Dodaj do ulubionych

KRWAWY STOLEC!!!

IP: 217.8.161.* 27.08.02, 17:42
Tytuł brzmi dramatycznie, a jest tak. Co jakiś czas, czasem co 3-4 miesiące,
czasem co kilka tygodni zdarza mi sie zauważyc świeżą, jasnoczerwoną krew w
na porannej kupce. Czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo takiego
odkrycia jest np. przemoczenie tyłka na spływie kajakowym, ale czasem
krwawienie pojawia się bez żadnej takiej przyczyny. Po góra 2-3 dniach
ustaje. Od razu mówię - nic mnie nie boli, żadnych chorób nie mam. CO TO WIĘC
MOŻE BYĆ I CO Z TYM ZROBIĆ? Pójść do lekarza teraz jak nie mam krwawienia?
Czekać? I do jakiego lekarza? Trochę się przejmuję bo moja babcia i siostra
matki umarły na nowotwory przewodu pokarmowego, ale z drugiej strony mówię
sobie, że czasem jakaś żyłka pierdząca może każdemu pęknąć. Nie wiem, co
myśleć.
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 18:37
      Jasna, świeża krew oznacza krwawienie z dalszych odcinków jelita- równie dobrze
      może być to objaw hemoroidów, jak i nowotworu. żadnego krwawienia nie nalezy
      lekceważyć. Powinienes pójść do lekarza (internisty lub od razu do proktologa).
      • Gość: B Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.acn.pl / 10.133.128.* 27.08.02, 22:26
        Gość portalu: justy napisał(a):

> Jasna, świeża krew oznacza krwawienie z dalszych odcinków jelita- równie
        dobrze
        >
        > może być to objaw hemoroidów, jak i nowotworu. żadnego krwawienia nie nalezy
        > lekceważyć. Powinienes pójść do lekarza (internisty lub od razu do
        proktologa).

Popieram, jesli nie ma proktologa w pobliżu, przyzwoity chirurg w poradni
        (dawnej rejonowej) zupelnie wystarczy. NIE WOLNO BAGATELIZOWAC!!!!!!!!!
      • Gość: renata34 Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: 67.17.243.* 29.08.02, 18:47
        To moga byc rowniez polipy jelita grubego. Ja mialam takie i zostaly usuniete w
        czasie badania kolonoskopijnego. Na twoim miejscu poszlabym do lekarza.
        • Gość: pb Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.net.autocom.pl 29.08.02, 20:04
          jak przebiega takie badanie?
          • Gość: franek Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: 217.97.203.* 06.09.02, 14:24
            Gos´c´ portalu: pb napisa?(a):

> jak przebiega takie badanie?
            bardzo bolesne (przynajmnij dla mnie) cos podobnego do gastroskopii, z
            tym ze zamiast rura przez gardlo, to przez odbyt
            • Gość: Doki bolesna koloskopia????? IP: 195.13.26.* 06.09.02, 16:04
              Gość portalu: franek napisał(a):

> Gos´c´ portalu: pb napisa?(a):
              >
              > > jak przebiega takie badanie?
              > bardzo bolesne (przynajmnij dla mnie) cos podobnego do gastroskopii, z
              > tym ze zamiast rura przez gardlo, to przez odbyt

Zawsze sie zstanawialem jak to mozliwe, ze w Polsce robi sie koloskopie na zywca. Ja regularnie znieczulam pacjentow do koloskopii. Bez znieczulenia to gastroenterolog zobaczylby pacjenta pierwszy i ostatni raz w zyciu.
    • Gość: & Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 27.08.02, 20:51
      Poczekaj jeszcze trochę, może parę dni, może parę tygodni, krew będzie
      ciemniejsza a wtedy szybciej się schodzi bo juz praktycznie nia ma ratunku.
      Człowieku czy Ty gdzieś z Powołża czy z innej cywilizacji ??
      Mieć takie objawy i zamiast natychmiast jechać do proktologa siadasz przed
      klawiaturką i klepiesz pytania ??? Zdumiewasz mnie do granic.
      A jak np. to zwykły niewinny żylak który juz Ci dawał ostrzeżenia a który w
      momencie jak pęknie wydaje z siebie krew w takiej ilości i z takim ciśnieniem
      że niejedna fontanna domowa siada. A wtedy masz pół do godziny i po herbacie.
      Ludzie !!!! chce się wyć - Zimbabwe (o przepraszam tam świadomość jest na
      wyższym poziomie) lekarz z mojej przychodni stamtąd pochodzi.
      • Gość: leon Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: 217.8.161.* 28.08.02, 12:06
        Zimbabwe i Powołże to niestety jest w naszych przychodniach i dlatego baaaardzo
        długo się waham, zanim się do jakiegokolwiek lekarza wybiorę. Gdy przez 5 lat
        mieszkałem we Francji to z każdą wątpliwością szedłem do swojego internisty
        dwie ulkice dalej i po 5 minutach wszstko było jasne: co to, jakie badania i
        gdzie etc. Od kiedy wróciłem przeżywam w związku z lekarzami nieustanny stres.
        Ale do proktologa pójdę - tylko, cholera, tak się zastanawiam - iść teraz, jak
        od kilku miesięcy nie miałem żadnego krwawienia? A jak on to zlekceważy?
        • Gość: Bo Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.acn.pl / 10.133.134.* 28.08.02, 14:38
          Proktolog nie może tego zlekceważyć, bo krwawienie z odbytu bywa wywołane nie
          tylko pęknięciem hemoroidów, ale może być oznaką naprawdę powaznej choroby
          jelita grubego. Jeśli będziesz czekał na następne krwawienie, możesz sobie
          tylko zaszkodzić.
          Pozdr.
          Bo
        • Gość: Bo Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.acn.pl / 10.133.134.* 28.08.02, 14:39
          Proktolog nie może tego zlekceważyć, bo krwawienie z odbytu bywa wywołane nie
          tylko pęknięciem hemoroidów, ale może być oznaką naprawdę powaznej choroby
          jelita grubego. Jeśli będziesz czekał na następne krwawienie, możesz sobie
          tylko zaszkodzić.
          Pozdr.
          Bo
      • Gość: agulha Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 30.08.02, 00:36
        Czyżby Pathson Maphosa? Chodziłam z nim do jednej grupy studenckiej :-))
    • Gość: Ewa Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.08.02, 21:10
      Moja mama miala identyczne objawy,krwawienia bez bolu.Byly one coraz czestsze.
      Dlugo sie z tym meczyla.Okazalo sie,ze sa to hemoroidy zylaki odbytu.Konieczne
      jest oczywiscie badanie,ktore to potwierdzi.Usunieto jej to bezoperacyjnie,ale
      wykonywal to chirurg ok,15 min.nie w szpitalu a w gabinecie.Zabieg ten nie
      bolal,a po nim poszla do domu i od kilku miesiecy wszystko jest w porzadku i
      jest bardzo szczesliwa,ze sie tego pozbyla metoda krioterapii/zamrozenie/ i
      wszystkim zaineresowanym poleca ta metode,ale niestety wiele ludzi nie wie o
      tym i meczy sie z tym przez wiele lat.Pozdrowienia.
    • Gość: Wars Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: 157.25.128.* 28.08.02, 08:22
      A czy przypadkiem wcześniej nie piłeś czerwonego wina? To po winie bardzo
      często się zdarza i o niczym groźnym nie świadczy.
      Wars
      • Gość: MM Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.08.02, 04:50
        Radze isc do lekarza. Moj wujek zmarl 4m-ce temu z powodu nowotworu jelita
        grubego. Lekcewazyl krwawienie z odbytu przez 2 lata i nie dal sie namowic na
        wizyte u lekarza. Potem juz bylo za pozno. Przeszedl 3 operacje i
        chemioterapie, ale nowotwor mial przerzuty- nie chce straszyc, ale to moze byc
        bardzo powazna sprawa... ja juz niczego nie lekcewaze.
        pzdr,
        MM
        • Gość: leon Re: KRWAWY STOLEC!!! IP: 62.233.139.* 04.12.02, 05:25
          uffff
          ludzie - ulzylo mi
          alarm byl falszywy
          ot dwa malutkie hemoroidki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka