prosiaczek_sp_z_o_o 12.11.07, 16:17 Czy mozna sie zdrzemnac w soczewkach jednodniowych? I co robic jak sie soczewka przyklei do oka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w_nowak Re: Spanie w soczewkach 12.11.07, 21:12 prosiaczek_sp_z_o_o napisał: > Czy mozna sie zdrzemnac w soczewkach jednodniowych? I co robic jak > sie soczewka przyklei do oka? Witam Spaanie w soczewkach nie przeznaczonych do tego jest niezalecane. Drzemka rówież zaliczana jest do tego zastrzeżenia. Często myślimy, że drzemka to nie spanie, ale soczewki do noszenia w trybie dziennym nie spełniają parametrów przepuszczalności tlenu i mają odpowiedniej struktury. Zachęcam do zdejmowania soczewek nawet przed drzemką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mja-1 Re: Spanie w soczewkach 16.11.07, 10:49 Jak się przyklei do oka: zakraplamy do oka sól fizjologiczną ( z apteki, ampułka 5 ml ok. 0,3 PLN)lub płyn do soczewek (w instrukcji jest napisane, czy ten konkretny płyn można wlać bezpośrednio do oka), po czym energicznie mrugamy, tak by dobrze nawilżyć oko. Nie powinno być problemów ze zdjęciem soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaduzba Re: Spanie w soczewkach 21.11.07, 01:14 Ja nosze soczewki O2 Optix. Podobno sa to soczewki z najwieksza przepuszczalnoscia tlenowa na rynku, i mozna w nich uciac krotka drzemke. Ja raczej nie praktykuje, ale zdarzylo mi sie pare razy, nic nie czulam... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaja Re: Spanie w soczewkach IP: *.e-wro.net.pl 25.11.07, 11:04 także używam O2Optix w ktorych mozna spac do 6 nocy w miesiacu. nie raz zdarzalo mi sie ze spalam w nich i zdejmowalam dopiero po poludniu kolejnego dnia i nie czulam dyskomfortu. do drzemek rowniez nadaja sie znakomicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
andnur1 Re: Spanie w soczewkach 23.11.07, 16:56 witam,ja mam miesięczne,czasem się zrzemnę.od czasu do czasu nawet śpię w nich ale rano czuje suchośc na oku. poza tym używam płynu o nazwie Multi purpose solution firmy Horien.na allegro kosztuje 15zł 360ml. mam nadzieję że to ie żadna podróbka.bo za tę cenę może byc nawet czysta woda wlana;/. czy ktoś coś wie o tym płynie?? Odpowiedz Link Zgłoś
andnur1 Re: Spanie w soczewkach 23.11.07, 17:05 zapraszam tez na mój blog-zzycia.blox.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Spanie w soczewkach 19.11.07, 11:01 Na pewno nie można tego robić stale, ale z doświadczenia wiem, że gdy się czasem zdarzy to nic specjalnego się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
zssyp Re: Spanie w soczewkach 20.11.07, 12:33 aiczka napisała: > Na pewno nie można tego robić stale, ale z doświadczenia wiem, że gdy się czasem > zdarzy to nic specjalnego się nie dzieje. ...zależy komu. Ja przespałem w soczewkach 6 godzin i rano nie mogłem patrzeć w ogóle na oczy - polimer był tak bardzo wysuszony, że powodował ciągły ból, bez względu na to, czy oko otwarte, czy zamknięte. No i zrobiłem bardzo głupią rzecz: od razu zdjąłem soczewki, na siłę, chociaż ściągały się z oka z wyraźnym trudem. Efekt taki, że silniejsze źródła światła widziałem otoczone tęczą, jakby powierzchnia oka rozszczepiała światło, obraz był w ogóle nie ostry i miałem wrażenie,że zmatowiłem sobie oko... Strasznie nieprzyjemne! Potem dopiero wkraplałem sobie sól fizjologiczną. Po kilku godzinach zacząłem widzieć normalnie, po ok. sześciu widziałem już dobrze i założyłem soczewki, ale już nowe. Koleżanka powiedziała mi, że przez siłowe zdjęcie suchych soczewek można sobie zrobić krzywdę - odkleić zewnętrzną część oka, czy jakoś tam trwale ją uszkodzić; nie wiem czy to prawda - proszę o opinię specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zet40 Re: Spanie w soczewkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 23:35 Noszę soczewki 15lat. Na początku rygorystycznie przestrzegałem wszelkich zaleceń. Kiedyś miałem takie cłodobowe, które powinienem zdejmować co 5 - 7 dni, ale często zapominałem sie i robiłem to co 10 - 12 dni, a to dlatego że nie czułem że je mam na oku. Od kilku lat używam soczwek dziennych B&L Optima, i bywa nie zdejmuję ich przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
w_nowak Re: Spanie w soczewkach 22.11.07, 20:10 Witam, Przestrzegam przed tego typu praktykami. Ma Pan niebywałe szczęście, że nic złego się do tej pory z Pańskimi oczami nie stało. Mam nadzieję, że jest Pan świadom ryzyka niestosowania się do zasad użytkowania soczewek kontaktowych. Robi Pan to na własną odpowiedzialność. Proszę pamiętać,że przy dużej dawce szczęścia 9 razy może się udać, ale zdarzy sie 10 i... Proponowałbym kontrolne badanie rogówki, by sprawdzić czy nie występuje u Pana wzrost naczyń do rogówki spowodowany niedotlenieniem tej struktury. Pozdrawiam i życzę szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elle Re: Spanie w soczewkach IP: *.chello.pl 26.11.07, 11:04 > wzrost naczyń do rogówki spowodowany niedotlenieniem tej struktury. jakie są tego skutki? pytam, bo często zdarza mi się sypiać po parę godzin w mojej optimie fw. Odpowiedz Link Zgłoś
w_nowak Re: Spanie w soczewkach 26.11.07, 20:48 Witam Neowaskularyzacja- czyli wzrost naczyń krwionośnuch w strukturę rogówki związany jest z niedotlenieniem tej struktury. Pojaiwa się reakcja obronna organizmu na brak tlenu. Naczynia wzrastają poto aby odżywiać rogówkę. Poza tym moze pojawić się tzw. ostr czerwone oko wywołane spaniem w soczekach, nie przeznaczonych do tego. Jest związane z bakteriami gram ujemnymi i środowiskiem beztlenowym Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś