ewela77 09.05.05, 19:45 Mam ból kolan - jak ukucnę to mam problemy ze wstaniem, mam problemy ze schodzenem ze schodów. Coś mi w nich przeskakuje. Co to może być, czy ktoś z Was ma to samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: Kolana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:47 A jakby o to samo zapytać lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela77 Re: Kolana! 09.05.05, 20:01 Oczywiscie byłam u lekarza. Dostałam skierowanie do ortpedy, ale są kolejki i trzeba czekać, a ja najzwyklej w świecie się martwię, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Kolana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:47 reumatyzm? i nawet jeśli masz niewiele lat to nie myśl,że ta choroba jest zarezerwowana tylko dla starszych ludzi ;( Odpowiedz Link Zgłoś
magnusx207 Re: Kolana! 09.05.05, 22:59 prawdopodbnie poszła Ci łękotka - artroskopia kolana, rehabilitacja a potem ćwiczenia pomogą Ci stanąć na nogi. Powodzenia. Mag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kolana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:51 Nie wiem ile masz lat, ale..... Sprawy z kolanem, to nie zawsze sprawa ortopedy. Jeżeli masz jakieś problemy z przemianą materii itp.,itd. Skonsultój się z reumatologiem plus USG kolana ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kolana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:53 PS. do reumatologa łatwiej się dostać niż do ortopedy ! Odpowiedz Link Zgłoś
fanta-girl Re: Kolana! 28.09.05, 07:56 podbijam topik, bo mam ten sam problem. bola kolana. oba. przy kucaniu i schodzeniu ze schodow Jakos to wyjasniles?? Ja przeczytalam ze moze byc to tez hormonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nadja Re: Kolana! 28.09.05, 08:23 Zgaduje - niezbornosc stawu rzepkowo kolanowego :) 1.waga - jesli masz nadwage, niestety od tego trzeba zaczac... A tak czy inaczej polecam wizyte u dobrego lekarza. Jesli dobrze zgadlam, to jest to rzecz, ktora sie operuje, ale najpierw kwestia wagi, potem unikania niewygodnych pozycji (dobre sobie...) a dalej rehabilitacji. pozdrawiam n Odpowiedz Link Zgłoś
beerd Re: Kolana! 28.09.05, 09:25 Jako do wprawionej w bojach chrząstko-stawowych ;) mam do Ciebie pytanie: czy problemy ze zniszczeniem stawów kolanowych <rzepka trzeszczy niemiłosiernie ;)> na ZAWSZE odsunie mnie od uprawiania sportu, nawet po leczeniu ? Póki co byłam na I wizycie, wstępnej - z nakazem wcinania glukozaminy i ćwiczeń jeszcze bardziej rozbudowujących i tak wielki miesień czworogłowy. W dalszym etapie, jeśli nic nie wskóra ta terapia - mam mieć jakieś opaski, jeszcze nie wiem jakie ale dowiem się w odp.czasie. Miałam zrobione USG. I tyle, mam czekać i wcinać glukozaminę. Dr stwierdził, że anatomiczna moja budowa nie wskazuje na uprawianie sportów "zawodowo" <zawodowo tym się nie zajmuję ale w ilości znacznie przekraczającą średnią krajową> - kąt kości udowej do piszczeli przekracza normę, niestety ... Jedynie, co mogę sama "dorzucić" od siebie - to zrzucenie nadwagi która na pewno wpłynęła na problemy z kolanami. Ale ze SPORTU NIE ZREZYGNUJĘ !!! I chciałabym wiedzieć, od bardziej w prawionych ;) czy po dalej nieokreślonym leczeniu - jest możliwy powrót do pełnej sprawności ? W jaki sposób, zresztą leczy się taki problem jak mój ? Przecież łykanie glukozaminy, ćwiczenia odp., jakieś enigmatyczne opaski etc. może tylko zastopować proces degenaracji ... A może się mylę ? Czy można wrócić do "sprawności" umożliwiającej uprawianie sportów ? Jeśli "nie bardzo", aż z bólem to piszę ... bo nie mieści mi się w głowie ; ( ... czy np.: za 30 lat nie będę już "kaleką" mającą problem ze zwykłym chodzeniem etc. ? Odpowiedz Link Zgłoś
nadja Re: Kolana! 28.09.05, 09:50 Wprawiona to jestem w tym co sama przerabialam heh... ;) Jesli chcesz napisz na priv, podam Ci namiary to absolutnego kolanowego mistrza. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: Kolana! 28.09.05, 10:51 Mialam to samo z prawym kolanem. Okazalo sie ze mam uszkodzona lakotke, ale dopiero jak zrobili rezonans. Obylo sie bez operacji, choc juz bylam w szpitalu, ale nie zgodzilam sie na zabieg. Wyslali mnie na laser i ultradzwieki i jak naazie jest w miare dobrze. Niekiedy kolano daje o sobie znac. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: Kolana! 28.09.05, 20:40 Mam podobnie ale lekarze nie zaproponowali mi USG kolana, od razu zdiagnozowali to - zwyrodnieniem stawów kolanowych. Miałam laser, ultradzwięki (pogorszyły mi mój stan!), kupke leków i maści. I nic!!!Dalej boli przy chodzeniu dłuższym, kucaniu.Nie wiem czy zmnienić lekarza czy dalej tak sie szpikować lekami wierząć,że mi to przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
abek2 Re: Kolana! 28.09.05, 20:59 Pewnie,że może być problem niestabilności stawu,jest to kawał dobrej pracy pod okiem dobrego fizjoterapeuty,który wie co to jest stabilizacja.Trzeba by zacząć od badania czynnościowego w kierunku stabilności i kontroli motorycznej stawu.Zadko kolano jest przyczyną bólu w kolanie Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback nadja - zagadasz jeszcze na forum ? 14.03.15, 13:28 nadja zagladasz na forum? napisalam ci mejla Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Kolana! 14.03.15, 15:51 Być może należy dostarczyć organizmowi kolagen. Na poniższym filmie: www.youtube.com/watch?v=WJvVW70l0bA jest własnie o tym mowa - od ok. 12 minuty Odpowiedz Link Zgłoś
hankami Re: Kolana! 14.03.15, 20:06 Ogrzewanie podłogowe może dawać takie objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowazuzanna Re: Kolana! 16.03.15, 21:08 hej jeszcze nie bardzo orientuje się jak co tu działa więc przepraszam jeśli coś nie tak działam (dziwią mnie daty wpisów, czy one na prawdę są z 2005, czy co??) Zgadzam się 100% z ostatnią wypowiedzą. Kwestia pierwszą i problem w dużej mierze rozwiązującą to oprócz brania glukozaminy, co super, jest odbudowa tkanki kolagenowej. A to najlepiej robi wszystko co w załączonym filmie :) Oj oj jak miło że ktoś zna kolejny Ziębę!!! Super. Wszystko o czym on mówi oraz samą książkę znajdziesz na polecanej przeze mnie stronie (polecam bo sama tam się zaopatrzam:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Kolana! 16.03.15, 22:34 tak tez nie moge u wiezyc ze internet juz byl w 2005 ;b po co ksiazke kupowac - zeby sie dowiedziec jak przyjmowac kolagen? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowazuzanna Re: Kolana! 19.03.15, 01:19 ;) Pewnie można sie z nich dowiedzieć wiele więcej. Kolagen najlepiej przyjmować dogębnie poprzez galaretkę zrobiona samodzielnie z EKO wieprzowych nóżek czy innych dorzuconych smakołyków :) Trochę żartuję, ale to są na prawdę sposoby sprawdzone, a czy dużo osób je taką galaretkę (nie ze sklepu z glutaminianem i innymi pseudo-smakołykami)? Cóż może ktoś.. Suplementy też się przydadzą, bo przecież galaretki itp nie da się zjeść codziennie.. Odpowiedz Link Zgłoś
halanaba Re: Kolana! 23.03.15, 17:11 Ja też mam od pewnego czasu kłopot z kolanami, dokładniej mówiąc z lewym - boli i ma tendencję do przestawiania się. Czuję, że to spowodowane problemami ze stawem kolanowym, ale nie wiem dokładnie. Bywa, że jest spuchnięte. Zaczyna mnie to coraz bardziej niepokoić. Gdzie szukać pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Kolana! 24.03.15, 21:54 ortopeda - ja do pelnego obrazu robilam rezonans magnetyczny i rntgen. co ciekawe mialam problem z inna czescia nogi i robilam na to i rezonans i usg - w rezonansie wyszlo ze nic nie widza i jest ok a w usg ze jest stan zapalny etc. stan zapalny na pewno byl bo nie moglam sie w tamtym miejscu dotknac i byly rozne problemy wiec mnie zastanawia co to na tych reznansach wychodzi i jak sa dokladne - bylam przekonana ze rezonans duzo bardziej wszystko pokaze niz usg. dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś