dra_reg 15.05.05, 15:11 Czy choroby nowotworowe zawsze podnoszą poziom OB we krwi? Czy jest to regóła? Czy człowiek posiadający dobre OB i ogolnie dobrą morfologię może być chory na nowotwór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 15.05.05, 15:58 MOże odesłanie do jakiejś literatury, ewentualnie jakiś link? Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 15.05.05, 16:43 Właśnie czytam w Sieci i każda wzmianka o nowotworze i OB mówi o podwyrzszonym poziomie OB. Jak to jest z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki precz z OB 15.05.05, 18:06 Musi wymrzec cala generacja lekarzy, zeby wreszcie to OB przestalo straszyc. OB, czyli srednia predkosc opadania krwinek, jest badaniem kompletnie nieswoistym. Jedynym powodem dla ktorego sie je stosuje jest chyba jego cena i prostota. Jego wynik zalezy od calego mnostwa czynnikow, w tym przede wszystkim procentowego udzialu roznych frakcji bialek w osoczu, wielkosci i ladunku elektrycznego na powierzchni krwinek, ich liczby i rodzaju... nie ma sposobu, zeby to wszystko uwzglednic w jednej liczbie. Czy OB moze byc normalne w przypadku nowotworu? Moze, a jakze. Czy moze byc podwyzszone? Tez moze, tak samo jak moze byc podwyzszone z setki innych wspolistniejacych powodow. Dlatego OB nie wnosi nic do wspolczesnej diagnostyki nowotworow. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: PYTANIE - NOWOTWORY 15.05.05, 17:38 ja miałam idealne wyniki krwi, moczu, ob 9, żadnych niepokojących objawów i ... miałam raka. Złe wyniki krwii najczęściej są już w przypadku zaawansowanej choroby nowotoworowej. Rak jest o tyle podstępną chorobą, że w I stadium , wyleczalnym stadium, nie daje żadnych objawów. Można go wykryć wtedy tylko bardziej specjalistycznymi badaniami .No ale skoro nie daje objawów, to się nie wie, że się choruje i nie chodzi się do lekarza.Dlatego tyle ludzi umiera na raka. Czasem warto z własnej kieszeni wydać kasę na bardziej specjalistyczne badania, żeby mieć pewność, że nic w nas się nie rozwija a w razie choroby, wykryje się ją w poczatkowym stadium, co daje najczęściej szanse na całkowite wyleczenie (tak było ze mną). Lekko podwyższone ob najczęściej albo nie oznacza nic, albo jakiś stan zapalny w organiźmie. Ale nawet wysokie OB wcale nie musi oznaczać choroby nowotworowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 15.05.05, 22:20 Sprezyzuję pytanie: jeżeli nowotwór jest w stadium, w którym daje kliniczne objawy to wtedy morfologia jest zła, z OB podwyrzszone? Np. Czy możliwe jest w takim stadium OB - 2 i cała morfologia OK? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: PYTANIE - NOWOTWORY 15.05.05, 23:10 dra_reg napisał: > Sprezyzuję pytanie: jeżeli nowotwór jest w stadium, w którym daje kliniczne > objawy to wtedy morfologia jest zła, z OB podwyrzszone? Np. Czy możliwe jest w > takim stadium OB - 2 i cała morfologia OK? Na kazde (no, prawie...) pytanie z dziedziny medycyny postawione w formie "czy jest mozliwe, ze..." odpowiedz bedzie twierdzaca. To jest wlasnie w medycynie piekne, ze WSZYSTKO jest mozliwe. Nie ma zawsze i nie ma nigdy. Morfologia tez wcale nie musi byc zla w zadnym ze stadiow blizej w koncu nieokreslonego nowotworu. W koncu nawet nie dowiedzielismy sie o jaki nowotwor chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 00:38 Wiem, że pytanie "czy jest możliwe..." w przypadku medycyny jest nie na miejscu. Pytanie moje doyczy większości przypadków. Dla przykładu może być nowotwór płuc, okrężnicy lub odbytnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 01:02 TAK!!!!! :-(, :-(, :-(((((((Niestety OB-dobre nie musi byc wykładnikiem nieobecności tego "gada". Żyrafa :-( Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 17:05 A jest jakiś sposób wykrycia nowotworu za pomocą badania profilaktycznego. A może badanie węzłów chłonnych. Słyszałem, że tam się wykrywa komórki rakowe, ale nie wiem czy to nie dotyczy lokalnych węzłów chłonnych tzn. w okolicy nowotworu. Odpowiedz Link Zgłoś
vivka7 Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 19:12 oczywiście, że są badania profilaktyczne. Tylko, że nie ma jednego badania na wszystkie potencjalne- na każdego nowotwora. Żeby wykluczyć np. nowotwora jajnika bada się krew, a żeby wykluczyć nowotwora szyjki macicy wykonuje się cytologię ... Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 19:35 Więc żeby wykluczyć nowotwór płuc - RTG klatki piersiowej. Czy tak? A żeby wykluczyć nowotwór okręznicy wystarczy USG jamy brzusznej? Odpowiedz Link Zgłoś
leoncjo1 Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 21:35 Słyszałem ze w Bydgoszczy jest jakiś Instytut Medycyny, w którym się diagnozuje nowotwory,nawet w stadium początkowym. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, czy przyjeżdżasz i się kładziesz w maszynerię a po jakimś czasie oni ci mówią że masz coś nie w porządku np. w płucach czy okręznicy ? A może trzeba jechać z konkretnym podejrzeniem i oni to sprawdzają? Może ktoś się tam diagnozował to niech napisze. Wiem tyle że jest to niestety dość droga impreza, bo kosztuje chyba jedno badanie - 8000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
aga29wawa Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 23:03 nowotwór okręznicy mozna wykryc przez kolanoskopie USG jamy brzusznej moze byc niewystarczajace choc.. powinno w ogolnym zarysie wykazac zmiany pozdrawiam ps. a tak apropo... jezeli chcesz sie dowiedziec czegos konkretnego zadaj konkretne pytanie..o konkretna dolegliwosc.. kazdy nowotwor..kazda choroba objawia sie bardzo roznie o prawidlowej diagnozie decyduja szczegolowe badania ... nam laikom moze sie wydawac ze np. osoby o tych samych objawach choruja na to samo a .. moze sie okazac ze maja dwie bardzo rozne choroby Odpowiedz Link Zgłoś
vivka7 Re: PYTANIE - NOWOTWORY 16.05.05, 23:55 Nie! Ale jak chcesz się dalej bawić i kpić z ludzi, którzy usiłują Ci pomóc i odpowiedzieć na to ogólnikowe pytanie to odpowiedź może brzmieć nawet "tak". DUŻO ZDROWIA ŻYCZĘ i obyś nigdy nie musiał wykluczać takich ewentualności. Ja musiałam i niestety diagnoza brzmiała jak wyrok. Na szczęście profilaktyka i wczesne wykrycie choroby pozwolają mi nadal cieszyć się życiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 17.05.05, 09:29 Nie wiem do kogo te słowa byly Vivka7. Ja z nikogo nie drwie i nie zamierzam. A jeśli chodzi o mnie to mam bóle brzucha tylko nie wiem czy spowodowane tyciem i za ciasnymi spodniami (to nie żart) czy może jakąś dolegliwością. Paliłem wiele lat papierosy - teraz nie palę od około 3 miesięcy i z tego powodu obwód brzucha się powiększa. Leczyłem się równeż na hemorojd i po lekarstwach, które stabilizują wypróżnianie (wcześniej chodziłem nierególarnie i nie przeszkadzało mi to), teraz wstaje z rana i muszę ... niekiedy z bólem brzucha nie aż takim mocnym (po wypróżnieniu wszystko OK), a ostatni znów zobaczyłem krew. Robiłem pełną morfologię krwi z rozmazem i wszystko OK. OB - 2. Robiłem RTG klatki piersiowej i bez zmian. Poza tym robiłem testy na wirusowe zapalenie wątroby i tu znów wszystko OK. Wszystko powyrsze spowodowało moje zainteresowanie problematyką nowotworów. Ps. Jeżeli chodzi o wiek to nie skończyłem jeszcze 30 lat. Pozdrawiam. Ps2. No co chorujesz Vivka7 jeśli wolno spytać i ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: PYTANIE - NOWOTWORY 17.05.05, 10:12 No to po prostu stawiasz problem na glowie: boli cie brzuch, a Ty zadajesz sobie pytanie "czy to rak?" zamiast "co by to moglo byc?" Co my tu mamy... niespelna 30- letni mezczyzna, otyly i chyba nadal przybiera na wadze, hemoroidy w wywiadzie, nieregularne wyproznienia, palil tyton, ale rzucil (brawo!), bole brzucha i czerwona krew w stolcu. RTG klatki normalne, morfologia normalna. Te hemoroidy byly leczone "lekarstwami, ktore stabilizuja wyproznianie"- ze jak? Owszem, to moglo zmniejszyc dolegliwosci, ale same hemoroidy chyba od tego nie znikly. Tak przy okazji, nieregularne wyproznienia dra_reg "nie przeszkadzaly"- byc moze, ale powinny. Regularna kupka to samo zdrowie, do tego stopnia, ze dzieciom warto wpajac nawyk porannego "posiedzenia" w toalecie. Pozwala zwalczac pospiech, a jelita beda wdzieczne. Ale wrocmy od tematu. Najrozsadniejszym postepowaniem jest odwiedzic na poczatek proktologa, bo palowanie sie pytaniem, ze moze to rak, a moze nie, niczego nie wyjasni. Krew w stolcu to objaw, ktory ZAWSZE trzeba sprawdzic i ustalic przyczyne, bo to istotnie MOZE byc rak, ale NIE MUSI. Zadne badanie nie zastapi zas wziernikowania (rekto-, a potem kolonoskopii). Jest wiecej przyczyn krwi w stolcu niz tylko hemoroidy i rak, ale zrob to w jakims porzadku. najpierw hemoroidy, bo w tej sytuacji sa najbardziej prawdopodobne. Jak juz to zalatwisz, daj lekarzowi pomyslec o kolejnych. Rak jelita grubego w Twoim wieku zdarza sie, ale to rzadkie w porownaniu z innymi przyczynami krwi w stolcu. Istotny jest tez wywiad rodzinny i jeszcze sporo innych szczegolow, o ktore Twoj lekarz Cie dopyta. Odwiedz go, nie marnuj czasu na jalowe forumowe rozwazania. Tak uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 17.05.05, 12:01 Otyły nie jestem :) 173 cm / 70 kg, a hemoroid leczony był czopkami, maścią i do tego lek na regularne wypróżnianie i ustabilizowanie pracy jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: PYTANIE - NOWOTWORY 17.05.05, 12:06 dra_reg napisał: > Otyły nie jestem :) 173 cm / 70 kg BMI 23. Zwracam honor. Ale sam napisales: "mam bóle brzucha tylko nie wiem czy spowodowane tyciem i za ciasnymi spodniami (to nie żart)". Czyli w koncu doszedles do prawidlowej wagi ciala. Z ta poprawka pozostaje jednakze przy reszcie mojego wywodu. Nie ma w tej chwili znaczenia czy masz jakiegos raka, czy nie. Wazne jest to, ze pokrwawiasz i wazne jest, by wiedziec dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
dra_reg Re: PYTANIE - NOWOTWORY 17.05.05, 14:22 Nie doszedłem do do prawidłowej wagi. W sumie nie wiem ile waże, ale około 70 kg. Chodzi o to że właśnie teraz brzuch mi rośnie, po rzuceniu palenia. Odpowiedz Link Zgłoś