Dodaj do ulubionych

Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 14:11
Witam !
Ponad tydzien temu pisałem w wątku "soczewki kontaktowe - problem z
zakładaniem" o moich trudnych poczatkach z soczewkami. Teraz wszystko jest
wporządku zakładam je średnio 2-3 minuty, ale pojawił się nowy problem .

Od 2,3 dni na moich gałkach ocznych pojawiły sie małe czerwone żyłki , nie sa
duże , widać je tylko jak "pocałuje lustro". Czy to jest normalne przy
soczewkach ???
Aha żyłki znajdują się w miejscu zakrytym przez powieki.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 03.07.02, 17:54
      przekrwione oczy to zmeczone oczy.
      Moze za malo mrugasz i galki oczne sa za bardzo wysuszone, moze to podraznienie
      od niedokladnie umytych soczewek, alergia
      Do okulisty i wyjasnic sprawe.
      Pierwsze kilka tygodni noszenia soczewek nalezy przeprowadzac pod kontrola -
      bez dodatkowych oplat. Tak jest u mnie
      • moniaa14 Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 26.01.03, 10:23
        To soczewki można noić 8 godz? bo ja słyszałam, że 16 i noszę ok.12.
        ą gdy jestem zmęczony albo chce mi się spać to mam taką mgiełkę przed oczami i
        muszę dużo mrugać
    • Gość: nube Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 20:55
      Cześć Pietro
      Gdzie w CK zaopatrujesz się w soczewki? Pytam z ciekawości, bo może są tańsze
      od tych, które ja kupuję. A w ogóle, jakich soczewek używasz?
      A roseanne ma rację. Przejdź się do okulisty. Może zaleci inny płyn do
      soczewek, albo może jakieś specjalne krople.
      Miłego noszenia soczewek
      nube
      • Gość: Pietro Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 22:55
        na Seminaryjskiej koło szkoly muzycznej.
        Nosze Baushe 3 miesięczne i jak narazie dałem za nie 60 PLN ( za pare )
        • Gość: nube Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 23:09
          Uuuu, drogo. Ja noszę Surevue Johnson&Johnson miesięcznej wymiany (40 zł za
          parę) i kupuję je na Leśnej.
          A jak tam się mają żyłki? ;-)
          Cóż, moim problemem z soczewkami na początku było odróżnienie lewej strony od
          prawej i sprawne omijanie rzęs przy wkładaniu, coby się soczewka do nich nie
          przyklejała. Noszę soczewki już ponad 3 miesiące i jedyną troską jest
          odpowiednie nawilżenie oczu, bo rzeczywiście soczewki wysuszają.
          Pozdrowienia
          nube
          • Gość: justy Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 23:45
            Drogo? Ja za takie same Bausche płacę minimum 72 zł (w Wawie)
            • Gość: anka Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.12.02, 11:21
              Cześć noszę soczewki od 5 lat, po latach prób doszłam do takiej wprawy, że
              zakładam je około 30 sekund i nie potrzebuję do tego lusterka, ze zdejmowaniem
              nie mam żadnych problemów, raz tylko szukałam soczewki w oku. Noszę soczewki
              nieregularnie i zdarzają mi się z tym problemy, głównie polegające na
              wysuszeniu. W takich sytuacjach polecam Visine (krople do oczu.
              • Gość: Maja Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.zicom.pl 07.04.03, 13:22
                tak,ale te krople powodują,że musisz soczewki na chwile zdjąć.Nosze soczewki od
                wielu lat i nie polecam oblewania ich czymkolwiek innym niz płynem do
                pielęgnacji lub z braku laku solą fizjologiczną!!
          • Gość: justy Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 00:01
            Policzmy:
            Pietro przez 3 miesiące zużywa 1 parę soczewek za 60 zł
            Nube przez 3 miesiące zużywa 3 pary soczewek za 40 zł każda, czyli wydaje 120 zł
            Pytanie za 100 punktów: kto wydaje więcej na soczewki?

• Gość: nube Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 00:57
              Sorki, ale nie doczytałam, że soczewki s 3-miesięczne. A poza tym nie potrafię
              się przekonać do soczewek, które nosi się dłużej niż miesiąc.
              nube
              • Gość: Maja Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.zicom.pl 07.04.03, 13:25
                Wszystko jest kwestią pielęgnaji i aktywnośći podczas noszenia, nosiłam wieki
                temu nawet roczne i wiem,że dbając o nie ma się komfort widzenia na długo.
          • Gość: Pietro Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 12:02
            Zylki ??? Nadal qrde są!!
            Co prawda mi to nie przeszkadza, ale się trochę denerwuję bo do optyka ide
            dopiero w poniedziałek na kontrolna wizytę ( narazie ma urlop ).
            Niewiem byc moze to od dymu ( dyskotekowego ) , bo bylem w Piatek w nOvej i i
            przez kilka godzin bouce'walem kolo dmuchawy.
            Aha właśnie.

Pytanie:

Czy jak się pije alkohol, ( w piątek było hmm... średnio ) , to cos szkodzi
            soczewkom ??
            Bo słyszałem roozne opinnie , ze oko sie wysusza i takie tam..

• Gość: kacha Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: 195.117.149.* 04.07.02, 12:44

Wydaje mi się,że przesadzasz,a żyłki prawdopodobnie zawsze były tylko nie
              zwróciłeś na to uwagi.Alkohol soczewkom nie szkodzi, ale zadymione i zapylone
              powietrze owszem.Ja nosze soczewki już 5 lat to najlepszy wynalazek na świecie!!
            • roseanne Re: Soczewki i alkohol 04.07.02, 16:04
              nie zauwazylam wplywy, zadnego.
              Jakosc powietrza - kurz, zadymienie, pykli, to inna sprawa.
              MRUGAJ, przynajmniej 4 razy na minute. jak tylko poczujesz, ze oczy Cie
              szczypia zdejmij soczewki i porzadnie je przeplucz.

Zylki od razu nie znikna,ale powolutku, powolutku.
              Mozesz jeszcze zrobic sobie kompres na oczy z herbaty
            • Gość: Pulpowa Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 15:12
              Gość portalu: Pietro napisał(a):

> Zylki ??? Nadal qrde są!!

Zyłki są zawsze, tylko pewnie nie zwracałes na nie uwagi. Natomiast skoro
              zwróciłes, to może dlatego, ze odczuwasz jakiś dyskomfort przy noszeniu? W
              kazdym razie, sprawdzić nie zaszkodzi.
            • Gość: Maja Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.zicom.pl 07.04.03, 13:27
              alkohol to pestka, gorzej z dymem papierosowym i zarwanymi nocami, przy
              soczewkach nawet ilość snu się liczy
              • Gość: Pulpowa Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 14:36
                Gość portalu: Maja napisał(a):

> alkohol to pestka, gorzej z dymem papierosowym i zarwanymi nocami, przy
                > soczewkach nawet ilość snu się liczy

Zdarzyło mi się dwa razy pójsć spać w soczewkach - "przyjemnosci" następnego
                poranka nikomu nie zyczę :/
        • czarnooka Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 05.07.02, 08:36
          czy możesz podać pełną nazwe i firme tych soczewek, ja nosze Johnsona ACUVUE 2 -
          miesięczne i za opakowanie 3 par i plyn 500 ml place 158 zl, wydaje mi sie ze
          ty korzystniej na tym wychodzisz :(
          • Gość: nube Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 20:21

Proszę bardzo: soczewki nazywają się SUREVUE (innej nazwy na pudełku nie ma).
            Czy ich cena jest korzystna, nie wiem. Jeśli chodzi o płyn, ja kupuję 60 ml i
            płacę za niego 10 zł (czyli razem z soczewkami 130 zł). Być może dlatego Tobie
            wychodzi drożej, bo kupujesz większą butelkę płynu.
            Pozdrowienia
            nube

czarnooka napisał(a):

> czy możesz podać pełną nazwe i firme tych soczewek, ja nosze Johnsona ACUVUE 2
            > -
            > miesięczne i za opakowanie 3 par i plyn 500 ml place 158 zl, wydaje mi sie ze
            > ty korzystniej na tym wychodzisz :(

• Gość: Alina Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.clubnet.pl 18.01.03, 23:04

> na Seminaryjskiej koło szkoly muzycznej.
          > Nosze Baushe 3 miesięczne i jak narazie dałem za nie 60 PLN ( za pare )
          gdzie ty takie tanie soczewki kupujesz ja daje 40 PLN za soczewki miesieczne
    • czarnooka Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 05.07.02, 09:43
      No i zapomnialam o tym ze chcialam was wszystkich ostrzedz przed tym co mnie
      spotkało. Wszyscy ludzie którzy wolicie soczewki - uważajcie!!! Strasznie
      dbałam o to aby soczewki były czyste i przestrzegałam terminu wymiany na nowe,
      a jednak i mnie zdażyło się coś nieprzyjemnego. Mianowicie straszny ból oka nie
      do zniesienia, nie było mowy o ruchu gałki, popuchnieta gałka i powieki,
      przekrwiona gałka do tego stopnia ze strach bylo spojrzec mi w oczy. Ale to
      wszystko to nic, bóllllllll był najgorszy. Okazało się ze jest to zapalenie
      ROGÓWKI i ubytki w rogówce. Leczenie oka trwało ponad miesiąc, zastrzyki masci
      cuda niewiedy, ale ból zelżał. A opisuje to dlatego że niestety soczewki się do
      tego przyczyniły. Nie zrezygniowałam z nich po 3 miesiącach założyłam spowrotem
      szkiełka na oczka, dla swojej wygody :). Kochani dajcie czasem odpocząć gałce
      ocznej i nie lekceważcie żyłek i zaczerwienień
      • misiamisia Re: 10.07.02, 00:13
        Ja nosze soczewki dopiero dwa tygodnie, tez mi sie wydawalo, ze zylki sa
        bardziej widoczne, ale to pewnie dlatego, ze dawniej nie widzialam dokladnie
        swoich oczu (chyba ze "calujac lustro ;c) ).

Za starter (1 para soczewek i plyn 120 ml) + wizyta zaplacilam 60 zl. A
        najgorsze, ze plyn mi sie juz prawie konczy! To pewnie ze wzgledu na dosc
        obfite traktowanie nim soczewek na poczatku... :c/

Ale jestem zachwycona tym wynalazkiem, jak to ktos okreslil. To really
        rewelacja! Nie wiedzialam, ze az tylu facetow sie mi przyglada!!! ;cp

W poniedzialek ide do okulisty na kontrole i kupie normalne opakowanie soczewek
        i plyn, tylko nie wiem, o jakiej pojemnosci. W zwiazku z tym mam pytanko: na
        jak dlugo starcza Wam jak duzy pojemnik plynu? (Teraz juz bede oszczedzac ;c) ).

Pzdr
        Misia

:c)))
        • Gość: justy Re: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 00:36
          Im większy płyn kupisz, tym taniej Ci to wyjdzie. 365ml wystarcza mi na 2
          miesiące z hakiem.
          • misiamisia Re: 11.07.02, 00:05
            A ile taki kosztuje, jesli mozna???
            • Gość: justy Re: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 06:41
              Kosztuje różnie w zależności od firmy, zazwyczaj ok. 45 zł.
              • Gość: Kasiek Re: IP: 217.17.44.* 11.07.02, 09:31
                Noszę szkła od 7 lat. Pierwsze miały wystarczyć na pół roku - koszmar, oprócz
                płynu jakieś tabletki odbiałczające,a i tak zrobiły mi się na soczewkach osady
                białkowe i miałam wiecznie podrażnione oczy. Dlatego po tylu lat używania
                polecam wszystkim raczej "krótkoterminowe" .Ja noszę miesięczne FOCUSy, kosztują
                około 50 zł. Focusy same "wywijają się" na właściwą stronę, wcale nie trzeba
                kombinować. poza tym założenie soczewki na "lewą " stronę daje uczucie
                dyskomfortu, więc gdy to się zdarzy zakłada się ją ponownie, to przecież żaden
                problem.
                Do soczewek duża butla płynu typu Multi tzn. takiego który dezynfekuje szkła
                juz po 15 minutach i zawiera środek odbiałczający (około 45-50 zł), wystarcza na
                2 miesiące. Co do wpływu alkoholu na soczewki, hmmm, zaobserwowałam taki - raz
                po większej imprezie jedną soczewkę zgubiłam, a drugą zalałam w pojemniczku
                tonikiem do twarzy zamiast płynu do dezynfekcji :))
                Nie należy lekceważyć uczucia suchości, pieczenia, zaczerwienienia. Na tym polu
                mam liczne doświadczenia - u mnie takie objawy kończą się zapaleniem spojówek.
                Co jeszcze? Uwaga dla tych którzy mają problemy z zakładaniem: za jakiś czas
                będziecie w stanie założyć je bez lusterka w pędzącym pociągu lub innym dziwnym
                miejscu :)
                AA, no i dym z papierosów im szkodzi - kiedy paliłam częściej musiałam kuupować
                nowe soczewki bo pogarszał się komfort noszenia. Czasem stosowanie środków
                antykoncepcyjnych hormonalnych powoduje szybsze osadzanie się białek i płyn nie
                usuwa ich do końca( to opinia mojej okulistki), tzeba więc częściej szkła
                wymieniać, dlatego lepsze są "krótkoterminowe" - białko nie zdąży się osadzić w
                miesiąc. Pozdrawiam wszystkich. Kasia
    • Gość: Pietro Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 10:21
      Jest dobrze !
      Byłem na kontrolnej wizycie. Żadnych przeciwskazań i alergii. Moge je nosić.
      A żyłki w normie, raz są większe , raz mniejsze i nie ma problemu.
      aha:

Soczewki Zakładam 30 sek a sciagam 15.

Viva Contact Lenses !!!
    • Gość: Wichura Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.proxyplus.cz / 192.168.30.* 12.07.02, 14:21
      wichura@hoga.pl
      Nie rozumiem osób, które wstydzą się tego, że noszą okulary. Przecież soczewki
      i tak widać w postaci małych kółek wokół źrenic. A do przyjemnych widoków to
      nie należy, zwłaszcza przy przekrwionych oczach. Uwierzcie mi, jako facetowi:
      Kobiety w okularach mogąi wyglądają bardzo ładnie
      • roseanne nie zawsze o wyglad chodzi 12.07.02, 18:57
        zdecydowalam sie na soczewki, bo na tutejsze slonce najmocniejsze "fotochromy"
        sa dla mnie za jasne. Oczy pieka i lzawia.
        Jedyny dzialajacy uklad ,to soczewki i b.ciemne okulary p/sloneczne
      • czarnooka Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 12.07.02, 20:46
        Wichura ty chyba czegoś nie rozumiesz. Okulary to nie wstyd!!!
        Fakt jest że niektóre osoby lepiej wyglądają w okularach, bardziej poważniej,
        czasem urodę polepszysz dobrze dobranymi okularami, ale tu nie o to chodzi.
        Jesteś może kierowcą? a może sportowcem? Można by było tu wymieniać i wymieniać.
        Czy spróbowałeś nosić soczewki? Nie masz pojęcia, jakim dyskomfortem jest
        noszenie okularów w porównaniu z soczewkami. Nie masz ograniczonego pola widzenia
        podczas jazdy samochodem, czy też przy schodzeniu ze schodów przy dużej wadzie
        wzroku. Jeśli nosisz okulary to znasz ten ból, gdy ktoś przechodząc bokiem jest
        niedokładnie widziany przez Ciebie, musisz głową kręcić:) a przecież wystarczy
        tylko ruch gałki w odpowiednią stronę. Polecam soczewki, no chyba, że masz jakieś
        przeciwwskazania, tak też może być.
        A spójrz na to również z innej strony.
        Okularnicy (bez urazy tez nim byłam i czasem jestem) twierdzą, że to zadrogi
        interes, a ja przeliczyłam to. Raz w roku powinieneś badać wzrok i często tak
        jest, że musisz zmienić szkła w okularach. Aby mieć dobre okulary, czyli te z
        filtrami, lekkie plastiki i innego tego typu pomocne bajery, no i nowe oprawki
        musisz wydać takie same pieniądze jak za soczewki. Po przeliczeniu tego uzyskasz
        taki sam wydatek. No chyba, że sobie lekceważymy badania i wymiany szkieł. Więc
        pomyślmy czasem o własnym komforcie.
      • Gość: Pietro Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 01:07
        Hmm.. ja tesh nigdy nie wstydziłem sie okularów a na soczewki zdecydowałem się z
        jednego powodu:

W lecie strasznie wkurzałem się z powodu słonca , teraz nosze przeciwsłoneczne i
        jest OK, no i spoko jest na imprezach gdzie leci jakas fajna beat'owa muzyczka.

Ale musze przyznac ze jesli chodzi o samopoczucie własne , hmmm... czuje się
        bardziej komfortowo i pewnie.
        • misiamisia Pytanie o plywanie 13.07.02, 11:55
          Soczewki gora!!! Fantastyczna sprawa.

Ale mam pytanko: czy z soczewkami mozna plywac w morzu, basenie (w okularkach do
          nurkowania)???

Pzdr
          • Gość: if Re: Pytanie o plywanie IP: *.com.pl / 10.16.25.* 15.07.02, 10:45
            Ja pływam w basenie, jeziorze, morzu, ale zaszaleć (jakieś akrobacje,
            nurkowanie)wg mnie się nie da. Nie posiadam jakichś drogich okularków, a te
            zwykłe kupione w sklepie sportowym u mnie przepuszczają wodę, może nie dużo ale
            nie dają mi należytego komfortu. Głównie pływam bez okularków, w przypadku
            pływania rekreacyjnego, czy kąpieli morskiej, wystarczy mieć na uwadze że ma
            się soczewki i w razie czego zamykac oczy.
          • czarnooka Re: Pytanie o plywanie 16.07.02, 08:54
            pamiętajcie że w soczewkach się nie opalamy, oko się szybciej wysusza, a woda
            im nie szkodzi, oko sobie z wodą słodką radzi, lecz gorsza sprawa jest z woda
            słoną, np Adraityk i inne mocno zasolone morza. Odradzam kąpiel w wodzie
            słonej, no a basen z chlorem też niedobrze wpłynie na soczewke, polecam baseny
            ozonowe.
          • Gość: endia Re: Pytanie o plywanie IP: 195.126.154.* 31.07.02, 16:39
            nie rób głupstw, nie wchodż do wody z soczewkami
            na każdej instrukcji jest napisane, aby chronić soczewki kontaktowe przed wodą,
            nawet tą z kranu... czy chcesz dorobić się jakiegoś owrzodzenia soczewki???, co
            prowadzi zresztą do utraty wzroku.
            Oczywiście można stosować soczewki jedniodniowe i kąpać się bez przeszkód, ale
            tylko jednodniowe, a nie miesięczne, czy półroczne...
            W wodzie jest pełno drobnoustrojów.....
            pozdrawiam
            • Gość: Olka Re: Pytanie o plywanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 21:03
              Plywanie to najlepszy sport na świecie!Poprawia nastrój, relaksuje można przy
              okazji spalić parę zbędnych kilogramów. Trenuję już kilka lat i nie mogę się z
              tym sportem rozstać . Nie pływałam jeszcze w soczewkach(nosze od 2 lat)i nie
              mam zamiaru próbować. Jeszcze się przypląta jakieś choróbsko!fe
          • Gość: Stara soczewka :) Re: Pytanie o plywanie IP: *.psych.uw.edu.pl / *.gazeta.pl 07.01.03, 17:07
            Mozna pływać i bez okularków, ale wtedy soczewkę łatwo
            zgubić: woda chlup i ją wymywa. Najlepsze rozwiązanie to
            szarpnąć sie na soczewki jednodniowe i wkładac je wtedy,
            gdy danego dnia chcemy pływać lub szaleć w inny sposób.
            Bo w ogóle warto je mieć: np. na imprezy, bo nawet jak
            się "zadymią" to po prostu wyrzucam i już. Są też niezłe
            przy lekkich stanach zapalnych oczu: zawsze rano wkłada
            się sterylnie czystą soczewkę a wieczorem ją wyrzuca. Do
            noszenia na stałe to trochę drogo wychodzi (komplet 30
            par na miesią około 150zł), ale ja oprócz zwykłych zawsze
            mam też takie na specjalne, wyżej opisane, okazje.
            A soczewki noszę do 13 lat :)
          • Gość: Maja Re: Pytanie o plywanie IP: *.zicom.pl 07.04.03, 13:38
            Zachlapane soczewki, obojętnie czy wodą morską czy basenową są do wyrzucenia,
            tpo po pierwsze, a po drugie nie zdajesz sobie sprawy,że w zbiornikach wodych
            jest pełno bakterii i wirusów, które rozwijając się pod bestrosko noszoną
            brudną soczewką mogą uszkodzić oko??
          • Gość: agusia Re: Pytanie o plywanie IP: *.oen.agh.edu.pl 24.09.03, 11:05
            ja plywam jak szalona w okularkach, bez strasznie szczypie w oczy no i w koncu
            nie jestem pewna czy nie wyplyna. mam -8 i -9 wiec bez szkiel maialbym
            trudnosci z trafieniem do basenu...
    • koko8 Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 16.07.02, 10:09

> Od 2,3 dni na moich gałkach ocznych pojawiły sie małe czerwone żyłki , nie sa
      > duże , widać je tylko jak "pocałuje lustro". Czy to jest normalne przy
      > soczewkach ???
      > Aha żyłki znajdują się w miejscu zakrytym przez powieki.
      >

nosze soczewki ok 10 lat i zawsze odkad pamietam mialam popekane zylki...
      czesto kontroluje oczy, wiec ufam, ze lekarz powiadomi mnie, kiedy z oczami
      bedzie cos nie tak.... soczewka to jednak "obcy przedmiot" w oku i ZAWSZE
      bedzie powodowal podraznienie ... ale nie nalezy demonizowac - zachowac
      podstawowe zasady higieny soczewek i zyc normalnie,
      pozdrawaiam
    • Gość: viola Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.autointernet.pl 05.08.02, 16:34
      Noszę soczewki około ośmiu lat i zawsze uważałam, że soczewki powinny służyć
      mi, a nie ja im. Tak więc starałam się dbać o higienę, ale bez przesady.
      Zdażało mi się w nich spać, w tak wogóle to jestem bardzo aktywna, więc noszę
      soczewkę dłużej niż przepisowe osiem godzin. I przy dokładniejszym badaniu
      okazało się, że robi mi się NIEDOTLENIENIE OKA. Uwaga! bo to na pewnym etapie
      robi się bardzo groźne. Zaczęłam wtedy nosić soczewki miesięczne - do noszenia
      non stop - i zmiany niedotlennienia się cofnęły. Ale oczywiście nie nosiłam ich
      non stop, ale nie groziło mi ich przenoszenie. Badajcie się u dobrego okulisty,
      który dokładnie ogląda oko i powieki pod mikroskopem.
    • Gość: jotkaszka@poczta.o Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 20:13
      Żyłki to mały pikuś. Noszę soczewki od 6 lat, wszystko było dobrze, dopóki nie
      okazało się, że występuje u mnie degranulacja białka płynu łzowego.
      Tobie to dobrze. Masz tylko żyłki :)))))))
    • chce_wygrac Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 08.08.02, 09:07
      Noszę soczewki od 5-ciu lat. Kupowałam zawsze roczne i po jakimś czasie
      zaczynaly szczypać mnie oczy oraz odczuwałam suchość. Teraz przeniosłam się na
      miesieczne i jest o niebo lepiej. Jednakze mam pytanie: czy macie doświadczenie
      z tzw. "sztucznymi łzami". Jesli tak prosze o opinie i przede wszystkim ceny. U
      optyka proponowano mi b. malutkie opakowanie za 29 zł! Słyszałam, że w aptece
      można zakupić tego typu preparat za 7 zł.
      Pozdrawiam
      • pavo Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej 08.08.02, 09:22
        Jezeli masz kupowac to zdecydowanie w aptece. A sztuczne lzy powinny Tobie
        pomoc, przynajmniej zmniejszyc objawy suchosci.
    • Gość: m Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.visp.energis.pl 01.01.03, 21:34
      tez mam cos takiego - wg okulisty jest to wynikiem
      niedotlenienie galki ocznej spowodowanej soczewka kont.
      Ale to niegrozne.. zreszta to wszystko juz napisane..
      w basenie plywam z okularkami, ale nie przeciekaja - to
      dobrze, bo basen jest chlorowany.
      tez mialam kiedys powazne problemy od noszenia sk, ale
      wrocilam do nich ze wzgledu na wygode.. i teraz bardziej
      uwazam i jest ok.
      pozdrawiam :)
      m
      • ewry cylindry 08.01.03, 09:43
        zaczęłam nosić soczewki 10 lat temu, i tak z przerwami do zeszłego roku,
        wtedy to zapragnęłam zrobić sobię korektę laserem i musiałam wyciagnąć soczewki
        na 2 miesiące, żeby rogówka się zregenerowała
        ponieważ słyszłam coraz więcej opinii negatywnych na temat operacji, a moja
        wada nie jest b. b. duża (-3 i -5) to jednak czekam na rozwój techniki
        laserowej, do soczewek na razie nie wróciłam, wyszło mi też na badaniach, że
        potrzebuję cylindra 1,5 i teraz nie wiem czy wystarczą normalne soczewki czy
        też z cylindrem
        Nosicie soczewki z cylindrem? Bo ponoć są takie.
        • Gość: Basia Re: cylindry IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.01.03, 14:29
          Wlasnie,wszyscy tu mowia o soczewkach,przewaznie pozytywnie i o cenach ale
          przeciez to zalezy od wady wzroku.Ja np.nosze okulary i soczewki musze sobie
          wybic z glowy chociaz bardzo bym chciala miec chociaz takie 1-dniowe na okazje
          np.na dyskoteke itp.Niestety podobno musze chodzic w okularach ze wzgledu na
          wade wzroku /sfera+1,0 cylinder +4,0 i +0,5 cylinder +3,75/ i wysokie koszty
          podobno ok.650 zl.Czy tak jest rzeczywiscie i czy ktos ma podobne klopoty
          • sicil Re: cylindry 13.01.03, 10:10
            > np.na dyskoteke itp.Niestety podobno musze chodzic w
            okularach ze wzgledu na
            > wade wzroku /sfera+1,0 cylinder +4,0 i +0,5 cylinder
            +3,75/ i wysokie koszty
            > podobno ok.650 zl.Czy tak jest rzeczywiscie i czy ktos
            ma podobne klopoty

czy jest coś takiego jak dodatni cylinder?

Z moich doświadczeń własnych wynika że przy
            astygmatyźmie rzędu -4,-5D/180o (+ 0D sfery)
            wystarczający komfort widzenia zapewniają dostępne w
            handlu soczewki kontaktowe -2.5D lub kombinacja 1.75D z -
            0.5sfery.

Kombinacja "mniejszego" cylidra ze sferą jest lepsza bo
            widziany obraz nie ma tendencji do rozmywania się przy
            mikroruchach soczewki co jest niestety wadą
            cylidrycznych kontaktów.

Podsumowując, koszt 6 soczewek cyl.miękkich/miesięcznych
            Ciba to ~250zl. Teoretyczna trwałość soczewki to miesiąć
            jednak w praktyce niektóre nadają się do kosza juz po
            trzech dniach użytkowania i rzeczywisty koszt rośnie.

• Gość: Basia Re: cylindry IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.01.03, 12:04
              Oczywiscie,ze istnieje cos takiego jak dodatnie cylindry,bo ja wlasnie takie
              mam +3,75 i wlasnie dlatego nie moge sobie pozwolic na soczewki bo wtedy bardzo
              wzrastaja koszty - tak ze zdana jestem raczej na okulary.
        • Gość: Ania Re: cylindry IP: 212.244.82.* 15.01.03, 12:29
          ewry napisała:

> Nosicie soczewki z cylindrem? Bo ponoć są takie.

Ja noszę od pół roku soczewki. Jedna z nich jest właśnie cylindryczna, robiona
          na zamówienie, czekałam na nią ok. 2 m-cy, koszt ponad 400 zł. Jestem
          zadowolona z soczewek, zwłaszcza, że moja wada jest duża i wiadomo jakie były
          szkła okularowe, nawet te z indeksem.

Ania
          więcej pod: aniabj@op.pl
          • Gość: Ewa Re: cylindry-do Ani IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.01.03, 14:42
            Jakie to sa soczewki i na jak dlugo Ci sluza,czyli na jaki okres ponosisz ten
            wydatek ok.400 zl?
            • Gość: Ania Re: cylindry-do Ani IP: 212.244.82.* 16.01.03, 10:02
              Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Jakie to sa soczewki i na jak dlugo Ci sluza,czyli na jaki okres ponosisz ten
              > wydatek ok.400 zl?

Jak piałam wyżej - jedna roczna (tzn. tylko na jedno oko), firmy niestety nie
              znam. Druga moja soczewka jest sferyczna i znacznie tańsza ok. 130 zł. Do tego
              dochodzi oczywiście płyn Lomb And Bausch (jezeli czegoś nie pokręciłam, bo nie
              jestem w stanie teraz tego sprawdzić) 355 ml za 45 zł, starcza na ok. 3
              miesiące.

Ania
              Płock
    • Gość: dobbi UWAGA!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.04.03, 20:02
      Ja nosze soczewki od roku, to niesamowity komfort. Ale okularkami nie gardze!
      Na recpecie zapisano mi soczewki SUREVIEW- miesięczne. Potem okazalo sie ze
      ciezko je dostac wiec kupialam soczewki ACUVUE- miesięczne...niby...Pojechalam
      do USA i tam zostalam uswiadomiona ze soczewki ACUVUE sa 2-tygodniowe a w
      Poslce sprzedawane jako miesieczne. Nie wspomne juz o tamtejszej cenie, bo za
      cale opakowanie SUREVIEW zaplacilam tyle ile za 1 pare w Polsce:( Po
      przyjezdzie poszlam do optyka po soczewki MIESIECZNE,a pani z uporem maniaka
      wtykala mi ACUVUE mowiaz ze mozna je nosic miesiac. Troche sie zmieszala kiedy
      powiedzialam ze prosze ja o soczewki miesieczne a nie 2-tygodniowe uznawane
      jako miesieczne. Od tego czasu nie p okazuje sie w tym sklepie :))
      SOCZEWKI RULEZ!!!Nie dajcie sie zrobic w konia
      • Gość: Maja Re: UWAGA!!! IP: *.zicom.pl 07.04.03, 13:32
        NIestety to polska norma przy soczewkach!
      • Gość: mati Re: UWAGA!!! IP: *.brzeg.sdi.tpnet.pl 03.05.03, 23:33
        Kupiłem niedawno Acuvue 2 i w instrukcji jest wyraźnie napisane, ze są 2-
        tygodniowe.
    • Gość: nika Re: Soczewki i Małe żyłki na gałce ocznej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 12:31
      Noszę soczewki od roku 3-mne ale "wytrzymują" tylko 2 miesiące. Po 2 m-cach
      pogarsza się jakość widzenia i krócej można je nosić, ale i tak wychodzi
      taniej niż miesięczne. Też miałam problemy z żyłkami, ale tylko na początku.
      Oko dostosowuje się do soczewek kilka - kilkanaście dni a i w zakładaniu
      napewno nie ma się takiej wprawy - trochę za dużo się dłubie w biednych
      oczach. A żyłki (przynajmniej w moim przypadku) to było tylko podrażnienie,
      które wkrótce ustąpiło.
      Jeśli chodzi o tzw. wysychanie oczu, to polecam płyn Complete /granatowa
      butelka z żółtym słeneczkiem/ - nawilża najlepiej. czasami dobrze jest w ciągu
      dnia zakroplić tego płynu do oczu. A kropelki czyli tzw sztuczne łzy to tylko
      wyłuda pieniędzy. To też przetestowałam na sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka