iza9926 06.02.06, 11:06 Mam pytanie odnośnie diety w ciązy.Na co powinno się zwrócić szczególną uwagę a czego powinno się unikać. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margonik Re: dieta w ciąży 08.02.06, 18:31 Dieta w ciąży zalezy od tego w którym jesteś trymestrze. W pierwszym nie zwiększamy ilości kalorii, a jedynie jakość. Ważne są warzywa, owoce, nabiał (choć jest dyskusyjny, cały czas czekam na odpowiedź na mój post dotyczący mleka). W I trymestrze nie ma zwiększonego zapotrzebowania na białko - mięso dwa razy w tygodniu i ryba dwa razy w tygodniu wystarczą (tak kiedyś usłyszałam od p. ginekolog). W II trymestrze zapotrzebwanie na białko się zwiększa. Dodatkowo w II i III trymestrze zwiększa się troche (ale tylko trochę) zapotrzebowanie na kalorie. Dla kobiety cieżarnej ważny jest kwas foliowy (folik dostepny w aptece), wapń (nabiał, brokuły, sezam, sliwki suszone, chyba także pełne zboża), w późniejszym okresie ciąży także żelazo. NALEŻY UNIKAĆ: - konserwantów - w szczególności azotanów i azotynów (E249 do E252), - artykułów wędzonych, w tym salami (z reguły zawierają zaotany), - niepasteryzowanego mleka, - serków pleśniowych (niebezpieczeństwo listeriozy), - surowych ryb, mięsa i jaj (toksoplazmowa), - wszelkich produktów nieświeżych lub nadpsutych, - cukru (ryzyko cukrzycy ciążowej), w tym soków owocowych z kartonu, - syntetycznych słodzików (np. aspartamu), - kofeiny (kawa, herbata, cola), - no i oczywiście alkoholu. Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś