Dodaj do ulubionych

bol glowy od miesiaca

03.06.05, 21:26
Od miesiaca boli mnie glowa. Z malymi przerwami (ostatnio kilka dni ulgi),ale
jednak praktycznie co najmniej raz dziennie. Czasami boli naprawde, czasami
tylko "cmi", ale juz nie moge wytrzymac. Miesiac temu mialam kryzys, bolalo
tragicznie, trzeslam sie, plakalam - poszlam do lekarza, ktory powiedzial (po
zrobieniu badan na cukrzyce i wykluczeniu tej ostatniej), ze mam "po prostu
migrene" i przepisal jakies pastyle silnie dzialajace. Tylko ze one mi nie
pomogly. To znaczy - jak wezme jedna, to powiedzmy, ze po dwoch godzinach bol
przechodzi, ale potem znow wraca.

Odstawilam tabletki antykoncepcyjne, wysypiam sie, odzywiam bardzo zdrowo.
Fakt, jestem przemeczona ogolnie, ale czy to normalne, zeby od miesiaca sie
zmagac z bolem glowy???

To moja pierwsza w zyciu migrena - czy moze trwac tak dlugo?????
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: bol glowy od miesiaca 03.06.05, 22:18
      Tak migrena moze przybrac rozne formy.
      Moze byc chroniczna jej forma, codzienny bol o rozym natezeniu.

Najgorsza rzecz dla migreny to wysypianie sie- bol gwarantowany. Rowniez zalezy
      co rozumiesz przez "odzywiam sie zdrowo"
      Wiele produktow zywnosciowych moze pobudzac ataki migreny.
      (Nie kazdy reaguje na to samo)

Zapraszam na prywatne forum MIGRENA gdzie jest juz bardzo duzo informacji na
      ten temat.

Szczegolnie polecam wyszukac watki na temat "bodzce" wykorzystujac kazdy rok i
      zarowno "w temacie" jak i " w tresci".

Venus
    • delvra Re: bol glowy od miesiaca 03.06.05, 23:09
      Przepraszam, ze sie wtrace. Ale czy przypadkiem nie trzeba wykluczyc najpierw 25 chorob zanim sie stwierdzi migrene. I ciekawe dlaczego ten twoj lekarzyna wykluczyl ci cukrzyce, jak wlasnie przy cukrzycy glowa nie boli.

Cosik mi sie widzi, ze ty sie dziecko lepiej pobadaj u innych lekarzy. A neurologa tez zobacz i niech on zobaczy ciebie.
      Pa!
      • venus22 Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 09:43
        >>Ale czy przypadkiem nie trzeba wykluczyc najpierw 25 chorob zanim sie
        stwierdzi migrene.<<

koniecznie nie trzeba.

Miedzynarodowe kryteria migreny sa jasno ustalone, jesli objawy sie zgadzaja i
        wyniki badan nie wykazuja nic nienormalnego to diagnoza migreny jest w znacznej
        wiekszosci przypadkow trafna.

Pomysl z neurologiem jest jednak dobry.

Venus

• nnike Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 09:50
          A może tomografię głowy? Skoro boli dopiero od miesiąca?
      • stef_ko Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 15:23
        Ból głowy taki uporczywy może wywołuwac nowotwór mózgu.Ale nie nalezy sie
        martwić,bo moja znajoma miałato samo, zrobiłasobie RTG i wyszło ze ma ...raka
        mózgu.Szykowała sie na operacje. Cos ja tknelo i ze zdjeciem poszła do innego
        lekarza.Okazało sie ze ...ten rak to kolczyk nie zdjety do RTG.A ból? Za dużo
        paliła papierosów.
    • kicia.kocia23 Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 14:23
      Czarna Mucho ;)
      Piszesz, że odstawiłas tabletki antykoncepcyjne... Ile czasu je brałas? jakie?
      I czy przed braniem tych pigułek miewałaś bóle głowy? To było po pierwsze.
      A po drugie - moim zdaniem, neurolog jest tu konieczny!! Ból głowy, utzrymujący
      się aż tak długo, może być dość niebezpieczny, więc nie bagatelizuj sprawy i
      pójdź do tego neurologa! I daj znać po niedzieli, jak było, co powiedział, itd.
      Żeby przyspieszyć twoja wizyte u tego specjalisty, trochę Cie postraszę. Moja
      znajoma biorac pigułki anty- wyhodowała sobie pieknego tętniaka w głowie. Nic o
      tym nie wiedząc, żyła z bólem głowy przez kilka miesięcy. A że jest
      pielęgniarką i pracuje na oddziale neurologicznym, to zapytala raz znajomego
      lekarza, co to może byc ten ból głowy, od czego to i co zrobić. Ten pomyślał i
      powiedział, żeby apap brała, bo to na peno jakies migrenowe... No i dziewczyna
      pewnego poranka padła w domu u naszej znajomej, przyjechała szybko karetka,
      zawieźli na sygnale do szpitala, od razu zoperowali i cudem ją uratowali. Do
      dziś się z tego zbiera... A cud zdarzył się tylko dlatego, że zasłabła w domu u
      innej pielęgniarki i ta wiedział, co ma robić, żeby ją ratowac.
      To byla historia ku przestrodze, żebyś w poniedziałek rano poszła do neurologa
      i na badania.
      Trzymaj się.
    • nuluska Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 15:20
      Idź jak najszybciej do neurologa, zrobi ci badania (rezonans) i jeśli
      potwierdzi migrenę to da ci na nią coś skutecznego.
      Jak będziesz czekać na wizytę to spróbuj zażyć "aspirynę bayerowską przeciw
      migrenowym bólom głowy", mnie pomogła do czasu wizyty u neurologa.
      spróbuj się też wybrać do okulisty, bo nadciśnie nie wewnątrzgałkowe objawia
      się bólami głowy bardzo podobnymi do migreny
      wiem co czujesz , pozdrawiam
      • czarna.mucha Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 16:59
        Hej, dzieki za te wszystkie odpowiedzi, nawet za te "straszace". Pojde do
        neurologa, ale niestety dopiero za dwa tygodnie, bo teraz niestety nie moge.

Jesli chodzi o pytania - tabletki bralam 8 miesiecy, przedtem nigdy nie mialam
        boli glowy, a przynajmniej nie takie warte zapamietania. Kazdego raz na pol
        roku cos zaboli, ale nawet nie tak, zeby brac tabletke. W lutym mialam dwa dni
        piekielny bol glowy, ale przeszlo, wiec sie nie przejelam. Teraz od miesiaca
        boli, wiec mam problem.

Lekarz zainteresowal sie cukrzyca, bo wyniki na cukier, jakie ze soba do niego
        przynioslam nie byly do konca prawidlowe. Poza tym - jak pisalam to nie byl
        zwykly bol glowy, tylko polaczony z niesamowitym oslabieniem, trzeslam sie,
        plakalam, mialam wrazenie, ze za moment zemdleje, nie moglam mowic, bo za
        bardzo mnie to meczylo.

Wysypianie sie to 6-7 godzin, wiec raczej nie jakos strasznie duzo. Chociaz
        czasami nie moge zasnac, bo mnie boli...

Mam pytanie jednak - czy to wszystko moze byc ze stresu???
        • venus22 Re: bol glowy od miesiaca 04.06.05, 21:13
          Przez "wysypianie sie" zrozumialam raczej ze rano sie wysypiasz, tzn wstajesz
          dopero jak sie wyspisz.
          najlepiej jest polozyc sie spac okolo 23-ciej i wstac przed 7-8-ma.
          jezeli tak wstajesz w zwykle dni a w sobote i niedziele pospisz dluzej to bol
          glowy gwarantowany (w migrenie) (nie u kazdego, zalezy od przebiegu choroby).

czy to moze byc ze stressu- migrena nie, migrena to choroba samoistna stress
          moze ja pogorszyc, dla niektorych jest silnym bodzcem wywolujacym ataki ale sam
          stress migreny jako choroby nie powoduje.

Z tego co opisujesz:
          nie byl
          > zwykly bol glowy, tylko polaczony z niesamowitym oslabieniem, trzeslam sie,
          > plakalam, mialam wrazenie, ze za moment zemdleje, nie moglam mowic, bo za
          > bardzo mnie to meczylo.

to raczej migrena ale jak ci radza idz do dobrego neurologa.

Venus

• bzzzk Re: bol glowy od miesiaca 05.06.05, 19:09
      od 2 lat mam uporczywe, prawie codzienne bóle głowy, miałam wszelkie możliwe
      badania, to ważne żebyś poszła do neurologa, lepiej tego nie lekceważyć, mnie
      wyszedł nieprawidłowy zapis EEG, wykazał że mam napady padaczkowe, tylko nie
      widać ich zewnętrznie, ale w mózgu zachodzą takie procesy jak przy napadach.
      choć wyglądało to na migrenę i czasem pomagają mi leki przeciwmigrenowe... może
      masz migrenę, ale warto najpierw wykluczyć wszystkie inne możliwości.
      pzdr.
      • czarna.mucha Re: bol glowy od miesiaca 05.06.05, 20:31
        rety, jak ja Cie dobrze rozumiem. Ja cierpie kolejny tydzien i juz to jest dla
        mnie straszne, bardzo wspolczuje, ze u Ciebie to trwa tak dlugo. U mnie to
        chyba na tle nerwowym, ale pojde do neurologa i sprawdze wszystko. A pomagaja
        mi rozne rzeczy - wczoraj zwykla aspiryna i magnez. Dzisiaj nic. Nawet leki
        przeciwmigrenowe. Czasami pomaga zjedzenie czegos, czasami niejedzenie. Czasami
        sen, a czasami wrecz przeciwnie. Sama juz nie wiem. Ale macie racje - nie ma co
        dywagowac, trzeba isc do lekarza i juz! No, ale to dopiero za dwa-trzy
        tygodnie...
      • aanka11 do bzzzk 05.06.05, 23:56
        Ja mam to samo nawet taki zapis eeg.Napisz do mnie,ciekawa jestem jakie leki
        brałąs i jakie ci pomagaja?
    • karinka21 ja też mam bóle głowy od ponad miesiąca 05.06.05, 23:08
      i co?? okulista nie stwierdził nieprawidłowości, mimo, że źle widzę na prawe
      oko też mniej więcej od wtedy, ostatnio zaczęło mi zatykać uszy, i różne dziwne
      rzeczy słyszę w nich, laryngolog nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, dwa
      razy u neurologa, raz prywatnie, żadnych badań, jeden stwierdził migrenę, drugi
      nerwicę, i co?? jak mam zmusić lekarza, żeby mi dał skierowanie na choćby
      tomografię głowy, co oni tacy oszczędni, a ja z dnia na dzień coraz bardziej
      się boję, głowa boli dalej, ale otumaniona lekami, rzadziej
    • venus22 Re: bol glowy od miesiaca 06.06.05, 00:16
      jezeli macie migrene to ona wlasnie tak sie objawia, oslabienie, zaburzenia
      wzrokowe, sluchowe, bole glowy, dretwienia, zapominanie, podobne jak
      fibromyalgia bole, i caly szereg innych rzeczy z drgawkami i przejsciowym
      paralizem wlacznie.
      jest to smoistna choroba neurologiczna ktorej przyczyna sa wciaz nieznane.
      Tomografia albo MRI mozna zrobic prywatnie chociaz to kosztuje,
      w przypadku migreny zwykle nie wykazuje nieprawidlowosci typu guz, naczyniak,
      chociaz moze wykazac uszkodzenia po mikro-wylewach..

Migrene m.inn. leczy lekami p/padaczkowymi, czasem nawet sa skuteczne.
      Migrena moze objawiac sie roznie mozna miec napadowo a mozna miec chroniczne
      bole.

Venus
      • czarna.mucha Re: bol glowy od miesiaca 06.06.05, 09:43
        wiem, Venus, ze migrena moze miec takie objawy. Ja zreszta mam nadzieje, ze u
        mnie to "tylko" migrena. Ale czy lekarz nie powinien zrobic wszystkich
        koniecznych badan, zanim postawi diagnoze "migrena"? Taka diagnoze to ja sobie
        sama postawilam, a moja lekarka z zadowoleniem dala mi leki na migrene i
        ucieszyla sie, ze to nic powaznego. Po jednym badaniu na cukier. I tyle.
        Czasami przeciez bole glowy sa wynikiem jakiejs innej choroby...
    • mmala6 Re: bol glowy od miesiaca 06.06.05, 10:00
      Czy zrobilas test ciazowy??

Z autopsji- bol glowy nie do zniesienia chyba ze trzy tygodnie, latalam po
      lekarzach robilam badania krwi, moczu, bylam u okulisty itp itd bralam nawet
      proszki na migrene i tony tabletek przeciwbolowych...nikt z lekarzy (i ja
      tez;))nie wpadlna to, ze moge byc w ciazy a bole glowy sa bardzo zeste w
      pierwszym trymestrze.
      Teraz synek ma cztery m-ce a bole glowy to "zabawne" wspomnienie:))
      • czarna.mucha Re: bol glowy od miesiaca 06.06.05, 10:27
        dzieki za podpowiedz, ale akurat ciaza jest w moim przypadku wykluczona.

Buziaki dla Ciebie i Twojego Synka :)))
        • mmala6 Re: bol glowy od miesiaca 06.06.05, 10:51
          dzieki, no szkoda:(
          ja sie ucieszylam,ze to "tylko"ciaza, bo juz mialam czarne mysli co do tego bolu
          glowy:)
          Wydaje mi sie ze powinnas wykluczyc przyczyny neurologiczne, to jest
          najwazniejsze i najbardziej niebezpieczne. Moze przyczyny sa psychosomatyczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka