Dodaj do ulubionych

usuwanie znamion

13.04.05, 19:24
Czy jest prawidłowe usuwanie znamion prądem?( takim urządzeniem jak długopis
z pętelką na końcu) jeden lekarz robi to u mojej kosmetyczki. Ja byłam u
dermatolog-onkolog i ona powiedziała że znamię trzeba usuwać chirurgicznie (
w łódkę ) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: usuwanie znamion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:17
      Zależy chyba co się usuwa. Miałam kiedyś maleńkie znamię zwane przez lekarzy
      żóltą plamką na górnej powiece. Lekarz dermatolog usunął mi to cudownie metodą
      elektrokoagulacji, bez jednej kropli krwi. I za grosze. Powiedział także ze
      niektóre ohydne małe pieprzyki które się robią na twarzy można spokojnie usunąć
      w ten sposób.
    • Gość: p[pppppppppppppp Re: usuwanie znamion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:21
      znamiona barwnikowe usuwa się wyłącznie chirurgicznie a wycięte znamie poddaje
      się badaniom h-p .
    • Gość: Madga Re: mam pytanie... IP: *.motor.taninet.pl 15.04.05, 14:51
      Ile kosztuje usuniecie takiego znamiona, mam na ramieniu dokladnie na styku z
      bielizna brzydkie znamie barwnikowe, boje zeby w przyszlosci cos z tego nie
      wyniklo, gdzie powinnam sie najpierw zglosic do dermatologa czy chirurga??
      • nchyb Re: mam pytanie... 15.04.05, 15:14
        W ramach NFZ bez skierowania do chirurga onkologa (dość długo czeka się na
        wizytę), lub po skierowanie do ogólnego lub dermatologa, ci dwaj mogą wystawić
        skierowanie do zwykłego chirurga.
        • calineczka79 Re: mam pytanie... 15.04.05, 18:43
          Ja idę wyciachać w środę ale będzie to normalne wycięcie skalpelem i z
          badaniami - wg mnie tak bezpieczniej. Jak wrócę to Wam napisze co i jak :-)
          • Gość: Magda Re: do calineczki79 :) IP: *.motor.taninet.pl 15.04.05, 19:40
            Napisz koniecznie jak to wygladalo, czy bolalo itd... bede czekac z
            niecierpliwoscia, a tymczasem zycze duuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo zdrowka, bede
            trzymac kciuki za ciebie!!

Pozdrawiam serdecznie!!
            • Gość: Aisza Re: do Magdy IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.05, 18:00
              Jestem dokładnie miesiąc po usunięciu znamienia na plecach. Byłam najpierw u
              dermatologa(bez skierowania) w przychodni przyszpitalnej i tam mnie skierowano
              na zabieg.Przed zabiegiem oglądał mnie jeszcze raz lekarz, który potem to
              wycinał.Zabieg trwał ponad pół godziny ze znieczuleniem miejscowym, nic nie
              czułam.Przez dwa dni lekko mnie bolało, ale nic wielkiego. Po tygodniu zdjęto mi
              szwy( miałam 4). Po 3 tygodniach wynik badania histopatologicznego.Znamię było
              atypowe, czyli z czasem mogło się coś złego z niego zrobic i cieszę się, że mam
              to z głowy.W tej chwili mam różową kreskę, która z czasem na pewno zblednie i
              jest ok.!
              • Gość: Magda Re: do Aiszy :) IP: *.motor.taninet.pl 16.04.05, 19:42
                Bardzo bardzo ci dziekuje za informacje, ja mam 2 brzydkie znamiona na plecach,
                dokladnie na styku z bielizna i powinnam je usunac, a czy moglabys mi jeszcze
                powiedziec czy zabieg byl darmowy czy cos placilas? Jeszcze raz bardzo ci
                dziekuje!!! Pozdrawiam!!!!
                • Gość: Aisza Re;Jeszcze raz do Magdy :) IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.05, 21:21
                  Zabieg był darmowy, po prostu odczekałam swoje w kolejce, ale nie było tak źle,
                  bo między 1 wizytą, a terminem zabiegu minął nie cały miesiąc.Ale oczywiście
                  zależy to od tego jakie będa kolejki tam,gdzie się zgłosisz.Jeśli możesz
                  poczekać, to chyba warto, bo prywatnie z bad.histopat. kosztuje ok.400 - 500, z
                  tego co słyszałam.Pozdrawiam i powodzenia.
                  • calineczka79 Do Aisza? 17.04.05, 00:55
                    Ale aż pół godziny? To ile ja tam będę siedzieć mam do wyciachania kilka na
                    raz :-/ Chyba że większośc tego czasu to było oczekiwanie aż zacznie działać
                    znieczulenie?

PS. Nie przesadzajmy że jak idzie się za darmo to robią brzydsze blizny :-) to
                    dla mnie śmieszne :-) Wg mnie to zależy od doświadczenia lekarza. Tak na
                    marginesie też idę na NFZ :-)
    • Gość: basia993 Re: usuwanie znamion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:08
      Ja również usuwałam znamię, jakies 2 m-ce temu z brzucha. Zabieg trwał 10 min i był bezbolesny. Robiłam to oczywiście bezpłatnie w ramach NFZ po wcześniejszym skierowaniu od dermatologa. Jedyny minus to okropna blizna, niedość, że czerwona to jeszcze bardzo wypukła. Zastanawiam się czy jakbym robiła odpłatnie to byłby mniejszy ślad? Pozdrawiam
      • Gość: ula Re: usuwanie znamion IP: *.chello.pl 16.04.05, 20:20
        W lutym usuwałam znamię z pleców, prywatnie, w ENEL-MED w Atrium Plaza w W-wie,
        już prawie nie ma śladu. Usuwał mi je chirurg onkolog, razem z badaniem
        histopatologicznym kosztowało mnie to dokładnie 410 zł.
    • mmarku Re: usuwanie znamion 21.02.14, 21:12
      JA powiem tak... mam taki zabieg za sobą i nie wiem co jest teraz najczęściej wybieraną metodą ale wiem, że o nowoczesnych technikach usuwania znamion można poczytac na leaclinic.pl/oferta/znamiona/‎. Nie mówię żeby korzystać z ich oferty (chociaż ja korzystałem i jest ok) ale tam jest sporo informacji o technice i ogólnie jak to się robi. Więc dla samej wiedzy warto zerknąć :)
      • mmarku Re: usuwanie znamion 21.02.14, 21:13
        JA powiem tak... mam taki zabieg za sobą i nie wiem co jest teraz najczęściej wybieraną metodą ale wiem, że o nowoczesnych technikach usuwania znamion można poczytac na leaclinic.pl/oferta/znamiona/‎. Nie mówię żeby korzystać z ich oferty (chociaż ja korzystałem i jest ok) ale tam jest sporo informacji o technice i ogólnie jak to się robi. Więc dla samej wiedzy warto zerknąć :)

Wcześniej post usunąłem bo zły link dodalem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka