Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirusowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:47
Wszystko zaczęło się ok. 3 tygodni temu. Napierw ból gardła ( który ciągle
powaracał, ale nie był jakiś uporczywy) , katar, gorączka. Ok. tygodnia temu
pojawiło się zapalenie ucha (cały prawy bok mnie bolał i nic na to ucho nie
słyszałam. Ból ucha złagodniał , ale nadal ledwo na nie słyszę i cały czas
słyszę uporczywe dzwonienie w uchu (szczególnie gdy jest cicho). Byłam w
piątek u lekarza ponieważ naprawdę żle się poczułam. Oczy mam silnie
zaczerwienione (przekrwione - jakbym płakała cały dzień). Do tego od piątku
doszły dreszcze, gorączka nawet powyżej 39 stopni, łamanie w kościach. Czuję
się fatalnie. Dostałam antybiotyk (Amoksiklav 1000mg), który niestety nie
działa na moje czerwone oczęta, zapalenie ucha i silny ból gardła ( na gardle
wg lekarza pojawiły się zgrubienia i białe nacieki).Lekarz stwierdził, że
przechodziłam infekcję wirusową , która przeszła w bakteryjną. Ale ja
widzę,że chyba nałożyła mi się jeszcze na to wszystko grypa. Pomóżcie proszę -
nie mam już siły. Antybiotyk raczej nie pomaga (biorę już 4 dzień). Gardło
boli niemiłosiernie - poza tym szyja jakaś sztywna i obolała.Nie mam jakieś
wielkiego kataru (prawie wcale)i kaszel też sporadyczny. Kupiłam sobie
Chinoksyzol na bóle gardła, ale niestety nie pomaga. Jak mam z tego wyjść,
pomóżcie błagam. Podzielcie sie doświadczeniami, bo nie potrafię normalnie
funkcjonować a wiadomo obowiązków tyle na głowie.
Z góry serdecznie dziękuję za każdy post i każdą wskazówkę.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:42
      Nikt nie pomoże? :(
      Powiedzcie proszę, kiedy powinien zacząć działać antybiotyk w przypadku
      infekcji bakteryjnej?
      Znowu mam gorączkę powyżej 39 stopni. Jutro z rana na pewno idę ponownie do
      lekarza, ale jak tu przetrwać do jutra? Całkiem opadałam z sił - każdy
      centymetr ciała mnie boli (szczegónie gdy pojawia się wysoka gorączka). Kurczę
      nie wyrabiam! Czyżby ten antybiotyk nie działał?
      • Gość: ann Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.chello.pl 18.04.05, 17:45
        chyba nie podziałał, ale wybierz do końca. ewidentnie żrą Cię jakieś bakterie,
        może warto zrobić wymaz? na pewno warto.
    • Gość: ann Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.chello.pl 18.04.05, 17:48
      3 tygodnie to szmat czasu. masz zaufanie do swojego lekarza?
      • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:58
        Do lekarza poszałam dopiero w ten piątek. Wcześniej próbowałam leczyć się na
        własną rękę sposobami domowymi- myślałam ,że to jakieś przejściowe
        przeziębienie i sama dam sobie z tym radę.(Momentami myślałam, że już wszystko
        w porządku). Jednak w czwartek poczułam znaczne pogorszenie i nasilenie
        niektórych objawów. Od lat nie czułam się tak kiepsko. Zastanawia mnie tylko
        czemu nie ma żadnej poprawy a jest gorzej i gorzej.Może antybiotyk żle dobrany
        i nie działa na bakterie, które mi dokuczają.Bo raczej powinny być już jakieś
        efekty ( słyszałam że ok 3 dnia po zastosowaniu antybiotyku powinna zacząć
        następować poprawa) - a może sie mylę?
        • Gość: shemal Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.crowley.pl 18.04.05, 18:46
          Antybiotyk taki jak amoksiklav 1g, czyli b.duza dawka amoxycyliny i kwasu
          klawulanowego albo zaczyna działąc bardzo szybko,ale wogóle. Nie ma magicznego
          sposobu, musisz jutro zaraz z rana pójśc do lekarza żeby zmienił antybiotyk.
          Dla zaspokojenia ciekawości..i na wszelki wypadek mogłabys ranozrobić posiew i
          antybiogram...choć osobiscie uwazam ze to strata pieniedzy bo nic im nie
          wyjdzie w tym posiewie....
          • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:10
            Na czym polegają te badania? I czy trzeba jakoś specjalnie się przygotować?
            • Gość: ann Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.chello.pl 18.04.05, 21:21
              posiew albo wymaz (to chyba to samo) to pobranie próbki (np. śluzu z gardła) i
              zbadanie, jakie to bakterie tak bujnie sie rozwijają. antybiogram ustala, na
              jakie antybiotyki są te zarazki wrażliwe, czyli co na nie podziała. dawanie
              antybiotyku na slepo, jak zrobił ten lekarz, to jak strzelanie z armaty do
              stada wróbli. i podobny skutek. minus tego badania, to że na wynik się czeka ze
              trzy dni.
              • Gość: asia Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.compower.pl 18.04.05, 22:05
                a może to mononukleoza?
    • Gość: ann Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.chello.pl 19.04.05, 13:09
      kamillko, jak poszło u lekarza?
      • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:43
        Nie dostałam żadnego skierowania na badania (pomimo,iż o tym wspomniałam
        lekarzowi) - mam zmieniony antybiotyk na UNIDOX. Prawdę mówiąc pani doktor była
        baaardzo zdziwiona, że Amoksiklav nie zadziałał (to była duża dawka). Unidox
        prawdopodobnie ma dać szybko efekty. Gorączkę mam nadal, ból gardła (białe
        nacieki) i dzwonienie w uchu również (prawie nic na nie słyszę).W piątek mam
        iść na wizytę kontrolną...
        • Gość: ann Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.chello.pl 19.04.05, 14:11
          a nie chcesz zrobić wymazu we własnym zakresie? to kosztuje jakieś 30 zł
          te antybiotyki Cie rozwalą przecież
          • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:23
            Właśnie myślałam o tym, żeby zrobić badania we własnym zakresie. Denerwuje mnie
            oszczędność lekarzy, którzy niechętnie dają skierowania nawet na tak proste
            badanie - tylko robią z człowieka królika doświadczalnego i przepisują kolejny
            antybiotyk.Jeżli do jutra nie nastąpi jakaś znaczna poprawa to rano idę na
            badania.
            Ann i pozostałym osobom serdecznie dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
            Pozdrawiam
    • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:32
      Chciałam jeszcze zapytać: czy takie badanie (wymaz) można zrobić w każdym
      laboratorium? Jeżeli nie to gdzie powinnam się zgłosić na tego typu badanie?
      Z góry dziękuję
      • airbus340 Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus 19.04.05, 15:27
        Bez problemu zrobisz w każdym laboratorium mikrobiologicznym.Tylko trzeba
        pamietać,żeby być na czczo,nic rano nie jeść i nie pic,przy wymazie z gardła
        nawet zębow nie myć.
    • Gość: doświadczona Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.spray.net.pl 19.04.05, 17:52
      Mój mąż miał coś podobnego - wyleczył się nystatyną!!!
      Żaden inny antybiotyk nie pomagał.
      Atak grzybiczny - jak to nazwał lekarz.
    • Gość: kamillka Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:31
      Wczoraj wieczorem nastąpiła niespodziewanie poprawa. Białe nacieki na gardle
      zaczęły znikać (dzisiaj prawie ich nie ma)- tym samym gardło przestało mnie w
      końcu boleć. Gorączki również nie mam już w ogóle ( aż nie mogę uwierzyć),
      wczoraj po zażyciu drugiej tabletki unidox'u (po ok. 2 godzinach)z zatok
      wypłynęło mi coś dziwnego wielkości ok.3cm zabarwione krwią - strasznie się
      przeraziłam bo nie wyglądało to dobrze(i gdzie to ciekawe było umiejscowione?).
      Ale to chyba jednak dobry znak bo wszystko zaczyna się w końcu oczyszczać.
      Dzisiejsze niedogodności to uczucie spływania "czegoś" po gardle ( chyba zatoki
      intensywnie się oczyszczają) i niestety na ucho jeszcze nadal nie słyszę, ale
      mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Dziękuję wszystkim za pomoc i
      zaangażowanie.Pozdrawiam
      • bzzzk Re: PROSZĘ O POMOC....infekcja bakteryjna i wirus 20.04.05, 23:42
        no, to dobrze, że przeszło, bo już chciałam poprzeć czyjąś wypowiedź, że to
        może mononukleoza, jak taki ból gardła przewlekły i straszliwy... pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka