Dodaj do ulubionych

pękajaca skóra

30.11.05, 12:37
mam pytanie. na moim palcu (a nawet dwóch kciuku i serdecznym) od
niepamietnych czasów pojawia się taka twarda skóra, ona pęką do krwi,
rogowacieje i znowu powtórka. piłuje to i smaruję czym tylko mogę:
neutrogena, kolagen, lorinden a, pimafukort, metronidazol, bactroban.
naprawdę masę maści użwywałam i nic. zero poprawy. kiedyś sadziłam, że nasila
mi się to zimą, teraz dochodzę do wniosku, że jest to całoroczne. czym
powinnam to leczyć i jakie badania powinnam zrobić? co to może być?
Obserwuj wątek
    • wrednamadzia Re: pękajaca skóra 30.11.05, 14:28
      Mój mąż ma taki sam problem z palcami i doraźnie pomaga mu "nocny" kompres:
      gruba warstwa tłustego kremu z wit. A + woreczek foliowy + rękawiczki. Po kilku
      takich nockach palce ma gładkie a ranki zagojone. NIestety nie na długo.
      • amstel21 Re: pękajaca skóra 30.11.05, 21:42
        ja używam neutrogenę, lorinden a, bactroban - wszystko to strasznie tłuste i
        nic nie pomaga. łuszczy sie ta skóra, rogowacieje, pęka do krwi. na mrozie przy
        odśnieżaniu nawet rękawiczki nie pomagają, pęka i tak. co to jest i czym to
        leczyć? nie ma pomysłu.
        • wrednamadzia Re: pękajaca skóra 30.11.05, 23:09
          Może spróbuj zastosować maść Dernilan lub maść Nova-baza lub maść z wit.A.
          Wszystkie do kupienia w aptece i nie kosztują więcej niż 10 zł. Wyczytałam też,
          że zabiegi ciepłą, ciekłą parafiną mogą pomóc. Na razie kupiłam flakonik (ok. 2
          zł), ale jeszcze nie zastosowaliśmy.
    • meps Re: pękajaca skóra 30.11.05, 23:10
      Niestety ale nie wyleczysz tego. Mam dokładnie to samo schorzenie. Maści
      działają tylko doraźnie, a po krótkim czasie skóra znów rogowacieje i
      pęka.Lekarze oczywiście nie wiedzą jak to wyleczyć , dlatego przestałem
      odwiedzać dermatologów bo nie ma po co.Nieraz wydaje mi się że choroba ma
      przyczyny psychiczne , jakieś obciążenie stresem albo coś takiego.Ciekawe jest
      to że nasilenie choroby jest nierównomierne, są okresy i miejsca na rękach
      wolne od tych zmian.Za podłożem psychicznym przemawia również fakt, że nawet po
      solidnym wysmarowaniu kremem do rąk , skóra i tak pęka.
      • re-flex Re: pękajaca skóra 30.11.05, 23:31
        kciuk wedlug Tradycyjnej Medycyny Chinskiej jest zwiazany z meridianem -
        kanalem energetycznym - pluc, serdeczny palec - z meridianem tzw. potrójnego
        ogrzewacza.

w linkach b.ogolne informacje
        M
        www.refleksoterapia.pl/index.php?chm=17
        www.akupresura.akcjasos.pl/meridiany.html
    • marenta Re: pękajaca skóra 30.11.05, 23:21
      też to mam, najbardziej pomaga mi Linomag
      to chyba od częstego moczenia rąk i od tańszego mydła
      • amstel21 Re: pękajaca skóra 01.12.05, 09:51
        nie sadzę. nie używam mydła, bo ono wysusza skórę. dermatolog rozkłada ręce -
        nie wie, co to jest. a jeszcze ciekawostka: jestem z rodziny lekarzy, i mama i
        dziadek maja to samo, ale oni mówią, ze to przez mycie rąk po każdym pacjencie.
        ja lekarzem nie jestem, a ich profesja to nie dermatologia i tez nie wiedzą.
        jednakże u nich występuje to w okresie zimy, u mnie cały rok. z ta maścia
        spróbuję, biorę też capivit a+e, a ostatnio nawet zyrtec.
        • allona Re: pękajaca skóra 01.12.05, 12:16
          miałam to samo.Pojawiło się nagle wzeszłym roku na jesieni.I najpierw
          smarowałam zwykłym kremem,potem bakterio i grzybobujczymi smarowidłami.Do tego
          wyżej opisane kompresy z maści propolisowej(od nej zaczeły złuszczać się
          paznokcie,więc pszestałam).Wreszcie smarowałam Aksodermem(maść z retinolem).To
          trwało do lata, i zeszło nad morzem.Po przyjeździe we wrześniu zaczeło się
          znów.Więc poszłam do dermatologa.Ta odrazu powiedziała,że to alergia i wypisała
          maść Elocom.Mi to pomogło.Teraz wszystko w domu,co związane z chemią robię w
          rękawiczkach.Mój synek ma alergje i od kąd zaczął chodzić na basen(po dwóch
          wizytach) ma to samo na wszystkich palcach na prawej rączce i na dwóch
          paluszkach na lewej.Też zaczełam mu smarować Elocomem i już się goi.Chcę dodać
          że te dolegliwości są związane z dysbakteriozą i należy Dbać o mikroflorę
          (np.Trilac).I w ogóle oczyszczać organizm,ale to już inny długi temat.
        • rezurekcja na pękajaca skóre 01.12.05, 12:34
          tabletki z krzemem
          masc z nagietkiem
          tabletki Regen
      • amstel21 Re: pękajaca skóra 02.12.05, 09:45
        chyba udam się z tym do arelgologa...
        • ateresa21 Re: pękajaca skóra 02.12.05, 17:09
          A może pomoże przykładanie plasterków słoniny bez soli oczywiście.
          Moja mama używała przy problemach skórnycj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka