Dodaj do ulubionych

Czy to tężyczka? Leczenie?

19.10.16, 19:52
Witam,
choruję na niedoczynność tarczycy, insulinooporność, hiperinsulinemię, hirsutyzm, nadciśnienie tętniczę, hiperandregonizm.
Od 3 miesięcy źle się czuję, zaczęło się, że kilka razy zasłabłam w miejscu publicznym, nie straciłam przytomności, ale czułam jakbym miała ją stracić.
Po tym kilka godzin kiepsko się czułam:
- było mi zimno, potem gorąco,
- drżało mi ciało, szczególnie dłonie,
- byłam przestraszona, czułam lęk, byłam spanikowana,
- miałam zawroty głowy ,
- miałam mdłości, brak apetytu, a jednocześnie czułam duży głód,
- często oddawałam mocz,
- miałam biegunkę,
- miałam zaburzoną koncentrację,
- zaburzenia równowagi,
- kołatanie serca,
- skoki ciśnienia,
- tętnienie w mięśniach,
- uczucie drętwienia, mrowienia mięśni kończyn górnych od łokci do dłoni, i kończyn dolnych od kolan do stóp oraz twarzy, zwłaszcza szczęki i okolicy ust,
- od jakiegoś czasu także miałam skurcze mięśni łydek, stopy i palców stóp.
- ciągle czuję się osłabiona, zmęczenia,
- pojawiają się dziwne przytykanie i szum w uszach,
- zauważyłam, że mam nadwrażliwość na światło oraz nie toleruję gorąca i zimna,
- jestem apatyczna, senna, bardzo często ziewam oraz męczy mnie bezsenność lub wybudzam się w nocy, czasami przesypiam noce, a rano czuję się bardzo niewyspana, rozdrażniona...
Potem od takie ataki zdarzały się coraz częściej, myślałam, że umieram... Nie funkcjonuje normalnie, moje życie zawodowe praktycznie nie istnieje, jak tak dalej pójdzie to cąłkiem zrezygnuje z pracy. Życie rodzinne też jest masakrą, siedzę tylko w domu, albo leże w szpitalu,a le tam niczego mi nie wykryli TK głowy, brzucha ok, hormony wyrównane, glukoza, insulina ok...
Przypadkowo wpadłam na artykuł o tężyczce i zastanawiam się czy to właśnie to...?
Proszę o pomoc, gdzie to można leczyć w Rzeszowie... ?

Dodam jeszcze wyniki ostatnie:
Magnez: 16.67% [wynik 2, norma (1.9 - 2.5) ]
Wapń: 44.44% [wynik 9.6, norma (8.8 - 10.6) ]
sód: 80% [wynik 143, norma (135 - 145) ]
potas: 50% [wynik 4.3, norma (3.5 - 5.1) ]
chlorki: 77.78% [wynik 105, norma (98 - 107) ]
ft4: 92.29% [wynik 1.65, norma (0.932 - 1.71) ]
ft3: 26.56% [wynik 2.66, norma (2.02 - 4.43) ]
TSH 1,13
boreioza, celikalia, pasożytyw kale ujemne.
morfologia, mocz ok, parametry wątrobowe i nerkowe też ok.
Obserwuj wątek
      • anejaa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 20.10.16, 11:02
        Dziękuję za odpowiedz.
        Teraz nie badałam, żelaza, d3. Parathormon dawno badalam ponad 2 lata temu.
        W takim razie zrobię te badania,
        możesz mi polecić, co dokładnie zbadać?
        Suplementuję d3, mg, na ile odstawić te preparaty, by badania wyszły ok?
        • anejaa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 06.12.16, 18:35
          Witam,
          proszę o spojrzenie na wyniki:
          TSH 1.62, norma (0.27 - 4.2)
          Ft3: 36.32% [wynik 3.29, norma (2.6 - 4.5) ]
          Ft4: 111.67% [wynik 1.67, norma (1 - 1.6) ]
          Białko całkowite: 39.13% [wynik 7.2, norma (6.3 - 8.6) ]
          Wapń całkowity: 50.00% [wynik 9.3, norma (8.6 - 10) ]
          Wapń zjonizowany pH 7,4: 25% [wynik 1.2, norma (1.16 - 1.32) ]
          FSH: 25.56% [wynik 5.8, norma (3.5 - 12.5) ]
          LH: 63.73% [wynik 8.9, norma (2.4 - 12.6) ]
          E2: -0.92% [wynik 11.09, norma (12.5 - 166) ]
          Glukoza: 120.69% [wynik 105, norma (70 - 99) ]
          Insulina: 40.36% [wynik 11.6, norma (2.6 - 24.9) ]
          Parathormon: 27.78% [wynik 30.1, norma (11.1 - 79.5) ]
          Ferrytyna: 2.10% [wynik 15.9, norma (10 - 291) ]
          Sód: 66.67% [wynik 142, norma (136 - 145) ]
          Potas: 35.50% [wynik 4.21, norma (3.5 - 5.5) ]
          Chlorki: 42.86% [wynik 103, norma (97 - 111) ]
          Magnez: 66.67% [wynik 2.3, norma (1.7 - 2.6) ] po miesiącu suplementacji 400mg na dobę
          Cholesterol całkowity: 112.00% [wynik 199, norma (115 - 190) ]
          Prolaktyna: 34.09% [wynik 11.1, norma (4.79 - 23.3) ].
          Samopoczucie tragedia, objawy się utrzymują, jestem coraz słabsza. Biorę Euthyrox 50, Dexa 1/4 tabl.
            • anejaa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 12.01.17, 18:07
              Badanie robiłam na czczo, przed wzięciem tabletki. Obecne są obniżyłam dawkę Euthyroxu do 37,5.
              Z wynikami bylam u lekarza, dostałam żelazo ferrum lek 100mg oraz siofor 2x500, ale niestety nie toleruje metforminy, także musiałam ją odstawić. Pozostaje tylko dieta.
              Nadal czuje się słabo.
              • djpa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 12.01.17, 19:41
                Uważaj na Ferrum Lek. Słabo się wchłania, bo to żelazo trójwartościowe. U znajomej powodował rany w jelitach, miała dodatnie wyniki na krew utajoną i jeszcze większą anemię. Lekarz innej znajomej mówił, że to żelazo zwiększa ilość wolnych rodników. Znam parę dzieci którym nie pomogło na anemię.
                  • djpa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 15.01.17, 19:02
                    Oczywiście, fT4 powinno być w widełkach normy.
                    A jak się czujesz?
                    Poproś choćby rodzinnego o inne żelazo, pokaż, że masz Ferrum Lek, ale wolisz inne. Np. Sorbifer, Tardyferon.
                    Pamiętaj, że żelazo bierzemy z daleka od EUthyroxu - odstęp kilku godzin.
                    • anejaa Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 16.01.17, 15:58
                      Też tak myślę, od pewnego czasu mam ft4 około 100, a nawet 130% i nie jest dobrze. Czuję się ogólnie słabo, choć od 7 stycznia zmniejszyłam dawkę Euthyroxu z 50 na 37,50. Jest może lepiej. U mnie os sierpnia bardzo pogorszyło się samopoczucie, wtedy dostałam euthyrox 75 i ft4 weszło właśnie na 130%, zeszłam do 50 i wcale nie było dużo lepiej.
                      • suzi_0502 Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 19.01.17, 15:16
                        Widzę że dużo z was ma ogromną wiedzę medyczna, większa niż lekarze😊. Może jesteście w stanie pomóc również mi?
                        Od dwóch lat czuję się tragicznie, ciągle zmęczona, mam problemy z koncentracja i pamięcią, do tego stany lękowe i ogromne zawroty głowy, uczucie rozpierania w głowie, można oszaleć od tego. Byłam u ginekologa, endokrynologa, neurologa i skończyłam na psychiatrze... zdiagnozowano nerwicę, brałam psychotropy przez pół roku ale bez efektu, wręcz przeciwnie miałam wrażenie że czuję się gorzej... na własną rękę zrobiłam usg tarczycy, okazała się pomniejszona, zrobiłam badania na przeciwciała i podobno wyszło mi że to hashimoto. Obecnie jestem na eutyroxie 25 ponieważ tsh miałam 3,8 niestety po lekach nie czuje się dużo lepiej. Poniżej moje wyniki, proszę powiedzcie czy powinnam zbadać coś jeszcze?
                        Czy to może być tezyczka?
                        Ferrytyna 25,26 (13-150)
                        Ft4 16,23 (12-22)
                        TSH 1,89 (0,27-4,20)
                        Anty Tg 593,9 (<115)
                        Anty TPO 13,91 (<34)
                        Gkukoza 87 (70-99)
                        FT3 wynik mam z 11.2015 4,88 (3,13-6,76)
                        ALP 56 (30-120)
                        Wapń 4.06 (4,20-5,00)
                        Fosfor nieograniczony 3.51 (2,5-4,5)

    • genowefa2017 Re: Czy to tężyczka? Leczenie? 18.02.17, 19:05
      Zrób sobie badania genetyczne typu igenesis. Wykażą jakie witaminy, minerały przyswajasz, podpowiedzą czy masz brać suplementację. Generalnie poczytaj o nich . U mnie wyszło, że mimo dobrego poziomu magnezu i potasu we krwi powinnam brać suplementację. Teżyczki nie mam . 2 x robiłam badania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka