Dodaj do ulubionych

trzaski w uszach

08.02.05, 12:32
zaczelo sie od zle zdiagnozowanego zapalenia ucha i kuracji zbyt slabym
antybiotykiem. w wyniku niedoleczonej infekcji doszlo do perforacji blony
bebenkowej, ktora szczesliwie zrosla sie bez sladu po kilku tygodniach (w
ciagu trzech miesiecy - bo potem byly jeszcze kontrolne badania sluchu -
gabinet laryngologa odwiedzilem kilknascie razy). z biegiem czasu ustapilo
tez uczucie pelnosci i szum w chorym uchu. pozostaly tylko trzaski - slysze
je glownie podczas przelykania czy ziewania. laryngolog obejrzal uszy i
stwierdzil, ze wszytsko jest OK. w sumie juz sie do nich przyzwyczailem, ale -
jesli istnieje jakis skuteczny lek - chetnie sprobuje sie tego pozbyc.
slyszalem o srodkach antyhistaminowych, roznych sprayach etc.
mozecie polecic cos naprawde dobrego i skutecznego?
Obserwuj wątek
    • Gość: claudia Re: trzaski w uszach IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 14.02.05, 20:43
      spruboj przedmuchiwac trabki sluchowe...
    • annzajac7 Re: trzaski w uszach 15.09.19, 12:01
      Witam Wszystkich Forumowiczów,
      Od roku bezustannie poszukuję pomocy, na ten moment jestem już bardzo zdesperowana ponieważ nawet lekarze rozkładają ręcę. Pokrótce opiszę swój przypadek, ponieważ a nuż ktoś zmagał się z czymś podobnym bądź w przyszłości tak samo jak ja będzie szukał pomocy.
      Rok temu po wyrwaniu ostatniej dolnej lewej 8-mki – po miesiącu od zabiegu zaczęłam odczuwać dolegliwości ze strony ucha lewego – kłuło mnie w środku, bolało a w dodatku cały czas miałam poczucie jego zatkania/pełności i nie mogłam wyrównać do końca w nim ciśnienia. Oczywiście udałam się do laryngologa (później przerobiłam ich chyba 6-ciu) – byłam leczona przez długi czas na niedrożność trąbek słuchowych m.in. sterydami donosowymi/doustnymi/kroplami Xylo/Otoventami/balonem Politzera/inhalacjami AMSA oraz preparatem Neurovit (który wyciszał kłujący ból w środku ucha). Jak się Państwo domyślają na nic to wszystko się zdało, ponieważ dolegliwości ustępowały na krótką chwilę (dni lepsze i gorsze na zmianę) ale wszystko wróciło. Odbyłam mnóstwo badań i konsultacji. Tułaczka po lekarzach od drzwi do drzwi. Wszystkie badania nawet obrazowe – prawidłowe jedynie na tympanogramie widać że trąbki słuchowe mimo że jest krzywa A nie pracują idealnie. Dolegliwości do tej pory mam takie same , czyli ból lewego ucha, uczucie kłucia, jakby ciała obcego w środku, jakby jakieś struktury się w nim zazębiały, nie możność wyrównania ciśnienia (powietrze nie chce do końca przejść przez trąbkę słuchową) oraz przy każdym przełknięciu z kolei słyszę trzaski w uchu prawym. Do tego ostatnio doszły właśnie dolegliwości ze strony stawu skroniowo – żuchwowego – w badaniu żuchwa mi zbacza w prawo a ja przy jedzeniu słyszę trzaski po prawej stronie szczęki. Byłam u ortodontki – zaproponowała leczenie szyną repozycyjną na okres 6 mscy. Laryngolog wiąże obie kwestie ze sobą ale czy staw miałby aż taki wpływ na ból trąbki słuchowej … ? Zastanawiam się też nad balonikowaniem trąbki słuchowej – jednak lekarz daje 50 na 50 % szans na poprawę… ponieważ nadal nikt nie wie co mi konkretnie doskierwa. Chodziłam też do osteopaty – masaże jednak nie pomogły. Do tego wszystkiego mam ciągłe trzaski/pykania w prawym uchu przy przełykaniu/ziewaniu - non stop- dość głośne. Jestem załamana nie wiem co mam dalej robić. Pochodzę z Poznania ale aby znaleźć pomoc mogę jeździć szukać pomocy u lekarzy po całej Polsce. Bardzo proszę jeśli ktoś zmagał się kiedykolwiek z podobnym problemem o odpowiedź i napisanie kilku zdań na mojego prywatnego maila : ania.zajac77@wp.pl – bardzo proszę o rady/instrukcje/polecenia/co pomogło/co Państwo stosowali !!!! I jednocześnie dziękuję za jakikolwiek odzew.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia w tym ciężkim przypadku i sobie i Państwu !
      • natalisa11 Re: trzaski w uszach 27.12.23, 10:33
        Cześć, czy udało Ci się jakoś poradzić z tym problemem? Mam od 3 miesięcy bardzo podobną sytuację i tracę już nerwy
      • mariusz37 Re: trzaski w uszach 03.01.24, 12:14
        Ja mam podobnie już 15 lat z tym się mecze . Mariusz M.odp
      • pasideal Re: trzaski w uszach 07.02.24, 17:47
        Mam podobny problem. Coś pani pomogło na to?
    • mariusz37 Re: trzaski w uszach 01.01.24, 19:31
      JA mam szumy w głowie , lub w uszach niewiem dokładnie gdzie już 15 lat nie mogę spać , brak pamięci , szum od rana do wieczora i tak w kułko.
      Tabletki nie pomagają .
      A ja tu na głowę już dostaje .
      Rezonans mag. Nic nie widzi.
      Bo to psychiczne coś nie widać tego tylko słyszę to w głowie i przeszkadza .
      Proszę o info
      • galante2 Re: trzaski w uszach 03.01.24, 17:01
        Mam 60 lat i szkoda, że nie podajecie wieku w postach bo to ważne.
        Pykanie w uszach przy przełykaniu śliny mam od lat dziecięcych, a może i od zawsze.
        Po wielu różnych badaniach lekarze skłaniali się w kirunku niedrożności trąbek słuchowek.
        Faktycznie użycie gruchy Politzera poprawia komfort ale w praktyce na moment.
        Szumy w uszach pojawiły mi się z 10 lat temu i na początku były okresowe i zanikające, później coraz częstsze, a obecnie ciagłe.
        Zrobiłem badania rezonansu, zacząłem się leczyć na nadciśnienie, byłem przebadany przez neurologa i przez lata przez różnych laryngologów. Bez ulgi i jednoznacznego zdiagnozowania.
        Doszedłem do wniosku, że muszę się z tą dolegliwością nauczyć żyć i tak funkcjonuję z ciągłym szumem.
        Była nawet zupełnie przypadkowa diagnoza przy badaniu słuchu, że przyczyną może być zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego. Zrobiłem badania i wyszła lordoza i inne skrzywienia i zwapnienia kręgosłupa, których przyczyną może być szum w uszach.
        Jako, że słuch mam w normie wieku, a kręgosłup nie boli to zaprzestałem szukania przyczyny szumów w głowie/uszach i uważam, że przyczyną są różne skrzywienia, zwapnienia kości i całego przewodu słuchu z czym należy nauczyć się żyć.
        Jak człowiek się pogodzi z tą dolegliwością, to mniej o tym myśli i dolegliwość mniej doskwiera. Jak człowiek szuka na siłę przyczyny, to jest sto albo więcej przyczyn szumu w uszach.
        Jeśli badania nie wykazały Wam chorobowej przyczyny to całe szczęście i z tego należy się cieszyć. Jeśli nic nie boli, a jedynym dyskomfortem jest szum w głowie to należy jak w moim przypadku zwalić na wiek i zużywający się organizm. Gdyby jakiekolwiek badanie wykazało przyczynę, to pewnie jej usunięcie byłoby trudne albo nawet niemożliwe z uwagi na zwapnienia, krzywizny, narośle pourazowe: ścięgien, kości, mięśni i całego organizmu.
        • mariusz37 Re: trzaski w uszach 04.01.24, 12:41
          Po badaniu błędnika ,jest zaś operacja na to .

Bo tabletki biorę ale szkoda czasu nie pomagają szkoda kasy lepiej wydać na badania i na operację .
        • koziorozka Re: trzaski w uszach 04.01.24, 14:43
          galante2 napisał:
          > Jeśli badania nie wykazały Wam chorobowej przyczyny to całe szczęście i z tego
          > należy się cieszyć. Jeśli nic nie boli, a jedynym dyskomfortem jest szum w głow
          > ie to należy jak w moim przypadku zwalić na wiek i zużywający się organizm.
          ----------------------------
          Brawo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka