azazella 04.05.06, 23:19 Strasznie malo jest informacji na ten temat w necie... Prawie w ogole. Wiem, ze dotyczy to kregu szyjnego, a konkretnie otworu żyły szyjnej. Może ktoś z Was zna jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azazella Re: foramen arcuale - co to jest? 06.05.06, 19:25 Please, nikt nic nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: foramen arcuale - co to jest? 06.05.06, 20:44 Nie mam pojecia ,wiec nie pomoge ,ale podrzucam do gory Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: foramen arcuale - co to jest? 07.05.06, 11:06 Foramen arcuale jest to otwor w tylnym łuku kręgowym pierwszego kręgu szyjnego (atlas) przez który przechodzi tętnica kręgowa (nie myl z szyjna:). Normalnie tętnica ta przechodzi po łuku kręgowym po bruzdzie tętnicy kręgowej. Otwór ten jest kompletny lub nie kompletny (nie calkim zamkniety) i powoduje ucisk na tętnice co w konsekwencji moze byc powodem wystepowania syndromu Barre-Lieou (to stara nazwa nie wiem jak sie to okrela teraz ale polega na chronicznym bólu czesci szyjnej kregoslupa) i zawrotów głowy. Leczenie polega na uwolnieniu tętnicy z tego otworu oraz wykonaniu sympatektomi tętnicy (odciecie od nerwow wegetatywnych) Tyle wyczytalem... Opierzon Odpowiedz Link Zgłoś
azazella Re: foramen arcuale - co to jest? 09.05.06, 20:25 Hmmm, dziękuję bardzo. Rozumiem, że masz dostęp do książek medycznych... Pozazdrościć. Ale wiadomości chyba niezbbyt pozytywne. Tak czy inaczej, dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś