codzienne) bóle głowy
      *zimne ręce i nogi
      *czasami temp. spada poniżej 36,6
      *nie mogę się skoncentrować
      *napady snu(czasami muszę sie położyć po południu, a nigdy tego nie robię)
      *nigdy nie mogę rano wstać
      *mam "napady doła" - nic mi się nie chcę, płaczę bez powodu
      *mam skurcze łydek (o dziwo zawsze w nocy)
      *nie mogę długo stać, bo zaraz robi mi się słabo

Kawy nie piję, chyba że w ostateczności.
      Już nie wiem jak sobie z tym wszystkim radzić. czasami mam takiego doła, że nie
      potrafie normalnie funkcjonować. Nie jem nie piję tylko leże w łóżku i płaczę
      rozmyślając nad swoim życiem(które nawet nie jest beznadziejne tylko przez
      chorobę strasznie utrudnione). Wiem, że się nad sobą użalam, ale czasem nie mam
      się nawet komu wygadać...;(

pozdrawiam wszystkich i dużo zdrówka życzę... :)i sorry, że się tak o sobie
      rozpisałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka