Gość: Mała IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 12.04.05, 21:27 Co to może oznaczać? Bardzo proszę i zgóry dziękuję za zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: non Re: Cytologia-3 grupa IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:48 Dysplazja komorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: Cytologia-3 grupa IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 13.04.05, 19:55 a co to oznacza w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Cytologia-3 grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:14 Trzeba zrobic dodatkowe badania u gin. i koniecznie leczyc.Nie mysl ze strasze ale to moze byc powazniejsza sprawa i dlatego nie zwlekaj z wizyta u lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Cytologia-3 grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:15 3 stopien to rak co tu sciemniac.... nie martw sie pewnie nie zlosliwy - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helka Re: Cytologia-3 grupa IP: *.bk-s.tudelft.nl 13.04.05, 22:19 Nie rozumiem, czemu znowu takie bzdury wypisujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helka Re: Cytologia-3 grupa IP: *.bk-s.tudelft.nl 13.04.05, 22:21 III grupa moze oznaczac zapalenie (najczesciej), badz dysplazje roznego stopnia. Wymaga zdecydowanie dalszej diagnozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Cytologia-3 grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:36 zapalenie wystepuje w II stopniu! " Jeżeli wynik cytologiczny wskazuje jakiekolwiek nieprawidłowości komórek nabłonka należy poddać się dodatkowym badaniom, takim jak w przypadku podejrzenia raka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Cytologia-3 grupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:37 A wiem bo sama mam II stopien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helka Re: Cytologia-3 grupa IP: *.bk-s.tudelft.nl 14.04.05, 09:46 Nieprawidlowosc komorek nablonka to jeszcze nie rak! Odpowiedz Link Zgłoś
olenka44 Re: Cytologia-3 grupa 14.04.05, 13:05 W cytologii ginekologicznej najszerzej przyjęta była, a w Polsce nadal stosowana klasyfikacja Papanicolau. Współczesna interpretacja tego podziału jest następująca: Grupa I - w rozmazie stwierdza się prawidłowe komórki powierzchownych warstw nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy, komórki gruczołowe z kanału szyjki oraz pojedyncze komórki zapalne. Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką. Grupa III - W rozmazie widać komórki z cechami dysplazji. Ponieważ określenie to obejmuje szerokie spektrum zmian, a ponadto w zależności od ich nasilenia i wieku pacjentki postępowanie lecznicze jest zróżnicowane, cytolog powinien każdorazowo określić jakiemu nasileniu dysplazji odpowiada stwierdzony obraz cytologiczny - małemu, średniemu czy dużemu. Jest to istotne między innymi dlatego, że zmiany o charakterze dysplazji małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć bez śladu po leczeniu przeciwzapalnym. Dalsze postępowanie diagnostyczne (np. pobranie wycinków z szyjki macicy) i lecznicze (np. elektrokonizacja szyjki) wdraża się wówczas, gdy zmiany utrzymują się przez kilka miesięcy mimo zastosowanego leczenia. Grupa IV - w rozmazie stwierdza się komórki o cechach raka płaskonabłonkowego przedinwazyjnego. Grupa V - w rozmazie stwierdza się komórki nowotworowe odpowiadające rakowi płaskonabłonkowemu naciekającemu szyjki macicy lub innemu nowotworowi złośliwemu szyjki lub trzonu macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Cytologia-3 grupa IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 14.04.05, 17:26 Chociaż mnie to nie dotyczy, to bardzo dziekuję za lasny i klarowny wywód. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga miałam III IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:45 nie ma się czego bać,8miesięcy temu po badaniu cytologicznym okazało się ze mój wynik to właśnie III,ginekolog zastosował leczenie dopochwowe i następne badanie cytologiczne wykazało I,następne badania co pół roku.to się zdarza dość dużej liczbie kobiet(sama mam jeszcze 2 znajome z takim wynikiem),i należy się przeleczyć-oczywiście jak żadnego patologicznego stanu zdrowia nie należy tego lekceważyć.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: miałam III 14.04.05, 21:15 a ja miałam III i po szeregu badań (1-sze wycinki nic nie wykazały!) okazało się, że to rak :I. Także nie wolno tego bagatelizować. III nie musi oznaczać nic bardzo złego ale i to złe też (jak u mnie), dlatego III WYMAGA DALSZEJ DIAGNOSTYKI tj. kolposkopii i wycinków. Odpowiedz Link Zgłoś
hello_iza Grupa III 20.06.05, 17:31 Proszę o odpowiedź, jakie jest leczenie przy III grupie w przypadku stwier- dzenia, że są to komórki rakowe szyjki macicy np.? Czy pobieranie wycinków wiąże się z dłuższym pobytem w szpitalu? Kalinosiu - a co u Ciebie dalej się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Grupa III 20.06.05, 19:28 wycinki to zabieg trwający 15 min, 2 h po zabiegu wychodzi się do domu. Co do leczenia już stwierdzonego raka, to wszystko zależy od stadium zaawansowania choroby, czystości węzłów chłonnych. Ja miałam dużo szczęścia,bo wykryto chorobę we wczesnym stadium, miałam operację oszczędzającą tj. wycięcie prawie całej szyjki, przymacicz i węzłów. Mogę mieć dzieci. Także widać na moim przykłądzie jak ważna jest profilaktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
hello_iza Re: Grupa III 20.06.05, 21:18 Obawiam się, że grozi mi to, co Tobie. Czy długo czekałaś na tę operację? I jak długo byłaś w szpitalu? I najważniejsze pytanie - czy po takiej operacji już wszystko będzie w porządku, czy zawsze będzie mogło być gorzej? Podziel się swoimi spostrzeżeniami oraz samym leczeniem. Nie chciałabym zbyt długo leżeć w szpitalu ani odczuwać bólu. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Grupa III 21.06.05, 15:56 kliknij do mnie na gg 2811716 (często jestem niewidoczna, ale jestem :)), jeśli nie masz gg to mail: agi76@autograf.pl - pzdr- aga Odpowiedz Link Zgłoś