Dodaj do ulubionych

rozdrabnianie tabletek

IP: 212.51.203.* 24.01.05, 07:25
Kupiłam zestaw Cardiomin. Otwieram pudełeczko i widzę bardzo duże
(przynajmniej dla mnie) tabletki. Czy mogę je dzielić mimo, że nie mają
podziałki? Czy jest jakaś zasada, które tabletki można dzielić?
Swoją drogą, ciekawe czy są normy określające wielkość tabletki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: rozdrabnianie tabletek IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 24.01.05, 07:37
      Jezeli to ten Cardiomin z Puritan's Pride, to nie powinno byc problemu, jesli je
      podzielisz lub pogryziesz. Alternatywnie mozesz sie nauczyc polykac te tabletki-
      na pewno przejda.

> Czy jest jakaś zasada, które tabletki można dzielić?

Bardzo prosta- najlepiej nie dzielic zadnych, a niektorych dzielic nie wolno, bo
      znacznie zmienia to ich skutecznosc lub wchlanianie.

> Swoją drogą, ciekawe czy są normy określające wielkość tabletki.

Pewnie sa, ale nawet te najwieksze to raczej kwestia obawy przed polknieciem niz
      niemoznosci polkniecia.
      • Gość: lebiodka Re: rozdrabnianie tabletek IP: 212.51.203.* 24.01.05, 07:44
        Dzięki Doki. Przyjmowanie tak dużych tabletek nawet z pokarmem to dla mnie
        jednak problem. Tak to ten producent. A jest jeszcze inny preparat o tej nazwie
        i takim zestawie składników. Bo jeśli tak i tabletki są mniejsze to...
        No dobra będę je dzielić chociaż na pół...
        • Gość: ewa Re: rozdrabnianie tabletek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 08:48
          Niektórych tabletek nie można dzielić, ani kruszyć. Informacje o takich
          zastrzeżeniach sa zazwyczaj podawane na opakowaniach lub w ulotkach. Radzę
          zawsze dokładnie przeczytać ulotkę na temat dawkowania, interakcji i sposobu
          podawania leku. Lekarz przepisując lek nie zawsze te informacje poda.
          • Gość: lebiodka Re: rozdrabnianie tabletek IP: 212.51.203.* 24.01.05, 10:33
            Ja bym zaryzykowała stwierdzenie, że zazwyczaj nie ma informacji o dzieleniu
            tabletek. A ulotki lubię czytać.
            • Gość: elle Re: rozdrabnianie tabletek IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 24.01.05, 23:48
              przy lekach, których nie wolno dziecić, jest to wyraźnie zaznaczone.
              najwidoczniej się na takie nie natknęłas.
    • orissa Re: rozdrabnianie tabletek 25.01.05, 00:29
      Lebiodko, parę dni temu stojąc w kolejce w aptece, słyszałam rozmowę między
      magister farmacji a klientem, który specjalnie chciał jakieś tabletki (nazwa
      nieistotna) konkretnego producenta, bo są one większe i wychodzi mu taniej jak
      sobie podzieli na pół niż kupując 2 op. innego producenta. Pani magister
      tłumaczyła temu panu, iż nie powinno się dzielić tabletek, które nie mają
      kreseczki. Po podzieleniu tabletki mogą się z niej uwalniać substancje, przez
      co lek może nie posiadać swoich właściwości i być nieskuteczny.

Na "chłopski" rozum takie tłumaczenie wydaje się być logiczne, a mgr farmacji
      zna się na lekach.
      • Gość: l79 Re: rozdrabnianie tabletek IP: *.crowley.pl 25.01.05, 01:28
        niezupelnie...
        wit c nie ma kreseczki (ta najzwyklejsza 200 mg drazetki) a jak podzielisz luk
        rozgryziesz to wplynie co najwyzej na smak - bedzie kwasne...
        tak ogolnie to nie nalezy na peno dzielic tych ktore sa:
        1. powlekane dojeliwowe
        2. o modyfikowanym uwalnianiu zawierajace w otoczce okreslona dawke substancji
        czynnej
        3. o modyfikowanym uwalnianiu kontrolowanym przez otoczke
        Te rzeczy sa napisane nawet nie w ulotce tylko na opakowaniu - najczesciej
        A najlepiej nie dzielic nic co ma w nazwie "retard", "prolongatum", "duo", "MR",
        "CR", no i jesli pisze na pudelku tabletki dojelitowe, tabletki powlekane
    • Gość: lebiodka Re: rozdrabnianie tabletek IP: 212.51.203.* 25.01.05, 07:33
      Dziękuję za odpowiedzi. Wiecie co chciałm rozgryść tę tabletkę, ale jest twarda
      i się nie udało. Udało się połknąć z kanapką. Na opakowaniu, bo ulotki nie ma,
      jest tylko opis "60 tabletek" a opis działania, wskazania, przeciwskazania są
      bardzo skrótowo opisane. Przyjrzę się dokładnie w domu, bo teraz nie mam
      opakowania przy sobie.
      • Gość: l79 Re: rozdrabnianie tabletek IP: *.crowley.pl 25.01.05, 14:41
        a ja przepraszam bo nie przeczytalam uwaznie pierwszego postu - i napisalam tak
        ogolnie. cardiomin mozesz miazdzyc, gryzc, rozpuszczac bezpiecznie, jesli tylko
        dasz rade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka