Dodaj do ulubionych

zapominam coprzed chwila powiedzialam....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 21:50
mam trudnosci ze skupieniem sie,,,,nie moge znalesc odpowiednich slow podczas
rozmowy...jak to sie mowi mam to na koncu jesyka ale nie potrafie w danym
momencie znalesc odpowiedniego slowa...czesto zdarza sie tak ze przekrecam
slowa.....czy to roztrzepanie....stres...obciazenie natlokiem
obowiazkow....czy moze ze mna dzieje sie cos niedobrego...zaznaczam ze mialam
w zeszlym roku robiony rezonan ok kwietnia i nie wykazalo na nim
jakichkolwiek zmian wszystko bylo w normie...Co moze sie ze mna dziac:((
Sama lapie sie na tym ze przeszkadza mi moje zachowanie .....
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.ss.shawcable.net 18.02.05, 22:01
      Zrob sobie ocene funkcji intelektualnych aby mozna bylo miec obiektywny wyraz twojego stanu i moc oceniac stopien regresji i progresji. Prawdopodobnie psychiatra moze ci to zlecic.
      Wymagasz starannego zbadania twojego stanu zdrowia calego organizmu bo wiele nieprawidlowosci metabolicznych moze powodowac oslabienie funkcji mozgu.
      Zwlaszcza zwroc uwage na cholesterol i lipidy, homocysteine, CRP i glukoze.
      Wreszcie przeczytaj tez watek pod tytulem 'borelioza' bo kto wie...
      • czarna_rozpacz a poza tym nie pitol bez sensu.... 18.02.05, 22:05
        jak nie masz nic tworczego do powiedzenia,
        to po prostu,
        nie odzywaj sie,
        i nie trzeba badac zadnych markerow,
        wiecej samokrytyki:)
        • Gość: Artur Re: a poza tym nie pitol bez sensu.... IP: *.ss.shawcable.net 18.02.05, 22:06
          Komus odbilo????
          • pia.ed Czarnej rozpaczy odbilo...... 18.02.05, 22:39
        • Gość: Magda- Re: a poza tym nie pitol bez sensu..-do czarnej r. IP: *.3vnet.pl 01.03.05, 09:54
          Czana rozpacz[znow mamy odmienne zdania], z samego nicku mozna ocenic Ciebie
          jaka jestes osoba.Dlaczego polemizujesz z lekarzem?Artur daje dobre rady,
          myslisz ,ze "zapominanie" wiaze sie z tylko z jednym "stres,nerwica".Zeby
          upewnic sie ,ze to wlasnie jest to,trzeba wykluczyc inne przyczyny chorobowe.A
          teraz coraz czesciej lekarze[idac na skroty, bez zadnych badan] "zwalaja" to na
          barki [nerwica ,depresja] lecza psychotropami ,a choroba postepuje.Mnie wlasnie
          tak leczyli[zaburzenia wegetatywne] ,dopiero gdy powiedzialam stop ,sama
          zaczelam ,szukac robic prywatnie badania[prywatnie], okazalo sie,ze przyczyna
          sa niedotlenienia,niedokrwienia mozgu.Teraz jestem innym czlowiekiem bo
          znalazlam przyczyne i dopiero lekarz ,zaczela leczyc nawet nie uslyszalam slowa
          przepraszam pomylilam sie.
      • Gość: xxxxx Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:02
        Arturze! zapomniałeś chyba jeszcze o tarczycy. w tej chwili jest chyba dużo zachorowań.
        Pzdr
    • Gość: till Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:12
      W jakim jesteś wieku? Może to rozkojarzenie związane z pzrekwitaniem?
      • Gość: ..... Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:25
        okres przekwitania chyba nie bo mam 34 latka......no chyba ze mam
        przedwczesny.....
    • Gość: wiola Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.05, 21:14
      heh! mam to samo! wczoraj jechałam na pogrzeb mojej cioci -koleżanka w pracy
      tak po prostu zaptała mnie jak nazywała sie ciocia i wyobraź sobie nie mogłam
      sobie przypomnieć!!!!!! po 2 godz. przypomniałam sobie i znowu zastanawiałam
      sie jak to możliwe by taką rzecz zapomnieć!!!! zdarza mi się to zbyt
      często .tez mysle co to jest ????? poza tym mam problemy z bólami brzucha.
      stres?pozdrawiam.wiola.
      • Gość: . Co właściwie człowiek pamięta i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 21:31
        Są rzeczy ważne i interesujące,które się pamieta bez większego wysiłku.Poza tym
        rzadziej zapomina się tzw. języka w gębie.Są metody kompensowania trudności-na
        przykład notowanie przygotowanie.Taktyka-nie wyrywanie z nieprzemyślanymi
        wypowiedziami.Zesół psychoorganiczny można wykluczyć jednym testem u
        psychologa.Większość problemów z pamięcią spowodowana jest jednak urazami
        psychicznymi nieprzeżytymi do końca koszmarami i problemami emocjonalnymi.W
        kontaktach społecznych odgrywa ważną rolę nacisk i wrogi stosunek notabene
        celowy obawa przed oceną i kompromitacją i osobą ważną i dominującą.
    • Gość: halo Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:42
      Gościu, nie jest tak zle. Zauważylem, ze jeszcze trafiasz na to forum...i dwa i
      trzy... Pamietasz, że go załozyłe/a/ś...
      Moja Mama mówi do mnie halo, halo Zapomina biedulka jak mam na imie, chociaz
      mieszkamy razem
      Z drugiej strony, jakby człowiek pamietał WSZYSTKO toby mu było ciężko życ...
      • pia.ed G o s c i u !.. 20.02.05, 23:23
        A czy rzeczywiscie zyjesz w stresie, jestes przepracowany itd
        Jesli tak, to moze to byc najzwyklejsza obrona organizmu przed przeciazenim,
        moz po prostu strajkuje...
        Probowales zrobic sobie calkowity odpoczynek od tego co Cie stresuje, a zamiast
        tego dotleniac sie, ruszac sie duzo, przebywac w CISZY?

Mnie przeszkadza w skupieniu sie nawet cicho grajace radio!!!
        • zyrafa46 Re:Do Bery, jeszce raz 28.02.05, 00:47
          ...Przeczytaj post pia.ed. Daje do myślenia...I do zastosowania. Wyjdź na
          spacer, popatrz na drzewa, śnieg (jak jest), ludzi, ale nie na zegarek, gazetę,
          czy kalendarzyk z zadaniami na jutro. Jeśli potrafisz się całkowicie wyłączyć
          to pozwalasz odetchnąc mózgowi. Zresztą nie będę nudzić. To wszystko napisała
          już pia.ed. Tylko zwięźlej i zgrabniej. Chciałam się tylko pod tym "podpisać" z
          pozycji osoby doskonale Cię rozumiejącej:( Pozdrawiam raz jeszcze, Żyrafa
    • artur737 Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... 21.02.05, 17:42
      Nie wiem na ile bedzie to korzystne dla ciebie, ale zamiescilem jeden watek na forum borelioza specyficznie na temat problemow z pamiecia.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
      • Gość: Do Artura Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.05, 09:56
        To przerażające. Chyba wyrzucę wszystkie notatki, już mi sie nie przydadzą.
        Lecę leczyć boreliozę. Tak, tak - borelioza opanowała społeczeństwo, zwłaszcza
        tych koło 50 (to zrozumiale - mieli więcej czasu na to by ich wyssał jakiś
        niegrzeczny kleszcz) Pozdrawiam wszystkich - zmartwiona Żyrafa
        • Gość: bera Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 10:41
          O rany a ja zapomniałam przedwczoraj jaki mamy dzień, rok, miesiąc!!. Całkowita
          pustka i panika. Wyglądam przez okno i widzę, że jest zima. Lecę do kalendarza i
          widzę zaznaczony luty 25, ale za cholerę nie wiedziałam jaki rok !KALENDARZ NIE
          MIAŁ WYDRUKOWANEGO ROKU !! Straszne uczucie taka nagła pustka i luka.
          • Gość: zyrafa46 Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.05, 12:35
            ...kiedyś - aby się znalźć w "zgubionym czasie" po prostu weszłam do sklepu i
            zapytałam o miesiąc, rok,dzień, a nawet godzinę, bo nie miałam zegarka.
            Zdziwienie było duże, nie powiem, ale dowiedziałam się wszystkiego. To było
            pare lat temu. Aż tak się nie powtórzyło, ale może w końcu rozpocznę stosowac
            techniki na lepszą pamięć. Jeśli oczywiście nie zlegnę w szpitalu - na
            boreliozę:))))Jej, żebyśmy mieli tylko takie zmartwienia:)))
            • Gość: bera Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:20
              Ale mnie nigdy w życiu nie użarł żaden kleszcz! To co to było?
              Takie zacięcia i ucieczki słów to mam w różnym stopniu przez całe życie, ale
              to, to coś nowego :((
              • Gość: nan Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.chello.pl 27.02.05, 17:09
                mialam podobne objawy. a najgorsZe jest poczucie tej PUSTKI w głowie. starasz
                sobie przypomniec, a za ch.olere nie mozesz. to straszne. zwalilam to na stres,
                ale nie jestem do tego przekonana. jestem nieszczesliwa m.in. z tego wzgledu,
                iz moja praca polega na operowaniu slowem, a niestety czesto zapominam
                najprostszych slow. ogolnie mam problemy z koncentracją, mysleniem
                abstrakcyjnym. mam wrazenie, ze moj mozg nie dziala na "pelnych obrotach". moj
                stan sie nieco polepszyl, ale nieznacznie. Boje się, ze moze być to afazja.
                • zyrafa46 Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... 27.02.05, 22:12
                  Z tym kleszczem to była wycieczka do Artura;)))) On ma hopla (przepraszam) na
                  punkcie boreliozy:(. pozdrawiam, Żyrafa
                  • Gość: .... Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:37
                    zapewne jest jakims doktorkiem co specjalizuje sie w tym temacie
                  • viiking Sloma ci z butow wystaje, zyrafo 27.02.05, 22:39
                    Jak osoba, ktora cala swoja wiedze medyczna czerpie z z prasy dla kobiet smie krytykowac kogos takiego jak Artur.

Lepiej sprawdz czy podworek zamieciony, zyrafko
                    • zyrafa46 Re: Sloma ci z butow wystaje, zyrafo 28.02.05, 00:14
                      Podworek zamieciony, ale dzięki za przypomnienie, Viiiking. Prasy kobiecej nie
                      czytam, za mądra dla mnie:( Co do słomy z butów, to już coś nie tak. Noszę
                      porządne gumofilce. Słoma jest dobra, ciepła, ale nie wystaje mi z bucików.
                      Pozdrawiam serdecznie, również Artura. Żyrafa
          • zyrafa46 Re:Do Bery 28.02.05, 00:34
            Bero, najważniejsze, nie martw się. Nic się nie dzieje. Wyluzuj. Wymyśl sobie
            podpórki: notatki; wszystko zawsze na swoim miejscu; jarzynki bogate w sole
            mineralne, mało mięsa na raz, bo po większej ilości człowiek ospały i jakiś nie
            do życia. Podobno odpowiednie menu to rzecz wręcz polityczna. Jak się chce
            uśpić czujność partnera do rozmowy należy mu podać obfity, zwłaszcza w mięso -
            posiłek. Nawet alkohol nie będzie konieczny; sprytne ćwiczenia mózgu. Te
            ćwiczenia mam w świetnej książce, teraz gdzieś zakopanej z powodu remontu. Jak
            odkopię, napiszę Ci tytuł, jeśli tu jeszcze zaglądasz. Mnie też zapominanie
            denerwuje ale gdy się nie wściekam na to, jest lepiej, zdecydowanie.
            Pozdrawiam, Żyrafa
            • Gość: Bera Re:Do Bery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:20
              Diękują za słowa otuchy Żyrafo .Z przyjemnoścą skorzystam z obiecanego tytułu.
              Masz chyba rację z tą dietą, bo jak ją trzymam (a właśnie znowu planuję powrót
              do jarzynek) to i samopoczucie i koncentracja lepsze. Jak wnoszę, nadmiar
              cholesterolu szkodzi nie tylko na krążenie.
            • zyrafa46 Re:Do Bery, znowu żyrafa 28.02.05, 22:36
              Bero, napiszę Ci mój adres: zyrafa46@gazeta.pl W innym wątku ktoś mnie okropnie
              nieprzyjemnie objechał za gapiostwo i zapominalstwo właśnie. A sprawa błaha.
              Przykro mi jednak na tyle, że nie chce mi się wcale na forum...:( Nie
              chciałabym jednak zostawić Cię bez tego tytułu. Gdybym zapomniała (uffff, choć
              tu będę zrozumiana:), to napisz do mnie, POzdrtawiam, Żyrafa Pa pa
    • Gość: miu Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.05, 01:08
      Tez mam takie objawy. Moge smialo powiedziec: identyczne. Jestem twoja
      rowiesniczka... Przebadalam tarczyce -(bo mam tez ostatnio duze sklonnosci do
      tycia), wyniki w normie. Choresterol wysoki, ale w normie.
      Mysle, ze to stres. Od kilku (osmiu...) lat zyje w ogromnym stresie. Tylko na
      krotko udaje mi sie go przerwac....

Jeli nie... to poczatki Alzhaimera chyba...
      • Gość: Zyrafa 46 Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.05, 01:21
        Miu, też masz 58? Hej, nocny marku, powinnyśmy mniej się denerwować, dotleniać,
        oraz spać w godziwych porach. Ja dziś zrobiłam sobie przejażdżkę na rowarze.
        Trochę zmarzło mi 1 ucho, ale juz jest całkiem dobrze. Warto było. Takie
        śliczne słońce:))).Pozdrawiam Cię, Żyrafa
        • Gość: miu Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 00:10
          U! Dzielna jestes! Przejazdzka w taka pogode... Ja tylko dobieglam do metra. A
          co do spania i "wietrzenia szarych komorek" zgadzam sie w 100%. Pozdrawiam Cie,
          Zyrafo :))
      • pia.ed zapominam co przed chwila powiedzialam.... 28.02.05, 23:53
        Zapominanie moze byc zwiazane ze zwezeniem naczyn krwionosnych w mozgu.
        Czy mialas robione takie badanie? To jest bardzo drogie badanie, wiec nie robi
        sie go standartowo.
        • Gość: zyrafa46 Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 00:20
          Z tym niedotlenieniem to moze mozliwe, jesli taka zaleznosc ma sens. Mam
          tendencje do odklejania siatkówki i pomógl mi preparat poprawiajacy krazenie.
          Latwiej by sie to wszystko obserwowalo, gdyby się nie zapominało:((((wyników
          obserwacji) Jest przecież wiele różnych zależności. Jakie to wszystko ciekawe...
          Pozdrawiam, Żyrafa
          • Gość: Halina Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.ip-pluggen.com 01.03.05, 01:51
            Ludziom po 70-ce zaleca sie picie czerwonego wina, bo rozszerza naczynia
            krwionosne w glowie.
          • Gość: siatkówka Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.03.05, 22:57
            Czytam Wasze wypowiedzi i zelektryzowała mnie ta siatkówka...jestem 5 lat po
            operacji/plomba i laser/. Mam identyczne problemy z pamięcią. Na ulicy unikam
            znajomych, ponieważ nie pamiętam imion i innych szczegółów. Gubię różne rzeczy,
            pytam ciągle o to samo, nie czytam już książek/nie mogę się skupić.../, po
            pięciu sekundach nie wiem co mówiłam i co do mnie mówiono...
            Kiedyś Pani neurolog zasugerowała mi zbadanie "przepływów szyjnych". Uważała,
            że tam należy szukać przyczyny oderwania siatkówki. Badań nie zrobiłam-brak
            kasy. Ja podejrzewałam wpływ narkozy/dwie w krótkim czasie/.
            Walczę ze swoją pamięcią. Muszę, bo stracę pracę, którą wreszcie dostałam.
            Robię tysiące zapisków ale dzisiaj zapomniałam wykonać coś ważnego.
        • Gość: .... Re: zapominam co przed chwila powiedzialam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:51
          a czy procz zapominania zwezenie naczyn krwionosnych w mozgu daje jakies obiawy?
          • Gość: ... do pia.ed.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:52
            a czy procz zapominania zwezenie naczyn krwionosnych w mozgu daje jakies obiawy?

• Gość: abecede Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 20:08
      mam tak samo, zdarzalo mi sie nawet nie pamietac ile mam lat (mam 25, hehe
      teraz pamietam),czasem zapominam jak robic czynnosci ktore robie na codzien np
      rutynowe zadania w robocie, roztrzepanie rozkojarzenie, brak zrozumienia tego
      co ktos mowi,tego co czytam itd.
      kurfa co to jest?poziom stresu mam baaaardzo wysoki moze to jest przyczyna.
      od paru dni biore magnez i lecytyne. poprawy nie widze jak narazie
    • Gość: zyrafa doBery - ma Re: zapominam coprzed chwila powiedzialam.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 20:28
      Bero, oto te tytuły: 1) - raczej dla studentów i innych osób uczących się, choc
      nie tylko. Ja trochę nie mam cierpliwości i pamięci ha ha ha 2) - To jest ta,
      którą obiecałam. 1-"Pamięć na zawołanie" Tony Buzan, 2-"NEUROBIK zadbaj o
      kondycję mózgu, 83 ćwiczenia wzmacniajace pamięć i sprawność umysłu" Lawrence
      C.Katz, Manning Rubin To wszystko, gonią mnie od kompa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka