Dodaj do ulubionych

Pobieranie krwi

IP: *.abhsia.telus.net 22.12.04, 21:18
Powiedzcie mi prosze,dlaczego laborantki
maja straszne trudnosci z pobraniem mojej krwi.
Wbijano mi igle nawet w nadgarstek i nic z tego
nie wyszlo, dopiero na drugi dzien, po kilku-
razowych probach i po przylorzeniu cieplego
kompresu czesciowo im sie to udalo.Wyslano mnie
na badania na reumatoidalne zapalenie stawow.
Czy osoby cierpiace na ta chorobe zawsze maja
taki problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Pobieranie krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:41
      Hej. Niestety lepiej nie bedzie. Tez mam RZS i takie problemy z krwią.
      Masz zanik mięsni zapewne więc dlatego masz słabe żyłki.
      Ja mam dobry patent- przed pobraniem musisz potrzymać całe przedramie z łokciem
      w gorącej wodzie 10 min i trochę poćwiczyc dłonią.Mi to pomaga.Musisz tez
      prosic o najcienszą igłe. Pielęgniarki niechętnie słuchaja wskazówek pacjentow
      co do sposobu pobierania i czasem przez to złośliwie(!!!) meczą te żyly.
      Wypatrz najlepszą pielęgniarkę i przychodz na pobieranie wtedy gdy ta ma dyzur
      albo poproś zawsze o tę pielegniarkę gdy jest ich więcej na dyżurze.
      Pozdrawiam
    • wedrowiec2 Re: Pobieranie krwi 22.12.04, 22:18
      Nie ma reguły związanej z pobieraniem krwi. Czasami osoby ciężko chora mają
      piekne, wyraźne żyły, a zdrowi mają je głęboko ukryte, niewidoczne, uciekające:(
      Pół godziny przed pobrniem proponuję wypić szklankę (albo więcej) płynu.
      Zwiększy się wypełnienie żył. Osoby o niskim ciśnieniu powinny wziąć coś na
      jego podwyższenie. Nie powinno mieć to wpływu na większość wykonywanych badań.

Nie wiem czy Was to pocieszy, ale u mnie wkłucie następuje między 3 a 7 próbą:(
      A robią to naprawdę fachowe osoby.
      • Gość: a Re: Pobieranie krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:44
        Chyba nie powinienes autorowi wątku podpowiadac zeby bral sam cos na
        podwyzszenie cisnienia. Przeciez pisal ze ma rzs co oznacza ze bieze powazne
        leki więc nie powinien majstrować przy lekach.
        • wedrowiec2 Re: Pobieranie krwi 22.12.04, 22:52
          Słowa nie napisałam o lekach. Pisałam o czymś, co powinny wziąć osoby o niskim
          ciśnieniu na jego podwyższenie. Najczęściej wystarczy kilka łyków kawy:)
    • marghe_72 Re: Pobieranie krwi 22.12.04, 22:55
      kawa przed badaniem krwi chyba nie jest najlepszym pomysłem.
      U mnie też dosc ciezko znaleźć zyły. Teraz zanim pójdę na badania piję duuuużo
      wody. Pomaga. Moze i Tobie pomoze?
      • wedrowiec2 Re: Pobieranie krwi 22.12.04, 22:57
        marghe_72 napisała:

> kawa przed badaniem krwi chyba nie jest najlepszym pomysłem.

Dlaczego?

• Gość: a Re: Pobieranie krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:06
          Bo jesli jest z cukrem to wyniki nie bedą miarodajne:)
          • Gość: feline Re: Pobieranie krwi IP: *.dial.proxad.net 22.12.04, 23:12
            Wyniki czego NIE beda miarodajne? Glikemii, jesli akurat TO baganie figuruje na
            skierowaniu - owszem, ale sprawa jest prosta - wystarczt wypic kawe BEZ cukru.
            Czasami, istotnie wystarczy zwykla woda. A najlepiej to sprobowac zachowac
            spokoj - znany nam jest "syndrom bialego fartucha" (pacjent na sam widok
            postaci w bieli panikuje, stad m.in spadek cisnienia i trudnosci z wlkuciem
            (albo wrecz przeciwnie: wzrost cinienia - znane odkad lekarze (i inszy personel
            medyczny zaczeli przyodziewac sie na bialo. smieszne, ale prawdziwe ;-)))
            • Gość: a Re: Pobieranie krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:31
              A nie kazdy wypije kawe bez cukru:) A prawie zawsze na skierowaniu na badaniach
              od reumatologa jest cukier do zbadania:) Ja pije duzo wody przed pobraniem(zeby
              tabletki wszystkie popic) a i tak jest zawsze problem. Ale to tez zalezy od
              pielegniarki a czasto one sie nie staraja:( Mnie to nie znosza bo zawsze im
              wydaje dyspozycje co do sposobu pobierania.
    • Gość: analusia Re: Pobieranie krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:50
      Cześć Wam! Niestety ja też mam problem z pobieraniem krwi,a najgorzej jest
      wtedy gdy mam mieć założony wenflon. Wtedy zaczyna się poszukiwanie, zostają
      skute całe ręce następnie stopy :( Już wydaje się wszystko dobrze, a potem
      okazuje się że kroplówka lub zastrzyk poszedł za żyłę. Mnie nie pomaga picie
      wody, no jeszcze niedawno pomagało moczenie rąk w ciepłej wodzie, lecz teraz i
      to nie pomaga. Czy wiecie coś na temat maści CEPAN, używają ją ludzie po
      przetokach do dializ, podobno po niej wychodzą żyły. Czy ktoś to zna?
      • Gość: jola Re: Pobieranie krwi IP: *.abhsia.telus.net 24.12.04, 03:03
        Przed nastepna proba pobrania krwi wypilam
        2 szkalnki wody, nastepnie laborantki
        poprzykrywaly moje rece cieplymi kompresami,
        co niestety nie dalo zadnego rezultatu.
        Dziekuje bardzo za odpowiedzi, ale chyba
        nigdy nie bede nalezala do chonorowych
        dawcow krwi.Pozdrawiam.Wesolych Swiat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka