Dodaj do ulubionych

podwyższony cholesterol

23.06.05, 13:57
Witam,
co może być przyczyną podwyższonego cholesterolu (270mg) u 43 letniej
kobiety, która nie je tłusto, używa tylko tłuszcze roślinne(oliwa z oliwek
lub pestek winogron), jada tylko chude mięso, sporadycznie słodycze, nie pije
alkoholu. Dodam, że raz w tygodniu jeździ również na rowerze ok. godziny,
więc brak ruchu na świeżym powietrzu raczej nie jest przyczyną. Czy stres
może być przyczyną? Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu?
Obserwuj wątek
    • villac Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 15:25
      Zazwyczaj w takiej sytuacji człowiek idzie z wynikami do lekarza.To LEKARZ a
      nie internet diagnozuje i zaleca dalsze leczenie. Podwyższony cholesterol
      raczej nie jest oznaką zdrowia a przyznam, że nigdy nie słyszałem o przypadku
      wyleczenia przez internet.........
      • elastynka Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 15:34
        villac! po to jest to forum aby rozwiewać swoje wątpliwości i bez twojego
        pouczania każdy doskonale wie, że forum nie zastąpi lekarza. jeśli nie masz nic
        konstruktywnego do powiedzenia to się nie odzywaj.
        • un1 Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 15:41
          No to konstruktywnie: najpierw codziennie herbata zielona i wino czerwone,
          lekarz w drugiej kolejności.
          • un1 Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 15:42
            PS. Czerwonego kieliszek, zielona b/o.:-).
        • villac Re: podwyższony cholesterol 24.06.05, 19:01
          elastynko - przyjmij do łaskawej wiadomości, że zamiast udzielić osobie
          zainteresowanej wyczerpującej odpowiedzi ( o co przecież apelujesz) zwracasz mi
          uwagę ....Tracisz czas zamiast na udzielenie porady, zwracanie uwagi innym.
          A to jest internet i każdy ma prawo do wypowiedzi w takiej formie jaką uważa za
          stosowną. Ja odpowiedziałem wprost osobie pytającej. Nie iksińskiemu tylko
          PYTAJĄCEJ. Uważasz, że jesteś w porządku wobec siebie i osoby pytającej?
          Ta osoba z pewnością cały czas czeka na Twoją rzeczową poradę..................
    • mmagda12 Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 15:47
      Przyczyn moze byc wiele, miedzy innymi mozesz miec zaklocona gospodarke
      lipidowa ,organizm sam "moze produkowac" cholesterol.Wazne jest okreslic dobry
      i zly cholesterol .A reszte to juz decyduje lekarz.Jezeli chodzi o mieso to
      indyk ,lub kurczak gotowany ,zero wieprzowiny.Moze obciazona jestes
      genetycznie,czy ktos w rodzinie mial problemy z wysokim cholesterolem?
      • bruke Re: podwyższony cholesterol 23.06.05, 17:04
        Dokladnie jest tak jak napisala mmagda12. Jak sa sprawy dziedziczone to
        cholesterolu nie obnizysz odpowiednia dieta, chociaz nalezy ja stosowac. Trzeba
        brac odpowiednie tabletki...oczywiscie przepisane przez lekarza i okresowo
        badac krew na zawartosc cholesterolu...Prawdopodobnie do konca zycia bedzie
        trzeba je brac aby zapobiegac ewentualnym chorobom ukladu krwionosnego.
    • artur737 Re: podwyższony cholesterol 24.06.05, 18:24
      Styl zycia i dieta wplywa tylko minimalnie na poziom cholesterolu wbrew temu co trabia media.

Byc moze ta 43 letnia kobieta wymaga leczenia farmakologicznego lub przynajmniej dobrego leczenia naturalnego.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=10706446&a=10708194
      • kasiula.kasiula Re: podwyższony cholesterol 24.06.05, 21:47
        Artur, w wypowiedziach na które się powołujesz, piszesz:
        "Moim skromnym zdaniem szczegolnie warto dbac profilaktycznie o naprawde
        prawidlowe poziomy cholesterolu jezeli mamy nastepujace problemy
        1. rodzinna zapadalnosc na choroby serca
        2. jakiekolwiek niewyjasnione bole reumatyczne w palcach rak (ale bez diagnozy
        gosca)
        3 problemy z potencja (dot panow)
        4 przebyte kiedys lub chroniczne choroby watroby a zwlaszcza wirusowe
        zapalenie watroby
        5 byc moze tez tzw skaczace cisnienie krwi (choc tu mozna debatowac)"

Jaki związek ma wysoki cholesterol z np. bólami reumatycznymi?
        Bardzo proszę o wyjaśnienie, interesuje mnie to zagadnienie, ale mało wiem na
        ten temat.
        • artur737 Re: podwyższony cholesterol 24.06.05, 21:58
          Dzieki za zainteresowanie sie moim skromnym zdaniem.

Bole reumatyczne drobnych stawow sa silnym czynnikiem prognostycznym chorob serca. Nie wiadomo jaki jest tego mechanizm.
          • kasiula.kasiula Re: podwyższony cholesterol 24.06.05, 22:29
            Ufff! To mnie podłamało:( Bóle drobnych stawów są, cholesterol wysoki-
            oczywiście też, żyłam w nieswiadomości i cieszyłam się, że serce ok. A tu
            następny klops się szykuje?
            • artur737 Re: podwyższony cholesterol 25.06.05, 00:52
              ... ale masz czas na profilaktyke i regulacje cholesterolu.
              • neferetete Re: podwyższony cholesterol 25.06.05, 02:12
                A jak sie ma cholesterol do niedoczynnoci tarczycy?
                • jaga_22 Re: podwyższony cholesterol 25.06.05, 12:09
                  Kiedy zwiększa mi się niedoczynność,rośnie również cholesterol.

• jadwiga_r Re: podwyższony cholesterol 26.06.05, 19:38
                    Czy ktoś stosował preparat z karczocha CYNACHOLIN i po tym preparacie
                    zmniejszył się cholesterol LDL?
                    Czy to prawda ,że jak raz przyjmie się lek na zmniejszenie cholesterolu
                    statyny,to juz trzeba je przyjmować do końca życia?
                    • artur737 Re: podwyższony cholesterol 26.06.05, 19:42
                      Nie ma czegos takiego jak uzaleznienie od statyn lub nalog.

Mozesz przestac brac kiedy chcesz. Ale lek chroni przed chorobami serca tylko w tych okresach kiedy jest brany. Przestaniesz brac to ryzyko wraca do poprzedniego poziomu.

Statyny sa drogie i czasem powoduja polineuropatie.
                    • kasiula.kasiula Re: podwyższony cholesterol 26.06.05, 20:35
                      Przy różnych próbach obniżania poziomu cholesterolu brałam Cynacholin, jednak
                      nie zrobił "żadnego wrażenia" na moim cholesterolu, podobnie wypadły próby z
                      katorżniczymi dietami ( gotowane rybki, ograniczenie węglowodanów, zero
                      tłuszczu...). Po bardzo restrykcyjnych dietach, cholesterol wzrósł z 7,8 na 8,6.
                      W tym samym czasie brałam preparaty czosnkowe ,żeńszeń i cynacholin. Tylko ja
                      wiem ile wysiłku włożyłam w te zabiegi, pani doktor kiedy zobaczyła wynik,
                      potraktowała mnie kpiacym uśmiechem...po prostu nie uwierzyła w moje zapewnienia
                      o takiej diecie. Podobno cynacholin daje czasem świetne rezultaty. Natomiast u
                      mnie sprawdza się Tulip (statyny), jednak po odstawieniu, cholesterol szybciutko
                      wraca w swoje ulubione wartości.
                      • beanr Re: podwyższony cholesterol 26.06.05, 20:55
                        Mnie też zaciekawił punkt dotyczący bólów drobnych stawów. Nie spotkałam się z
                        powiązaniem tego z chorobami serca i cholesterolem, nawet mam wrażenie, że
                        większość lekarzy u nas też tych faktów nie łączy. Mam 30 lat, w wieku 18 lat
                        zmierzyłam sobie cholesterol - wynik ponad normę. Potem trochę spadł, teraz
                        jest w normie, ale blisko górnej granicy. Mniej więcej w tym samym czasie
                        miałam incydent "stawowy" - spuchły mi drobne stawy rąk, zrobiłam mnóstwo
                        badań, wszystkie ok. Przeszło samo, ale w ubiegłym roku powtórzyło się, znów
                        bez odzewu w wynikach badań.
                        Co do trybu życia - wychowałam się na kaszty gryczanej i warzywach, obciążenie
                        rodzinne nie wchodzi w grę, pół życia uprawiam sport, piję zieloną herbatę i
                        czerwone wino... Może więc baczniej przyjrzeć się sercu? Miewam jakieś
                        częstoskurcze i chwilowe zaburzenia rytmu, niby na tle nerwowym...
                      • jagoda85 Re: podwyższony cholesterol 26.06.05, 22:55
                        Niestety dieta nie skutkuje u wszyskich. Sama mam ten problem. Dieta
                        spowodowała jeszcz większy wzrost cholesterolu i trójglicerydów. Zażywałam
                        leki, ale teraz odstawiłam. Gdzieś na forum znalazłam informację o zbijaniu
                        cholesterolu ziarnami: wiesiołka, dyni, siemniena lnianego i babki płechnik.
                        Właśnie zaczęłam to stosować, zobaczymy jaki skutek będzie po paru miesiącach.
                        Wolę naturalne środki niż chemię.
                        • kasiula.kasiula Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 08:14
                          Jagoda, jak stosujesz te ziarenka? Wszystkie naraz? jakie ilości? podczas
                          posiłków? Bardzo Cię proszę, napisz. Chętnie spróbuję i takiego leczenia.
                          Wiesiołek stosowałam, lecytyne również, ale bez skutku.
                          • jagoda85 Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 15:08
                            W przepisie było powiedziane, że wszystko powinno się stosować w jednakowej
                            proporcji, np. wszystkie nasiona po 1 łyżce, trzeba zmielić, wszystko razem
                            wymieszać. Przechowywać w słoiku w lodówce, lub w ciemnym miejscu. Przy wysokim
                            cholesterolu należy zażywać 1 łyżkę stołową w trakcie,lub zaraz po posiłku, lub
                            2 łyżeczki od herbaty z dwoma posiłkami. Niestety o skuteczności nic ci nie
                            powiem, bo dopiero zaczęłam to stosować, ale już dawno słyszałam, że sam
                            wiesiołek jest bardzo dobry na obniżenie cholesterolu. Zobaczymy jaki będzie
                            skutek. mam nadzieję, że będzie ok.
                        • nnike Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 16:08
                          Co to jest ta "babka płechnik"?
                          • beanr Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 19:36
                            Babka płesznik, jeśli już, (plantago psillum). To taki gatunek babki (nie mylić
                            z lancetowatą czy zwyczajną), rośnie naturalnie w krajach śródziemnomorskich, u
                            nas hodowana.
                          • jagoda85 Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 20:45
                            Jest to oczywiście nasienie babki płechnik, inaczej "Nasienie Płesznika
                            FP", "Psylli semen", chodzi to nie o roślinę tylko o jej nasienie.
                            • artur737 Re: podwyższony cholesterol 27.06.05, 21:06
                              Tak jak pisalem na tym przytoczonym linku powyzej, mozna leczyc cholesterol naturalnie, ale trzeba stosowac kilka srodkow na raz w tym sterole. Psyllium jest dobrym srodkiem, ale u podatnych osob moze spowodowac uczulenie. Zreszta jest to typowy problem z lekami ziolowymi na tak bardziej ogolna nute.
    • pompompom Re: podwyższony cholesterol 26.08.05, 18:24
      A jaki masz HDL i LDL? 270 to chyba nie tak źle, górna granica jest 300. Jeśli
      HDL jest wyższe od LDL to z tego co wiem od lekarza nie jest źle. Źle będzie
      jak całkowity będzie powyżej 300 a do tego więcej LDL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka